Malatya'da, Battalgazi Belediyesince düzenlenen "9. Uluslararası Kervansaray Buluşmaları" kortej yürüyüşü ve tanıtım gecesiyle başladı.
KORTEJ..
Malatya Valisi Ali Kaban, Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkan Yardımcısı Öznur Çalık, Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Adalet ve Kalkınma Partisi İl Başkanı Hakan Kahtalı ve vatandaşlar, Öğretmenevi'nden İnönü Caddesi'ndeki İnönü Kapalı Çarşı üzerindeki konser alanında kadar yürüdü.
Kortej Yürüyüşü’ne İnönü Üniversitesi Battalgazi Meslek Yüksekokulu Atçılık ve Atlı Sporlar Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Yazıhan Belediyesi Atlı Cirit Takımı katılırken, Battalgazi Belediyesi Mehter Takımı, Battalgazi Otağı, Battalgazi Halk Eğitimi Folklor ekibi, Battalgazi Belediyesi Akmercan Çöpçüler Korusu, Arslantkepe Kazı ekibi, Seyyid Battalgazi Okçuluk Kulübü, Battalgazi Avcılık ve Atıcılık Kulübü, Yetimler Kervanı Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Milli Türk Talebe Birliği, Sema ve Semazen ekibi, Sarıcıoğlu Petrole ait klasik otomobiller, Malatya Musiki Cemiyeti, Battalgazi Belediyespor ve Kafkas Yöresel Halk Oyunları ekipleri, yürüyüşe renk kattı.
İnönü Kapalı Çarşı üzerinde düzenlenen programda konuşan Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, 2005 yılında düzenlenen ilk Kervansaray Buluşması’na dikkat çekerek, “Kervansaray Buluşmaları’na özellikle 1990 yılında hazırlamış olduğumuz Malatya Tarihi’nin ilk kitabında şöyle bir yazı yazmıştık. O yazının içeriğinde ise “Önce çökmüş, sonra göçmüş ve şimdi ölüm sessizliğine bürünmüş bir mekan üzerinde ölüm sessizliği yaşanıyor. Acaba bunu yazıp söylememiz bizim günahlarımızı affettirir mi?’ diyorduk. İşte 2004 yılında belediye başkanı olduktan hemen sonra İnönü Üniversitemizde Fazlı ve Göknur Hoca ile birlikte o metruk halde bulunan ve kendi haline terk edilmiş o tarihi eserlerin ayağa kaldırılması noktasında, gerek hükümetimiz, gerek o dönmedeki milletvekillerimiz, yine o dönemdeki Vakıflar Genel Müdürlüğümüz Yusuf Bayezıt, gecesini gündüzüne katarak buradaki tarihi eserlerin ayağa kaldırılmasında büyük çaba gösterdi. Battalgazi evliyalar şehridir.Battalgazi’deki kendi haline terk edilmiş, yok olmaya yüz tutmuş tarihi eserleri ve kültürel eserleri ayağa kaldırılması gerekiyor diyordu. El ele verdik, gönül gönüle verdik Kervansaray Buluşması’nın ilkini 2005 yılında gerçekleştirdik” dedi.
“Bir memleketin geçmişini ayağa kaldıramazsanız, geleceğe güvenle bakamazsınız” diyen Başkan Gürkan, “ Kervansaray Buluşmaları’nın birinci amacı toplumumuzdaki milli birlik ve beraberlin tahsis edilmesidir. Yani Hacı Bektaş Veli Hazretlerinin dediği gibi “Bir olacağız, diri olacağız” felsefesinin temelini oluşturmaktı. Bu birliktelik aynı zamanda çökmeye yüz tutmuş tarihi eserlerin ayağa kaldırılması, sivil toplum örgütlerinin ilgisinin çekilmesi, vatandaşlarımızda tarih ve kültür bilincinin tesis edilmesini sağlamaktı. Bugün Allaha şükür ayağa kaldırılmamış hiçbir tarihi eserimiz kalmamıştır. Bu konuda hükümetimizin desteği, devletimizin desteği, sivil toplum kuruluşlarının ve bürokrasimizin desteği ile sağlanmıştır. Battalgazi bizim ecdat yadigarımız, belleğimizdir. Oradaki tarihi eserlerimiz, türbeler, kümbetler, ziyaretler, camiler, kervansaraylar, hanlar, hamamlar ayağa kaldırıldı. İnşallah bundan sonraki süreçte Tahtalı Minare Hamamı, 15 güne kadar bitiriliyor. Askerlik Şubesi’ne başladık. Onu da 6 içinde tamamlamayı hedefliyoruz. Tabiat Parkı olarak tesis ettiğimiz bin yıllık tarihi Çınar’ın çalışmaları bitti. İspendere Şifalı İçme Sularımızı Eylül ayına kadar bitirmeyi hedefliyoruz. Asfalt Plenti, Konkasör ve diğer asfalt üniteleri, Engelsiz Yaşam Merkezleri, Yaşam Merkezleri, Battalgazi’yi mazisine layık istikbale hazırlanması noktasında yola çıktığımız bu yolda en güzel hizmetleri sizlerle paylaşacağız” ifadelerini kullandı.
Başkan Gürkan, Şahabe-i Kübra Medresesi’nin de ayağa kaldırılacağını belirterek, “Buradaki temennimiz ve dileğimiz de odur ki Kervansaray Buluşmaları’nın bundan sonraki sürecinde özellikle Ulu Cami’nin kıble kısmında ve batı kısmında bulunan iki medrese var. Biri Şahabe-i Kübra Medresesi, diğeri ise Şahabe-i Şura Medresesi. Kazı alanları boşaltılarak Türkiye’de bir ilk olacak Şahabe-i Kübra Medresesi’nin kendi temelleri üzerinde yükselmesini ayağa kaldıracağız. Ardından Şahabe-i Şura Medresesi’nin tekrar ayağa kaldırılması için çalışmalarımızı sürdüreceğiz” diye konuştu.
AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık ise, konuşmasına Battalgazi Belediyesi Akmercan Çöpçüler Korosu’na teşekkür ederek başladı. Çalık, AK Parti’nin belediyecilik anlayışının Malatya’da tezahür ettiğini belirterek, “AK Parti’nin belediyecilik anlayışının Malatya'da tezahür ettiği en önemli ilçelerimizden bir tanesi Battalgazi. Başkanımız, 2004 yılından itibaren birçok hizmeti Battalgazi ile Malatya'mızla buluşturdu. Ve belediyecilik hizmetlerini yaparken de sosyal ve kültürel belediyeciliği hiç ihmal etmedi. Ve kökü mazide olan atiyi temsil etmek adına da elinden gelen tüm gayreti ve çabayı da sarf etti. Ben bu vesile ile kıymetli başkanım Selahattin Gürkan'a AK Parti’ye yakışan belediyecilik anlayışıyla hizmet ettiği içinde hassaten teşekkür ediyorum. Ellerinize sağlık, yüreklerinize sağlık. En büyük teşekkürü AK Parti Milletvekilimiz Ali Osman Başkurt'a yapmak istiyorum. O gün Vakıflar Genel Müdürlüğünü Malatya'ya getirerek nasıl bütün Malatya'yı Battalgazi'den Arapkir'e kadar bütün şehri vakıflar ayağı ile kaldırmak üzere mücadele ettiğini biliyorum ve o gün değerli Belediye Başkanımdan hassaten yereldeki bütün imkanlarını kullanarak yerelde Milletvekilimiz Ali Osman Bey ve genel müdürümüz, bakanlarımızın destekleri ile Kervansaray ayağa kalktı. Ama ayağa kalkması bir hamleydi. Çok önemli bir hamleydi. Ama ondan sonra devam ettirilmesi bunu festivale, şölene, birliğe, beraberliğe dönüştürülmesinde göstermiş olduğu çaba için Selahattin Başkana hassaten teşekkür ediyorum. Bizim şölene, bizim festivale, bizim bütün güzelliklere, insanlarımızla bir arada olmaya hassaten ihtiyacımız var. Türkiye'yi belediyecilik hizmetinde Türkiye'ye en iyi hizmeti yapan isim hepinizin tanıdığı bir isim 1994 yılında çöp yığınlarının olduğu ve susuzlukla yaşanılan sorunların çözülmesine vesile olan Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'dı. Ve o gün o belediyecilik anlayışı ile Türkiye'yi tanıştırdı. İşte o günkü o belediyecilik anlayışı bu gün Türkiye'de gereği yerine getiriliyor. Belediye başkanlarım bu konuda hassaten çok güzel çalışmalar yapıyor” dedi.
TANITIM GECESİ..
Battalgazi Belediyesi tarafından 9. Uluslararası Kervansaray Buluşmaları Tanıtım Gecesi ve ‘Dünden Bugüne Kervansaray Buluşmaları Fotoğraf Sergisi’, Double Tree By Hilton Malatya’da gerçekleştirildi. Serginin açılışına ve tanıtım gecesine, Battalgazi Kaymakamı Abdül Kadir Duran, Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, İl Emniyet Müdürü Dr. Ömer Urhal, AKP Battalgazi Merkez İlçe Başkanı Osman Güder, AKP Battalgazi Kadın kolları Başkanı Şule Özkan, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Şevket Keskin, bazı kamu ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, belediye meclis üyeleri, siyasi partilerin temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı. Tanıtım gecesinde ilk olarak ‘Dünden Bugüne Kervansaray Buluşmaları Fotoğraf Sergisi’ açılarak gezildi.
9.Uluslararası Kervansaray Buluşmaları Tanıtım Gecesi’nde konuşan Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, 9. Uluslar arası Kervansaray Buluşmaları Kortej Yürüyüşü’ne katılanlara teşekkür ederek, “Malatya’da bir kortej yürüyüşü icra edildi. 9. Kervansaray Buluşmaları’nın kortejiydi. Malatya oradaydı. Binlerce insan her görüşte, her düşüncede, her inanışta, her mezhepte, her siyasi partiye mensup ve üst seviyedeki yöneticilerdi. Kortejde bir coşku vardı. Malatya tarihinde böyle gönüllülük esasına dayanan, binlerce insanın katıldığı miting gibi bir kortej düzenlendi” diyerek, kortej yürüyüşüne katılanlara teşekkür etti.
Battalgazi ilçesinde bulunan tarihi eserlerin bir bir ayağa kaldırıldığını belirten Başkan Gürkan, “Battalgazi’ye biz geldiğimizde tek bir tarihi esere el atılmamıştı. Malatya’da atılmamıştı. İlk kıvılcımı 2005 yılında Kervansaray Buluşmaları’nda çaktık ve artık bu meşale önümüzü aydınlatıyor. Bugün Battalgazi’deki tüm tarihi ve kültürel değerlerimiz gün yüzüne çıkmıştır. Bunların yüzde 90’ı tamamlanmıştır. Oradaki çalışmalarımızı şimdiki büyük Battalgazi’ye taşıdık. Tahtalı Minare ve Askerlik Şubesi bunun en büyük ispatıdır. Demek ki Kervansaray Buluşmaları amacına ulaşmıştır. Esas amacı milli birlik ve bütünlüğümüzü ihdas etmek olan Kervansaray Buluşmaları bu amacına da ulaşmıştır. Kortej yürüyüşü ise bunun en büyük göstergesidir” diye konuştu.
Battalgazi Kaymakamı Abdül Kadir Duran ise, Battalgazi Kaymakamlığı görevine yeni başladığını belirterek, “Malumunuz olduğunuz üzere bende Battalgazi’ye en son İçişleri Bakanlığımız tarafından yayınlanan kararname doğrultusunda göreve başlamış bulunmaktayım. Çok kısa bir süre oldu. Yaklaşık 15-20 gün civarında bir zaman diliminde göreve başladım. Daha öncede Malatya'da Vali Yardımcısı olarak görev yapmamdan dolayı, bölgeye ve Battalgazi'ye zaten vakıftım, yani tanıyordum. Buradaki insanlarla ve protokol mensupları ve Malatyalı hemşerilerimizle tanışıklığımız zaten vardı. Ama ben şunu özellikle vurgulamak isterim ki Battalgazi gibi, tarihi kültürü içinde barındıran bir ilçede görev yapmak nasip olduğu için ne kadar şükretsem azdır” ifadelerini kullandı.
Yapılan konuşmaların ardından ilk olarak Kafkas Yöresel Halkoyunları ekibi bir gösteri yaptı. Gösteri, izleyenleri büyüledi. Kafkas Yöresel Halk Oyunları ekibinin ardından Osetia Halk Dansları Topluluğunun gösterisi büyük beğeni topladı. Gösteri ilgi ile izlendi.
Gecenin ardından toplu fotoğraf çekimi yapılırken, Osetia Halk Dansları Topluluğu ile Kafkas Yöresel Halk Oyunları ekibine geceye katılanlar tebriklerini ilettiler.
IX. ULUSLAR ARASI KERVANSARAY BULUŞMASI ETKİNLİK PROGRAMI
“Melita’dan Battalgazi’ye Tarih, Arkeoloji, Kültür ve Sanat Günleri “
16 EYLÜL 2017
Kervansaray Buluşmaları Açılışı
Saat:10.00 Açılış (Mehteran, Folklor Gösterisi, Semah ve Semazen Gösterisi)
Saat:10.30 Açılış Konuşmaları
Saat:11.30 Geleneksel El Sanatları Sergi Açılışı
Saat :11.45 Tarihin Işığında Moda 2. Arslantepe Defilesi (Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı)
Saat:13.00 Yemek (Hasan Basri Sosyal Tesisleri-Korucuk)
Saat:14.00 Çalıştay Eserleri Açılışı (Galip Demirel Çınar Parkı)
Saat:18.00 Konferans (Doç. Dr. Erkan GÖKSU-“Muhteşem Çağın Mütevazi Çocukları ve Selçuklular” konulu -Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı)
17 EYLÜL 2017
Saat:10.00 Bisiklet Turu (Eski Belediye Bina Önünde başlayıp Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı’nda son bulunacak)
Saat:11.00 Atış Poligonunda Trap Skeet ve Okçuluk Atışları Gösterisi (Bulgurlu Mahallesi)
Saat:12.00 SOKAK SPORLARI ETKİNLİKLERİ:
-Masa Tenisi, Dark, Tenis ve Bilek Güreşi, (Kernek Meydanı)
-Badminton, Sokak Basketbolu, Satranç, (Kapalı Çarşı Üstü)
Saat:13.00 Fahri Kayahan Anısına Türkü Dinletisi (Şemsiye Sokak)
Saat:14.00 Konferans: (Müzeler Genel Müdürü Yalçın Kurt- “Kültürümüz ve Müzeler “ konulu- Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı)
Saat:15.00 Aşıklar Atışması (Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı)
.Aşık Mahmut KARATAŞ .Aşık Suzan AYDEMİR
.Aşık Zafer KARABAY .Aşık Gültekin BULUTUOĞLU
Saat:16.00 Sokak Sporları Etkinlikleri Finali Ve Ödül Töreni (Kernek Meydanı)
18 EYLÜL PAZARTESİ
Saat:11.00 Workshop Çalışmaları ( Seramik, Cam Sanatı, Hat, Ebru, Ahşap Oymacılığı, Takı, Haydi Sen de Gel Resim Yap Etkinlikler-Kapalı Çarşı Üstü)
Saat:15.00 Spor Sempozyumu (Silahtar Mustafa Paşa Kervansaray)
Saat:18.00 Panel(Yrd. Doç. Mustafa GENÇ, Yrd. Doç. Serdar MUTLU “Sanatın Tarihe Dokunuşu” Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı)
Bülten- AA- malatyahaber.com