SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kinoa Hasadı Yapıldı

0
Güncellendi - 2015-12-27 23:57:55
Kinoa Hasadı Yapıldı
A- A+ PAYLAŞ

Malatya’nın Kuluncak İlçesi’nde, pirinç ve bulgurun alternatifi olduğu da ifade edilen kinoa bitkisinin hasadı yapıldı. 

İlçe Kaymakamı Hasan Gündoğdu’nun İlçe halkının kalkınması amacıyla başlatmış olduğu ürün çeşitliliği projesinin ilk adımı olan kinoa bitkisinin hasadı gerçekleştirildi.

Kaymakam Gündoğdu, Belediye Başkanı Mehmet Boyraz, İlçe Tarım Müdürü Mikail Yördem’in de katılımıyla kinoa bitkisinin hasadı yapıldı.

Kaymakam Gündoğdu, “Deneme ekimi yapılan kinoa bitkisi ilçenin ilklim şartlarına, kuraklığa ve toprak yapısına rağmen beklenenin üzerinde verim elde edildiği görüldü. Kinoa bitkisinin ilçe halkı için bundan sonraki dönemde geliri bol vazgeçilmez bir kazanç kaynağı olacağını şimdiden kanıtlamıştır. İlçemize ve ilçe halkımıza şimdiden hayırlı olmasını diliyoruz” ifadelerini kullandı.

KİNOA: Kinoa, yenebilir tohumları için tarımı yapılan Chenopodioideae alt familyasından bitki. Tahıllara benzer yönleri olsa da Buğdaygillerden değildir, ıspanak ve pancar gibi bitkilere daha yakındır.

Kinoa, Keçuva dilindeki kinua sözcüğünün İspanyolca söylenişinden gelmektedir. Kinoa tarımına Bolivya, Peru, Ekvador ve Kolombiya'nın And Dağları üzerindeki yörelerinde 3.000 ila 4.000 yıl önce başlanmıştır. Yine arkeolojik verilere göre günümüzden 5.200 ila 7.000 yıl öncesine kadar da insanlarca doğadan toplanarak yenmekteydi.İnkalar tarafından tarımı yapılır ve manevi değer atfedilirdi. 

Tahıllara kıyasla kinoanın besin değeri oldukça iyidir. Lizin gibi temel amino asitler ve bol miktarda kalsiyum, demir ve fosfor içerir.100 gram kinoa 372 kalori, 5,8 gram yağ, 69 gram karbonhidrat, 6 gram lif içerir.

Hasattan sonra tohumların saponin içerdiği için tadı acı olan kabuklarından ayrılması gerekir. Kinoa genellikle pirinç ile aynı şekilde pişirilir ve çok çeşitli yemeklerde kullanılır. Kinoa yaprakları, ıspanak gibi bir yapraklı sebze olarak da tüketilebilir, ancak bu şekilde satıldığı nadir görülür.(Vikipedi)

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız