Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (MESOB) Başkanı Şevket Keskin, 2019-2020 eğitim-öğretim yılı öncesinde öğrenci velilerine esnaf ve sanatkarlardan alışveriş yapmaya davet etti.
Kırtasiye satışı yapan esnafları ziyaret eden Keskin, “Esnaflarımız eğitim sezonu öncesi gerekli hazırlıklarını yaptılar. Vatandaşlarımızı asıl işi kırtasiyecilik olan esnaflarımızdan alışveriş yapmaya davet ediyorum. Güvenli, kayıtlı ve kontrol edilebilinir adres esnaflardır. Vatandaşlarımızdan hem kırtasiye, hemde giyim ürünlerini esnaflarımızdan almalarını istiyoruz. Gerçekten esnaflarımız sürekli denetim altında. Çünkü sağolsun devletimizin tüm resmi kurumları da esnafın işyerine gönül rahatlığı ile girip çıktığı için esnaflarımızı denetleyebiliyorlar.” ifadelerini kaydetti.
Keskin, “Eğitim sezonu öncesi diye hiç alakası olmayanlar kırtasiye malzemesi satışı yapacaklar. Maalesef tüm sektörlerde aynı sıkıntıyı ve süreklilik kazanan bu karmaşayı yaşıyoruz. Çocuklarımız bizim geleceğimiz. Çocuklarımızın kullandığı malzemeler sağlıklı olmalı. Veliler fiyatı daha uygun olsun diye Uzakdoğu'dan ithal edilen merdiven altı ürünlerden tercih etmemeli. Markası ve nerede üretildiği belli olmayan, CE ve TSE damgası olmayan birçok ürün maalesef okulların açılmasına az zaman kala piyasada görülüyor. Belediyelerimizi ve tüm resmi kurumlarımızı görevlerini yapmaya davet ediyoruz.” dedi.
TSO BAŞKANININ UYARISI..
Bu arada, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu da, market zincirlerinin kırtasiye malzemesi satmasına tepki gösterdi.
Sadıkoğlu'nun açıklaması şöyle:
"Okulların başlamasına kısa bir süre kala üyelerimizden ana faaliyet konusu kitap ve kırtasiye olan kitapevlerimiz Türkiye’nin dört bir yanında aylardır süren büyük bir hazırlıkla raflarını hazırlamakta ve 12 ay boyunca emek ve hizmet sunduğu müşterisini sezon alışverişi için dört gözle beklemektedir.
Üyelerimizden gelen serzenişler ve sahada yapmış olduğumuz tespitlerde gördüğümüz üzere ana faaliyet konusu kitap ve kırtasiye olmayan zincir marketler, konfeksiyon gibi firmalar 15 günlük dönemsel açılan tezgahlarda okul sezonuna ortak olmakta ve kalite yerine fiyat endeksli sattıkları ürünlerle kitap ve kırtasiye sektörüne zarar vermektedir.
Daha ilginç olanı ise zincir marketlerde kitap satışlarına başlanılmış olmasıdır. Düşük kar marjları ile yılda bir defa sezon satış imkanları olan kitapevlerinin ayakta kalması elzemdir. Zira şehrimizin ,insanımızın kültürel gelişiminde etkili olan bir şehrin gelişmişlik düzeyinde mihenk taşı olan kitapevlerinin insanlar için vazgeçilmez olduğunu düşünüyoruz.
Kitap ve kırtasiye sektörünün yıllardan beri var olabilme mücadeleleri, sektöre emeği olmayan ve sektörle uzaktan yakından ilgisi olmayan market zincirleri tarafından satılması emeğe saygısızlık olduğu gibi sektörlerin kaybolmasına yada zarar görmesine zemin hazırlamaktadır. Kitabı ve kırtasiyeyi sektöre emek veren esnaflarımızın satması gerektiğine inanıyor ve esnafımızın ,üyelerimizin yanında olduğumuzu belirtmek istiyorum.
Ücretsiz olarak dağıtılan Ders Kitaplarının dağıtım işlerinin kitapevleri üzerinde yapılarak sektöre bir cansuyu verilmesi ümidini taşıyoruz.
Kitap ve kırtasiye alanında hizmet sunan tüm üyelerimize, eğitim alanında faaliyet gösteren tüm kurumlarımıza , ülkemizin geleceği öğretmen ve öğrencilerimize yeni eğitim, öğretim döneminin hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum."
Bülten