Türkiye Şeker Fabrikaları AŞ (Türkşeker) Genel Müdürü Muhiddin Şahin, şeker üretiminin bu yıl çok daha iyi olacağını ümit ettiklerini belirterek, "Türkiye'deki şeker üretim kapasitesi 3 milyon 600 bin ton. İhtiyacımız olan 2 milyon 700 bin tondur. Türkşeker'in 1 milyon 200 bin ton kapasitesi vardır." dedi.
Şahin, Malatya Şeker Fabrikası'nda 67. dönem şeker pancarı alım kampanyasının açılışında yaptığı konuşmada, bu fabrikanın 1956'da kurulduğunu hatırlattı.
Türkiye'de 33 şeker fabrikası bulunduğunu, bunlardan 15'inin kendilerine ait olduğunu belirten Şahin, şöyle devam etti:
"6 fabrika Pankobirlik'e ait, bunlar yarı kamu kuruluşlar, 12'si de özel sektöre ait. Oransal olarak baktığımızda şeker fiyatlarındaki hareketlilikten dolayı bunu belirtmekte fayda görüyorum, Türkiye'de şeker üretiminin yüzde 36,5'ni biz devlet olarak zaten yapıyoruz. Piyasayı düzenli olarak regüle ederek, arz güvenliğini sağlıyoruz. Kalan yüzde 35'i de yine yarısal kamu kuruluş, iş ortağımız Pankobirlik yapıyor. Türkiye'de hiçbir zaman şeker arzında bir sıkıntı yok. Ukrayna savaşından dolayı ufak bir dalgalanma oldu ama Türkiye'de ortalama kişi başı şeker tüketimi 29-31 kilogramdır ve bu yıllar itibarıyla çok fazla değişmemiştir."
Türkiye'nin şeker üretiminin tüketimine yetecek seviyede olduğunu anlatan Şahin, "Kıtlık olacak kaygısı içerisine girmeye gerek yok. Şeker üretiminin bu yıl çok daha iyi olacağını ümit ediyoruz. Türkiye'deki şeker üretim kapasitesi 3 milyon 600 bin ton. İhtiyacımız olan 2 milyon 700 bin tondur. Türkşeker'in 1 milyon 200 bin ton kapasitesi vardır. " diye konuştu.
Malatya Valisi Hulusi Şahin, 67. şeker pancarı kampanya alım döneminin hayırlı olmasını temenni etti.
Şeker fabrikalarının kıymetli tesisler olduğunu dile getiren Şahin, yeni tip koronavirüs salgını ve Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle piyasalarda yaşanan dalgalanmaların Türkiye'de çok daha az hissedilmesinin bu tesislerin sayesinde olduğunu belirtti.
Son günlerde gıda ve enerjinin öneminin daha fazla görüldüğünü anlatan Şahin, şöyle devam etti:
"Son yıllarda net bir şekilde görüyoruz, gıdayı, gıda ürünlerini, petrolü, doğal gazı bir silah olarak kullanan dönemden geçiyoruz. Bu dalgalı denizlerde Türkiye gemisini alabora olmadan kurtarabilmemiz için elimizde çeşitli argümanlara ihtiyacımız var. O argümanların başında piyasa regüle etkisi nedeniyle bu tür kamu kuruluşları geliyor. O yüzden Türk Şeker ailesi bizim için çok değerli."
Törende konuşan AKP Malatya Milletvekili Hakan Kahtalı’da yeni pancar alım sezonunun tüm üreticilere hayırlı olması temennisinde bulundu. Milletvekili Kahtalı, geçtiğimiz aylarda ortağı olduğu firma ile ilgili ortaya atılan iddialara da yerinde cevap verdi. Malatya Şeker Fabrikası üzerinden siyasi polemiklere girilmemesi gerektiğini ifade eden Kahtalı, “Türkiye’deki tüm şeker fabrikalarının kontrollü bir şekilde idare edildiğini vatandaşlarımızın bundan müsterih olması gerektiğini belirtmek istiyorum. Bu yıl Malatya’mızda şekerle ilgili birçok spekülasyonlar çıktı. Bu fabrikadan 1 torba dahi şeker ne şahsım ne de hissedarı olduğum şirket satın almamıştır. Bununla birlikte bazı sivil toplum kuruluşları ve onlarla beraber bu işi siyasi ranta çevirmeye çalışanlar da burada spekülasyon yaparak hem şahsım üzerinden hem partime zarar vermeye çalıştılar. Bunlara çanak tutanlar da oldu. Şeker fabrikası çok kıymetli bir tesisimiz Türkiye için önemli o yüzden Malatya’mızdaki şeker fabrikamızı siyasi emellerinize, bunu kendinize çıkar elde etmek için kullanmanıza gerek yok” ifadelerini kullandı.
Kahtalı’nın iddialara yönelik açıklamalarını Malatya Şeker Fabrikası Müdürü Suat Altun ve Şeker-İş Sendikası Malatya Şube Başkanı Nuri Murat'ta doğruladı.
Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, “Şeker Fabrikaları ve Sümerbank Fabrikaları Türkiye’nin Cumhuriyet tarihinin ilk kurucu lokomotif sanayileridir. Bu anlamda bu fabrikaların bizim nezdimizde, hafızamızda ve belleğimizdeki yeri büyüktür. Şeker fabrikamızın korunması Malatya açısından çok önemlidir. Şeker Fabrikalarıyla ilgili benimde bir geçmişim var. 1976 yılında 15 günlük bir sürede olsa şeker fabrikasında tesellüm memuru olarak çalıştım. O süreçteki heyecanı hatırlıyorum. Çiftçinin, üreticinin, taşıyıcının, alıcının, pancar açılış kampanyasındaki işçilerdeki heyecanın, fabrikadaki heyecanın en üst seviyede olduğunu gördüm. Dolayısıyla bu değerlerimizin muhafaza edilmesi ve idame ettirilmesi birinci görevimiz olsa gerek diye düşünüyorum.
Malatya’da pancar ekim alanlarının sınırlandırılması ve periyodik aralıklarla farklı kotalar koyularak üretimin yapılması önemli. Üretim alanlarının genişletildiği takdirde üretim kapasitesi fabrikada geliştirilebilirse bu da artar diye düşünüyorum. Zaman zaman kırsal kesime gittiğimizde vatandaşlarımızın pancar ekim kotalarının daha genişletilmesi noktasındaki taleplerini biz buradan yöneticilerimize ifade etmiş olalım. Geçtiğimiz yıl 435 bin ton pancar üretimi bunun karşılığında 45 bin ton şeker üretimi gerçekleştirilmiş. Bu yılda 500 bin ton civarında pancar üretimi ve karşılığında 50 bin ton şeker üretimi planlanmakta. Malatya’mızdaki fabrikamızda ispirto fabrikamız da var. Arıtma ile ilgili bir problemin olduğu ve bu problemin çözüldüğünde fabrikamızın tekrardan faaliyete geçeceğini öğrendim. Eğer böyle bir imkân varsa bununda değerlendirilmesi genel müdürümüzün nezdinde Malatya açısından, Malatya’daki üretim açısından ve Türkiye’deki katma değer açısından önemli bir katkı sağlayacağına inanıyorum. Şeker Fabrikamızın 67. kampanya yılının Malatya’mıza, çiftçilerimize hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum. Fabrikamızın daha nice yıllar Malatya’mıza, çiftçimize ve Türkiye’mize faydalı olmasını temenni ediyorum” diye konuştu.
- 400 bin ton pancar işlenecek
Malatya Şeker Fabrikası Müdürü Suat Altun ise Elazığ, Sivas, Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Gaziantep, Adıyaman ve Malatya olmak üzere toplam 7 ilde pancar ekimi yaptırdıklarını belirterek, "7 ilde toplam 70 bin dönüm alanda 1290 çiftçi ailesine pancar ekimi yaptırılarak 445 bin ton pancar tesellüm edilecek ve yaklaşık 400 bin ton pancar işlenecek. Buna karşılık olarak 50 bin ton kristal şeker ile yan ürün olarak 120 bin ton yaş pancar posası ile 18 bin ton melas elde edilecektir. Fabrikamız üretimiyle ülke ekonomisine yaklaşık 900 milyon lira katma değer sağlayacak." ifadelerini kullandı.
Programa, AKP Malatya milletvekilleri Ahmet Çakır, Hakan Kahtalı, Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Şeker-İş Sendikası Genel Başkanı İsa Gök, İl Jandarma Komutanı Jandarma Kıdemli Albay Ercan Altın, Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, AKP İl Başkanı İhsan Koca ile bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.
Konuşmaların ardından şeker pancarı yüklü kamyon kantara çıkarılarak ilk alım gerçekleştirildi.
AA- iha- Bülten