SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Kriz Demiyorum Ama Sıkıntı Had Safhada!."

0
Güncellendi - 2018-11-02 05:12:58
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Meclisi, Ekim ayı toplantısını gerçekleştirdi. Gündemden önce kısa bir açıklama yapan TSO Meclis Başkanı Hasan Özkan, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramını kutladı. Ülkenin içinde bulunduğu ekonomik koşullara da değinen Özkan, “Kriz demek istemiyorum ama sıkıntılar had safhada. İnşallah ülke olarak bu zor günleri en kısa zamanda atlatırız” dedi.

Meclis Başkanı Hasan Özkan başkanlığında 15 Temmuz Şehitleri Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen toplantıda, Eylül ayı mizanı okundu ve oy birliğiyle kabul edildi.

“Kriz çığırtkanlığı yaparak iflas etmiş şirketlerin listelerini dolaştırıyorlar”

Toplantıda konuşan Malatya TSO Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, geçtiğimiz günlerde, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ve konsey üyelerinin katılımı ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Sanayi Odaları Konsey Toplantısının gerçekleştirildiğini hatırlattı.

Söz konusu toplantıda ekonominin düzeltilmesi için bir dizi talepleri ilettiklerini aktaran Sadıkoğlu, “Döviz kurlarındaki dalgalanma nedeniyle özellikle otomotiv, beyaz eşya, mobilya ve gayrimenkul sektörlerinde durgunluk yaşandığını belirttik. İstihdam kapısı olan bu sektörlerde KDV ve ÖTV indirimlerimin yapılması gerektiğini ifade ettik. Hazine ve Maliye Bakanımız Berat Albayrak dün yaptığı açıklamada yılsonuna kadar geçerli olacak mobilya, beyaz eşya, otomotiv ve inşaat gibi istihdam kapısı olan sektörlerde KDV ve ÖTV indiriminin yapılacağı söyledi. Yılsonuna kadar geçerli olacak KDV ve ÖTV indirimi sayesinde beyaz eşyada ÖTV'nin sıfıra çekilmesi, mobilyada KDV'nin yüzde 8'e indirilmesi, ticari araçlarda KDV'nin yüzde 1'e düşürülmesi, 1600 cc altı motorlu araçlarda ÖTV'de 15'er puanlık indirim yapılmasının etkisi, şüphesiz bu sektörlerle sınırlı kalmayacaktır. Ekonominin bütününe olumlu yönde yanşayacaktır” diye konuştu.

Son dönemlerde bankacılar tarafından özellikle kriz çığırtkanlığı yapıldığını, iflas etmiş şirketlerin listelerinin elden ele dolaştırıldığını söyleyen Sadıkoğlu  “Finansın erişiminde sıkıntı yaşayan insanların zora sokularak faiz yükünün arttırılması da kendi iş dünyamız ve kamuoyu adına da kabul edilebilir bir durum değil. Biz bu anlamda Bizim reel sektörde üreten insanlarımızın ayağına sıkılmış kurşun hemen hemen Türkiye’nin tamamına sıkılmış kurşun gibidir. Bununla da ilgili TOBB olarak mahkemelere başvurarak bu listelerin ortalıkta dolaşmasını engellemek için çalışma gösterdik” dedi.

Dilek ve Temenniler..

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası’nın Ekim Ayı meclis toplasının dilek ve temenniler bölümünde söz alan Meclis Başkan Vekili Hakan Er, Türkiye’nin zor bir süreçte geçtiği bankaların kredi kullandırma ve faiz oranlarındaki tutumunu eleştirdi.

Dilek ve temenniler kısmında söz alan bir başka meclis üyesi Mustafa Kanmaz da, İŞGEM ile Tarım ve Hayvancılık Organize Sanayi Bölgesi’ne kimlerin atandığını sordu. Kanmaz, TOBB Üniversitesi’ne gönderilen 60 bin TL’nin ne amaçla bağışlandığı hakkında da bilgi istedi.

İŞGEM ve Hayvancılık OSB’ye atamalar

Dilek ve temenniler kısmında söz alan Meclis Üyesi Mustafa Kanmaz, son günlerde İŞGEM ve Hayvancılık OSB’ye atamalar yapıldığını öğrendiklerini ifade ederek bu isimlerin kimler olduğunu ve atamaların neye göre yapıldığını sordu. Kanmaz ayrıca, TOBB Üniversitesi’ne gönderilen 60 bin TL’nin ne amaçla kullanılacağı hakkında bilgi istedi.

“Akademik kariyeri olan arkadaşlarımızı atadık”

Meclis Üyesi Kanmaz’ın sorularını yanıtlayan TSO Yönetim Kurulu Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, şunları söyledi:

“Biz İŞGEM’e meclis üyesi olmayan hiç kimseyi atamadık. Bunu hemen ifade etmek istiyorum. Ama meclis üyesi ise herkesi atama şansımız var. Hayvancılık Organize Sanayi Bölgesi’nde geçmiş dönemlerde de tamamı yönetim kurulu üyelerinden atamalar yapılıyordu. Meclis üyeleri bile yoktu. Biz burada tamamen temayülü değiştirdik, içimizde yetkin, eğitimli olanları, bu konularda analiz ederek meclis üyesi olsun, yönetim kurulu üyesi olsun, ayrım yapmadan gerçekleştiriyoruz.  Hayvancılıkla uğraşan, arazisi olan bu konuda kendisini yetiştirmiş olduğu için, üniversite mezunu, bilgi birikimi olan iki arkadaşımızı, Ömer Dinç ve Cemil Yıldırım arkadaşlarımızı atadık.  Biraz daha akademik kariyeri olan iki tane arkadaşımızı atadık ki daha faydalı olabilsinler. Düzgün kararlar alabilsinler, istişareler yapabilsinler.”

 “Malatyalı bir öğrenciye burs verilsin diye gönderdik”

Sadıkoğlu, TOBB Üniversitesi Vakfına gönderilen 60 bin TL’nin Malatyalı bir öğrenciye burs verilmek üzere gönderildiğini söyledi. Sadıkoğlu burs verilecek öğrencinin ismini açıklamadı ancak soruya şu yanıtı verdi:

“Türkiye’nin en önemli üniversitelerinden biri olan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne bağlı olan TOBB Üniversitesi’nde bizim burs adı altında Malatyalı birisine vermek üzere burs olarak 60 bin TL burs verdik. TOBB bizim üst çatımız, bizim onların dışında hareket etmemiz de söz konusu değil.  Diğer odalar burs verirken biz vermiyoruz diyemeyiz. Başkanımızın da Malatya ile ilgili çok olumlu düşünceleri var. Ne problem götürsek sağ olsun çözümü noktasında gayret gösteriyor.”

İŞGEM Yönetim Kurulu Başkanı Özcan Dündar ise İŞGEM’e Mutlu Efe ve Bünyamin Yılmaz’ın atandığı bilgisini verdi.

TSO Meclis Başkan Vekili Hakan Er ise Türkiye’nin ekonomik olarak sıkıntılı bir süreç yaşadığı dönemde bankaların tavrını  eleştirdi.

Er, şöyle konuştu:

“TOBB’da biliyorsunuz bakanların da katılımıyla esnafımızın içerisinde bulunduğu mali zorlukları aşması için bankalarla bir toplantı düzenlediler. Bu toplantının akabinde bizler ne gibi değişimler olacak diye beklemeye başladık. Devlet Bankalarından da başlayarak bu değişimlerin olmadığını gördük. Hepimiz kredi kullanıyoruz Kullandığımız kredilere bakıyoruz, faizlerde yüzde 10 indirime gidilecek dedi ama maalesef olmadı. Özel bankalarda yüzde 35’lerde şu anda. Tabi yıllık soranları söylüyorum. Devlet bankalarında da ben önceki gün kullandım kredi. Yıllık yüzde 32 civarında bir faiz var. Bu kredilerde indirime gidilsin diye beklerken devlet bankalarının buna daha öncü olmasını bekliyorken ama maalesef devlet bankalarının buna öncü olmadığına inanıyorum. Türkiye’deki ekonomik krizin en büyük sebeplerinden birisi de bankalardır. Bankaların yanlış yönetimidir.  Hepimiz ticaret yapıyoruz. Örneğin ben devletle iş yapıyorum. Devlet kurumlarından alacağımı alamıyorum. Bankaya diyorum ki, devletten alacağımı sana temlik edeyim, sen bana kredi aç ama banka bunu kabul etmiyor.  Daha önce alıyorduk bunu ama maalesef şu ekonomik kriz içerisinde bankalar bu temlikleri kaldırdılar. Devlet kurumlarıyla iş yapan firmalara hiçbir şekilde alacaklarını temlik ettirmiyorlar. İpotek vererek de kredi alamıyoruz.  Geçen iki bankaya müracaat ettim. Bilançonuz yeterli, her şeyiniz yeterli ama alacaklarınızın yüzde 90’nı devlet kurumlarından olduğu için size kredi açamıyoruz. Banka genel müdürleri bizzat bunlara emir vermişler.

Bu sorun burada sadece bizlerin çözeceği bir iş değil. Odalar birliği buna çok ciddi asılarak, hükümetin de desteği ile bunu ortadan kaldırmalıyız. İçinde bulunduğumuz bu bataktan kurtulmak istiyoruz. Nefes kredisi kapsamında yaklaşık 3 milyon TL kredi tutarını bankalar mevduatlarında bekletiyor. Bu kredi neden kullandırılmıyor.”

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

22 yorum yapılmış

  • Yavuz (5 yıl önce)
    Vizyonsuz TSO Başkanı akademik kariyerle üniversite mezunu arasındaki farkı dahi çözememiş. Atadığınız arkadaşların hangisinin isminin önünde Prof.Dr. Doç. Unvanları var. VizyonerGenel Sekrterinde herhalde bunu ayırt edemiyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • has malatyalı (5 yıl önce)
    Remzi genel sekreter düzeltir osb yi ihya ettiği gibi örnek 800 lük boru hattını 500 lük hatta düşüren bunun gibi bir çok ileri negatif negatif vizyon eseri örnektir.Dahası var.
    0
    0
    Yanıtla
  • devletci (5 yıl önce)
    kırızden ekonomıden bahsedıyorsunuz ne ıle duzelecek uretım ıle degılmıhangınızın fabrıkası varkı uretım yapacak kapasıtesındesınız ancak zıyaretlerde bulunasınız cok anlıyormuş gıbı makınalara bakıp bılgı aldık dıyorsunuz sonuç boş dıger yonetımle arnızdakı fark ne hıc bır faalıyet yok gırısımcıyı desteklemek tesvık yok bos laf gostermelık gezmecılersınız
    0
    0
    Yanıtla
  • İlker (5 yıl önce)
    Öncelikle şunu belirteyim; ben bir akademisyenim. Dolayısıyla ticaret erbabı değilim. Ticaretten anlamam fakat söylemi tahlil etmekten iyi anlarım. Şöyle bir yazılan yorumları okudum ve gördüm ki fanatik hislerle karalamaktan başka bir gaye yok bu yorumlarda. Belli ki mevcut başkanın rakibi olan adayı desteklediniz ve adayınız galip gelemeyince de bu basit yönteme başvuruyorsunuz. Böyle mi gelişecek Malatya'nın ticareti? Eleştirin ama teşvik etmek için eleştirin. Eleştirileriniz itici güç olsun. Aksi takdirde ilkel dürtülerinizden ötürü kaybeden Malatya olacak. Ve unutmayın ki daha 7. ayında bir başkan var karşınızda; insaf dairesinden çıkmayın! Mevcut yönetimin, sistemini oturtup vaatlerini gerçekleştirmesi için sizler de yardımcı olun. Görev süresinin tam ortasına geldiğinde ise işte o zaman başkanını da yönetimini de güzelce sigaya çekin. Vaatlerinin yarısını gerçekleştirmediyse o zaman haykırın ama edeple. Haykırırken de sizler de boş durmayın. O vaatlerini gerçekleştirmesi için elinizden geleni yapın. Emin olun ki böyle yaptığınızda kazanan siz olacaksınız yine. Yoksa göz nuru, alın teri, çoluğunuzun çocuğunuzun rızkı olan ekmek tekneleriniz, ticarethaneleriniz öylece eriyip bitecek. İşte o zaman, acımasızca her şeyi yorumlayacak çok vaktiniz olur(!) Helaline helal katma gayesinde olan tüm işveren ve emekçilere hayranlıklarımı sunuyor, esenlikler diliyorum...
    0
    0
    Yanıtla
  • Ali (5 yıl önce)
    Çarşamba akşamları TV 8'de yayınlanan Jet sosyete dizisinde Şennur karakterini canlandıran oyuncunun, aslında ne diyecekse "demiyorum" ifadesinden çok etkilenmiş herhalde. " Kriz demiyorum "
    0
    0
    Yanıtla
  • MİKAİL (5 yıl önce)
    Oğuz bey çok değişmiş telefona cevap vermez.Bu gün iyi dediğine yarın kötü der. Oğuz bey hala oturup kalktığın yerde eski yönetimi eleştiriyorsun. 7.ayda ne yaptın kayısı çay ve Tobb a para göndermekten başka.
    0
    0
    Yanıtla
  • lütfi (5 yıl önce)
    bekleyin arkadaşlar şimdi halleder.biraz düşünsün acele etmeyin
    0
    0
    Yanıtla
  • deniz türkmen (5 yıl önce)
    ilk olarak , yorumlara bakınca tüm yorumların 2 kişi tarafından fake hesap kullanılarak yapıldığı çok bariz. ikinci olarak haberde eksik algılama var burs malatyalı 1 öğrenciye değil, malatyalı öğrencilere kullandırılmak için para gönderildi. selam ve saygılarım ile hayırlı cumalar
    0
    0
    Yanıtla
  • Deniz Türkmen siz kesin ve net yazmışsınız.Malatyalı öğrencilere kullandırılmak için para gönderildi diyorsunuz.Yani sizmi gönderdiniz oradamıydınız.Sizin isminizde yönetim kurulu üyesi Yok . Ayrıca oğuzbeyi neden yalanlıyorsunuz adam kürsüde 1 öğrenci diyor ve öğrencinin adı Yok Böyle fake işlere girme
    0
    0
    Yanıtla
  • Haluk (5 yıl önce)
    Ti̇caret ve sanayi odamıza kayıtlı esnafların 3/2 çoğunluğu ile seçilmiş bir yönetim var iş başında. Seçilen bu yönetim yetkisi dahilinde üye yada başkan ataması gereken yerlere aldığı kararlar ile akademik kariyeri olsun yada olmasın atamalarını yapmış. Geçmişte ya şimdi Ti̇caret Odası Yönetimleri seçilirken akademik kariyeri söz konusu olmaksızın odaya kayıtlı üyeler arasından sevilen, dürüst ve iştigal ettiği konusunda başarılı üyelerden seçilmişlerdir. Bu gün iş başındaki yönetim de aynı şekilde seçilmişlerdir. İsmi yorumlarda geçtiği için söylüyorum, Özcan bey iştigal ettiği konularda başarılı, organizedeki fabrikası ve dışarıdaki işletmeleri ile devletimize katmedeğ sağlayan, yarattığı istihdam ve iş imkanları ile bu şehre büyük ekonomik girdi sağlayan iş adamlarımızdan biridir. Şehrimizde akedemik kariyeri olmayan binlerce başarılı işadamı bulunmaktadır. Bu yönetim, varsa bir yanlışı günü gelince sandıkta hesabını verir. Bizler taraflı yargılama ve ön görüden vazgeçip destek olmamız gerekmez mi.
    0
    0
    Yanıtla
  • Haluk bey özcan bey iyi biridir ama kamuoyunu yanıltma kardeşinin 2.osb de bir işletmesi vardır resmî veya gayri resmi ortaklığı yoktur.Konu özcan bey değildir detayı atlamışsınız.
    0
    0
    Yanıtla
  • malatyalı (5 yıl önce)
    hasan başkanın dönemini aratır oldunuz. anca bol bol laf ama icraate gelince hiç yok. internetten ilanla ala ala osb nin hi bi işten anlamayan müdürünü genel sekreter yaptınız. TOBB dan elinize verilen metni diğer tüm tso başkanları gibi okuyup geçtin. ee esnafa yönelik ne vaat kaldı ne bişe. lafla peynir gemisi yürümez.
    0
    0
    Yanıtla
  • Niyazi (5 yıl önce)
    Yorumlarda haksızlık var oğuzbey tek başına yönetmiyor. Yönetim 11 kişi belkide bu kararları yönetim oguzbeye aldırmıştır. Oguzbey yönetime hesabını soracaktır. Unutmadan oguzbey haberdeki benzetmeniz Ayağına kurşun sıkmak vs gibi söylemler sokak ağzı olmuş hoşuma gitmedi Ve koca odanın 30 günlük icraatı oguz beyin gezileriniz olmuş
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet S. (5 yıl önce)
    Soy adın Sadıkoğlu Genel sekreter İlanı verdin ama kendi verdiğin ilana SADIK olmadın. Muafelet iken söylediklerin ile yaptığın farklı. 4 yıl buradayım bitince aday olmam diyen bir başkandan çok şey beklemek hata zaten
    0
    0
    Yanıtla
  • Gökhan (5 yıl önce)
    Konu Tso ise herşey normaldir.Sadıkoğlu seçim öncesi dedikleri ile yaptığı farklı.Ya dediği gibi biri değil yada yaptıklarının farkında değil. Özel kalemi tobb dan gelir burs tobb a gider Genel sekreter atar tam komedi Yeni kurulan hayvancılık osb ye üniversite mezunu der 1.osb ye ve işgem e lise mezunu atar. 40 proje anlattın 1 proje başlatamadın Sahi ne oldu fuar projen 7 aydır geziyorsun gittiğin her yerde milleti ağırlamaktan iş yapamıyoruz diye milleti yine millete şikayet ediyorsun.
    0
    0
    Yanıtla
  • Feyzullah (5 yıl önce)
    TSO'nun sayın başkanı övüne övüne "Üniversite mezunu, akademik kariyer" demişken şu soruyu yönelteyim; 1. OSB Yönetim kurulu'na seçtirdiğin isimler arasında ORTAOKUL muzunu var mı? İŞGEM Yönetim Kurulu başkanı hangi okul mezunu? Bunları küçümsemek için ifade etmiyorum, sadece TSO'nun başındaki zatın bir dahaki konuşmasında Malatyallıların aklıyla alay etmemesini için ifade ediyorum.
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet S. (5 yıl önce)
    Haber çok ilginç başkan ise aklına geleni söylemiş.Yaptığı ile dediği tezat. Sadıkoğlu işgeme ve 1.osb ye atadığın (haberde ismi geçen) Özcan bey ne mezunu diye sorarlar adama. Sen ve yönetiminin kararları Malatya tarafından alkışlanıyor.Genç Dinamik yönetim bu mu ??
    0
    0
    Yanıtla
  • Alperen (5 yıl önce)
    Malatya da kaçta ne otomobil Beyaz eşya Mobilya fabrikası var KDV ve ÖTV düştü diye piyasa rahatlasın
    0
    0
    Yanıtla
  • Feyzullah (5 yıl önce)
    60 bin TL burs ve sadece bir öğrenciye. Mevcut yönetimin eski yönetim için yaptığı fiskosların kat ve kat daha büyükleri gerçek olarak yaşanıyor, Bir öğrenciye 60 bin TL burs ne demek? Birde denilmişki, ataması yapılan TSO Meclis üyeleri için "Üniversite mezunu ve akademik kariyeri var" O saydığı isimlerin memlekette hangi başarılı girişimleri olmuşda yada hangi bilimsel çalışma ile akademik kariyer yapmışlar. Bu ufak ufak atmaları kargalar bile yemez. Görende, duyanda adamları profesör, doçent sanacak. "Akademik kariyer" gibi pazarlamaları zannımca bu millet yemez. Koca TSO başkanı beyaz eşya satıcısını Akademik Kariyerli diye anlatıyorsa, cep telefonu satıcısını da yakında doktora sahibi olarak anlatır.
    0
    0
    Yanıtla
  • TURAN (5 yıl önce)
    Vallaha merak ettik aidat ödeyen üyeniz olarak. Yönetim kurulu üyeleri matematik bilmiyor heralde.Kaç Malatyalı çocuğun hayatını kurtarabilirdiniz oysa mesela 500.TL destek ile 120 Gariban öğrenci olmazmıydı.Başınızda ki başkanda üniversite mezunu nasılsa.
    0
    0
    Yanıtla
  • Cem Parlak (5 yıl önce)
    Koca bir salon... Bir avuç insan... Şaka gibi... Deplasmana gelen taraftar gibiler :)
    0
    0
    Yanıtla
  • Ahmet (5 yıl önce)
    Yazık yazık bir kişiye 60 bin lira Bursa olur mu bu kimin çocuğu kimlere kayak yapılıyor yazıklar olsun
    0
    0
    Yanıtla