Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Meclisi, Ekim ayı toplantısını gerçekleştirdi. Gündemden önce kısa bir açıklama yapan TSO Meclis Başkanı Hasan Özkan, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramını kutladı. Ülkenin içinde bulunduğu ekonomik koşullara da değinen Özkan, “Kriz demek istemiyorum ama sıkıntılar had safhada. İnşallah ülke olarak bu zor günleri en kısa zamanda atlatırız” dedi.
Meclis Başkanı Hasan Özkan başkanlığında 15 Temmuz Şehitleri Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen toplantıda, Eylül ayı mizanı okundu ve oy birliğiyle kabul edildi.
“Kriz çığırtkanlığı yaparak iflas etmiş şirketlerin listelerini dolaştırıyorlar”
Toplantıda konuşan Malatya TSO Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, geçtiğimiz günlerde, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ve konsey üyelerinin katılımı ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Sanayi Odaları Konsey Toplantısının gerçekleştirildiğini hatırlattı.
Söz konusu toplantıda ekonominin düzeltilmesi için bir dizi talepleri ilettiklerini aktaran Sadıkoğlu, “Döviz kurlarındaki dalgalanma nedeniyle özellikle otomotiv, beyaz eşya, mobilya ve gayrimenkul sektörlerinde durgunluk yaşandığını belirttik. İstihdam kapısı olan bu sektörlerde KDV ve ÖTV indirimlerimin yapılması gerektiğini ifade ettik. Hazine ve Maliye Bakanımız Berat Albayrak dün yaptığı açıklamada yılsonuna kadar geçerli olacak mobilya, beyaz eşya, otomotiv ve inşaat gibi istihdam kapısı olan sektörlerde KDV ve ÖTV indiriminin yapılacağı söyledi. Yılsonuna kadar geçerli olacak KDV ve ÖTV indirimi sayesinde beyaz eşyada ÖTV'nin sıfıra çekilmesi, mobilyada KDV'nin yüzde 8'e indirilmesi, ticari araçlarda KDV'nin yüzde 1'e düşürülmesi, 1600 cc altı motorlu araçlarda ÖTV'de 15'er puanlık indirim yapılmasının etkisi, şüphesiz bu sektörlerle sınırlı kalmayacaktır. Ekonominin bütününe olumlu yönde yanşayacaktır” diye konuştu.
Son dönemlerde bankacılar tarafından özellikle kriz çığırtkanlığı yapıldığını, iflas etmiş şirketlerin listelerinin elden ele dolaştırıldığını söyleyen Sadıkoğlu “Finansın erişiminde sıkıntı yaşayan insanların zora sokularak faiz yükünün arttırılması da kendi iş dünyamız ve kamuoyu adına da kabul edilebilir bir durum değil. Biz bu anlamda Bizim reel sektörde üreten insanlarımızın ayağına sıkılmış kurşun hemen hemen Türkiye’nin tamamına sıkılmış kurşun gibidir. Bununla da ilgili TOBB olarak mahkemelere başvurarak bu listelerin ortalıkta dolaşmasını engellemek için çalışma gösterdik” dedi.
Dilek ve Temenniler..
Malatya Ticaret ve Sanayi Odası’nın Ekim Ayı meclis toplasının dilek ve temenniler bölümünde söz alan Meclis Başkan Vekili Hakan Er, Türkiye’nin zor bir süreçte geçtiği bankaların kredi kullandırma ve faiz oranlarındaki tutumunu eleştirdi.
Dilek ve temenniler kısmında söz alan bir başka meclis üyesi Mustafa Kanmaz da, İŞGEM ile Tarım ve Hayvancılık Organize Sanayi Bölgesi’ne kimlerin atandığını sordu. Kanmaz, TOBB Üniversitesi’ne gönderilen 60 bin TL’nin ne amaçla bağışlandığı hakkında da bilgi istedi.
İŞGEM ve Hayvancılık OSB’ye atamalar
Dilek ve temenniler kısmında söz alan Meclis Üyesi Mustafa Kanmaz, son günlerde İŞGEM ve Hayvancılık OSB’ye atamalar yapıldığını öğrendiklerini ifade ederek bu isimlerin kimler olduğunu ve atamaların neye göre yapıldığını sordu. Kanmaz ayrıca, TOBB Üniversitesi’ne gönderilen 60 bin TL’nin ne amaçla kullanılacağı hakkında bilgi istedi.
“Akademik kariyeri olan arkadaşlarımızı atadık”
Meclis Üyesi Kanmaz’ın sorularını yanıtlayan TSO Yönetim Kurulu Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, şunları söyledi:
“Biz İŞGEM’e meclis üyesi olmayan hiç kimseyi atamadık. Bunu hemen ifade etmek istiyorum. Ama meclis üyesi ise herkesi atama şansımız var. Hayvancılık Organize Sanayi Bölgesi’nde geçmiş dönemlerde de tamamı yönetim kurulu üyelerinden atamalar yapılıyordu. Meclis üyeleri bile yoktu. Biz burada tamamen temayülü değiştirdik, içimizde yetkin, eğitimli olanları, bu konularda analiz ederek meclis üyesi olsun, yönetim kurulu üyesi olsun, ayrım yapmadan gerçekleştiriyoruz. Hayvancılıkla uğraşan, arazisi olan bu konuda kendisini yetiştirmiş olduğu için, üniversite mezunu, bilgi birikimi olan iki arkadaşımızı, Ömer Dinç ve Cemil Yıldırım arkadaşlarımızı atadık. Biraz daha akademik kariyeri olan iki tane arkadaşımızı atadık ki daha faydalı olabilsinler. Düzgün kararlar alabilsinler, istişareler yapabilsinler.”
“Malatyalı bir öğrenciye burs verilsin diye gönderdik”
Sadıkoğlu, TOBB Üniversitesi Vakfına gönderilen 60 bin TL’nin Malatyalı bir öğrenciye burs verilmek üzere gönderildiğini söyledi. Sadıkoğlu burs verilecek öğrencinin ismini açıklamadı ancak soruya şu yanıtı verdi:
“Türkiye’nin en önemli üniversitelerinden biri olan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne bağlı olan TOBB Üniversitesi’nde bizim burs adı altında Malatyalı birisine vermek üzere burs olarak 60 bin TL burs verdik. TOBB bizim üst çatımız, bizim onların dışında hareket etmemiz de söz konusu değil. Diğer odalar burs verirken biz vermiyoruz diyemeyiz. Başkanımızın da Malatya ile ilgili çok olumlu düşünceleri var. Ne problem götürsek sağ olsun çözümü noktasında gayret gösteriyor.”
İŞGEM Yönetim Kurulu Başkanı Özcan Dündar ise İŞGEM’e Mutlu Efe ve Bünyamin Yılmaz’ın atandığı bilgisini verdi.
TSO Meclis Başkan Vekili Hakan Er ise Türkiye’nin ekonomik olarak sıkıntılı bir süreç yaşadığı dönemde bankaların tavrını eleştirdi.
Er, şöyle konuştu:
“TOBB’da biliyorsunuz bakanların da katılımıyla esnafımızın içerisinde bulunduğu mali zorlukları aşması için bankalarla bir toplantı düzenlediler. Bu toplantının akabinde bizler ne gibi değişimler olacak diye beklemeye başladık. Devlet Bankalarından da başlayarak bu değişimlerin olmadığını gördük. Hepimiz kredi kullanıyoruz Kullandığımız kredilere bakıyoruz, faizlerde yüzde 10 indirime gidilecek dedi ama maalesef olmadı. Özel bankalarda yüzde 35’lerde şu anda. Tabi yıllık soranları söylüyorum. Devlet bankalarında da ben önceki gün kullandım kredi. Yıllık yüzde 32 civarında bir faiz var. Bu kredilerde indirime gidilsin diye beklerken devlet bankalarının buna daha öncü olmasını bekliyorken ama maalesef devlet bankalarının buna öncü olmadığına inanıyorum. Türkiye’deki ekonomik krizin en büyük sebeplerinden birisi de bankalardır. Bankaların yanlış yönetimidir. Hepimiz ticaret yapıyoruz. Örneğin ben devletle iş yapıyorum. Devlet kurumlarından alacağımı alamıyorum. Bankaya diyorum ki, devletten alacağımı sana temlik edeyim, sen bana kredi aç ama banka bunu kabul etmiyor. Daha önce alıyorduk bunu ama maalesef şu ekonomik kriz içerisinde bankalar bu temlikleri kaldırdılar. Devlet kurumlarıyla iş yapan firmalara hiçbir şekilde alacaklarını temlik ettirmiyorlar. İpotek vererek de kredi alamıyoruz. Geçen iki bankaya müracaat ettim. Bilançonuz yeterli, her şeyiniz yeterli ama alacaklarınızın yüzde 90’nı devlet kurumlarından olduğu için size kredi açamıyoruz. Banka genel müdürleri bizzat bunlara emir vermişler.
Bu sorun burada sadece bizlerin çözeceği bir iş değil. Odalar birliği buna çok ciddi asılarak, hükümetin de desteği ile bunu ortadan kaldırmalıyız. İçinde bulunduğumuz bu bataktan kurtulmak istiyoruz. Nefes kredisi kapsamında yaklaşık 3 milyon TL kredi tutarını bankalar mevduatlarında bekletiyor. Bu kredi neden kullandırılmıyor.”
Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com