Koronavirüse karşı açıklanan ekonomik tedbir paketinde vergi beyannameleri ile verilme sürelerinin yılsonuna kadar ötelendiğini ancak ertelenen sektörler içinde gıda sektörünün olmadığını belirten Yeminli Mali Müşavir, Ekonomist ve Malatyahaber.com yazarı Mustafa Bahadır Altaş, , dolayısıyla kayısının da kriz paketinde yer almadığını söyledi.
Hafta içinde ERTV’de canlı yayınlanan Hülya Kaya ile ‘Güne Bakış’ programına katılan, Bahadır Altaş, koronovirüs salgını sonrası açıklanan ekonomik kriz paketini değerlendirdi.
Tedbirlerin ekonomik ve sosyal yaşama etkilerinin değerlendirildiği programda konuşan Ekonomist-Yazar Bahadır Altaş, kayısı sektörünün pakette yer almamasının Malatya adına büyük bir eksiklik olduğunu söyledi. Koronvirüs krizi sürecinde kayısı sektörünün desteklenmesi gerektiğine vurgu yapan Altaş, şu değerlendirmeyi yaptı:
“Ertelenen sektörlerle ilgili çok farklı bir sektörel gösterge skalası belirlemişler size şöyle izah edeyim. Okulları kapattık fakat özel eğitim kurumlar bu sektörün içinde yok. Yine insanlara evde kalın diyorsunuz peki evde kalan insan ne yapacak gıda tüketecek gıda üreticileri de bu sektörün içinde yok. Dün yayınlanan tebliğe göre bizim Nace kodu olarak tanımladığımız faaliyet kodu esas alınacak diyor. Bu kodlar çok geniş net bir açıklama çok ana faaliyet kodu mu yoksa ara faaliyet kodu mu esas alınacak bu net değil bununda açıklığı kavuşması gerekiyor.
Malatya da faaliyette bulunan kayısı işletmelerinin hazine ve maliye bakanlığınca yayınlanan tebliğde belirlenen sektörler içinde yer almaması Malatya adına önemli bir eksiklik . Çünkü kayısı Malatya için yaklaşık 350 milyon TL tutarındaki ihracat tutarı ile Malatya ekonomisine ve istihdamına önemli katkı sunmaktadır. Korona virüsü kriz ortamında kayısı işletmelerinde etkilenmemesi mümkün değildir. İhracat düşüşleri olabilir siparişlerin ötelendiğini görüyoruz. Bu süreç böyle devam ederse kayısı sektöründe üretim sorunu yaşanacağı kaçınılmaz olacaktır. Kayısı sektörünün de ertelen sektörler içinde değerlendirilmesi için Bunla ilgili Malatya Ticaret Borsası ve Malatya TSO girişimlerinin olması gerekir.”
2020 yılı için İhracatta vergi teşvikinin muhakkak verilmesi gerektiğini belirten Altaş Korona virüsü tedbirleri içinde tarım ve çiftçiler için ne tür destek ve önlerler alındı?" sorusu üzerine, Açıklanan paket içinde tarım ve çiftçiler için önemli bir destek ve tedbirlere ilişkin düzenlemenin yer almadığı bununda bir eksik olduğunu belirti. Altaş; " Tarım politikalarının yeniden gözden geçirilmesi plan ve öngörülerin ortaya konulması gerekir. Bir ay sonra yeni mahsul dönemi başlamadan önce TMO tarafından alım fiyatının ve destek tutarlarının bir an önce açıklanması ve avans ödemlerine başlanılması gerektiğini" söyledi.
Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com- ER TV