Malatya'nın kültür rehberlerini (KÜ-RE) yetiştirme amacıyla Kültür Yaşam Derneğince projelendirilen teorik ve pratik bilgileri kapsayan eğitimler sürüyor.
26 öğrencinin katılımıyla ve 5 hafta sürecek olan kültür rehberi yetiştirme eğitimi sonrasında düzenlenecek törenle öğrencilere Kültür Rehberi sertifikası verilecek.
TSO toplantı salonunda başlayan KÜRE eğitimi öncesi bir konuşma yapan dermek başkan yardımcısı Funda Kurt Atatürkün ulusal kültür ve sanattan yoksun bir milletin yaşam damarlarından biri kopmuştur, özdeyişinden yola çıkarak başlattığımız bu projede hedefimiz gençlerimize ilimizin kültürel, doğal zenginliklerimizi aktarmaktır. Yaşadığımız kentin taşınır- taşınmaz kültürel ve doğal zenginliğini ve bu zenginliklerin korunması ve gelecek kuşaklara aktarılmasında bizlere çok önemli sorumluluklar düşüyor. Bizler de geleceğimiz olan çocuklarımıza konunun uzmanları tarafından eğitimler verdirerek bu sorumluluğumuzu yerine getiriyoruz dedi.
Kurt,Bu sorumluluğumuzu, Valilik, Kültür Müdürlüğü, Üniversite, Malatya ve Battalgazi Belediyeleri, KUDEB, MÜZE gibi paydaşlarımızla birlikte tamamen kendi öz kaynaklarımızdan karşılıyoruz diyerek sözlerini tamamladı, projeye katkı sunan kurum ve kuruluşlara teşekkür etti.
5 hafta sürecek olan KÜRE eğitim projesinin ilk bölümünde; Koruma Uygulama ve Denetleme Bürosu (KUDEB) başkanı ve sanat tarihçisi Levent İskenderoğlu İnsansız bir dünya nasıl olurdu? ve KUDEB üyesi arkeolog Canan Akelin Kültürel varlıkların oluşumu konulu bilgileri sinevizyon eşliğinde sunuldu. KUDEB üyesi Bayram Güngörde tarihi eserleri Koruma bilinci, KÜRE eğitiminin ikinci bölümünde ise Kültür Turizm İl Müdürlüğü Turizm Enformasyon şube görevlisi Bülent Korkmaz tarafından Geçmişte ve Günümüzde Malatya, İlimizde turizm ve turizm potansiyeli ve Turizm rehberliğinin önemi konulu dersleri sinevizyon eşliğinde verildi.
Eğitim programları, öğrencilerin soruları ve uzmanların yanıtlarından sonra sona erdi.