Vergi Dairesi Başkanı Yunus Poyraz, 6552 sayılı kanun ile 'kesinleşmiş vergi borcuna ve kamu alacaklarına' getirilen yapılandırılma ile ilgili basın toplantısı düzenlendi. Toplantıya, Malatya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Haydar Karaduman ile basın kuruluşlarının temsilcileri katıldı.
6552 sayılı kanunun 11 Eylül 2014 tarihinde yayınlanarak yürürlüğe girdiğini hatırlatan Malatya Vergi Dairesi Başkanı Yunus Poyraz, "Bilindiği üzere, Bazı Kamu Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair 6552 sayılı Kanun 11 Eylül 2014 tarihinde yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Ayrıca, Kanunun 73 ve 74. maddelerine ilişkin açıklamalarının yer aldığı Genel Tebliğ, 27 Eylül 2014 tarihinde resmi gazetede yayımlanmıştır. Bu tarih itibariyle vergi dairelerimiz ve mal müdürlüklerimizce, mükelleflerimizin kesinleşmiş vergi borçlarının yapılandırılması için müracaatlar alınmaya başlanmıştır." dedi.
Kredi Kartına ve Taksit İmkanı
Poyraz, kapsama giren alacaklı kurumların, Maliye Bakanlığı, belediyeler, büyük şehir belediyeleri su ve kanalizasyon idareleri olduğunu söyleyerek, "Kesinleşmiş ve 30 Nisan 2014 (bu tarih dahil) tarihinden önceki dönemlere ve beyana dayanan vergilerde bu tarihe kadar verilmesi gereken beyannamelere ait kamu alacakları yeniden yapılandırılıyor. Dilekçe ile şahsen veya posta yoluyla başvuru ilgili vergi dairesine yapılacaktır. İnternetten "https://intvd.gib.gov.tr/internetvd" adresi kullanılarak başvuru ve kredi kartı ile ödeme yapılabiliyor. Başvuru esnasında daha önce uygulanan haciz ve ödeme emri tebliği gibi işlemlere dava açılmış ise vazgeçilmesi gerekiyor. Taşıtlar için yapılacak başvurularda her bir taşıt itibarıyla toplam borç için başvuru gerekiyor." ifadelerini kullandı.
Ödemelerin kredi kartı ile yapılabileceğini ve ilk taksitlerin 31 Aralık gününe kadar ödenmesi gerektiğini belirten Poyraz, " Defaten ödeme imkanı var. Taksitlerin kredi kartıyla ödenmesi mümkündür. Mahsup talebi yoluyla da ödeme yapılabiliyor. Taksitli ödemeler için Kanunda öngörülen taksit seçeneklerinden birinin seçilmesi gerekiyor. Talep halinde 6 taksitte 12 ayda, 9 taksitte 18 ayda, 12 taksitte 24 ayda , 18 taksitte 36 ayda ödeme seçeneği bulunuyor. Başvuru sırasında taksit sayısını belirtmeyenlere azami taksit süresi veriliyor. İlk taksit ödeme süresi içinde (31 Aralık 2014) yapılan peşin ödemelere katsayı uygulanmıyor." dedi.
Usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarının yapılandırılması halinde cezaların yüzde ellisinin silindiğini hatırlatan Poyraz, " 30 Nisan 2014 tarihinden (bu tarih dahil) önce yapılan tespitlere ilişkin olarak kesilen ve 11 Eylül 2014 tarihi itibarıyla kesinleşen vergi aslına bağlı olmayan vergi cezalarının (Usulsüzlük ve Özel Usulsüzlük Cezaları) %50'lik kısmı yapılandırma neticesinde gerekli ödemelerin yapılması ile terkin edilecektir.' diye konuştu.
'Küçük Alacaklar Silindi'
"30Nisan 2014 tarihinden önce verilen, askerlik para cezaları, seçim para cezaları, nüfus para cezaları, trafik para cezaları, kara yolları kaçak geçiş ücreti cezaları, kara yolu taşıma kanununa göre verilen para cezaları, RTÜK tarafından verilen para cezaları, yapılandırma kapsamına giriyor." diyen Malatya Vergi Dairesi Başkanı Yunus Poyraz, "31 Aralık 2013 tarihinden önce verilen 120 liranın altında kalan idari para cezaları (Sigara kullanımından kaynaklananlar hariç) ile 12 lira ve altında kalan kaçak geçiş ücretleri terkin ediliyor. Maliye Bakanlığına bağlı tahsil dairelerince takip edilen vadesi 31 Aralık 2007 tarihinden önce olan 50 lirayı aşmayan asli alacaklar ile bu alacağa bağlı fer'i alacaklar, aslı ödenmiş 100 lirayı aşmayan fer'i alacaklar terkin ediliyor. Bu kapsamdaki Malatya Vergi Dairesi Başkanlığına bağlı vergi dairesi müdürlükleri ve mal müdürlüklerine olan küçük alacakların silinmesi işlemi, Gelir İdaresi Başkanlığımızca tamamlanmıştır." ifadelerini kullandı.
Süresinde ödenmeyen taksitlerde kolaylıkların devam ettiğini söyleyen Poyraz, "Bir takvim yılında en fazla 2 taksitin süresinde ödenmemesine izin veriliyor. Ödenmemiş taksitler takibe alınmıyor.
Süresinde ödenmeyen taksit, son taksiti izleyen ayın sonuna kadar gecikme zammı oranında geç ödeme zammı ile birlikte ödenebiliyor.Cari döneme ait alacak tutarları veya taksit tutarlarının % 10'unu aşmamak şartıyla 5 liraya (bu tutar dahil) kadar yapılmış eksik ödemeler ihlal sayılmıyor. " dedi.
Araç Muayenelerinde Kolaylık
"Taksit ödeme süresince verilen beyannameler üzerine tahakkuk eden; Yıllık gelir/kurumlar vergisi, Gelir-kurumlar (stopaj) vergisi, Katma değer vergisi, Özel tüketim vergisi, çok zor durum olmaksızın her bir vergi türü itibarıyla bir takvim yılında ikiden fazla vadesinde ödenmediğinde, Kanundan yararlanma hakkı kaybediliyor." diyen Poyraz, araçların fenni muayenesinde de büyük kolaylıklar getirildiğini söyleyerek, "Kanun kapsamında borçlarını yapılandıran MTV mükelleflerine bu Kanun hükümlerinin ihlal edilmemesi şartıyla taksitlendirme süresi sonuna kadar fenni muayene izni veriliyor. Ayrıca, 6552 sayılı Kanunun 79 uncu maddesi ile, Kanunun yayımlandığı 11 Eylül 2014 tarihi itibarıyla Karayolları Trafik Kanunu uyarınca araç muayenesi yaptırmaları gerektiği halde muayenelerini süresinde yaptırmamış olanların; 31 Aralık 2014 tarihine kadar araç muayenelerini yaptırmaları şartıyla, muayene süresi geçirilen her ay ve kesri için tahsili gereken %5 fazla yerine; Kanunun yayımlandığı tarihe kadar Yİ-ÜFE aylık değişim oranları, Kanunun yayımlandığı tarihten araç muayenelerinin yapıldığı tarihe kadar her ay ve kesri için aylık %1 oranı esas alınarak hesaplanacak tutarın ödenmesi imkanı getiriliyor." ifadelerini kullandı.
Kasa Hesabını Düzeltme İmkanı
Kurumlar vergisi mükelleflerine, kayıtlarda yer aldığı halde işletmede bulunmayan kasa mevcudu ve ortaklardan alacaklarını gerçek duruma uygun hale getirme imkanı verildiğini belirten Poyraz, "Bilanço esasına tabi kurumlar vergisi mükellefleri 31 Aralık 2013 tarihi itibarıyla bilançolarında görülmekle birlikte işletmelerinde bulunmayan kasa mevcutlarını ve ortaklardan alacaklar/ortaklara borçlar hesapları arasındaki net alacak tutarını düzeltebilecektir. Düzeltilen tutarlar için 31 Aralık 2014 tarihine kadar bağlı olunan vergi dairelerine beyanda bulunulacaktır. Beyan edilen tutarlar üzerinden % 3 oranında hesaplanan vergi beyanname verme süresi içinde ödenecektir." dedi.
6 bin 281 Mükellef Müracaat Etti
Malatya Vergi Dairesi Başkanı Yunus Poyraz, kurum çalışmaları ve yapılan başvurular ile ilgili şu bilgileri paylaştı;
"Basın toplantıları, TV programlarına katılım, tanıtıcı broşürlerin dağıtımı, afişlerin asılması, kurumsal ziyaretler ve toplantılar, İlimizdeki tüm Meslek Odaları ve Sivil Toplum Kuruluşlarına özel toplantılar ve sunumlar yapılması planlanmıştır. Ayrıca bu kapsamda ilçe ziyaretlerimiz de olacaktır.
Vergi dairesi yöneticilerimiz, en yüksek borçlu olanlardan başlamak üzere, faal ve henüz müracaat etmeyen mükelleflerimiz ile yüz yüze görüşmeler yaparak yapılandırmanın sağlayacağı kolaylıkları, hazırlanan program ve belirlenen hedeflerimiz doğrultusunda, anlatacaklardır.
Kesinleşmiş vergi borçlarının, kamu alacaklarının yapılandırılması çalışmaları için, vergi dairelerimizde daha önceki yapılandırma çalışmalarında görev alan çok tecrübeli, deneyimli, güler yüzlü yönetici ve personellerimizle aktif olarak hazırlıklarımızı yaptık. Mükelleflerimizin kıymetli zamanlarını almadan, kısa sürede işlemleri sonuçlandırmak için dilekçe kabulünde ve takip servislerinde işlem yapmak üzere görevli personel sayılarımızı artırdık.
13 Ekim günü itibariyle, dilekçe yoluyla 4 bin 464 mükelleften, internet yoluyla Bin 817 mükelleften, toplamda da 6 bin 281 mükelleften müracaat aldık ve işlemlerini büyük oranda sonuçlandırdık.
Saygıdeğer mükelleflerimize yapılandırma fırsatını kaçırmamalarını, müracaatlarını ve ödemelerini son günlere bırakmamalarını öneriyorum.
Bu vesile ile yukarıda yer verdiğimiz açıklamalarımızın ve mesajlarımızın, kamuoyuna yansımasında, siz değerli basın mensubu arkadaşlarımızın, ilgi ve emeğine şimdiden teşekkür ediyorum. Sizlere, yürüttüğünüz kamu hizmeti kapsamındaki çalışmalarınızda kolaylıklar diliyorum."
HABER-FOTO: Selahattin GÖKATALAY, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com