Malatya'nın kültür rehberlerini (KÜ-RE) yetiştirme amacıyla Kültür Yaşam Derneğince projelendirilen, Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü işbirliği ile Belediye ve Kültür A.Şnin desteklediği KÜRE eğitim projesi sürüyor.
Eğitimler çerçevesinde, taşınmaz kültürel değerler ve özgün dokularını yitirmemiş sokak ve evler gezildi.
26 öğrenci ve velilerin katılımı ile gerçekleşen gezi, Arkeoloji müzesi, İl Halk kütüphanesi, Atatürk Evi, Tarihi Beşkonaklar, Etnografya müzesi gezildikten sonra Orduzu Aslantepe ören yeri, Battalgazi Ulu Cami, Kervansaray ve sokak iyileştirilmesi yapılan alanların yanı sıra Gündüzbey ile Yeşilyurtaki tarihi özelliğini koruyan yapı ve sokaklarda gerçekleştirildi.
Proje ve gezi hakkında bilgiler veren Kültür Yaşam Derneği basın sözcüsü Yaşar Karaaslan, Atatürkün Ulusal ve yerel kültürden yoksun olan toplumların hayat damarlarından bir kopmuştur özdeyişinden yola çıkarak geleceğimiz olan çocuklarımıza kentimizin öz kültürünü tanıtmak ve geleceğe aktarmalarını sağlamak amacıyla Kültür ve Turizm Müdürlüğü işbirliğiyle gerçekleştirdiğimiz projemize, Malatya Belediyesi ile Kültür AŞ tarafından da desteklendi.
Koruma Uygulama ve Denetleme Bürosu (KUDEB) başkanı ve sanat tarihçisi Levent İskenderoğlu İnsansız bir dünya nasıl olurdu? ve KUDEB üyesi arkeolog Canan Akelin Kültürel varlıkların oluşumu KUDEB üyesi Bayram Güngör, Koruma bilinci, Kültür Turizm İl Müdürlüğü Turizm Enformasyon şube görevlisi Bülent Korkmazın Geçmişte ve Günümüzde Malatya, İlimizde turizm ve turizm potansiyeli ve Turizm rehberliğinin önemi, Gazeteci Yaşar Karaaslanın Fotoğraflarla Malatyanın dünü-bugünü, Tarihçi- yazar Orhan Tuğrulcanın Malatyanın yerleşim yerleri ve Malatya siyasi tarihi üst başlıklı konuları görsellerle sinevizyon eşliğinde anlatıldı. 3 hafta süren teorik eğitimlerden sonra yaptığımız bu gezi ile çocuklarımıza verilen eğitimleri pekiştirmiş olduk dedi.