SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kuru Kayısı Fiyatları Yükseliyor

0
Güncellendi - 2019-08-06 04:41:21
Kuru Kayısı Fiyatları Yükseliyor
A- A+ PAYLAŞ

Dünya kuru kayısı ihtiyacının büyük bir kısmının karşılandığı Malatya'da ürünün fiyatı, geçen yılki hasat dönemine göre yüzde 22 artış gösterdi.

Geçmiş yıllardaki hasat sezonlarında kuru kayısı fiyatları düşüşle başlarken son iki yıldır kuru kayısı fiyatları hasat döneminde yükseliş eğilimi gösteriyor.

Geçen yıl hasat döneminde kilogramı 9 liradan satılan 4 numara ihracatlık kuru kayısının fiyatı, ihracattaki artış dolayısıyla bu yıl yüzde 22 artarak 11 liraya yükseldi.

Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, AA muhabirine, hedeflerinin kuru kayısı ihracat rakamlarını yükseltmek olduğunu belirtti.

Artan ihracat rakamlarının piyasaya pozitif etki yarattığına işaret eden Özcan, bu durumun yükselme eğilimine bağlı kuru kayısı piyasasını oluşturduğunu söyledi.

- "Stabil yükselişler istikrarlı piyasa doğuruyor"

Kuru kayısı kilogram fiyatlarının 2018 hasat sezonu fiyatlarına göre arttığını dile getiren Özcan, şöyle devam etti:

"Fiyatlarda geçen yılki hasat sezonuna göre yüzde 20'lik bir artış var. Geçen yıl hasat sezonunun ilk haftasına göre 4 numara ihracatlık kayısıda yüzde 20'lik fiyat artışı söz konusu. Bu çok sevindirici. Stabil yükselişler istikrarlı piyasa doğuruyor. İthalatçı ve ihracatçı bu piyasalarda daha mutlu. Çünkü önlerini görebiliyorlar. Piyasada 4 numara birinci kalite kuru kayısının kilogram fiyatı şu an 11 liradan işlem görüyor. Sınıflandırılan kuru kayısılarda arz ve talebe göre bazı ürünlerde fiyat artışı biraz daha fazla oluyor. İstikrarlı ve düzenli piyasalar dövizdeki dalgalanmanın sona erdiğini düşünürsek kuru kayısı için daha iyi olacaktır."

Türkiye'de üretici maliyetlerinin yüzde 40 arttığını, bu nedenle mevcut fiyatlardan üreticilerin çok da mutlu olmadığını bildiren Özcan, "Üretim maliyetlerine göre kayısıda fiyatların artmasını bekliyoruz. Kuru meyvede kendiliğinden oluşan piyasalar var. Üründeki maliyetlerin yüzde 40 arttığını ifade ediyorsak, mutlaka üründe de bu maliyetlere paralel olarak fiyatlarında artmasını bekliyoruz. Piyasa kendi seyrini kendisi belirleyecek." diye konuştu.

- Konsantre yaş kayısı fiyatları da arttı

Özcan, bu sezon kayısıda kalitenin yüksek olması nedeniyle konsantre tabir edilen fabrikaların meyve suyu için aldığı miktarın beklenenin altında gerçekleştiğini ifade etti.

Konsantrelik yaş kayısı fiyatlarında belirgin bir artış olduğuna dikkati çeken Özcan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kilogram fiyatı olarak belirlenen 50 kuruşun maliyetlerin altında olduğunu ve konsantre fabrikalarının fiyatları gözden geçirmesini ifade ettik. Meyve suyu konsantre fabrikalarının temsilcileriyle sıralı toplantılar yaptık. Onların beklediği ürün bu yıl azdı. Bu sezon üründe ciddi bir kalite var. Kalite arttıkça konsantre ürün az olur. Yapılan toplantılar neticesinde kilogram fiyatını 90 kuruş olarak belirledik ancak şu anda konsantre yaş kayısının kilogram fiyatı bir liranın üzerinde işlem görüyor."

Özcan, kuru kayısıda fiyatların yanı sıra ihracatın da arttığını belirterek, şunları kaydetti:

"Bu sezonki kuru kayısı ihracat hedefimiz 110 bin ton. 112 ülkeye ihracat yapıyoruz ve pazarlarımızda kısmi genişleme var. Uzak Doğu pazarlarında artış söz konusu. Bu bölgelere de bu yıl içerisinde girilecek. 2018 yılının ilk 6 ayına göre ihracatımız yaklaşık 3 bin ton arttı. Bu yılın ikinci çeyreğinde 49 bin 500 ton kuru kayısı ihracatı yaptık, karşılığında 124 milyon dolar gelir sağladık. Geçen yılın ikinci çeyreğinde 47 bin ton civarında kuru kayısı ihracatına karşılık 120 milyon dolar gelir elde etmiştik. İhracat rakamlarındaki artışın devam edeceğini düşünüyoruz."

AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

16 yorum yapılmış

  • Haşmet (5 yıl önce)
    Sondan yukarı doğru 3. Paragrafı tekrar tekrar okuyun lütfen. Demek ki neymiş? Kayısının Fiyatı 3-4 tane ensesi kalın tüccarın elinde değilmiş...Kimin elindeymiş? Dünyaya kaç tl den satıldığını en iyi bilen kim ise onun elindeymiş. Yani Borsacilarin elindeymiş...Kayısı fiyatları hakkında Bildiklerinizi unutun artık. ..
    0
    0
    Yanıtla
  • Salvador (5 yıl önce)
    Okadar işi iyi bilyorsunuzki ekonomi üretim sosyal siyasi herşeyi iyi biliyorsunuz yapıda görelim
    0
    0
    Yanıtla
  • bek (5 yıl önce)
    şu kayısı için ne yaptınızda her gün bir demeç.Temmuzda lisanslı depo temeli atılıyordu.Hangi aydayız.Boş laftan başka bir şey yok
    0
    0
    Yanıtla
  • Mustafa (5 yıl önce)
    11 TL'ye alıp vatandaşa 30 liradan satacaklar.
    0
    0
    Yanıtla
  • malatyalı (5 yıl önce)
    malatya lı çiftci hesap kitap bilmiyor.kayısının ekonomik ömrü en fazla 20yıldır 30 yaşına gelen ağacı bekletemezsin.kalite düşer.ilk 5 yıl ürün alamazsın.son 5 yıl çil dal kuruması kalite düşer birşey bekleme ,en iyi yerde olsa dahi bu 25 yılda 5 yıl dondan dolayı verim olmaz.30 yıl baktığın ağaçtan en fazla 15 yıl düzgün bir verim alırsın.30 yıl bahçeye bak ,hiçbir şey ekemezsinde.10 dönüm üzerinde 100 kök kayısı olur.verimli dönemde 150 kğ yaş 40 kğ kuru kayısı alırsın .totalde 2250 yaş 600kğ kuru.100 ağaçta 60ton kuru eder.şu an 10tl kğ.60ton=600bin tl eder.400bin tl de ekstra elekaltı çekirdek ,az tuttuğu yıllar desek.1milyon gelir eder.1milyon 30 yıla böl=33 bin eder.100 ağacın yıllık bakımı kaça çıkar.60 ton kayısının sezonda ki işciliği 3000 yevmiye eder 3000 yevmiye 200 milyar kafadan gider10 dönüm bir bahçe malatya da tarla vasfında kalacak bir sulu arazi en az 300 -400 eder bahçe kurmak içinde 100 gider 500 zaten bahçeyi kurarken verirsin 30 yıl standart giderler yıllık 15bin olur450 bin toplamda eder.30 yıllık verim geliri 1milyon anca olur .bahçe maliyetini hadi saymayalım gider toplamda 1 milyonu rahatlıkla geçer.yani zarar hemde net görülen ciddi bir zarar sözkonusu.fiyat kayısı için abartısız söylüyorum 30tl olması lazım ki .toplamda çiftci uzun yılların emeğini alabilsin.dondan etkilenen 2 -3 yılda bir dondan zarar gören bahçeler hemen sökülmeli boş bırakılsın üretici zarardan kısa sürede dönsün.don sigortası bu açıdan bence kötü oldu .kayısının söküleceği alanlar .halen devam eder durumda bu olmamalıydı.
    0
    0
    Yanıtla
  • Yisuf (5 yıl önce)
    Ahh Malatya vay Malatya diyesim geliyor yahu hepiniz haklısınız tamam da bu iktidara % 68 destek veren değilmisiniz ne ağlasiyonuz burda anlayın artık kalbi kadar aklinin da güzel olmasını istediğim hemşerim bunlar ceplerini dolduruyor ciftciler uzatmalri oynuyor gorun artık ne kardesim
    0
    0
    Yanıtla
  • Kaya (5 yıl önce)
    Bende bir üreticiyim.ama çoğu ilçeleride gezdim.bu sene kayısı yok .bu sene toplam rekolte kayısı en fazla 40 bin tondandur fazla çıkmaz şimdi başkan birilerinin ağzıyla konuşuyor maksat kayısı fazla pahalanmadan üreticinin elinden toplamak üreticiler elindeki malı satmasınlar.ayrıca yaş kayısıda çok tüketildi.dikkat?
    0
    0
    Yanıtla
  • Haşmet (5 yıl önce)
    Sayın Borsa Başkanım. Böyle KAÇAK GÜREŞMEYİN lütfen.Sizi bu yılki yaş kayisı rekoltesini 370 bin ton 260 kg, kuru kayisı rekoltesini ise ısrarla 78 bin ton 530 kg olarak TAM İSABETLE (!) ve de ısrarla açıklayan Borsa Başkanı olarak tanıyoruz begim . Miktarını çok iyi bildiginiz kayısının mesela elek altinin dış piyasaya satiş fiyatini zaten çok iyi biliyorsunuzdur. Kayıtlar elinizin altında değil mi begim? Onun ićin kaysida Taban fiyatı açıklamak size hiç zor gelmez.
    0
    0
    Yanıtla
  • Haşmet (5 yıl önce)
    4 numara kayısım var. 8.5 tl verdiler. Vermedim. 15 tl olmasinı bekliyorum. Iskartaya 2.5 tl verdiler. Vermedim. 5 tl ve üstünü bekliyorum. 5 tl vermezlerse ineklerime şeker vitamin kalsiyum magnezyum niyetine yedireceğim. Kayısida bu saydiklarimdan fazlasi var. Hikâye okuyorsunuz sayın Borsacı başkanım. 4 numara kayisı 11 tl demişsiniz. Müjde verir gibi. Siz aslında ÇAKTIRMADAN TABAN FİYAT belirlemek istemişsiniz. Ama TABAN FİYAT ÖYLE BELIRLENMEZ begim. İyi niyetli gibi görünuyorsunu ama gerçek taban fiyat 4 numara kaysida 11 tl olamaz. 11 tl derseniz Şire pazarinda 8.5 tl derler. Sizin söylediğiniz O fiyat çiftçinin soyulup soģana cevrileceği fiyattır. Bayram öncesi firsatcilari şu anda faaliyetteler. Kayısıyı tekmeleyip, ayak vurup kapıyorlar. Çiftçiyi "Fiyatlar bayramdan sonra daha da düşecek " diyerek korkutuyorlar. Çiftci kaysisini ve emegini Masraflar ve işçi parası sebebiyle ucuza satmak zorunda kaliyor. Borsadan ses çıkmıyor. TABAN FİYAT AÇIKLAYIN. Olmayan uyduruk rakamları medyaya servis etmeyin. İhracat fiyatı belli. Taban fiyatı ise gizli!!!!!! Dünyada böyle bir başka benzeri ürün yok...Dünyada TEK..
    0
    0
    Yanıtla
  • kaysıcı (5 yıl önce)
    Dünyanın en zor işlenen en çok işçilik isteyen meyvesini hazırlayip sunuyoruz size ucuzdan alıp fabrikalarda yıkayip hem kilogramini arttiriyorsubuz hemde 3- 4 kat fazla fiyata ihracat yapiyorsunuz bu köylunun alin terine yazik degilmi 11 lira diyor hele bi sor kaça mal ediyor koylu ne zor şartlarda yetisiyor. bizim alin terimizin hakki daha yuksek fiyatlar.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ramazan doğan (5 yıl önce)
    Üretici değil üreticiden alıp satanlar kazanıyor anlamadığım bir şeyde devlet fındık ve çaya taban fiyat belirliyor diğer ürünlerde neden yok üzüldüğüm bir noktada ulkemizde dünyanın en iyi tütünü üretiliyor sigara fabrikaları kurulup tütün ekilse olmazmi niye ABD nin sigaralarini paketi 18 TL'den ülkemizde satalım korkarım son şeker fabrikalarida satılırsa ABD'nin mısır surubuna mahkum oluruz ABD nin Rusya'dan aldığımız ve yerinde bulduğum hava savunma sistemine bu kadar sessiz kalmasini kuşku ile karşılıyorum inşallah ben yanilirim ülkemiz bu işten zarar görmez.
    0
    0
    Yanıtla
  • Abim hükümet Doğu karadenizin hükümeti. Bizim ne kadar oy verdigimiz onemli deyil.Biz bismillah Allahuekbere oy veriyoruz.Çay fındık hikaye.Devletin bütcesi dogu karadenize akıyor. Doğu karadenizde hic abartısız delinmedik dağ kalmadı her yer tünel.Bizim erkenek tuneli kürecik tüneli rize ve trabzonda ki köy yolunu bağlayan tuneller yanında bile çok daha sıradan 1/4 büyüklüğünde.Bütün samimiyetimle söylüyorum Devletimizdeki ekonomik sıkıntının temel nedeni doğu karadenize çok ölçüsüzce olan yatırım.
    0
    0
    Yanıtla
  • Şire pazari (5 yıl önce)
    Sayın editör bı pazara git bakalim 4 numara kayısı 8 9 lira nerde 11 lira 120 adet 1 kg gelen kayisiya 11 lira veriyorlar 3 numaraya böyle yapıp kayisiya iyi paraya gidiyor muhabbeti yapmayın kayısınin hakkı 15 20 arası olması lazım geçen seneden bu yila herşeyin fiyatı yüzde elli yüzde yetmiş arttı kayısı aynı fiyat geçen seneyle bu yıl sadece çekirdek biraz fiyat yükseldi
    0
    0
    Yanıtla
  • alican (5 yıl önce)
    2017 çil ilacın tonluk paketi 70 tl-2019 fiyatı 130 tl.. 2017 dönüm sulama ücreti 42 tl-2019 fiyatı 84 tl 2017 motorin litre 3.700 krş-2019 litresi 6.500 krş 2017 kuru kayısıyı 9 tl 'ye satmıştık bu yılda edeceği gene 9 liradır bakmayın siz on iki derler ama ortalama 9 liraya bile gelmez.Takla atmaya devam..Üreticinin yüzü gülüyormuş.Kahkaha atarken çoğu bayıldı zaten;sevincimizden..
    0
    0
    Yanıtla
  • Keşke bizim de dönüm sulama olsa 400-500 versek 5 km uzak barajdan su atyoruz saati 100 tl bide bizi gör kazanç Yok hep eksi
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyalı (5 yıl önce)
    Maliyetler ne oldu onu da haber yapsanıza....
    0
    0
    Yanıtla