SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kuru Kayısıda Tahmini Rekolte 75,7 Bin Ton

Kuru Kayısıda Tahmini Rekolte 75,7 Bin Ton
A- A+ PAYLAŞ

Malatya´da bu yıl yaş kayısı rekoltesinin 336 bin 872 ton, kuru kayısı rekoltesi ise 75 bin 776 ton olarak gerçekleşeceği tahmin ediliyor. Çevre illerle birlikte kuru kayısı tahmini rekoltesi ise 86 bin ton olarak gerçekleşeceği açıklandı.

Tarım ve Orman İl Müdürü  Tahir Macit,  Kayısı Rekoltesi Tespit Komisyonu tarafından yapılan tahmini kayısı rekoltesi rakamlarını kamuoyu ile paylaştı.

Valilikte basın toplantısı düzenleyen Tarım ve Orman İl Müdürü Tahir Macit, “Kayısı Rekoltesi Tespit Komisyonu tarafından yapılan çalışmalar neticesinde; 336 bin 782 ton yaş kayısı üretileceği öngörüldü. Bunun 33 bin 680 tonu yaş tüketimine ayrılacağı, 303.102 tonun kuru kayısıya ayrılacağı öngörüldü.  Bu 303 bin 102 ton yaş kayısıdan 75 bin 776 ton kuru kayısı elde edileceği öngörüldü. Tabi Malatya dışında komşu illerde de kuru kayısı üretimi var. Elazığ’da 5 bin 662 ton, Kahramanmaraş  2 bin 500 ton ve Sivas bin 672 ton  kuru kayısı üreteceği komisyonları tarafından öngörüldü. Bu 3 ilin toplamı 9 bin 834 ton ile birlikte bizim ili de katarsak yaklaşık 86 bin tona kuru kayısı üretileceği öngörülmüştür.  Tabi 2021 yılına göre; Türkiye genelinde kuru kayısı üretimi yüzde 10 bir düşüş olduğu görülüyor bu çalışmalarda. Geçen sene tahmini kayısı rekoltesi Malatya 86 bin ton civarındaydı, komşu illerle birlikte 92 bin ton kuru kayısı üretimi öngörülmüştü. Bu rakamları dikkate aldığınızda üretimde yüzde 10’lük bir düşüş görülüyor.” şeklinde konuştu.

Macit şu bilgileri de paylaştı:

“ilimizde kayısı ağaçlarında 25 Mart 2022 tarihinde ilk çiçeklenme başlamış hava sıcaklığına ve rakım durumuna göre periyodik olarak devam etmiştir. 13-14 Nisan 2022 tarihinde ilimizde gece meydana gelen zirai dondan ova kesimler ve çukur yerler küçük meyve döneminde olduğundan ağaçlar fazla etkilenmiş olup, rakımı yüksek olan bölgelerde ise fenolojik olarak çiçeklenme başlangıcı kısmen çiçek döneminde olduğundan dolayı lokal alanlarda zarar meydana gelmiştir. Yüksek rakımlı yerlerde Hacihaliloğlu kayısı çeşidinde meyve tutumunun yoğun, Kabaaşı çeşidinde ise çok seyrek olduğu gözlemlenmiştir. Takip eden süreçte 25-26 Nisan 2022 tarihlerinde meydana gelen dolu yağışı nedeniyle muhtelif bölgelerde meyve dökülmesine, yaralanmaya bağlı kalite kayıpları yaşanması sonucu verim kayıpları oluşmuştur. Tespit Komisyonu tarafından kayısı üretim alanları için doğal afetlerle ilgili riskler bitinceye ve yüksek rakımlardaki kayısı ağaçlarının çiçekleri meyveye dönüşünceye kadar beklendikten sonra komisyon tarafından kayısı ağaçlarının verimi ile ilgili saha çalışmaları da ilimizin rakım ve iklim koşulları baz alınarak yapılmıştır. Komisyon üyeleri birbirinden bağımsız tespite esas notlar almış ve ağaç başı ortalama verim tahmini yapılmıştır. Komisyon üyelerinin belirlemiş olduğu verim tahminlerinin aritmetik ortalamaları hesaplanarak rekolte tahmin çalışmaları tamamlanmıştır. İllimiz genelinde heyet olarak yaptığımız çalışmalara göre tahmini kayısı rekoltesi bu değerler üzerinden tespit edilmiştir.”

malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

14 yorum yapılmış

  • Ali (2 yıl önce)
    17-18 haziran da şire pazarında kaba aşını kilosu ne kadar? Bilen varsa yazabilir mi?
    0
    0
    Yanıtla
  • teklif (2 yıl önce)
    koca koca adamlar onyedi imza ile yalan söylüyor. inanmayın.
    0
    0
    Yanıtla
  • ERKAN (2 yıl önce)
    rekolte tahmini doğrudur. geçen yıl doğru tespitte bulunuldu tebrik ederim
    %15
    %85
    Yanıtla
  • Enngin (2 yıl önce)
    ZİYAA@...
    %64
    %36
    Yanıtla
  • fatih (2 yıl önce)
    Masa başında oturularak tahminde bulunarak vatandaşın elindeki ürünün haraç mezat elden çıkmasına neden olunuyor. Üretici mevsimlik tarım işçisi diye 8-10 yaşındaki çocuklara yevmiye vermek zorunda kalıyor. Taşıma işi yapan kişiler Kale den aldığı bir işçi grubunu diyelim ki Doğanşehir e getirdiğinde hangi ilden gelmişse oradan getirdim diyerek üreticiyi dolandırıyor. Bu buna benzer olaylar olurken vatandaş mağdur ve çaresiz bırakılıyor. Geçen yıl rekolte fazla denildi üreticinin resmen malı elinden kaçırıldı.
    %79
    %21
    Yanıtla
  • Malatyalı (2 yıl önce)
    Her sene yandı yemeye yok deniyor sonra on binlerce ton kayısı satılıyor.. Kayısıyı don vurdu diye devletten destek alındı.. Aynı kişinin bahçesinde 10 tona yakın kayısı oldu.. Oğlu baba kayısımız var don vurmadı bu parayı biz devletten alırsak haram olur cevabına karşılık.. Sen sus herkesin enayisi ben miyim..Herkes alıyı..Ben niye almayam... Evet gerçekten sel, dolu, don olayında zarara uğrayan vatandaşa devlet destek versin.. Birazda bizim doğru olmamız gerekmez mi?
    %47
    %53
    Yanıtla
  • İsmail (2 yıl önce)
    Hala don hasar tespiti bile yapılmadı neyin rekoltesini açıklıyorsunuz iki ay önce don tespiti için geldiler birdaha görünmediler.hasat zamanı yaklaştı nezaman tespit yapılacaktı üreticiye ödeme yapacaksınız eyyy Malatya'nın siyasileri neredesiniz ..
    %79
    %21
    Yanıtla
  • Birbilen (2 yıl önce)
    Sayın kayısı üreticileri kayısısı olan vatandaşlar.Rekolteyi boşverin kayısı yı satmayın.fiyat yükselecek...
    %71
    %29
    Yanıtla
  • vallahi sizde gr akıl yok ha. kardeşim herkes bekletirse nasıl fiyat artacak. hadi hepinizi aralık ayına kadar bekletin. aralıkta hepiniz malınızı satın bakalım kaça satıyorsunuz. doğru olan dengeli satış. eylülde yarısını aralıkta diğer yarısını satın. her türlü de zarar etmezsiniz.
    0
    0
    Yanıtla
  • Barut (2 yıl önce)
    Geçen sene de rekolteyi yüksek gösterdiniz milletin elinden ucuz ucuza kayisilari aldınız.bu senede aynı senaryo
    %85
    %15
    Yanıtla
  • Bilirkişi (2 yıl önce)
    Malatya ovasında kayısı YOK Akçadağ Doğanşehir bölgelerinde olan bölgelerde son günlerde döküldü geçen yıl dağ taş kayısı dolu idi ve önceki yıldan 25 bin devir olduğu halde çevre illerdekilerle birlikte şuana kadar ihraç edilen miktar 75 bin ton civarında eyy tarım müdürü senin açıkladığın 96 bin ton nerede? Bu sene açıkladığın rekoltenin yarısı bile yok oturduğunuz yerden bahçeleri gezmeden ildeki mevcut kayısı ağaçlarının sayısına göre TAHMİNİ kg vererek rekolte açıkliyorsunuz Nisan'daki don felaketinin sonucu yüzde 10 kayıp mı!!! Daha dün kalan bölgelere dolu vurdu nereleri gezdiniz nerelere baktınız.
    %85
    %15
    Yanıtla
  • uzman bilirkişi (2 yıl önce)Bilirkişi isimli kullanıcı yorumuna
    haklısın geçen sene rekolte daha düşük olması lazımdı. fakat bu sene rekolte tahmini çok doğru. inan dağ taş kayısı dolu malatyada bir dolaşın. millet dal kırılmasın diye çalgat aramaktan bıktı.
    %0
    %100
    Yanıtla
  • Uzman TÜCCAR kardeşim Malatyayı dolaşarak bunları yazdım Adanayı değil
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet (2 yıl önce)
    Nasıl yani, yaşanan son sadece yüzde 10 luk mu bir rekolte düşüşü yapıyor?
    %92
    %8
    Yanıtla