SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Hastalık Laboratuvarda Araştırılıyor'

0
Güncellendi - 2017-10-03 03:51:54
'Hastalık Laboratuvarda Araştırılıyor'
A- A+ PAYLAŞ

Dünya kuru kayısı ihtiyacının yüzde 85'inin karşılandığı Malatya'da, kayısı ağaçlarında dal kurumaları görülmeye başlandı.

2016-2017 sezonunda 86 bin 255 ton kuru kayısı ihraç ederek, ülke ekonomisine 273 milyon 421 bin dolar katkı sağlayan Malatya'da, üretim sezonunda don olaylarının yaşanmaması üreticiyi umutlandırdı ancak ilkbaharda etkili olan dolu, çil hastalığı ve kaysıda kalibre düşüklüğü üretimi etkiledi.

Ağaçlardaki meyve yoğunluğu, çil hastalığı ve dolu nedeniyle ekonomik değeri düşen kayısının bir kısmı kilogramı 40 kuruştan meyve suyu fabrikalarına satıldı. Kalan kayısılar ise gün kurusu ve kükürtlü kayısı olarak kurutularak beklenenin altında fiyata satıldı.

Malatya Kayısı Araştırma Enstitüsü Müdürü Abdullah Erdoğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2017 yılının kayısı üretimi açısından biraz sıkıntılı geçtiğini, son yıllarda kayısı ağaçlarında görülmeyen dal kurumalarının bu yıl yeniden kendini gösterdiğini belirtti.

Enstitüdeki uzmanların kurumalarla ilgili gerekli saha çalışmasını yaptığını anlatan Erdoğan, şunları kaydetti:

"Kurumaların A biyotik ve biyotik sebeplerden kaynaklandığını belirledik. Biyotik dediğimiz fungal etmenlerden kaynaklanan hastalıklardan kurumaların olduğunu tahmin ediyoruz. Bunun yanında A biyotik koşullarında çok etkili olduğunu hepimiz gözlemledik. Özellikle ilkbaharda görülen aşırı yağışlar, ertesinde ağaçların meyve ile yüklü olduğu dönemlerde aşırı sıcakların aniden başlaması. Hasat sırasında dallarda oluşan yaralanmalar. Aşırı meyve yükü, yetersiz sulamanın ve aşırı sıcakların bu tür kurumalara sebep olduğunu belirledik. Bir yıl önce normal bakım yapılan bahçeler de aşırı meyve yükünden dolayı besin yetersizliğine maruz kaldı. Bu durum yetersiz beslenme dolayısıyla meyvelerin küçük kalmasına neden oldu."

Hastalığın belirlenmesi noktasında alınan numunelerin laboratuvar çalışmalarının devam ettiğini vurgulayan Erdoğan, yıllar önce bu olayın yine meydana geldiğini anımsattı.

Dal kurumalarıyla ilgili çalışmalar ve testlerin sürdüğünü aktaran Erdoğan, "Kimyasal olarak bunlara mücadele yöntemi yok, korunmak için kültürel işlemlere ağırlık vermek gerekir. Hasattan sonra budama geciktirilmemeli. Yağışlar başlamadan budama yapılmalı. Budamada kulanılan aletlerin ağaçtan ağaca hatta daldan dala geçerken dezenfekte edilmesi gerekir, çamaşır suyuyla da yapılabilir." diye konuştu.

- "Üretici kayısıyı 4-11 lira arasında satıyor"

Yeşilyurt Ziraat Odası Başkanı Doğan Solmaz, bu yıl kayısının bol olduğunu anımsattı.

Bu yıl yaşanan dolu olayı, çil hastalığı ve kayısıdaki kalibre düşüklüğünden dolayı üreticilerin kayısıyı maliyetine ya da biraz üstünde sattığını anlatan Solmaz, şunları ifade etti:

"Bazı üreticiler kuruyan dallarda budama yapamıyor, bu çiftçinin zararına gözükse de aslında ülke ekonomisine zarar veriyor. Kalite düşük olduğu için üretici kayısıyı 4-11 lira arasında satıyor. Tüketici ise 30 liradan alıyor. Çiftçiden alınan kayısıya en az yüzde 10 nem oranı veriyorlar. Çünkü çiftçiden alınan kayısı kuru olduğu için tüketime hazır durumda değil. Çiftçiden alınan kayısı ambalajlanarak, tüketiciye sunuluyor. Kuru kayısı ambalajlama maliyeti kilogram başına 50 kuruşu geçmiyor. Burada çiftçiyi de düşünmemiz lazım, madem ucuz alıyorsunuz, ucuza satın ki tüketim fazla olsun, piyasamız canlı kalsın. Bu zincirde en büyük zararı çiftçi görüyor, çiftçiden sonra da tüketici görüyor."

Kuşdoğan Mahallesi'nde 10 yıldır kayısı üreticiliği yapan Hasan Engin, yoğun olmamakla birlikte kendi bahçesinde de dal kuruması görüldüğünü söyledi.

Bahçesindeki 8-10 ağacın tamamen kuruduğunu aktaran Engin, "Geriye kalanların bir kaçında dallarda kuruma var. Ben kurumaları susuzluğa bağlıyorum. Bu sene rekolte iyiydi fakat ufak oldu. Randıman alamadık. Kayısıyı satamadık, işçilere cepten ödedim. Kredi çekip işçi parasını ödeyen var, ben zor bela ödedim." diye konuştu.

AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

9 yorum yapılmış

  • sedat (7 yıl önce)
    Bahçemiz %90 hastalıktan kuruduktan sonra sebebini İl tarım bulsa bulmasa ne yazar ne önemi var, asıl başarı bu kurumanın malatya çapında bir salğın haline gelmeden çözümünü bulmaktı malatya tarım yetkililerine kısaca en hafif mühide olarak istifa demekten başka bir söz bulamıyorum.
    0
    0
    Yanıtla
  • ahmet (7 yıl önce)
    kim 11 liraya kayısı satmış buraya yazabilirmi
    0
    0
    Yanıtla
  • İbrahim Çintay (7 yıl önce)
    Benzer sorunlar benim iki bahçemde de mevcut.Bu kurumaların nedeni olarak 1. sırada Capnodis (dip kurdu) böceği, 2. neden olarakta Büyük Kara Ağustos böceği (Lyristes plebejus) olabilir. Dişileri yumurtalarını koymak için ovipozitörleriyle bitkilerin özellikle bir ve iki yıllık sürgünlerinde açtıkları yaralar nedeniyle sürgün ve dallarda kurumalar oluşmakta, topraktaki nimflerin köklerde beslenmesi sonucu da bitkiler zayıf düşmektedir(http://malatya.tarim.gov.tr/Duyuru/106/Agustos-Bocegi-Ile-Mucadele). Yazın ilimize tarımsal faaliyetleri yerinde görmek amacıyla gelen bir ziraat mühendisinin Ağustos Böceğinin fazlalılığına şaşırdığına bizzat şahit oldum...
    0
    0
    Yanıtla
  • Köylü (7 yıl önce)
    Tarımsal danışmanlık desteklemesi ni 35 bin tl olarak devletten al 24 bin tlsini ziraat mühendisine ver sigortasıyla birlikte tabi sonrada danışmandan iş bekle olmaz başkanım olmaz
    0
    0
    Yanıtla
  • Köylü (7 yıl önce)
    Bu sorunu ziraat odalarının asgari ücretle calıstırdığı ziraat mühendislerine cözdürün sayın yeşilyurt ziraat odası başkanım
    0
    0
    Yanıtla
  • eyup (7 yıl önce)
    KAYSININ MEYVESİMİN COK OLMASINDAN DALLARDA KURUMA OLUSTU AZ TUTAN KAYSILARDA KURUMA YOK
    0
    0
    Yanıtla
  • Ali Basri Tezel (7 yıl önce)
    Kesilsin zaten zarar ediyor. Farklı ürünlere teşvik verilmeli.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ali Rıza bozkurt (7 yıl önce)
    Malesef bendede kuruma sorunu var ancak yetkililerin açıklamaları tatmin edici değil. Benim bahçe de bir yıl önce %30 oranında bir verin aldım bu yılda bir yıl önce yapmış olduğum birarada olacak ki verin yoğun olmayıp beklenen büyüklükte ve verim oranında olup,hasatta sonra yaprak gübresi ve sıvı gübre verdim ve müstakil suyum olmasında dolayı sulama sorunu yaşamadım. Bakım,gübreleme,aşılama ve yoğun verin olmadığı halde Ornekkoyde ki bahçemde aynı şikayetlerine karşılaştığımda göre bu dek kurumaların başka bir açıklaması olmalıdır diye düşünüyorum. Karanlıkta dolayı ....su sorunu... yoğun verimde dolayı ve aşırı sıcaklıkta dolayı sebeplere dayanmak objektiflikte uZak açıklamaktadır. Bilgi olarak açıklamak gerekir ki bu yıl ilkim olarak sezonda sıcaklık geçmiş yıllara göre daha düşük olmakla birlikte gece gündüz arasındaki işı makası sahada artarak meyvenin olgunlaşmasını olumsuz etkilemiştir.
    0
    0
    Yanıtla
  • mehmet (7 yıl önce)
    zamanında müdahale buna denir tebrikler araştırma Enstitüsü gerçekten işinini iyi yapan personel sayısına bakınca kayısının lokomotifi olan sorunları bire bir çözen kurum.Artık kuruyan ağaçların yerine badem ceviz dikin dersiniz size ve kurumunuza ihtiyaç kalmaz Bide alternatif ürün derseniz dahada güzel olur ..
    0
    0
    Yanıtla