SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Lisanslı Depo Kayısıda Fiyat İstikrarı Getirecek'

A- A+ PAYLAŞ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılan açıklamayla kayısının ilk defa Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO) müdahale alımları kapsamına alınması, üretim açısından ürünün son durumunun önemini artırdı.

AA muhabirinin Tarım ve Orman Bakanlığı Ürün Masaları tarafından hazırlanan Kayısı Değerlendirme Raporu'ndan yaptığı derlemeye göre, Türkiye'de yıllar itibarıyla kayısı dikili alanlarda çok fazla değişim görülmemesine karşın üretim ve verim miktarlarında dalgalanmalar yaşanıyor. Bu dalgalanmaların en önemli nedeni ilkbahar geç donları olarak görülüyor.

Kayısı üretim alanları geçen yıl sonu itibarıyla 1,3 milyon dekara, üretim ise 847 bin tona çıktı.

Kuru kayısı rekolte tespiti amacıyla Malatya, Kahramanmaraş, Elazığ ve Sivas'ta rekolte tahmin komisyonları kuruldu. Bu çalışma sonucunda bu illerde 2020 yılında beklenen kuru kayısı üretim miktarı 104 bin ton olarak belirlendi. Kuru kayısı üretim miktarı, geçen yıl 88 bin 392 tondu.

Taze kayısı ihracatı 2019'da 68 bin ton olarak gerçekleştı. Geçen yılın ilk 5 ayında 21 bin ton olan taze kayısı ihracatı 2020'nin aynı döneminde ise 21,6 bin ton oldu.

Kuru kayısı ihracatı ise geçen yıl 100 bin tona ulaştı. Geçen yılın ilk 5 ayında 42 bin ton olan kuru kayısı ihracatı 2020 yılının aynı döneminde 38 bin ton olarak gerçekleşti.

İç ve dış pazarlarda ürün güvenin ve güvenliğin sağlanabilmesi için üründe pestisit kalıntısının önüne geçilebilmesi önem taşıyor. Bu kapsamda üreticilerin bilgilendirilmesi ve gerekli denetimlerin yapılması gerekiyor.

Lisanslı depo ile ürünü hemen satmak zorunda kalmayacakKaliteli ve pazar isteklerine uygun üretim yapılmasıyla hasat döneminde ortaya çıkan finansman sorunlarının, lisanslı depoculuk ve ürün ihtisas borsalarının yaygınlaşmasıyla çözülmesi öngörülüyor.

Kuru kayısı üretiminin yaklaşık yüzde 80-85'ini karşılayan Malatya'da 6 bin ton kapasiteli Kuru Kayısı Lisanslı Depo Projesi inşaatı tamamlanırken, deponun sezonda faaliyete geçmesi bekleniyor.

Lisanslı depoculukla kayısı satışlarının yılın tüm aylarına yayılmasıyla fiyat istikrarının da sağlanması bekleniyor. Böylece üretici, ürününü hasattan hemen sonra satmak zorunda kalmayacağından beklediği fiyat oluştuğunda satış yapıp gelirini artırabilecek.

Üreticilerin, ürününü hak ettiği değerde pazarlaması, ucuz girdi temini, kredi kullanımı, alet veya ekipmanların ortak kullanımı gibi faaliyetleri yürütebilmesi için birlikte hareket etmeleri, bir üretici birliği veya kooperatif çatısı altında toplanmaları önem taşıyor.

Kuru kayısı üretiminde iş gücü maliyetinin yüksek olması nedeniyle, tenteli ve tentesiz hasat makineleri, kayısı toplama ünitesi, yaş kayısı sınıflandırma makineleri, kükürtleme ve kurutma ünitesi gibi makinelerin kullanımının yaygınlaşması gerekiyor.

Ankara, AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

5 yorum yapılmış

  • Mehmet Şahin (4 yıl önce)
    Kaysı konusunda yapılması gereken en önemli iş : Yıllar önce Milletvekili olarak başlattığım Ulusal ve Dünya Kaysı Konseyi çalışmalarını sonuçlandırılmasıdır. Bilmeyenlere hatırlatayım: Sayın Cumhurbaşkanımız 2009 yılında Malatya Havaalanından ayrılırken "Arkadaşlar , Ankaraya döner dönmez kaysı için neler yapabileceğimizi tartışacağımız bir toplantı yapalım" demişti. Günler, haftalar, aylar hatta yıllar geçtiği halde o toplantı yapılamayınca ben de kendi imkanlarımla neler yapabilirim diye düşündüm. Önce bir aratırma komisyonu kurulması için bir önerge verdim. Sonra da dünyada benzer "stratejik ürün"lerin durumunu araştırdım. Herkesin ortak kanaatı Ulusal ve Dünya Kayısı Konseylerinin kurulması idi. Hemen tüm tarafların içinde olduğu bu konseyin kurulması için harekete geçip yaklaşık 20 ayrı kamu kurumunun Olur'u aldırdım. Çok sevinmiştim. Malatyalı üreticiler de çok heyecanlanmıştı. Kaysı üreticileri hergün her ilçeden beni arayıp tebrik ediyorlardı. Çünkü kaysının kaderi değişecekti. Yani 3-5 kişi değil içinde üretici, tüketici, akademisyen, ithalatçı, ihracatçı, aracı, tüm ilgili kamu kurum yetkilileri, yönetici, bürokrat ve işçinin köylünün de bulunacağı bir ciddi kurum kaysı hakkında son sözü söyleyecekti .Yani olayın bizzat emek verenleri karar verecek ve fiyat belirleyecekti. Yurt dışında dökme 3 dolardan alıp 43 dolardan satan ithalatçıların zulmünden kurtaracaktık kaysımızı. Ama olmadı. Ne olduysa oldu. O gün bugündür Tarım Bakanlarımızın hiçbiri ne hikmetse bugüne kadar sümen altından çıkarıp o belgeyi imzalamadı.
    0
    0
    Yanıtla
  • ahmet (4 yıl önce)
    ne zaman açılacak...ha bire röportaj veriliyor ne zaman faaliyete geçecek söylenmiyor!
    0
    0
    Yanıtla
  • Resul (4 yıl önce)
    Lisanslı depo yapılmasa TMO Alım yapmazdı bu noktada önemli bir hizmet oldu Emeği geçenlere teşekkürler
    0
    0
    Yanıtla
  • Cemşit (4 yıl önce)
    Türk milleti kendi ürünlerinin kalitelisini yiyemez, Kendi ülkesinin turizm olanaklarından yararlanamaz. Parası olanları kastetmiyorum. Onlar her türlü ithal meyveyi yer, istedikleri ülkeye giderler. Bu ülkenin orta ve alt gelir grubuna sanip olanlar ile işsizler ne yapacak? Döviz uğruna alan olsa havamızı da satacaklar. Gıda, turizm ve her üründe belli bir kota yurt içine ayrılmalı. Zorunlu olarak uygun fiyatla iç pazara da satışı yapılmalı. Bu ülkenin insanı fındık, incir, kayısı yiyemiyor. Turizm tesislerinde yabancının kaldığı fiyata dahi kalamıyor. THY 3 parkurlu uçuşlarda 2 parkurun daha altında yabancıya bilet satıyor. Bu nasıl adalet?
    0
    0
    Yanıtla
  • Cercis (4 yıl önce)
    Depoculuk hiç bir şekilde çiftçiye yaramayacak.Depoda gerçekte var olan kayısının miktarını kimse bilmeyecek.3 bin ton kayısı varsa 5 bin ton deyip fiyatları düşürme yoluna gitmeyeceklerinin garantisini kim verebilir?Gerçekte var olandan fazla kayısı var desiklerinde Kim kazanacak bu durumda? Tâbi ki büyük tüccar.
    0
    0
    Yanıtla