AKP Malatya İl Başkanı Hakan Kâhtalı, partisinin milletvekili adaylarının belirlenmesi yolunda çok boyutlu bir süreç yürütüldüğünü belirterek, temayül yoklamasının aday belirleme kriterlerinden sadece bir tanesi olduğunu vurguladı. Kahtalı, “Teşkilatımız için en önemli kriter Malatya halkına anketler yoluyla sorulacak olan ‘Siz kimleri milletvekili adayı olarak görmek istersiniz?’ sorusuna Malatya halkının vereceği cevaptır” dedi.
AKP, aday belirleme sürecinin ilk aşamalarından biri olan temayül yoklamasını 28 Şubat Cumartesi günü Atatürk Spor Salonu’nda yaptı. Cumartesi sabah saatlerinden başlayıp saat 16.00’da sona eren temayül yoklaması süresince yoğun bir çalışma içinde olan AKP Malatya İl Başkanı Hakan Kâhtalı, temayül mesaisi sırasında AKP’nin aday belirleme sürecine ilişkin soruları yanıtladı.
AKP İl Başkanı Kâhtalı, temayül sonuçlarının daha önceki milletvekili aday belirleme süreçlerinde Malatya’da sayılıp açıklanmasının aksine bu defa sonuçların açıklanmaması yönünde alınan kararın gerekçesini “Sonuçların açıklandığı dönemlerde kırgınlıklar, küskünlükler oluyordu” sözleri ile açıkladı.
Milletvekili aday adaylarından Taha Özhan’ın, kendisi ve Yeşilyurt Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat tarafından karşılandığı, bunun aday adayları arasında bir ayrımcılık ve haksız rekabet yaratıp yaratmadığı sorusuna karşılık Kahtalı “O bir karşılama değildi. Yeşilyurt Belediye Başkanı Polat ile tevafuken aynı uçakla Elazığ’a gelmişlerdi. Ben de parti çalışması için Kale’deydim. Bu nedenle birlikte olmamız özel bir karşılama değildi. Ayrıca, Taha Bey çok başarılı bir bürokrat ve devlet adamıdır. Onun gibi başarılı bir Malatyalının adayımız olmasından gurur duyarım” dedi.
AKP Malatya İl Başkanı Hakan Kâhtalı temayül yoklamasının devam ettiği sırada sorularımızı yanıtladı:
-Hakan Bey, bugün temayül yoklamasına katılımı ve ilgiyi nasıl değerlendiriyorsunuz. Geçen dönemlere oranla kısmen düşük bir katılım varmış gibi görünüyor?
-Temayül yoklamasına katılım çok iyi. Coşkulu bir şekilde geçiyor. Bugünkü yoklamaya % 80 üzerinde katılım bekliyoruz (% 71 oranında gerçekleşti). Genel Merkezimizden MKYK Üyesi Sayın Edibe Sözen, Kadın Kolları Genel Başkan Yardımcımız ve Eskişehir Milletvekilimiz Ülker Can, Elazığ Milletvekilimiz Sayın Zülfü Demirbağ, Şanlıurfa Milletvekilimiz Emin Önen, Gençlik Kolları Genel Başkan Yardımcımız Merve Aslaner buradalar. Yani 5 kişilik bir heyet Malatya’da partimizin temayül yoklamasından sorumlu olarak Malatya’ya geldiler.
TEMAYÜL SONUÇLARININ AÇIKLANMASI KÜSKÜNLÜKLERE YOL AÇIYORDU
-Temayül sonuçlarının daha önceki milletvekili temayül yoklamalarının aksine bu defa kamuoyuna açıklanmaması yönünde karar alındığını biliyoruz. Bunun gerekçesi nedir?
-Doğrudur, sayım burada yapılmayacak ve temayül sonuçları kamuoyuna açıklanmayacak. Temayül yoklamasını yönetmek üzere partimizin genel merkezi tarafından görevlendirilen ve şu anda salonumuzda bulunan heyet, bugün burada kullanılan oy zarflarını Ankara’ya götürecek. Aynı heyet daha sonra Ankara’da yeniden biraraya gelerek oyların sayımını ve tasnifini yapacak. Bu işlemi bitirdikten sonra yaptıktan sonra Hangi aday adayı arkadaşımıza kaç oy çıkmışsa, oylama sonucunu genel merkeze bildirecekler. Sizin de hatırlattığınız gibi, önceki dönemlerde oy sayımı Malatya’da yapılıyordu. Ama çeşitli kırgınlıklar oluşuyordu, insanlar arasında küskünlükler meydana geliyordu. Bu kırgınlıklara meydan vermemek için oy sayım ve tasnifinin bu defa Ankara’da yapılması yönünde karar alındı. Ankara’daki sayımdan sonra da sonuçlar kamuoyuna açıklanmayacak. Sadece aday belirleme sürecinin bir aşamasında Sayın Başbakanımızın önüne gittiğinde ‘Malatya teşkilatımızın temayüldeki eğilimi şu adaylarımız için şu yüzdelerle ya da şu sayılarla gerçekleşti’ şeklinde değer kazanacak. Ancak şu unutulmasın: Temayül yoklaması aday belirleme sürecinin kriterlerinden sadece bir tanesidir.
-Temayül yoklaması dışında aday belirleme sürecinin diğer ve ‘çok daha önemli’ olduğu söylenebilecek kriterler nelerdir?
-Partimizde aday belirleme süreci çok boyutlu bir süreç olarak gerçekleşiyor. Son derece ince eleyip sık dokuyoruz. Fakat teşkilatımız için en önemli kriter Malatya halkına anketler yoluyla sorulacak olan “Siz Malatya için kimleri milletvekili adayı olarak görmek istersiniz?” sorusuna Malatya halkının vereceği cevaptır. Bu sorunun cevabı bizim için çok önemlidir.
Adaylarımız bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da basın yayın yolu ile kendilerini Malatya halkına edecekler. Bu ifadelerinin sonucunda da Malatya halkına şu sorulacak “Siz kimi milletvekili olarak görmek istiyorsunuz?” Bu soru anketler yoluyla Malatya halkına sorulacak. En az 3-4 şirket Türkiye genelinde olduğu gibi Malatya’da da çeşitli zamanlarda anketler yapacak.
-Şimdiye kadar milletvekili aday adayları için Malatya genelinde anket yapıldı mı?
-Malatya’da şu ana kadar anket çalışması yapılmadı. Anketler temayül yoklamasından sonra yapılmaya başlanacak. Tüm bu çalışmaların sonucunda da genel merkezimiz nezdinde belirlenen 6 Malatya milletvekili adayının isimleri 7 Nisan akşamı bize bildirilecek ve biz de basın yoluyla kamuoyuna açıklayacağız.
2011’DE İLK 10’A GİREN ADAY ADAYLARINDAN ADAY GÖSTERİLMEMİŞ OLMASI TEMAYÜL YOKLAMASININ İŞLEVİSİZ OLDUĞUNU GÖSTERMEZ
- Geçtiğimiz dönemde, yani 2011 seçimlerinde temayül yoklamasında ilk 10’a giren isimlerden hiçbirinin aday gösterilmemesi yoğun eleştirilere neden oluyor haklı olarak. Partinin bu tutumu temayül yoklamasını anlamsız, değersiz ve işlevsiz kılmıyor mu sizce de?
-Kesinlikle hayır. Daha önce de vurguladığım gibi temayül yoklaması aday belirleme sürecinin sadece bir kriteridir. En önemli ve belirleyici kriter de bu değil. Neticede burada birlikte daha çok zaman ayırmış isimlere daha fazla oy çıkabiliyor. Mesela, partimizin Malatya’daki kurucuları var. Parti kurulduğu günden bu yana birlikte çalışmışlar. Bugün burada oy kullanmaya gelen insanlar, hatıra binaen de olsa, 6 isim işaretlerken ‘Şu isim bizim kurucumuz’ ya da ‘şu arkadaşımızla birlikte çok görev yaptık’ diyerek o isimleri insani bir saikle tercih edebiliyor. Zaten her zaman ve zeminde vurguladığımız gibi temayül yoklaması kriterlerimizden sadece bir tanesi. O yüzde ilk 10 sıraya girip de aday gösterilmemiş olanlar olmuştur. Hatırlarsanız geçen dönemde İl Özel İdaresi Genel Sekreteri olarak görev yapan çok başarılı bir arkadaşımız vardı: Sami Er. O seçim döneminde, yani 2011 yılındaki seçim için 19 ilin il özel idaresi genel sekreteri aday olabilmek amacıyla görevlerinden istifa etmişti. Sayının bu kadar yüksek olması nedeniyle o zamanki başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, ‘Bu arkadaşlarımız kendi görevlerine devam etsin’ diyerek Sami Er’in de aralarında bulunduğu il özel idaresi genel sekreterlerini listeye almamıştı. Yani listeye alınmaması Sami Er’le ilişkili değildi. Çünkü Sami Bey çok başarılı bir bürokrattı ve bugün başarısını TOKİ Başkan Yardımcısı olarak devam ettiriyor. O günün şartlarında ilkesel bir karar alındı ve hiçbir il özel idaresi genel sekreteri aday yapılmadı. Dolayısıyla şunu belirtmek isterim: Aday belirleme süreci tek bir kriterle, tek bir ölçüyle değil, çok yönlü ve çok boyutlu değerlendirmelerle yönetiliyor.
2011’E GÖRE ADAY ADAYI SAYISININ AZ OLMASI ADAY ADAYLARININ PROFİLİNDEN KAYNAKLANIYOR
- 2011 milletvekili seçimlerinde AKP’den milletvekili adayı olmak için 91 aday adayı başvuruda bulunmuştu. Fakat bu dönem başvuru sayısı 65’de kaldı. Aday adayı sayısındaki düşüş AKP’nin Malatya’da düşüş-gerileme trendine girdiğini mi gösteriyor?
-Aday adaylarımızın sayısı Türkiye genelinde bir önceki seçime göre % 20 artmış durumda. Malatya’da aday adayı sayımız ise 65. Sizin de hatırlattığınız gibi 2011 seçimlerine göre daha az bir aday adayı başvuruda bulundu. 2011 seçimlerindeki aday adayı sayımız 91’di. Malatya’da aday adayı sayısının düşmesi, aday adaylarının profilinden kaynaklanıyor. Bazı aday adayları kamuoyu tarafından çok garantili görünüyor. O yüzden çekinen arkadaşlarımız olmuş olabilir. ‘Mevcut milletvekilleri arasında şu kadarı gösterilir, işte dışardan gelen isimler var, onlar şöyle olur’ şeklinde değerlendirmeler yapılmış olabilir. Böyle bir algı yaşanmış olabilir. Bu sebeplerden dolayı geçen döneme göre aday adayı sayısından bir azalma olduğu söylenebilir. Ama 65 aday adayı da az değil.
TAHA ÖZHAN’A KARŞILAMA DÜZENLEMEDİK, HERŞEY TEVAFUK OLARAK GERÇEKLEŞTİ, AMA MİLLETVEKİLİ OLMASINI CAN-I GÖNÜLDEN İSTERİM
-Malatya AKP’de 65 aday adayı var; ama bir aday adayı konusunda il teşkilatınızın müzahir görüntü verdiği görülüyor ve bu durumun sert eleştirilere neden olduğu gözleniyor. Taha Özhan’dan bahsediyoruz. Sizin ve Yeşilyurt Belediye Başkanı Polat’ın, Özhan’ı Elazığ’dan Malatya’ya gelirken karşılamanız, temayüle kısa süre kala aynı karede yer almanız aday adayları arasında haksız rekabet yaratmıyor mu sizce? O fotoğraf, temayül yoklamasında oy kullanan partililere ‘Teşkilat Taha Özhan’ı destekliyor. Siz de destekleyin’ mesajını içermiyor mu? Siyasi etik bağlamında doğru bir tutum olduğu söylenebilir mi?
-Açıklayayım, ben Taha beyi karşılamadım. Elazığ’da, Hacı Uğur Polat’la birlikteliği de tevafuk olarak aynı uçakla gelmeleridir... O gün Yeşilyurt Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat’ın Milli Savunma Bakanı Sayın İsmet Yılmaz ile Ankara’da mania planı konusunda bir randevusu vardı. Ankara’daydı, ancak o gün 4 askeri pilotumuzun bizi derinden üzen uçak kazası sonucunda şehit olması nedeniyle Malatya’da cenaze töreni vardı. Sayın Bakan Genelkurmay Başkanı, Kuvvet Komutanları ve Genel Başkan Yardımcımız Öznur Hanım ile birlikte Malatya’ya geldiler bu tören için. O tören nedeniyle Yeşilyurt Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat ile Milli Savunma Bakanı Sayın İsmet Yılmaz arasında planlanan görüşme sağlanamadı. Görüşme sağlanamadığı için ertelendi. O da (Hacı Uğur Polat) o gün erken uçakla Elazığ üzerinden Malatya’ya gelirken tevafuken Taha Bey ile birlikte geliyorlar.
Benim birlikteliğime gelince; Ben Elazığ’a gitmedim. O gün bizim parti olarak Kale ilçe ziyaretimiz vardı. Biz Kale’de iken ‘Taha Bey geliyor Elazığ’dan’ dediler. Ben de ‘Geliyorsa benim partimin aday adayı. Ben elbette ki görüşürüm. Geldiler, Hacı Uğur Polat’ın aracına bindik. Taha Bey’in akrabaları Çiftlik mevkiine yakın bir yerde karşılama düzenlemişlerdi. Orada, her aday adayımıza söylediğim gibi ‘Taha Bey aday adayımızdır. Çıktığı bu yolda Allah mahcup etmesin. Karşılamaya gelen akrabalarına, arkadaşlarına teşekkür ediyorum. İnşaallah hakkında hayırlısı ne ise o olsun’ dedim ve teşekkür ettim.
Kaldı ki, Taha bey için şunu da vurgulayayım: Çok başarılı bir bürokrat ve devlet adamıdır. Bakın Cumhurbaşkanımız ile birlikte çalışmıştır. Başbakanımız Sayın Ahmet Davutoğlu ile birlikte SETA Vakfı’nı kurmuş, 2008 yılından beri SETA Vakfı’nın başkanlığını yürüten bir devlet adamıdır. Taha bey Malatya’nın bir değeridir. Milletvekili olmasını da can-ı gönülden isterim. Yani bunun için Allah’a şükür utanacağım bir şey yoktur. Backgroundu çok sağlam bir arkadaşımız.
-Yani Taha Özhan’ın arkasında duruyoruz diyorsunuz…
-Malatyamıza faydalı olacağına inanıyorum. Gaybı Allah bilir. Kalbini yarıp bakamam ki kimsenin. Ama adamın yapmış olduğu çalışmalar ortada. Ortadoğu’da gidip çalışmadığı ülke kalmamış. Görmediği, tanımadığı, analiz etmediği bir çalışma alanı kalmamış.
-Taha Özhan’ın Malatya ile bağlantısının kopukluğu, Malatya ile iletişiminin son derece zayıf olması ve tepeden inme bir aday görüntüsü vermesi sizce bir sorun yaratmıyor mu?
-Yok, Malatya ile bağlantısı kopuk değil. Gelip gidiyordu, ama görevi Ankara’da biliyorsunuz. Başbakanla Cumhurbaşkanı ile sürekli beraber olan bir arkadaşımız. Biliyorsunuz Başbakan Ahmet Davutoğlu başbakan olduğunda 7 kişilik A Takımı diye de basında yer aldı. Ben bu haberleri okurken inanın gurur duydum bir Malatyalı olarak. Vallahi o zaman çok duygulandım. Malatyalı bir kardeşimin bu şekilde gündeme gelmesi beni gururlandırır sadece. Yani ben Taha Bey’in bu başarıları ile gurur mu duymalıyım yoksa üzülmeli miyim? Elbette gururlanmalıyım. Aksi mümkün mü? Ya böyle bir şey olur mu? Yani bugüne kadar çıkacak böyle bir adayımız varsa hemen paçasından tutup aşağı mı çekmeliyiz? Hayır, bu arkadaşlarımızı tutalım, daha da yukarı kaldıralım.
TAHA BEY BANA ‘BAŞBAKANIMIZ BENİM İÇİN MALATYA’YI TAKDİR ETTİ’ DEDİ
-Haksız rekabet yaratmış olmuyor musunuz, AKP Malatya İl Teşkilatı olarak tüm aday adayları karşısında tarafsız olmanız, hepsine eşit yakınlık ya da uzaklıkta olmanız gerekmiyor mu?
-Haksız rekabet yaratmak mı? Hayır, alakası yok. Ya adam (Taha Özhan) son istifa tarihinden 2 gün önce istifa ettiğinde beni aradı, ‘Allah hayırlı etsin’ dedim. Kendisine ‘Malatya’dan mı yoksa başka bir yerden mi aday adayı olacaksınız?’ diye sordum. Taha Bey de ‘ Henüz belli değil. Sayın Başbakanımızın takdiri. Ankara da olur, İstanbul da, Malatya da olur. Ama benim tercihim memleketim Malatya’dır. Çünkü ben memleketime hizmet etmek istiyorum. Malatya takdir edilirse memnun olurum’ dedi. Son başvuru tarihine iki gün kala Taha Bey beni yeniden aradı ve ‘Sayın Başbakanımız Malatya’yı uygun gördü. Malatya’dan aday adayıyım. Soran arkadaşlarımız olursa böyle bilgi verebilirsiniz’ dedi. Ben de kendisine ‘Hayırlı olsun, Allah yardımcın olsun’ dileğimi ilettim ve ‘Hay hay, baş tacısınız’ dedim. Taha Bey ile ilgili durum tüm açıklığı ile böyledir.
- Bir milletvekili adayınızın propaganda kapsamında kullandığı slogan Türkiye ölçeğinde sert tepkilere yol açtı. Bu konuda AKP Genel Merkezi’nde sizinle iletişim kuruldu mu? Bu konuda herhangi bir rahatsızlık mesajı iletildi mi?
- Hayır. Genel merkezimizden böyle bir konu bizimle müzakere edilmedi. Bizim aday adaylarımızın sloganlarını belirleme, ‘Şu şu sloganları kullanın, şunları kullanmayın’ deme hakkımız yok. Çünkü aday adayları ile şu an itibariyle direkt bir bağımız yok. Onlar sadece partimizin aday adaylarıdır. Biliyorsunuz geçmişte muhalefet partilerinden gelen çok sayıda aday adayımız da oldu. Şu anda da muhalefetten gelen, farklı farklı partilere mensup olup da şimdi AK Parti’ye gelip aday adayı olanlar var. Bu arkadaşlarımız daha güzel sloganlar bulabilirlerdi. Ben kendisi ile de görüştüm ‘İnşallah bu şeyi düzeltirsiniz diye umut ediyorum’ dedim kendisine. Bunu arkadaş olarak söyledim kendisine.
- Yoğun bir çalışma temposunda sorularımız için zaman ayırdınız. Teşekkür ederiz.
- Ben teşekkür ediyorum ve iyi çalışmalar diliyorum.