SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

"Malatya 200 Yıllık Şehir ve 2 Dakika İçerisinde Yıkıldı"

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Kent Konseyi tarafından 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerden ciddi bir şekilde etkilenen Malatya’nın yaralarının sarılması, şehrin yeniden ihya edilmesi, şehrin kent hafızasına göre inşa ve imar edilmesi noktasında ‘Deprem Sonrası Malatya’nın Geleceği Çalıştayı’ düzenlendi. 

Malatya Büyükşehir Belediyesi, Malatya Kent Konseyi ile İnönü Üniversitesi, Malatya Turgut Özal Üniversitesi, Fırat Üniversitesi, Maltepe Üniversitesi ve Mimarlar Odası Malatya Şubesi iş birliğiyle ‘Deprem Sonrası Malatya’nın Geleceği” konulu bir çalıştay gerçekleştirildi. 

Toplamda 3 oturumdan oluşan çalıştayda kentsel dönüşümün önemi, dayanıklı yapı stokunda zemin etüdünün önemi, betonarme yapıların deprem performansı, taşıyıcı elemanlarda tasarım kuralları, yeni planlama için öneriler ve deprem sonrası Malatya gözlemleri gibi konular görüşüldü. 

Çalıştayın açılış konuşmasını gerçekleştiren Malatya Kent Konseyi Genel Sekreteri Abdulkadir Artan, “Şehrimiz depremden en çok zarar gören illerden birisidir. Elbette ki devletimiz güçlü elbette ki sayın valimiz, belediyemiz ve diğer kurumlar ellerinden geleni yapıyorlar. O nedenle çalışmalarda emeği geçen herkese teşekkürü bir borç bilirim” dedi. 

“BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ DEPREMİN İLK ANINDAN İTİBAREN SAHADAYDI”

6 Şubat depreminden sonra Malatya Büyükşehir Belediyesi uhdesinde yürütülen çalışmalar hakkında bilgiler aktaran Malatya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Vekili Latif Okyay, “6 Şubat depreminden sonra 11 ilin içinde bulunduğu şehrimiz çok büyük yara aldı. Malatya Büyükşehir Belediyesi olarak depremin ilk anından itibaren sahadaydık. İlk etapta arama kurtarma ekiplerimiz arama kurtarma faaliyetlerine başladılar. Belediyemizin ‘Acil Eylem Planı’ kapsamında depremin ilk anından itibaren bütün sosyal tesisler vatandaşımızın kullanımına açıldı. Şehrin muhtelif alanlarında ilk saatlerden itibaren vatandaşlarımızın su, kıyafet, yemek gibi temel ihtiyaçları karşılanmaya başlandı. Belediyemizin şirketi olan ESENLİK, ilk saatlerden itibaren kullanılan marketleri açarak su ve kuru gıda ihtiyacını karşıladı. Vatandaşlarımız için belirlenen geçici barınma alanlarının AFAD ve Sayın Valimizin koordinasyonunda çadır kentlerimizin zemin iyileştirme ve altyapı çalışmalarına hızlıca başlandı. Enkaz kaldırma çalışmaları, arama kurtarma çalışmalarıyla birlikte hafriyat düzenleme çalışmaları yapıldı. Bu doğrultuda 2 bin adet kamyon, gerekli düzenlemeyle enkazların bertarafı, ayrıştırma çalışmaları sağlandı. Akabinde arama kurtarma çalışmaları tamamlandıktan sonra geçici barınma yeri yani konteyner kentlerle ilgili hem merkezde hem de ilçelerde 63 noktada konteyner kentteki altyapı çalışmaları belediyemiz tarafından yapıldı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız ile TOKİ Başkanlığımıza kalıcı konutların yapılacağı arazilerin altyapı, üstyapı problemleri bu alanlarla alakalı alınacak önlemlerle, çalışmalara katkı sağlandı. Malatya merkezin dönüşümü ile ilgili belediyemiz tarafından çeşitli üniversitelerin alanında uzman hocalarımızdan çalışmalar yapılması istendi. Bununla ilgili uzman hocalarımız alternatif plan, jeolojik çalışmalar gibi çalışmalarını yürüttüler. Şehrimizde yaklaşık 129 bin yıkık, ağır hasarlı ve orta hasarlı bina bulunmaktadır. Bunlarla ilgili ilk etapta yıkık binaların enkaz çalışmaları yürütüldü. Şu anda da ağır hasarlı binaların yıkımı ve enkaz kaldırma işlemleri yapılıyor. Şehrimizde yürütülmekte olan geçici iş yerlerinin yapımının altyapı ve alan belirleme çalışmaları belediyemiz tarafından yürütülmektedir. Yine depremin ilk anında ortaya çıkan afetzedelerimizin ilimizden tahliye edilmesi, güvenli yerlere taşınması ili ilgili çalışmalar da belediyemiz tarafından yürütülmüştür. 6 Şubat depremi sonrasında ilimizin yeniden yapılanması noktasında çevresel, fiziki ve imar çalışmaları, yeni yapı stokunun oluşturulması, kent merkezinin planlanması gibi önemli konuları istişare edileceği ‘Deprem Sonrası Malatya’nın Geleceği Çalıştayı’na yapılacak olan katkılardan dolayı emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Malatya Turgut Özal Üniversitesi Rektörü Recep Bentli ise, “Umarım yapılan çalıştay amacına ulaşır. İlimizin deprem sonrası hem yapı hem de diğer imalatların yapılması sırasında çok büyük katkılar sunar. Ben Büyükşehir Belediyemiz ve Malatya Kent Konseyi’ne böyle bir çalıştay düzenledikleri için teşekkür ediyorum” kelimelerine yer verdi.

 “ÇALIŞMALARIMIZ YOĞUN BİR ŞEKİLDE DEVAM ETMEKTEDİR”

Malatya Büyükşehir Belediyesinin Malatya’yı yeniden ayağa kaldırmak için tüm imkân ve kaynaklarının kullanıldığını belirten Malatya Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Vahap Erdem “Sizlerin de malumu olduğu gibi 6 Şubat tarihinde merkez üssü Kahramanmaraş olan ve asrın felaketi olarak nitelenen peş peşe 7.7 ve 7.6 şiddetinde iki büyük deprem yaşadık. Bu depremlerin artçı sarsıntıları ise hala devam etmektedir. Yaşanan bu deprem felaketi sonrasında aralarında Malatya’nın da bulunduğu 11 ilimiz büyük zarar gördü. Bu depremde yaklaşık 50 bin vatandaşımız hayatını kaybetti. Tabi Malatya’nın can kaybı 1.236 civarında olmasına rağmen özellikle 6 Şubat günü saat 13.24’te meydana gelen ikinci deprem Malatya’da büyük bir yıkıma neden oldu. Bu yıkım özellikle şehir merkezinde çok etkili oldu. Tabii bu kadar büyük bir yıkıma rağmen niye can kaybı Malatya’da az diye, zaman zaman Malatya’nın depremden az etkilendiğine dair birtakım söylemle de karşı karşıya kaldık. Malatya’da can kaybının az olmasının birinci sebebi, Malatya’nın daha önce yaşamış oldukları Elazığ depreminin etkisi nedeniyle evlerine girmemelerinden kaynaklanıyor.

Malatya Büyükşehir Belediyesi, birinci derece deprem kuşağında yer alan Malatya’da gerekli tedbirlerin alınması için çaba göstermiştir. Bu süreç içerisinde Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Selahattin Gürkan, Malatya’nın kesinlikle yüksek katlı binalar yerine yatay mimariyi tercih etmesi gerektiğini, tarım arazilerinin ve yeşil alanların hiçbir şekilde imara ve ticari alana dönüştürülmemesi gerektiğini ifade etmiş ve katıldığı tüm Meclis toplantılarında da bunları Meclis üyelerimize bir bir anlatarak, özellikle bu konularda Meclis’e teklif gelmemesi konusunda uyarıda bulunmuştur. 

Başkanımız Sayın Selahattin Gürkan, Elazığ depreminden sonra Malatya’da çok hızlı bir şekilde Acil Eylem Planlarının hazırlanması ve hayata geçirilmesi gerektiğini ifade ederek, eylem planlarının hazırlanması talimatını vermişti. Geçen yılın başında da hem Deprem Acil Eylem Planı, hem yangın ve sel hem de küresel iklim Değişikliği Acil Eylem Planları hazırlanarak bu yönde önemli birtakım adımlar atılarak, gerekli tedbirler alınmaya başlanmıştı. İşte bu kapsamda Malatya’ya yaklaşık 4 milyon metrekare yeşil alan kazandırıldı, Millet Bahçesi, Tabiat Parkları yapıldı. Millet Kütüphanesi, Lisanslı Depoculuk yapılarak hizmete sunuldu. Gençlik Merkezleri, Gençlik Kampı, Yeni Fuar Merkezi yapıldı. Ekmek ve Yemek Fabrikası çok kısa süre içerisinde yapılarak hizmete sunuldu. Dünya Kayısı Ticaret Merkezi bitirme aşamasına getirildi. Bu saydığım yatırımlar ile daha önceden yapılıp hizmete sunulan yatırımların tamamı 6 Şubat saat 04.17’de ve saat 13.24’te yaşanan depremlerin ardından afetzedelerin barındıkları birer yaşam merkezi haline geldiği için. Hizmete sunulan ekmek ve yemek fabrikası ilk günden itibaren afetzedelere ekmek ve yemek hazırladığı için. Şirketlerimizden Esenlik’in tüm market ve depolarındaki erzakları ilk iki gün dağıttığı için, MOTAŞ’a ait bütün otobüslerimiz birer Çadır haline getirildiği için. Lisanslı depomuz, birer lojistik üs haline geldiği için, Yeni İtfaiye Binamız Koordinasyon Merkezi olarak kullanıldığı için, Yeni Fuar ve Kongre Merkezimiz hali hazırda kapalı çadır alanı olarak kullanılmaya devam ettiği için. İşte bu nedenle Malatya’da insanlar 6 Şubat tarihinde sabaha karşı yaşadığımız 7.7 şiddetindeki ilk depremin ardından bu barınma alanlarına sığınıp ikinci deprem öncesinde evlerine girmedikleri için can kaybımız az oldu. 

Malatya Büyükşehir Belediyesi olarak, şehrimizi küllerinden yeniden ayağa kaldırmak için tüm imkân ve kaynaklarımızı kullanıyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın destek ve katkıları doğrultusunda tüm ilgili bakanlarımız, valilerimiz ve tüm paydaşlarımızla birlikte Malatya’nın tarihi, kültürü ve eski mimari dokusuna, çarşı kültürüne uygun bir şekilde inşa edilmesi gerektiğine inandığımızı belirtmek istiyorum. Bu nedenle Kent Konseyimiz tarafından düzenlenen bu çalıştayı da çok önemsediğimizi belirtiyor, katılımınızdan dolayı hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyor, saygılar sunuyorum” ifadelerini kullandı. 

“ŞEHRİMİZİ YENİDEN KURMAYA ÇALIŞIYORUZ”

Deprem Sonrası Malatya’nın Geleceği Çalıştayı’nın hayırlara vesile olması temennisinde bulunan Malatya Valisi Hulusi Şahin, “Çok değerli programı Kent Konseyimiz planlamış. Buradan çıkan çıktıların, bundan sonraki süreçte planlayıcılara ve işi yürütenlere rehber olacağını düşünüyorum. Bazı konulara açıklık getirmek istiyorum. Özellikle bazı çevreler tarafından çok sık bir şekilde dile getirilen hususlar var. Bunu bir şekilde düzeltmemiz lazım yoksa açıyı yanlış yere kurduğunuzda yanlış yöne gidersiniz. 6 Şubat’ta devasa bir felaketle Malatya boğuşuyor. Az ya da çok herkes zarar gördü, zarar görmeyen kimse yok. Malatya 200 yıllık bir şehir ve 2 dakika içerisinde yıkıldı. Şimdi de 2 yılda yeniden kurmaya çalışıyoruz. Bu kolay bir iş değil. Sadece Malatya olsaydı, tüm Türkiye buraya odaklanırdı ama Hollanda büyüklüğünü kapsayan 11 il etkilenmiş, 4 ilimiz hemen hemen yıkılmış. Malatya 4 ilden bir tanesi her üç binamızdan biri kullanılamaz hale gelmiş. O nedenle 2 yılda 200 yıllık işi yapmaya çalışıyoruz. Bu şehir yanlış bir yere kurulduysa bunun sorumlusu bugünün yöneticileri midir? Dolayısıyla hepimiz sorumluyuz. Yaşadığımız depremden ders çıkaralım. Bundan sonra inşa edeceğimiz şehri, daha sağlam ve daha sağlıklı yapalım. Bunu yapabilecek hem bilgiye hem akla hem de iradeye sahibiz. Kolay bir iş yapmıyoruz. Biz 4 ayda her gün 400 bin öğün yemek veriyoruz. Şu anda konteyner kentlerde 70 bin insanımız yaşıyor ve bu rakam 15-20 gün sonra 120 bine çıkacaktır. 3 bin 500 iş yeri kurduk. Zor bir iş yapıyoruz çünkü yıkım çok büyük. Bu zor işleri yapanların da bir miktar takdir beklemek hakkımız değil mi? Ama tam tersi oluyor hizmet yapanlar her türlü alaya ve küçük düşürücü ifadelere muhatap oluyorlar. Bu Allah’tan reva mıdır? Bu duygu ve düşüncelerle önemli çalıştayın hayırlara vesile olmasını diliyorum” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından 3 oturumdan oluşan Deprem Sonrası Malatya’nın Geleceği Çalıştayı’nın 1. Oturumuna geçildi. 1. Oturum Prof. Dr. Mehmet Ülker Başkanlığında yapıldı. Oturumda, ‘Tarihi Depremler ve Sair Afetlerin Malatya Yerleşkesine Etkileri, Depremsellik Açısından Malatya Şehri ve Kentsel Dönüşümün Önemi, Depreme Dayanıklı Yapı Tasarımında Zemin İnceleme Çalışmalarının Önemi’ konuları ele alındı. 2. ve 3. oturum ise devam ediyor. 

Bülten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

20 yorum yapılmış

  • hamit (1 yıl önce)
    Japon deprem ray izalötür sistemi üc kurusluk bi demir kendin üret pahaliysa kaliteli bol demir bol beton kanunen mecburi olmali olmas sa olmaz
    %100
    %0
    Yanıtla
  • ercan (1 yıl önce)
    Malatya'da inşaat ve belediyecilik işlerinde çok yanlışlar yapılmış. Hata üstüne hatalar. İmarda maksimum 5 katlı bina olması gereken yerlere 10-15 kata izin verilmesi ve ranta kurban edilmesi. Malatya bölgede etrafındaki şehirler de dahil inşaat sektöründe en berbat inşaatların yapıldığı şehirdir. Kaliteli inşaat yapımı yok. Civar illerde de deprem oldu. Binaların yıkılmasını bir tarafa bırakın çatıların bile çöktüğü tek şehir. Çatı yapmada bile hata var. Çatının altında otursanız o bile çökecek. Süslü bina yapıyorlar fakat bir çok süslü binada bodrum yok. Bostanbaşı, tecde gibi yerlere 5 kattan fazla bina yapılmaması gerekir. Sığ temel. Ytongu koy süsleyip sat. Şimdi de ağır hasarlı binayı hafif hasara çevir ya kiraya ver ya da sat. Sonra da halay çek. Yazık günah...
    %100
    %0
    Yanıtla
  • MALATYASAHİPSİZ (1 yıl önce)
    #SahibiOlmayanMalatya
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Mehmet Ali (1 yıl önce)
    Sayın valimiz diyorki Malatya yanlış bir yere kurmuşlar onun için sonradan gelen idarecilerin çok kusuru yok Sayın Valimiz Bostanbaşı Tecde Orduzu gibi yeşil alanları kimler imara açtı Bizler kimseyi suçlamıyoruz ama görüyoruz ki bu durumun sorumluları sadece Müteahhitler ve onlara izin veren bazı denetçiler Neden Belediyeler bu işin dışında tutuluyor ADALET sadece belli bir kesime işletiliyorsa orda sorun vardır Onun için bu yapılaşmada kimin ne kadar mesuliyeti varsa sorgulanmalıdır Bizler Kamuoyunun vicdanının rahatladığını görmüyoruz
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Gak go (1 yıl önce)
    Elazığlılar orta ve hafif hasarlı evlerini ağıra çevirip yenilemek isterken , Malatyalılar orta ve ağır hasarlıları hafife çevirip devam etmek istiyorlar. Bakış açısı farklı ! Peki hangisi doğru ?
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Osman (1 yıl önce)
    Malatya Büyükşehir ve ilçe belediye başkanları depremden öncede başarısızdı. Deprem sonrası artık Malatya umurlarında değil. Seçime kadar kayyum atanması uygun olacaktır. Malatya insanının kabusu oldular.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Malatyam için (1 yıl önce)
    Özellikle toprak sahipleri çok çabalıyor ki binalar orta hasara hatta az hasara çevrilsin. Allah a havale ediyorum. Bazı Mütahitlerde farklı üniversitelerden raporlar alıyorlar. Yazık vallahi ne günlere kaldık. Nefislerinin hesabını Allah burda da o tarafta da sorar elbet.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Tansu Özelçi (1 yıl önce)
    Şehrin tam göbeğinde Yeni Cami köşesinde 3 katlı dükkan ykb bankası inönü caddesi tam karşı apartman ve dükkan yıkılmış bir aile ferdi olarak resimdeki tiplere bakıyorım malatyanın yerli bir adamını çok göremedim biz 100 yıldır Çarşının göbeğindeyiz ama çalıştay resimlerine bakıyorum kimleri davet etmişler merak ettim.Yanımızda 60 kişinin çalıştığı bir farklı iş kolumuzda özalper mahallesindeki plazamızda 6 şubattan bu yana hala Türk Telekom interneti yapmadı.Siz malatyanın yerli halkını malatyadan kaçırmak için tüm şartları zorluyorsunuz böyle çalıştay mı olur Sadece gülüyorum.Depremin afedin büyüklüğü tartışılmaz ama böyle bir afed ten sonra Malatya Malatyalıların değil kime teslim edildiği belli olmayan birilerinin oldu.Çalıştay için yapılacak şey şuydu ? Malatyayı özellikle şehir merkezini 5-6 bölüme bölüp bu bölgedeki her apartman ve dükkan sahiplerinden birer sözcüye ulaşıp halka açık bir toplantı yapılmalıydı.Ben o topkantıda 10 tane malatyada doğmuş kişi olduğuna inanmıyorum.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • M.Ali (1 yıl önce)
    Memleketim,fırsatçıların, Allah tan korkmazların yurdu olmuş.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Barguzu (1 yıl önce)
    Kaç ay oldu dask hala ödeme yapmadı o kadar araba mail atmama rağmen ne bir dönüş ve bir cevap. Zaten poliçe mağduru olduk buna rağmen ödeme yapmıyorlar. Sanırım daskta para bitti olduğu kadar ödeme yaptılar sonra suyunu çekti para. Şikayet oluşturdum E devletten sürekli ek süre talebiyle cevap vermiyorlar. Bütün katları bir tutmuşlar herkese aynı ödemeyi yapmışlar ki biz bunu bile alamadık. Hakkım helal değil... Bu dünyada gemisini yüzdüren yüzdürüyor ama bu dünyanın elbet diğer öteki tarafı da var. İnancımız var çok şükür Allaha sığınmaktan başka elden bir şey gelmiyor. Bu arada depremde olan alt gelir grubu ile orta gelir grubuna oldu... Altını dövizi olan yine kazandı...o doymayan ev sahipleri evlerini 15.000 liraya kadar kiraya veriyor.... Kısacası mağduriyetler bir değil hem devletin bazı organları hem bizler yapıyoruz... Allah bizleri ıslah etsin başka diyecek bir şey yok
    %90
    %10
    Yanıtla
  • Esnaf (1 yıl önce)
    Bence belediyeler kapatılsın. İlleri Devlet terbiyesiyle yetişen haram helal bilen valiler yönetsin. Siyaset=yalan
    %88
    %12
    Yanıtla
  • Malatya (1 yıl önce)
    Ağır hasar ve orta hasarlı binaları acilen mühürleyin kendini bilmeyenler bu binalar ahbap çavuş ilişkisini kullanarak hasarsız duruma getirme çabası içindeler. Buna kimse müsade etmemeli. Biraz inancınız varsa şu fani dünyada Allahtan korkun artık kuldan da utanın biraz.... Gerçrkten insan olarak gelinen noktadan utanıyorum... Herkes menfaat ve nefsini doyurma peşinde ama öyle bir nefis var ki doymuyor doymayacak...
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Tahir (1 yıl önce)
    Liyakat liyakat liyakat.......
    %93
    %7
    Yanıtla
  • Ali (1 yıl önce)
    Çalıştay çok geçikti. Çok zaman kaybettik. Kendinizi anlatmayın. Çözüm bulun. Vali bey çok doğru söylemiş; "sorunu biz yarattık" mütavazi davranmış; kendini de sorununun parçası arasına katmış. İnanıyorum ki sorunun müsebbibleri üzerlerine almıyacak, pişkinlikle karşılayacalardır. Bugün sebep olanda olmayanda elini taşın altına koymak durumunda. Şimdi safları sıkıştırma ve birbirimize yer açma zamanı.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Sezgin (1 yıl önce)
    Merak ediyorum 30 saattir Samanlı mahallesine sağlam binalara gaz verilmiyor, acaba bugünü yönetemeyenler geleceği nasıl yönetecek 187 ihbarları değerlendirmiyor. Bununla ilgili bir tane Malatya medyasında haber bile yok…bu sağlam evlerde birkaç aile birlikte yaşıyor.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Birol Kılınç (1 yıl önce)
    Deprem sabahı başkanınızın Su ile ekmeği parayla satmasınıda söyleseydinizya nasıl hesap vereceksiniz Allah’ın huzurunda..çocuklarını tüm ailesini toprağa veren kişiler hiç gözünüzün önüne geliyormu hiç vicdanınız varmı sizin de çocuklarınız var hiç onların yerine kendinizi koydunuzmu başkanın elemanları
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Utanıyorum (1 yıl önce)
    Ben artık Malatyalıyım demeye utanır oldum. Bu büyükşehrin yalanlarından utanıyorum. Yok ilk gün tesisler açılmış, esenlik ilk saat açılmış acil eylem planı varmışmış. Acil eylem planınız varsa deprem öngörünüz de varmış demekki. O zaman bu 66 bin ev neyin nesi. Bu kadar kolay yalan söylenir mi be kardeşim. Şehrin aklı yaşadıkları bu kadar kolay küçümsenir mi? Karşı tarafını aptal yerine koyduğunu sanan aslında kendi zekasını ortaya koyar. Yapmayın etmeyin. Ayıptır günahtır yazıktır dicem ama biliyorum ki etki etmez. Ama şunun bilin ki kimsenin yaptığı kimsenin yanına kalmaz. Malatya ismini daha da karartmayın. Bizi utandırmayın artık.
    %95
    %5
    Yanıtla
  • Yeşilyurtlu (1 yıl önce)
    Ne olcak yine bildiklerini okuyacaklar..belediye halkı için çalışmalı.belediye esenlik açar..fiyatlar diğer marketlerde aynı..belediye park açar. İçindedir hemen. Ticarethaneleri. Peşkeş çeker. Abdullah Gül parkigibi. Parka dinlenmek hava olmak icin giden vatandas. Kendini fazlalık görüyor..gelsinde bir baksın bu konuda sorumlu olan arkadaşlar Kayseri'deki parklara. Okadar parktan İçinde sadece bir ikitane kafe gördüm belediyeye ait. Fiyatta uygun. Kefenin Çebi yok. Vesselam.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Takoz (1 yıl önce)
    Sayın valim cok tesekkurler açıklamaları için unutulan bir sey varki agirhasarli evleride orta hasara dondurduler bu evlerin akıbeti ne olacak yoksa girin oturun hergun korkuyla yaşayın ve bir depremde olunmu diyorlar.Milli servet deniliyor insan canimi milli servetimi önemli.Kim okadar para veripte evinin yıkılmasını ister bizler evlerimizin tekrar agir hasara doldurulup tokiden hak sahibi olmak istiyoruz.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Vatandaş (1 yıl önce)
    Doğalgaz faturaları gelmeye başladı geçen ay (31 Mayıs) okunsaydı deprem bölgesi hariç diğer illerde olduğu gibidir 0 TL olarak faturalandırılacaktı... Bugün bir aboneye 3600 küsur fatura geldi yani ne diyeceğimi bilemiyorum çok ayıp ettiler.
    %85
    %15
    Yanıtla