SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

Malatya 2022 GSYH'de 81 İl Arasında 62. Sırada Yer Aldı!

Malatya 2022 GSYH'de 81 İl Arasında 62. Sırada Yer Aldı!
A- A+ PAYLAŞ

TÜİK tarafından açıklanan 2022 yılı İl düzeyinde cari fiyatlarla Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GSYH) hesaplamalarına göre; Malatya 5.646 $ (93. 573 TL) ile Türkiye genelinde 62.sırada yer aldı. 

Kişi başına GSYH'de 2022 yılında, Kocaeli 302 bin 772 TL ile ilk sırada yer aldı. Kocaeli'ni, 287 bin 524 TL ile İstanbul ve 253 bin 501 TL ile Tekirdağ izledi. İl düzeyinde kişi başına GSYH hesaplamalarında, 64 bin 416 TL ile Şanlıurfa, 55 bin 296 TL ile Ağrı ve 54 bin 272 TL ile Van son üç sırayı aldı.

Kişi başına GSYH, 2022 yılında on dört ilde Türkiye ortalamasının üzerinde gerçekleşti.

Malatya 2004 yılında 3.357 $ (4.807 TL) ile 58. sırada yer alıyordu.

TÜİK Verilerine göre 2004-2022 yıllarını kapsayan dönemde Malatya 2005 yılında  55.sırada yer alırken 2015 yılında ise 64.sırada yer aldı. Türkiye’de 30 büyükşehir arasındaki Malatya’nın Türkiye il bazında gayrisafi yurt içi hasıla sıralamasında 25. sırada yer alması ve bu sıralamanın her geçen gün gerilemesi Malatya yaşam standardı acısından olumsuzluk olarak ortaya çıkıyor.

Malatya yapılan hesaplamalarda 2021 yılında 57.sırada yer alan Malatya 2022 yılında beş sıra birden gerileyerek 62.sırada yer buldu.

TÜİK tarafından yapılan açıklamalara göre Malatya’nın 2004-2022 dönemi GSYH Türkiye sıralaması aşağıdaki şekilde gerçekleşti:

malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

11 yorum yapılmış

  • Erkan (1 yıl önce)
    Yalnız burda gözden kaçan birşey var.Malatya'daki kayısıcıların büyük bölümü özellikle İzmir'den ihracat yapıyor.Onun dışındada Malatya'da faaliyette olan fabrikaların çoğunun merkezi İstanbul göründüğü için Malatya düşük görünüyor.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Cem (1 yıl önce)
    2015 yılında memleketim den ümidimi kesip İstanbul a yerleştim. Çok doğru bir karar almışım hadi malatyam 81. Sıra ya doğru koş koş malatyam.... Sana 62 yakışmaz 81 olman lazım. Biz bu kafayla simit bile satamaz olduk, eli oğlu simit fabrikası açtı memleketim de.. kafa yapımız süper hadi 81 e ne kaldı az daha gayret... Yürü be malatyam kim tutsun seni.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Doğanyol (1 yıl önce)
    Şehir olaylı her günü, kimse yatırımda yapmaz güvende olmayan yerde.Ne yerli halk Nede başkası, barajları PLAJ yapsan turizm olur. Karakaya manzaralı plaj süper olur. Karşısına oteller falan.
    %40
    %60
    Yanıtla
  • Polat (1 yıl önce)
    Yıllardır malatyada esnaflık yapan ancak aslen malatyalı olmayan bir abim şöyle demişti: - Sizinkiler bir garip. Elinde 1 ev parası olan ev alıp 1 kira gelirinin peşine düşüyor, 10 ev parası olan 10 ev alıp 10 kira gelirinin peşine düşüyor. Bizde 3 kuruş parası olan organizede bişeyler üretmeye çalışıyor. Siz hiç riski sevmiyorsunuz. Depremden sonra çokça düşünmüştüm bu dediğini.
    %84
    %16
    Yanıtla
  • Malatya44 (1 yıl önce)Polat isimli kullanıcı yorumuna
    Aynen katılıyorum. Dünyadaki üretilen kaysının % 70 i malatyadan lakin malatyaya bakın o kayisıcılara ancak ev alam oğluma araba alam aksama kadar cay ocağında pinekleyem bir taneside işletme açam üretim yapam yanimda 3 5 kişi çalıştıram istihdam saglayam diyen yok. Onun için malatya 1 adım ileri gidemez. Birde şunu anladım kaysıcılara nasip oluyorda bu gelirler layık olduklarını sanmıyorum.
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Reel (1 yıl önce)
    Çok bile
    %67
    %33
    Yanıtla
  • Ramazan (1 yıl önce)
    Bu bile çok. Katma değer yok, turizm yok. Nitelikli insanlar göçüyor. Eski belediye başkanları bile bu şehirde yaşamıyor. Şelaleci kafasıyla, selefi kafasıyla anca bu kadar.
    %93
    %7
    Yanıtla
  • Battal (1 yıl önce)
    Sadıkoğlu Gürkanla uğraştığı kadar Malatya nın sanayisiyle ticaretiyle uğraşsaydı böyle olmayabilirdi...Sadıkoglu bir hayall kırıklığıdır Malatya için...
    %73
    %27
    Yanıtla
  • Battal efendi bu şehri sadıkoğlu değil Gürkan yönetiyor. Şehrin lokomotifi belediye başkanıdır. Yanlış bilgi yanlış yorumla kendi kalene gol atmışsın
    %35
    %65
    Yanıtla
  • Ahmet (1 yıl önce)
    Merkezi İstanbul’da olan vergisini Malatya’ya ödemeyen şirketleri organizeye doldurup istihdam yarattık diye övünen Malatya TSO başkanına selam olsun.Niteliksiz fason üretimin Malatya ekonomisine hiç bir katkısının olmadığının kanıtı
    %77
    %23
    Yanıtla
  • Ahmet bey yanlış bilgi ile yorum yapmışsınız GSYH hesabında vergi gelirleri bir faktör olsa da önemli olan yaratılan katma değerdir yani üretimdir. OSB deki tesislerin istihdam ve üretimle GSYH yaptığı etki ödeyecekleri kurum vergisiden daha çoktur. Bu şirketlerin merkezinin Malatya da olmaması ise Malatyanın önemli bir sorunudur. sosyo-gelişmişlik düzeyi ve pazara uzaklık bunda en önemli etkendir. Bunun vebali de 20 yıldır bu şehirde yüzde 70 oy alan iktidar siyasiler ve belediye başkanlarıdır.
    %70
    %30
    Yanıtla