- Hisarcıklıoğlu, kayısının Coğrafi İşaret Tescili'nin önemini farketmeyenlere tane tane anlattı
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “350 milyon dolar mı kazanmak ister Malatya, 1.5 milyar Avro mu kazanmak ister. Aldık, bitmedi iş, daha yeni başlıyor, yeni başlıyor. Bunu Malatya kayısısı olarak hem Türkiye’de, hem dünyada satabilmek için sizden Malatya’dan izin alması lazım. Onun da bedeli var, onu da siz kazanacaksınız. Başka ülkelere gittiğim zaman görüyorum, Malatya kayısısı diye getiriyorlar, vallahi, billahi Malatya kayısısı ile alakası yok.” dedi.
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, TESK Başkanı Bendevi Palandöken ve Türk-İş Başkanı Engin Atalay Battalgazi Belediyesi Konferans Salonu'nda "10. Uluslararası Kervansaray Buluşmaları" kapsamında düzenlenen Yerel Yönetimin Kalkınmadaki Rolü konferansına konuşmacı olarak katıldılar.
-“ Bugün yıldız şehirler birbirleriyle yarış ediyor, ülkeler değil”
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Dünyada, 1950'lerde 1 milyon nüfusun üzerinde olan şehir sayısı 77. Bugün itibariyle bu rakam 436'ya ulaşmış. Artık şehirler geçim, yaşam merkezi olmuş, şehir ekonomisi konuşuluyor. Dünyada ülkeler arasında ekonomik yarış bitti şehirler içinde başladı. Para şehirlerde, onun için herkes şehrine daha katkı sağlamış durumda. Bugün yıldız şehirler birbirleriyle yarış ediyor, ülkeler değil. Bugün Türkiye'de kırsal kesimden göçü de tamamlamış durumda. Artık şehirler esas üretim merkezi, ana aktör oluyor dünyada. Artık dünyada kümeleşme var. Bakınız, bütün dünyadaki mezatçılar, Londra’da odaklanmış durumda. Bazen de İsviçre’nin Basel kentinde de ilaç üreticileri odaklanmış durumda. Birbirine teknoloji ve bilgi akışı sağlanıyor. Bu kapsamda bu hem de maliyetleri düşürüyor. Bu kapsamda diyorum ki, artık şehirlerimizin hedef koyup hangi konuya odaklanacaksa, bu konunun dışına çıkmadan o konuyla zenginleşmeyi ortaya koymamız lazım.” diye konuştu.
-“350 milyon dolar mı kazanmak ister Malatya, 1.5 milyar Avro mu kazanmak ister”
Malatya kayısına AB Coğrafi İşaret Belgesi verilmesi ile ilgili olarak da konuşan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Birde önemli bir şey var, yerel ürünlerimize sahip çıkmak. Türkiye’de 3 tane ürün, coğrafi işareti Avrupa Birliği tarafından tescillenmiş. Bir tanesi Antep’in baklavası, ikincisi Aydın’ın inciri, üçüncüsü de Malatya’nın kaysısı. Tamam, tescillendik, başlasın, kayısıyı satarken Malatya kayısısı diye satamayacak. Tamam da faydası ne bize. Faydası şu değerli kardeşim işte bundan sonra buna kafa yormamız lazım. Bakınız, İtalya sadece parmesan diye peynir markasını kullanma iznini, aynı bizim Malatya’nın kayısısı gibi, ne kadar gelir elde ediyor, biliyor musunuz? 1.5 milyar Avro. 1.5 milyar Avro. Biz kayısı ihracatında ne kadar kazanıyoruz? 350 milyon dolar. Bakınız arkadaşlar, 350 milyon dolar mı kazanmak ister Malatya, 1.5 milyar Avro mu kazanmak ister. Aldık, bitmedi iş, daha yeni başlıyor, yeni başlıyor. Bunu Malatya kayısısı olarak hem Türkiye’de, hem dünyada satabilmek için sizden Malatya’dan izin alması lazım. Onunda bedeli var, onu da siz kazanacaksınız. Başka ülkelere gittiğim zaman görüyorum, Malatya kayısısı diye getiriyorlar, vallahi, billahi Malatya kayısısı ile alakası yok. Siz yiyorsunuz her zaman ama şu önümüzdeki kayısıların dörtte biri, adam Malatya kayısısı diye ikram ediyorlar. İşte bu yasak. Yasayı, cezayı uygulayacaksın, dünyanın her tarafında uygulayabiliriz biz biliyor musunuz Malatya olarak, Malatya kayısısı diye satamazlar. Ve markalaşma da böyle geliyor.”
-“Milli beraberliği korursak, o zaman şu bileği kimse bükemez”
Ekonomik durum değerlendirmesi de yapan Hisarcıklıoğlu, “Son 25 seneye baktığınız zaman bir sürü kriz ve çalkantıyı yaşadık. Ama Allah’a çok şükür hepsinin de üstesinden geldik. Bununda üstesinden geleceğiz. Bakınız üstesinden gelebilmenin yolu iki tane şeyden geçer, umut ve güven. Umut ve güvenin olduğu her yerde zorlukların tamamı aşılır. İnsan olarak yaşadığınız kendi zorluklarınızı da hatırlayın, dönem dönem insan olarak, birey olarak yaşadığımız zorluklar oldu, umudumuzu korursak, güvenimizi de tam ortaya koyarsak işte o zaman bütün bu krizler geçer. Gelir-geçer haberiniz olsun. Hiçbir zaman bu tekerlek tümsekte kalmaz, bu tümseği de aşar, haberiniz olsun. Aşacağız da, ülkemize güveniyoruz, Allah’ımıza güveniyoruz, insanımıza güveniyoruz. Bir tek şeye dikkat etmemiz lazım, ne olur bir birimizi ötekileştirmeyin, ne olur değerli kardeşlerim. Bir birinizi sevin. İnsan olmanın özelliği sevgiden geçer. Sevgi yoksa insan olma özelliğinizi yitirirsiniz. Allah’da diyor ki; ‘Sevin birbirinizi’ diyor. Yunus Emre’de ne diyor; ‘Yaratılanı severim, Yaratandan ötürü.’ Bir birinize kardeşim, Kürttür, Türktür, Alevidir, Sünnidir, şu fikirdendir, şu siyasi görüştendir dedikçe siz kaybedersiniz, başkaları kazanır. Sevgiyi öne çıkartırsak, milli beraberliği korursak, o zaman şu bileği kimse bükemez.” İfadelerini kaydetti.
-“Dolar, avro bizi ne ilgilendirir? Biz de yok ki.”
Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken ise Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde bir çok şeyin değişeceğini ve ülkenin adeta uçacağını vurgu yaparak "Dolar, avro bizi ne ilgilendirir? Biz de yok ki. Biz de Türk lirası var. Milli paramız olan liraya güvenimiz olsun. Avrosu olanlar düşünsün. Biz olmayan bir şeyin hesabını yapıp kafamızı karıştırmayalım. Biz gün kazanıp yiyen veya maaş alıp geçinen insanlarız. Ülkede huzur, güven, birlik ve beraberlik olması her şeyden önemli." ifadelerini kaydetti.
- "5 yıl önce 'IMF'e borç öderseniz başına gelmeyen dert kalmaz' demiştim”
Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) Başkanı Engin Atalay da adaletin olmadığı yerde hiçbir şeyin olamayacağını ve kimsenin önünü görüp yol açamayacağını ifade ederek, Türkiye'nin hep üzerine oynanan oyunlarla mücadele ettiğini kaydetti.
Atalay, “Domates 5, üzüm 7 lira. Ben bir günden bir güne çıkıp bunları ağzıma almadım. Çünkü bir ateş var, yanmaya devam ediyor. Bu ateş bizin ülkemizde bir asırdır var, bu oyun devam ediyor. Benim bundan 5 sene evvel bir konuşmam vardı 'IMF'e borç öderseniz başına gelmeye dert kalmaz' diye. Türkiye ne zaman silkinmeye çalışsa ayağına bir oyunlar yapmaya devam ediyorlar.”
Atalay, özellikle asgari ücretlerde iyileştirme yapılması gerektiğini belirterek, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve TESK Başkanı Bendevi Palandöken'e asgari ücretin yeni yıl gelmeden en az 2 bin liraya çıkarılması önerisinde bulundu.
-“ Malatyalı olmak bir ayrıcalık. Bizden her şey çıkar vatan haini çıkmaz derler.”
Konferasta Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan tarafından Hisarcıklıoğlu’na fahri hemşehrilik beratı taktim edildi.
Hisarcıklıoğlu” Çok değerli isimleri çıkaran Malatya, şimdi şahsıma, hemşerilik beratı veriyor. Malatyalı olmakla, onur duydum, şeref duydum. Bana bu gururu yaşatan, başta çok kıymetli Belediye Başkanımız, Sayın Bakanımız olmak üzere, tüm Malatyalı kardeşlerime teşekkür ediyor, şükranlarımı sunuyorum. Malatyalı olmak bir ayrıcalık. Bizden her şey çıkar vatan haini çıkmaz derler. Malatya’yı en güzel tarif eden sözlerinden birisi bu. Zaten ben Malatyalıydım. İki kız aldık bir kız verdik Malatya’ya. Malatya’nın dışında mişmişin ne anlama geldiğini kimse bilmez ama biz çocukluktan beri kayısıya mişmiş deriz” ifadesini kullandı.
Burhan KARADUMAN, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com