SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

'Malatya Ayakkabı Üretim Üssü Olma Yolunda'

0
Güncellendi - 2020-10-11 16:22:42
'Malatya Ayakkabı Üretim Üssü Olma Yolunda'
A- A+ PAYLAŞ

AKP Merkez Karar Yönetim Kurulu Üyesi ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık, ayakkabı sektöründe yerli üretimi büyütmek, ihracatı artırmak, Malatya’yı ayakkabı üretim ve ihracat üssüne dönüştürmek için bir çok işadamının kentte yatırım yaparak yılda 600 bin çift ayakkabı ürettiğini söyledi.

Milletvekili Çalık, Türkiye'nin büyüme ve kalkınma hedefine katkı sunmak isteyen ayakkabı firmalarının, Malatya Organize Sanayi Bölgesinde yeni fabrikalar kurduğunu kaydetti. Çalık, kentteki Marcomen ayakkabı fabrikasını ziyaretinde yaptığı açıklamada, hem ihracat hem de iç piyasa için kaliteli ve uygun fiyatlı ayakkabıların artık Malatya’da üretildiğini ve yılda 600 bin çift ayakkabı üretimiyle bölgenin ayakkabı üssü olma yolunda ilerlediğini söyledi.

Çalık, Türkiye'de 2019’da 278 milyon çift ayakkabı ihracatının gerçekleştirildiğini ve karşılığında 933 milyon dolar gelir elde edildiğini anımsatarak, “Ülkemiz ayakkabı sektörünün özellikle İspanya, Portekiz gibi Avrupalı üreticilerle rekabet edebilecek büyük bir arz potansiyeli vardır. Türk ayakkabı firmaları yeni pazar arayışlarını sürdürmekte, var oldukları pazarlarda pazar paylarını artırmaya çalışmakta özellikle Batı Avrupa ülkelerine ihracat imkânlarını araştırmaktadırlar” dedi.

Çalık, Cumhurbaşkanlığı kararıyla Malatya’nında bulunduğu illerde Cazibe Merkezleri Programı kapsamındaki Organize Sanayi ile endüstri bölgelerindeki yatırımlara 6. Bölge desteklerinin 2021 yılı sonuna kadar devam edileceğini ve kararın özellikle pandemi sürecinin geçirildiği bu dönemde daha da önemli olduğunu ve yeni yatırımların artarak süreceğini söyledi.

Ayakkabı fabrikasının sahibi Yusuf Özdal ise, kentte yaklaşık 20 milyon liralık bir yatırım yaptıklarını, onlarca insana iş imkanı oluşturduklarını belirti. Milletvekili Çalık’a ziyaretlerinde AKP Malatya İl Başkan yardımcısı Sezai Ertem, AKP Yeşilyurt ilçe başkanı Muhammed Yalçınkaya, Yeşilyurt Belediye Başkan yardımcısı Kadir Can Esen ile partililer eşlik etti.

"TKDK desteğiyle Malatya’da 3 bin istihdam oluştu"

Milletvekili Çalık, Malatya Organize Sanayi Bölgesinde Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) destekleriyle kurulan ve Doğu Anadolu bölgesinde tek olan şoklanmış ve dondurulmuş meyve işleyip iç ve dış pazara sunan Sameks fabrikasını da ziyaret etti.

Ziyarette konuşan Çalık, kırsaldan kente göçün önlenmesi, kadın ve genç girişimcilerin desteklenmesi, istihdamın artırılması ve kaliteli üretimin teşvik edilmesi amacıyla Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumunun (TKDK) önemli miktarda hibeyi yatırımcılarla buluşturmaya devam ettiğini ve böylede kentte onlarca girişimciye iş, iş arayanlara da aş olduğunu kaydetti.

Öznur Çalık, yaklaşık 9 yılda 426 girişimciye 150 milyon lira hibe desteği sağlayan TKDK Malatya İl Koordinatörlüğünün, bu sayede girişimcilerin 300 milyon lira yatırım gerçekleştirmesine olanak sağladığını belirterek, “Sağladığı desteklerle bölgedeki tarım ve hayvancılığın gelişmesine ve modern tarım işletmelerinin kurulmasına öncülük eden TKDK, aynı zamanda işini kurmak ve geliştirmek isteyen girişimcilerin de önünü açıyor. TKDK ilimizde büyük bölümü kırsalda yaklaşık 3 bin kişinin istihdamına destek vererek, insanların doğdukları yerde doymasına ve devletin de istihdam politikasına ciddi katkı sunuyor” dedi. Çalık, IPARD-II 9’uncu başvuru çağrı kapsamında Malatya’da yaklaşık yatırım tutarı 140 milyon lira olan 96 adet projenin başvurusunun yapıldığını ve incelemelerinin sürdüğünü ifade ederek, önümüzdeki günlerde uygun bulunan ve onaylanan projelerle kentte istihdamın daha da artmış olacağını sözlerine ekledi.

TKDK Malatya İl Koordinatörü Murat Tunç ise, TKDK’nında destekleriyle Sameks Organik Tarım Ürünleri şirketinin kentte yaklaşık 30 milyonluk bir yatırımla meyve-sebzelerin işlenmesi, paketlenmesi ve depolanmasına yönelik bir fabrikayı hayata geçirdiğini, bölgede kendi alanında tek olan fabrikanın soğuk hava deposunun saatte 5 ton dondurma kapasitesine sahip olduğunu ve ürünlerini ağırlıklı ihraç ettiğini söyledi. Sameks firması yetkililerinden Şahin Memur ise, Milletvekili Öznur Çalık’ın ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, tesisi 13 bin metrekare kapalı alan üzerine kurduklarını ve bunun 6 bin metrekarelik kısmını donmuş ürünlere ayırdıklarını ifade etti.

Bülten- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

15 yorum yapılmış

  • MUSTAFA (4 yıl önce)
    Mevcut fabrikalar niye geziliyor onu anlamadım. Mevcut fabrikalarda tur atacağınıza yeni fabrikalar kurulması için çabalayın. Herhalde kendini avutmak için.
    0
    0
    Yanıtla
  • Hasan (4 yıl önce)
    Komiksiniz
    0
    0
    Yanıtla
  • Kadir (4 yıl önce)
    Bir zamanlar Türkiye’nin ayakkabı ihtiyacının hatırı sayılır sayısı Malatya da üretiliyordu kaç tane han vardı,çekiç sesleri birbirine karışırdı.Şimdi Antep ve Konya bunu üstlendi çünkü bizim ustalar parayı bulunca İstanbul’a gitti çoğuda battı halbuki kazandıkları parayla handan çöküp daha güzel işletmeler kuracağına yemeyi seçtiler.
    0
    0
    Yanıtla
  • Akıldane (4 yıl önce)
    Bir dahaki seçimlerde belediye başkanı adayı.malatyanın öznur ablası.demedi demeyin.
    0
    0
    Yanıtla
  • ALİ (4 yıl önce)
    Sn Vekil bol keseden atıyor.Malatya o kadar iyi durumdaysa neden halen gençlerimiz iş bulmak için istanbul a geliyor.Yarın bir akrabam daha işsizlik nedeniyle İstanbul a geliyor.Madem Malatyamız o kadar iyi durumda Bulsun bize iş razıyız hemen dönelim şehrimize.
    0
    0
    Yanıtla
  • Osman (4 yıl önce)
    TKDK desteklerini hibelerini kimlere vermiş. Araştırın bakalım hangi siyasinin yandaşlarına. Gerçi onlar kendilerini biliyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • 44malatya (4 yıl önce)
    Sahislarin isyerler ile ovunmeyin 18 yilda devlete Ait ureten is yerlerin fabrikalara yaptinizmi issizlere is bulundunuzmu devletin milletin Paralarin yol betona gomdunuz 18 yilda harcanan Paralarla ureten fabrikalara kurulurdu ve turkiye Genelinde issiz assiz kimse kalmazdi
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet can (4 yıl önce)
    İş bulmak mı istiyorsunuz fabrikalara bile parti torpili olan giriyor siz mevcut durumu düşününn
    0
    0
    Yanıtla
  • Huzur (4 yıl önce)
    Temizlik işine bile kırk torpil dönüyor, hâlen istihdam diyorlar..
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyalı (4 yıl önce)Huzur isimli kullanıcı yorumuna
    Huzur çok doğru torpil almış başını gitmiş bir adamını bul işe gir tayin yaptır mesleğinde yüksel makamlara gel kredi al liyakat ehliyet arama yok diyorum bu durum ne zaman bitecek inşallah benim torunlar görür ben göremeyeceğim inanın bu dönemde yukardaki saydiklarim biter diye umitliydim ama 2002 öncesini arar olduk.
    0
    0
    Yanıtla
  • Akıldane (4 yıl önce)Huzur isimli kullanıcı yorumuna
    1 gecede belediye deki sözleşmelilere kadro verildi.1 gecede taşerona kadro verildi.kendi adamlarını belediye özel kalemden alıp,diğer kurumlara gönderdiler.sınavda 90 alanı mülakatta eleyip,50 alan adamı mülakatta işe aldılar.bu dünyayı bilmem ama ahiret çok hareketli olacak...
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet Ali (4 yıl önce)
    20 yıl önce Malatya da 400 üzerinde ayakkabı atölyesi vardı. Bugün sayısı 40 bulmaz hatta 80 yıllarda ayakkabıcılar esnaflar sitesi bile yaptılar. O gün atölye sahibi olan insanların önemli bir kısmı bugün sayın vekilin gezdiği fabrikada işçi olarak çalışıyor. Sn. Öznur Çalık bilmediği konuda millete masal anlatmasın 1 fabrika ile üs olunmaz.
    0
    0
    Yanıtla
  • Söylediğiniz ihracat rakamlarına göre bir çift ayakkabı 3,35 dolar oluyor. Yani 26,50 tl. Yurtdışına satılan ayakkabının fiyatı böyleyse biz neden 26,50 tl’ye terlik dahi alamıyoruz?
    0
    0
    Yanıtla
  • çok haklısın ai allahına gurban verilen teşviklerede söyleser..
    0
    0
    Yanıtla
  • Ağzına sağlık, daha doğrusu söylenemezdi.
    0
    0
    Yanıtla