SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Malatya Cari Açığı Kapatan İl Olabilir"

0
Güncellendi - 2018-09-26 18:40:13
A- A+ PAYLAŞ

MHP Malatya İl Başkanı Bülent Avşar ABD’nin Türkiye’den Demir, Çelik ithalatına yüzde 25 ek vergi koyması ile birlikte yıllık 2 milyon ton ihracat yaptığımız bu pazarın durmasına sebep olduğunu açıkladı. Başkan Avşar Malatya’nın cari açığı kapatan bir şehir olabileceğini dile getirdi.

Başkan Avşar, “ABD’nin Türkiye’den Demir-Çelik ithalatına %25 ek vergi koyması,yıllık 2 milyon ton ihracat yaptığımız bu pazarın durmasına sebep oldu.Ülke olarak yıllık 37 milyon ton Demir-Çelik üretimimiz bulunmaktadır. Bunun 11 milyon Ton’luk (%29) bölümü ,ithal demir cevheri ve hurda demir ithalatı ile gerçekleşmiş ve 2017 yılında 17 Milyar $’lık ithalat gerçekleşmiştir. Ülke olarak 2017 yılında Cari açığımız yaklaşık 50 Milyar $ oldu.Bunun %34’ü ,sadece Demir-Çelik ithalatından kaynaklandı.

Demir-Çelik sektörü üretiminin ana hammaddesi,demir cevheridir.Malatya Hekimhan ilçesinde bulunan Demir cevheri maden rezervi ise 2 milyar ton civarındadır. Ülkemizde üretilen demirin %50’lik bölümü demir cevherinden,%50’lik bölümü ise ithal hurda demir ile üretildiği düşünüldüğünde, Malatya’da var olan demir cevheri ile Türkiye’nin mevcut Demir-Çelik ihtiyacının,133 yıl süre ile Malatya Hekimhan madenleri ile karşılanacağı aşikardır.

İlimizdeki Demir cevheri %19-%40 tenör oranına sahiptir. Demir cevherinin işlenip zenginleştirilerek, tenor oranının %55’e çıkarılması işlemine peletleme adı verilmektedir.Bu işlemi yapan tek fabrika,Sivas divriği de bulunmakta olup ,yıllık zenginleştirme kapasitesi,Türkiye ihtiyacının sadece %30’luk bölümünü karşılayabilmektedir. Bu sebeple,bu kadar stratejik bir ürün olan Demir cevheri için,Devletin yeni yatırımcıları bu yönde teşvik etmesi gerekmektedir.

İlimiz Hekimhan ilçesinde Kolin madencilik firması ,pik demir üretimi için 300 milyon$ ve Erdemir firması da peletleme tesisi için 500 milyon $ yatırım yapma kararı almıştır. Bu yatırımcılardan Kolin maden test üretimine başlamış olup, Erdemir firması ise yatırımını, maden rezervi biten Sivas Divriği ilçesinde yapma kararı almıştır. Bu veriler doğrultusunda;

1-İnşaat sektörünün her yıl %20 seviyesinde büyüdüğü ülkemizde ,İnşaat maliyetinin yaklaşık %15’inin demir-çelik sektörü ile alakalı olması,

2-Kanal İstanbul projesinde 45km uzunlukta,150m genişlikte,25m derinlikte yapılacak olan kanal maliyetinin 60 milyar $ olacağı ve bu maliyetin %20’sinin demir-çelik sektörü ile alakalı olması,

3-Yerli otomobil üretiminde ,bir otomobili oluşturan 2.000 ile 20.000 arası yedek parça arasında, en önemli bölümünün kasa olması ve maliyetin %20’lik bölümünün Demir-Çelik sektörü ile alakalı olması,

4-2012 yılında başlayan ve yaklaşık 7 milyon adet depreme dayanıklı olmayan binaların yıkılarak, yeniden inşası projesi olan kentsel dönüşüm projesinin 400 Milyar $’ı bulması ve bu maliyetin %15’lik bölümünün Demir-çelik sektörü ile alakalı olması sebebiyle;

Acilen ilimiz Hekimhan ilçesinde Demir-Çelik Organize sanayi bölgesi kurularak ,haddehanelerin açılması ,Erdemir firmasının yeniden yatırımlarını İlimiz Hekimhan bölgesine kaydırması ile birlikte, bu bölgede faaliyet gösterecek sanayiciler için Elektrik,Akaryakıt,Doğalgaz,Gümrüksüz makine ekipman desteği,Vergi muafiyeti ve Çalışanlar için SSK teşviği çıkarılarak,ülkemiz Cari açığının %35’lik bölümünün, tek başına Malatya Hekimhan Demir cevheri ile kapatılabileceğini Milliyetçi hareket partisi olarak ilgili makamlara arz ediyoruz.”dedi.

Bülten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

6 yorum yapılmış

  • Nevzat yigit (6 yıl önce)
    Tebrikler sayın başkanım çok yerinde tespitler....bunu sürekli gündeme getirelim..lütfen
    0
    0
    Yanıtla
  • Erhan KARDEŞ (6 yıl önce)
    Sayin baskan ilkez bir siyasi parti elestirmeden cozum sunmus...Özlemini duydugumuz tam olarak budur...Bu makaleyi okuduktan sonra emin oldumki sizin gibi vatani dusunen insanlarimiz oldukca evvel ALLAH sirtimiz yere gelmez...Sahsim olarak tek arzum herkonun uzerine,her sorunun ustune gidin...Bulent baskanim tesekur ederim.
    0
    0
    Yanıtla
  • Hakan (6 yıl önce)
    Neyde .istanbulda ekmek . veya simit .1tl iken .şimdi .ayni fiyat .yoksa daha yuksek olmasimi ..deniz kenarinda .1.5tl ye cay icerken .burda .kalite olmayan .yerlerde .1.5tl cay icmek gibi .acigi kapattik .sagolun
    0
    0
    Yanıtla
  • hasan balcı (6 yıl önce)
    Hekimhan neden gelişmedi ? 44 yaşındayım 6-7 yaşlarındayken hekimhanı gördüm hiçbirşey değişmedi.Aynı dükanlar aynı kahve ve manav.
    0
    0
    Yanıtla
  • Demirci (6 yıl önce)
    Çok güzel tespitler gerçekten faydalı bir çalışma çok teşekkürler emeği geçenlere ve bir ekleme yapmak isterim acaba doğru mu mantık yürütüyorum?? Demir’in ihraç fiyatı mayıs ayında 1 usd = 4 lira diyelim. Şu an dolar 6 küsür lira olduğundan 70 cent dahi ihraç fiyatı olarak bu rakamı cari olarak karşılamakta olduğundan ve madem ki yüzde 45 devalüe oldu paramız ve biz de bu kozu fiyat cazibesiyle karşılarsak abd ki müşterilerin yüzde yirmibeş ek maliyeti de (80 cent fiyat belirlense ek vergiyle birlikte yine abd li ithalatçıya 1 dolara gelecektir toplam fiyat) fiyatlarına zarar ya da artış olarak yansımaz diye düşünüyorum ... (hesap kitap Faslı’nı düz ve basit anlatmaya çalıştım)
    0
    0
    Yanıtla
  • Cengiz Altaş (6 yıl önce)
    Tespitleriniz ve önerilerinizden dolayı kutluyorum. Ülkemiz ancak zenginliklerini değerlendirerek refaha ulaşacağından konunun takip edilerek ekonomiye katkı sunacak yatırımların yapılması büyük önem arz etmektedir. Bu sebeple ülkesini seven herkesin bu konunun takipçisi olması ve sonuç alınması için çaba sarf etmesi gerektiğini düşünüyorum.
    0
    0
    Yanıtla