Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, "Malatya 2015 Ocak-Temmuz arası ihracat rakamımız 160 milyon dolar. Geçen yıl aynı döneme baktığımızda, buy rakam 230 milyon dolar. Malatya'da da 70 milyon dolarlık ihracatta azalma söz konusu" dedi.
Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Ağustos ayı Meclis toplantısını gerçekleştirdi.
MTSO Meclis toplantı salonunda MTSO Meclis Başkanı Sami Payza başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda, MTSO Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, gündemle ilgili açıklamalarda bulundu.
Erkoç, hassas bir dönemden geçildiğini ifade ederek, "Ülkemiz çok hassas bir dönemden geçmektedir. Ülkemizin birlik, beraberlik ve huzuruna yönelik düzenlenen terör olaylarının her türlüsünü şahsım ve yönetim kurulu adına şiddetle kınıyorum. Terör olaylarının bir an önce sonlanmasını, milletin huzur ve güvenliğe kavuşmasını yüce Mevla'dan niyaz ediyorum. Olaylarda hayatını kaybeden şehit olan askerlerimize, vatandaşlarımıza ve polislerimize Allah'tan rahmet diliyorum. Terörün sonlanmasını, ülkenin güvene, huzura, birlik ve beraberliğe kavuşmasını yürekten temenni ediyorum" dedi.
"EKONOMİ CİDDİ BİR SEKTEYE UĞRADI"
Son dönemde yaşanan terör olayları nedeniyle bölgenin ciddi bir ekonomik durgunluk yaşadığına dikkat çeken Erkoç, "Son zamanlarda yaşanan terör olaylarından dolayı ekonomide ciddi bir sekteye uğradı. Özellikle son 30 yılın bilançosu ülkeye ağır bir maliyet getirdi. Maddi maliyetin ötesinde ülke için huzur bozucu, ülkenin huzurunu kaçıran olaylar cereyan etti. Ama son dönemde terör nispeten seyrini yavaşlattığı zaman bölgede ciddi yatırımlar ortaya çıktı. Devletinde verdiği teşvikler yerinde kullanılarak Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde teşvik sayısında artışlar, bölgede istihdam ve yatırımlar arttı. Ama son dönemde tırmanan terör olaylarıyla birlikte bölge ciddi bir ekonomik durgunluk yaşıyor. Ekonomik durgunluğu, ekonomiyi konuşmayı unuttuk. Ülkeyi bir matem havasına soktular. Ülke bir matem havasında. İnşallah devlet, kamu güvenliği noktasında vatandaşın huzurunu, güvenliğini, can ve mal güvenliğini temin etme noktasında kararlı tutumuyla devam eder. Beklentimiz bu yönde" diye konuştu.
"DEVLETİN KARARLILIĞINI GÖRDÜM"
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) nezdinde yapılan toplantıda sivil toplum kuruluşlarının terörle ilgili kanaatlerini belirttiklerini dile getiren Erkoç, şunları söyledi: "Bu ay içerisinde Doğu ve Güneydoğu Anadolu başkanlarıyla birlikte TOBB nezdinde bir toplantı gerçekleşti. Akabinde 8 sivil toplum kuruluşu, öncülüğünü TOBB'un yaptığı toplantıya sayın Başbakanımız katıldılar. Orada da sivil toplum örgütlerinin temsilcilerinin terörle ilgili kanaatleri ortaya çıktı. Akabinde Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölge başkanlarıyla birlikte sayın Başbakan bizi köşke davet etti. Orada yine ben yine devletin kararlılığını gördüm. Yani terörün mutlaka bu ülkeyi terk etmesi gerektiğini, silahların gömülmesi gerektiğini ve terörün bitmesini devlet kararlı bir şekilde ortaya koydu. İnşallah bu süreci yine bu ülke atlatır. Çünkü bu ülkenin bu tür olayların üstesinden geldiği tarih sahnesinde açık ve tarih sahnesinde de belli."
"EKONOMİYİ UNUTTUK, EKONOMİYİ KONUŞMAZ OLDUK"
Erkoç, yaşanan terör olayları nedeniyle can ve mal güvenliğini konuştuklarını, bu süreçte de ekonomiyi unuttuklarını kaydetti.
Ekonominin ciddi bir sekteye uğradığını dile getiren Erkoç, "Bizim yüzlerce, binlerce yıl bir arada yaşadığımız vatandaşlarla pek sıkıntımız yok. Ama dışarıda ve içerideki şer odakları boş durmuyor. Ülkede kan dökme devam ettiği sürece haklı olarak, biz vatandaş olarak can ve mal güvenliğimizi konuşur hale geldik. Ekonomiyi unuttuk. Ekonomiyi konuşmaz olduk. Ekonomi hakikaten ciddi bir sekteye uğradı. Ciddi bir sıkıntı oluştu" ifadelerini kulandı.
"YATIRIM İÇİN HUZUR, İSTİKRAR VE CAN GÜVENLİĞİNİN OLMASI LAZIM"
Yatırımın olması için huzurun, istikrarın ve can güvenliğinin olması gerektiğinin altını çizen Erkoç, huzurun, istikrarın ve can güvenliğinin olmadığı yerde yatırım yapmanın mümkün olmadığına dikkat çekti.
Erkoç, son dönemde yatırımda yaşanan duraklamanın nedeninin yaşanan olaylar olduğunu kaydederek, "Yatırımcı iş dünyası yatırımlarını öteleştirdi. Yani bir sonraki döneme aldı. Niye? Huzur yok, terörden dolayı istikrar yok. Ekonomik olarak bu sıkıntıyı sizlerde hissediyorsunuz. Yatırımın oluşması için, huzur ortamının oluşması lazım. Yatırımın olması için, can ve mal güvenliğinin olması lazım. Yatırım ortamının oluşması için, ülkenin birlikteliğe, beraberliğe, kardeşliğe ihtiyacı olması lazım" dedi.
"İNŞALLAH BU ÜLKE, BU İŞLERİN ÜSTESİNDEN GELİR"
Yaşanan siyasi istikrarsızlığın da ekonomiyi olumsuz şekilde etkilediğini ifade eden Erkoç, "7 Haziran seçimlerinden sonra ortaya çıkan bir tablo vardı. Bu tabloda, sandıktan çıkan netice hiçbir partiye tek başına iktidarı vermedi. 'Koalisyon kurun' denildi. Ama siyasi istikrarsızlık da, ekonomiyi yine olumsuz şekilde etkilemiş oldu. Bu belirsizliklerin bir araya gelmesi ve dünyada yaşanan ekonomik sıkıntılarla birlikte, 'Kara Pazartesi' diye anılan Çin'deki büyüme rakamlarının açıklanmasından sonraki sıkıntı, Türkiye'deki dövizi ciddi şekilde etkilemiş oldu. İnşallah bu ülke, bu işlerin üstesinden gelir" şeklinde konuştu.
Erkoç, yeniden erken seçim kararının alındığını anımsatarak, "1 Kasım'da erken seçim yapılacak. İnşallah bu seçim Türkiye için hayırlı olur. İş dünyası için hayırlı olur. Özellikle de, ülkenin birliği, beraberliği, bütünlüğü ve kardeşliği için hayırlı olur. Temennimiz bu noktada olmalı. Parayı bir müddet sonra kazanabilirsiniz ama her şeyden önce huzur, güvenlik ve kardeşliğin ortaya çıkması lazım. Birbirimizi öteleştirmeye hakkımız yoktur. Birbirimizi muhabbetle kucaklamaya ihtiyacımız var. Sıkıntılı bir süreçten geçiyoruz. Bunu kabul etmek lazım. Bu süreci atlatabilmemiz için, birbirimize karşı muhabbetle yaklaşmamız lazım. Birbirimizi anlamamız ve bu terör belasının ülkeyi terk etmesi lazım. Komşu ülkeler ateş çemberi. Bölgemiz yine sıkıntılı. İnşallah bu süreç en kısa zamanda giderilir. Türkiye, yine eski günlerde olduğu gibi yüzde 7-8'lik büyüme rakamlarıyla gelişimini tamamlar" diye konuştu.
"MALATYA'DA TABİ Kİ BU OLAYLARDAN NASİBİNİ ALDI"
Malatya'nın da yaşanan olaylardan nasibini aldığını ifade eden Erkoç, şunları söyledi: "Türkiye Temmuz ayı ihracat rakamı, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 13 azalarak, 10 milyar 857 milyon dolarla gerçekleşti. Türkiye'nin yılın 7 aylık dönemindeki ihracatı, yıllık bazda yüzde 8,8 geriledi. Şuanda Türkiye'nin ilk 7 aylık ihracatı 92 milyar dolar. Yıl sonu itibariyle de bu rakam 148 milyar dolar civarında olacak. Biz, 1-2 yıl önce 500 milyar dolarlardan bahsediyorduk. Malatya'da tabi ki bu olaylardan nasibini aldı. Almaması mümkün değildi. Malatya 2015 Ocak-Temmuz arası ihracat rakamımız 160 milyon dolar. Geçen yıl aynı döneme baktığımızda, bu rakam 230 milyon dolar. Malatya'da da 70 milyon dolarlık ihracatta azalma söz konusu. Bu rakamların tekrar eski seviyelerine çıkması için, ülkenin istikrara, huzura, siyasi belirsizliğin giderilmesine bağlı olarak tekrar düzlüğe çıkacağına inanıyorum. Çünkü Türkiye güçlü bir ülke. Türkiye, bu işlerin üstesinden gelebilecek devlet tecrübesi olan bir ülke. İnşallah bu sıkıntıları ülke olarak hep beraber atlatırız."