SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

"Malatya Ekonomisi Gelişmiyor, Daralıyor"

0
Güncellendi - 2017-02-10 02:23:56
A- A+ PAYLAŞ

Malatya’da 2012-2016 dönemini kapsayan son 5 yıllık süreçte vergi mükellefi sayısında önemli bir değişiklik olmadığı ortaya çıktı.

Gelir İdaresi Başkanlığı, vergi mükelleflerine ilişkin istatistikleri yayımladı. Periyodik olarak yayınlanan istatistiki bilgilere göre, Malatya’da vergi mükellefi sayısında 2012-2016 dönemini kapsayan son beş yılda önemli bir değişiklik olmadı.

Vergilendirme türlerine göre, son 5 yıllık döneme ilişkin mükellef sayısı ve oranı şöyle gerçekleşti:

"Daralma var"

Konu hakkında değerlendirmelerde bulunan Ekonomist-Yeminli Mali Müşavir Mustafa Bahadır Altaş “Ülkelerin kalkınmasında vergi önemli bir etkendir. Bunu il bazında değerlendirdiğimizde illerin gelişmesinde kayıtlı mükellef sayısı ile mükelleflerin vergilendirme usulü ile tahakkuk eden ve tahsil edilen vergi tutarları illerin sosyo-ekonomik düzeyin ve ticari hayatı hakkında bilgi verir. Verginin Mali, ekonomik ve sosyal etkenlerini dikkate aldığımızda bir ilin gelişmesinde ve kalkınmasında verginin önemi daha da öne çıkmaktadır. Çünkü üretim ve tüketimin yeterli ve sağlıklı olmadığı ekonomilerde ticari hayat işgücü ve istihdam koşulları olumsuz etkilenmektedir. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından açıklanan verilere Malatya il düzeyinde baktığımızda son beş yıllık dönemde vergi mükellefi sayısı olarak açılan işyeri ile kapanan işyeri sayıları bakımından Malatya ticari hayatından bir gelişmenin olmadığı, aksine bir daralmanın yaşandığı, işini geliştirip büyütmesi gereken küçük esnafın işini küçülterek basit usul vergilendirmeye dönüş yaptığını görmekteyiz. Bu durum bir şehrin ekonomisi için tehlikedir.” dedi.

Altaş “2012 yılında uygulama giren Yeni Teşvik Sisteminde Malatya’nın 4.bölgede yer alması, 1 Nisan 2014 tarihinden itibaren Büyükşehir statüsü kazanan Malatya’nın arzu edilen düzeyde gelişim sağlayamaması tamamen yönetim kaynaklıdır. Son beş yıllık dönemde yeni yatırımların olmayışı, çevre illerin ticari açıdan gelişim göstermesi, özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu’dan gelen sermaye birikimi olmayan ve niteliksiz göç Malatya'daki ticari hayatı olumsuz etkilemektedir. Sosyal Güvenlik Kurumu verilerine göre tescilli işyerinin de 11.195 olduğu dikkate alındığında, Malatya büyükşehir olmasına rağmen üretim ve ticari hayat açısından orta seviyede bir kent olmaktan öteye gidememiştir” diye konuştu.

Küçük esnafın teknolojik yenilemede yetersiz kalmasının da piyasada yok olmasına neden olan bir diğer faktör olduğunu belirterek “Ekonomide yaşanan değişimin, küçük esnafın güçlerini birleştirmesinde ve teknolojik yenilemede yetersiz kalması, bununla birlikte alınan siyasi kararların bunu desteklememesi küçük esnafın her geçen gün piyasadan çekilmesine neden olmuştur. Bunun en belirgin örneği mahallerimizdeki bakkal amcaların yerini yeni formattaki market zincirlerinin şubelerinin almasıdır” ifadelerini kullandı.

GÖRSEL: FKA

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

14 yorum yapılmış

  • fatih (7 yıl önce)
    Havalimanı hali içler acısı.Türkiyenin en kötü ve en küçük alanı.Elazığdaki alan oldukça büyük ve sefer sayısı daha fazla.Bölge hastanesi elazığa yapılıyor.Merak ediyorum Malatyamı büyükşehir Elazığmı.Sayın bakan dahil tek bir siyasi erk bu konulara hiç değinmiyor.Hadi bölge hastanesini kaptırdınız.Bari şu havalimanına el atında görelim icraatınızı..
    0
    0
    Yanıtla
  • Sacit efe (7 yıl önce)
    ASLINDA MALATYALILARIN TEKELİN ARAZİSİNİN YERİNE,SÜMERBANKIN ARAZİSİNİN YERİNE YAPILAN YERLERDEN İŞ İSTESİNLER.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ali (7 yıl önce)
    Malatya göç almasın göç versin istiyorum Adanaya gidebilirler
    0
    0
    Yanıtla
  • Derin (7 yıl önce)
    "Ehonomi çoğ eyi! " Üretim yok, toplum tüketime alıştırılmış. Dışarıdan herşey ithal edilir olmuş. Ama ekonomimiz çok iyi! Heryere avm, bilmem ne high residınslar yapılıyor. Acaba bir kriz çıktığında da koca koca rezidınslarını öyece yurtdışına mı ihraç edecekler yoksa Heryer torpil. Kim devleti daha çok yerim derdinde. Ekonomi gram umurlarında değil. Bu durum her seçimde size hizmet getireceğiz diye vaatlere alıştırılan -ki belediye yapmakta sorumlu olduğu şeyleri de hizmet diye yutturuyor ya- Malatya'da değil Ülkenin genel durumu böyle.
    0
    0
    Yanıtla
  • Sacit efe (7 yıl önce)
    Ülkenin ekonomisi batmış,Malatyanın ki mi gelişecek?Memlekette köle düzeni getirmek için ne var ne yok 100 yıllık kaynakları yağmaladılar.Eskiden finansal kriz olsa bile üretim ekonomisi vardı,insanlar tasarruf edip parasını bankaya koyuyordu parası oldukça harcıyordu Herhangi bir krizde kimse devletin fabrikasından atılmadığı için sosyal boyutu olmuyordu.İnsanlar sokakta yatmıyordu ülke battıkça,cami sayısı artıyor yap ne olacak sistem çürümüş bir kere
    0
    0
    Yanıtla
  • Sertan (7 yıl önce)
    Binalarla şehri doldurmaya devam! rant peşinde koşmak yerine organize sanayiye teşvik programları yapılmalı malesef öyle bir noktaya geldik ki küçük sanayi esnafından alıp büyük işletmelerin cebine para koyuyoruz. Malatya'da ki işslik oranları da açıklandı genç nufüsun durumu ortada kimse artık Malatya şöyle iyi böyle gelişiyor demesin. Bize en yakın büyükşehirlere baktığımızda biri Gaziantep biri Kayseri , neden gelişemediğimiz ileriye gidemediğimiz açıkçası ortaya çıkacak. Şuana da değinmek lazım İstanbul Bursa İzmir'de ki Malatya'lı iş adamları biraz da memleketlerine çalışması gerekiyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • ers (7 yıl önce)
    küçülen Malatyaya evet.
    0
    0
    Yanıtla
  • Hasan (7 yıl önce)
    Bu göstergeye bakılarak Malatya nin ekonomik açıdan daraldığını söyleyemeyiz.
    0
    0
    Yanıtla
  • Hasan bey bildiğiniz bir şey varsa veya hangi acıdan bakılacaksa söyleyin Malatyanın en yüksek tepesi kernekten bakınca biz beton yığınından başka birşey göremiyoruz. Siyasi acıdan diyorsanız kusura bakmayın biz at gözlüğü takmıyoruz.
    0
    0
    Yanıtla
  • Gsmh, issizlik oranı, ihracat/ithalat karşılama oranı, vergi tahakkuk tahsil rakamları, nüfus artış hızı, kayıt dısı ekonomi, sanayi endeksleri ve bunun gibi daha birçok göstergeye bakmak gerekir. Sadece mukellef sayısına istinaden nasil yorum yapılabilir. Diğer taraftan söylediğiniz (maalesef) beton yığını anadolu daki kentlerin birçoğunda aynı durumda. Türkiye'de lokomotif sektör insaat olunca kontrolsüz yapılaşma her yerde kendini gösteriyor. Tek tip şehirler ortaya çıktı.
    0
    0
    Yanıtla
  • Hasan bey o saydıklarınız da Malatyanın yeri nerede onu neden yazmadınız. Siz hala haberi anlamamışsınız bence bir kez daha okuyun mükellefin statüsü ticari hayatın gelişim göstergesidir.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ben Malatya'nın yeri şurasıdir, daralmıstır veya daralmamıstır demiyorum ki.Altaş'ın yazdığı yazı bu tarz bir sonuca ulaşma açısından yetersizdir diyorum.İddia da bulunan Altaş olduğuna göre o dediginiz göstergelerde Malatyanin durumunu yazsin biz de onun bu iddiasinin doğru olduguna inanalım.
    0
    0
    Yanıtla
  • SELÇUK (7 yıl önce)
    Seçimler öncesi vaatler havada uçuşur.Sonrası hikaye.Yakında referandum öncesi yine vaatler uçuşacak ama tüm projeler İstanbul'a kayacak.Bunuda büyük başarı gibi yansıtılacak.İzmir'e de aynı vaatler verildi.Bir tek çivi çakılmadı.Yola devam.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ali (7 yıl önce)
    Malatya nin ekonomisinin gelişmesi Suriye ırak Türk Cumhuriyetlerine bagli
    0
    0
    Yanıtla