SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Malatya, Endemik Bitkileriyle Bir Başka Güzel"

0
Güncellendi - 2020-08-05 00:01:09
A- A+ PAYLAŞ

Harran Üniversitesi Fen – Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Botanik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hasan Akan, Anadolu kentlerinde endemik bitkilerin tespit edilmesi kapsamında yürüttüğü bir proje için geldiği Malatya’da, Malatya’nın sahip olduğu endemik bitki türü zenginliğine hayran kaldığını söyledi.

Doktora ve Yüksek Lisans öğrencileri ile birlikte, Hekimhan, Akçadağ, Doğanşehir, Erkenek, Sürgü ve Beydağları’nda günler süren yoğun bir çalışma yürüten Prof. Dr. Hasan Akan, araştırmanın bu yılki çalışmalarını tamamladıktan sonra sosyal medyada yaptığı paylaşımda, “Malatya’dan geriye kalanlar: Ne biz bitkilere doyduk, ne de bitkiler bize…” dedi.

Özellikle Yabani Baklagiller ailesinden bazı yörelerde keven olarak adlandırılan Geven (Astragalus)’un peşinde olduklarını ve Malatya’nın dağlarının bu bitki bakınmandan olağanüstü bir zenginliğe sahip olduğunu belirten Prof. Dr. Hasan Akan, Keven’in erozyonu önleyici gücüne dikkat çekerek, “Malatya'da gevenlerin pesindeydik. Bilimsel adıyla Astragalus olarak bilinen bu bitki cinsi Doğu’da genelde keven, geven ve guni gibi isimlerle bilinir. Erozyonu önleyen, bozkırları kaplayan ve rengârenk çeşitleriyle göz kamaştıran önemli bir bitki grubudur” ifadelerini kullandı.

“Dağ-taş bitkilerin peşinde koştuk”

Malatya dağlarındaki endemik bitki türlerine ait incelemelerine yönelik gözlemlerini aktaran Prof. Dr. Hasan Akan, geniş bir coğrafyaya yayılan incelemesini şu sözlerle anlattı: “Malatya’dan geriye kalanlar: Yüksek lisans öğrencim Nihal Avcıl ve doktora öğrencim Cahit Çeçen ile birlikte Malatya’da yoğun ve yorgun bir saha araştırması yaptık. Ne biz bitkilere doyduk, ne de bitkiler bize… Gözümüz arkada kaldı; seneye kaldığı yerden devam edeceğiz inşallah. Yabani baklagillerin ve özellikle Astragalus dediğimiz doğal geven türlerinin peşindeydik. Astragalus cinsi, ülkemizin ve hatta dünyanın en büyük bitki cinsi olarak bilinir”

“Bizim şimdi yaptığımızı İngilizler 50 yıl öncesinden buraya gelerek yaptılar”

Türkiye’deki yerli akademisyenlerin Anadolu coğrafyasındaki endemik bitki araştırma ve incelemelerinde geç kaldığına işaret eden Prof. Dr. Hasan Akan, İngilizlerin Türkiye coğrafyasına 50 yıl öncesinde gelerek, ülke coğrafyasına özgü bitkileri tespit ettiğini, bunlardan bazılarını ülkelerine götürdüğünü vurguladı.

Prof. Dr. Hasan Akan, “Malatya’da Erkenek’ten Sürgü’ye, Doğanşehir’den Darende’ye, Akçadağ’dan Levent’e, Hekimhan’dan Beydağları’na kadar günde en az 10 saat dağ-taş bitkilerin peşinde koştuk. Bizim şimdilerde yaptığımız araştırmaları İngilizler 50 yıl öncesinde 100 kişilik botanikçi ekipleri ile her taşın altından bitkilerimizi toplayarak ülkelerine götürmüşler” dedi.

Malatya’nın kendine has güzelliklerinin yanı sıra biyolojik zenginlikleri ve endemik bitkileri ile de bir başka güzel olduğunu söyleyen Prof. Dr. Hasan Akan, çalışmalarını gelecek yıllarda da sürdüreceklerini belirterek, Ülkemizin gen kaynaklarının ekonomiye de kazandırılması gerekir diye düşünüyorum” dedi ve bu mesajına Malatya Valiliği’ni etiketledi.

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

7 yorum yapılmış

  • Hasan Akan (4 yıl önce)
    Bu arada bu güzel haberi yapan değerli gazeteci arkadaşlara da teşekkür ederim. Makalemiz çıkınca da bir haber yapabilirlerse seviniriz. Sayg
    0
    0
    Yanıtla
  • Battalgazili (4 yıl önce)
    En büyük hâyâlimdi Malatya'daki bitkilerin resimlerini çekip sergi açmak.
    0
    0
    Yanıtla
  • Sevgili Battalgazili, Malatya'da çok değerli botanikçi meslektaşlarımız var, bu hayalinizin gerçekleşmesine yardımcı olabilirler. Biz de birlikte bir sergi açabiliriz, selamlar
    0
    0
    Yanıtla
  • Zeki (4 yıl önce)
    Hoca biraz fazla atmış
    0
    0
    Yanıtla
  • Hasan Akan (4 yıl önce)Zeki isimli kullanıcı yorumuna
    Zeki bey, neyi fazla attık? Ömrümüzü dağlarda çürüttük, 30 yıldır bitkilerin izini sürüyoruz. Uzmanlık alanınız nedir ki bunu abartı gördünüz?Yakında makalemiz çıkacak, fotoğraflarıyla birlikte incelersiniz, abartı olmadığını görürsünüz..Sayg
    0
    0
    Yanıtla
  • murat (4 yıl önce)
    Sürgü-Erkenek-Doğanşehir Florası ve Fabaceae (Baklagiller) türleri 1986 yılından beri İnönü Üniversitesi Biyoloji Bölümü tarafından çalışılmış ve teşhisleri yapılmıştır. Hocanın bu çalışmalardan pek haberi olmamış herhalde.
    0
    0
    Yanıtla
  • Hasan Akan (4 yıl önce)murat isimli kullanıcı yorumuna
    Murat bey, bir akademisyenin ilk işi önceki yapılan çalışmaları araştırmaktır. Malatya ve çevresinde yapılan onlarca çalışmadan haberimiz var tabiki. Sözünü ettiğin Erkenek florasında 10 tane Astragalus türü toplanabilmiş, oysaki biz il genelinde tüm türleri araştırıyoruz ve yaklaşık 100 civarında Astragalus (geven) türüne rastlanmıştır. Hatırlatma için yine de teşekkürler.:)
    0
    0
    Yanıtla