Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Malatya'da tram-bus (elektrik akımı ile çalışan lastik tekerli otobüs) projesini hayata geçirmek istediklerini söyledi. Belediye hizmet binasındaki Fırat Toplantı Salonu'nda basın mensupları ile bir araya gelen Başkan Çakır, " Petrol fiyatlarındaki aşırı yükselmesinin ulaşım ücretlerinde artışa neden oluyor. Yine bu tip yakıtları kullanan araçların çevreye çok büyük zararlar verdiği bilinmektedir. Bu vesile ile biz Malatya'daki toplu taşıma ile ilgili bir çalışma içerisine girdik. Bu konuda oluşturduğumuz ekip yaklaşık bir yıl bir araştırma yaptı ve Malatya'nın toplu taşımasına en uygun sistemi tram-bus olarak belirlediler. " dedi.
“Hafif Raylı’dan Daha Ekonomik”
Tram-bus sisteminin kuruluş maliyetlerinin; yıllardır Malatya için düşünülen hafif raylı sistemden daha ekonomik olduğunu söyleyen Belediye Başkanı Çakır, " Hafif Raylı Sistemi'nin tercih edilme aralığı saatte 15 bin ile 20 bin yolcunun taşınması durumunda ortaya çıkıyor. Ancak Malatya'da bu sayı saatte 4 bin yolcudur. Bu nedenle kuruluş maliyetleri de göz önüne alınırsa, tram-bus hafif raylı sisteme göre daha cazip bir hal alıyor." diye konuştu.
“Malatya Yolları Tram-bus’a Uygun”
Malatya'da nüfusun artması; toplu taşımada kullanılan otobüs sayılarının artırılmasına yol açtığını söyleyen Belediye Başkanı Çakır, " Fakat mevcuttaki petrol ile çalışan otobüs sayısını artırmak, yakıt fiyatlarının yüksek olması ve çevre kirliliğini de beraberinde getirmesi bazı olumsuzluklara yol açıyor. Daha önce yaptığımız incelemeler sonrasında ortaya çıkan raporda, özellikle şehir içindeki trafiğinin azaltılması konusu ortaya çıkmıştı. Bu kapsamda belediye tarafından görevlendirilen ekipler incelemelerini tamamladı. İncelemelerde alternatif toplu taşıma seçenekleri arasında, metro, hafif raylı sistem, akülü araçlar ve tram-busler vardı. Malatya'daki yolların durumları da göz önüne alındığında bu seçeneklerden en mantıklısının tram-bus olduğu sonucuna varıldı. " dedi.
“Yakıta Ayda 2 Milyon TL Veriliyor”
Tram-bus’lerin kataner sistemi (elektrik akımının sağlandığı teller) kurulduğu zaman; her türlü yolda hareket etme kabiliyetine sahip olduğunu söyleyen Belediye Başkanı Çakır, " Bu araçların öne çıkan birçok avantajları var. Çok eskilerde büyükşehirler bu sistemi kullanmış ama; elektrik kesintisi, arızalar gibi durumlar bu ulaşım türünden vazgeçilmesine neden olmuştur. Ancak gününüz şartlarında teknik olarak geliştirilen bu araçlar dünyanın çeşitli ülkelerindeki şehirlerinde tercih edilen bir hal almıştır. Zaten bu sistemde şehir elektriğinden ayrı olarak bu araçlara ayrı hattan elektrik verilecek. Dolayısıyla bu ulaşım şeklinde elektrik kesintisine bağlı yolda kalmalar olmayacak. Alt yapı maliyetleri raylı sisteme göre son derece azdır. Mevcutta kullanılan otobüslerdeki dizel yakıt maliyetleri ile kıyaslandığında yüzde 75'lik bir tasarruf sağlıyor. Elektrikli araçlar olduğundan dışa bağımlılık yoktur; buna bağlı olarak da maliyetler konusunda bir istikrar vardır. Bugün yakıtın bir ay sonrasını tahmin edemiyoruz. MOTAŞ'ın bir ayda otobüsler için yakıta verdiği para 2 Milyon TL'dir. " diye konuştu.
“Bu Araçlar Konforlu ve Güvenli”
Malatya'daki yolların hafif raylı sisteme uygun olmadığını savunan Belediye Başkanı Çakır, " Yollarımızın genişlikleri, eğimler ve doğal yapılara bakıldığında Malatya'da hafif raylı sistemin imkânsız, dizel yakıtlarla çalışan araçları ise yüksek maliyetli kılmaktadır. Yine tram-bus eğimli yollarda daha güçlü bir tırmanma kabiliyetine sahiptir. Tram-buslar, buzlu yollarda da daha konforlu ve güvenlidir. Bu araçların ömrü, dizel yakıt ile çalışan araçlara göre iki kattır. Diğer bütün toplu taşıma araçlarına göre daha gürültüsüz çalışan bu araçların bakım maliyetleri de yüzde 40 daha azdır. " dedi.
Hat Nerelerden Geçiyor?
18 metrelik körüklü otobüslerden daha uzun olan tram-busların; arka tekerleklerinin ön tekerleklerinin ters istikametinde hareket edebilme özelliğinin olmasının, manevra açısında çok büyük kolaylıklar sağladığına vurgu yapan Belediye Başkanı Çakır, " Raylı sistemlere göre çok daha hızlı bir şekilde tamamlanabilen bu sistem; Şoför Okulu'ndan başlayarak, Maşti önünden Dede Korkut Parkı'na kadar gelecek. Burada hat ikiye ayrılacak ve biri İnönü Caddesi, Atatürk (Kışla) Caddesi ve Mehmet Buyruk Caddesi'nden Çöknük'e kadar gidecek. Diğeri de çevreyolundan devam edip, Battalgazi Kavşağı yönünde Çöknük'e kadar gidecek. Burada birleşen iki hat tek hat üzerinden İnönü Üniversitesine kadar ulaşacak. İnönü Üniversitesi'nde çok sayıda öğrencinin eğitim görmesi ve karşında yeni stadın inşa edilmesi; bu hattı oralara kadar ulaştırma ihtiyacını doğurdu." ifadelerini kullandı.
“Dünya’da 363 Şehir Kullanıyor”
Başkan Çakır, bu sistemin Dünya'da birçok ülkede kullanıldığını belirterek, “Doğu Avrupa’da 64 şehir 4482 araç, Batı Avrupa’da 48 şehir, 1893 araç, Avrasya’da 189 şehir, 26666 araç, Kuzey Amerika’da 9 şehir, 1926 araç, Güney Amerika’da 13 şehir 828 araç, Avustralya’da 1 şehir, 60 araç, Asya’da 39 şehir, 4810 araç olmak üzere, toplam 363 şehirde 40.665 tram-bus aracı kullanılmaktadır.” dedi.
“4 Katına Çıksa Dahi Karşılar”
Malatya için üç tram-bus modeli üzerinde durulduğu belirten Başkan Çakır, “ Konu ihale aşamasına geleceği için tahmini maliyetler konusunda bilgiler vermiyoruz. İlk aşamada 20 tram-bus almayı düşünüyoruz. İleriki zamanlarda ise 10 adet daha alıp sayıyı 30'a yükseltmeyi planlıyoruz. Bu sistem şu anki taşıdığımız yolcu sayısının 4 katı olan 400 binlere çıkılması durumunda dahi ihtiyacı karşılayacaktır." dedi. Tram-bus sisteminin toplanma istasyonunun ise Elazığ yolu üzerindeki Yimpaş binasının arkasında bulunan ve bir süre Doğu Garajı olarak kullanılar yer olduğu öğrenildi.
KAYNAK: Görüş Gazetesi (Haber-Fotoğraflar: Levent BARIŞ)