SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Malatya Kayısısı' 8 Yılda Tescil Ettirilemedi Ama..!

0
Güncellendi - 2016-11-01 21:02:22
'Malatya Kayısısı' 8 Yılda Tescil Ettirilemedi Ama..!
A- A+ PAYLAŞ

Kayısının uluslararası piyasalarda pazarlanmasını kolaylaştırılması, dünya çapında bir ‘Malatya Kayısısı’ markası oluşturulması, diğer coğrafyalarda üretilen düşük kaliteli kayısıdan ayırt edilerek Malatya kayısısının koruma altına alınması bakımından hayati önem taşıyan Avrupa Birliği Coğrafi İşaret Tescili için 2008 yılında başvuru yapan Malatya’nın aradan geçen 8 yılda ne aşamaya getirdiği bilinmezken, 2013 yılında ‘Aydın İnciri’ için tescil başvurusu yapan Aydın Ticaret Odası’nın, incirin AB nezdindeki coğrafi tescilini 3 yılda gerçekleştirdiği öğrenildi.

Ankara’da geçtiğimiz günlerde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin ev sahipliğinde yapılan 9. Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası sonrasında Aydın’da bir açıklama yapan Aydın Ticaret Odası Başkanı Hakan Ülken, incir için AB nezdinde yaptıkları coğrafi işaret tescil başvurusunun sonuçlandığını ve ‘Aydın İnciri’ olarak tescil belgesi aldıklarını belirterek, “İncir, Aydın’ın simgesi ve ekonomik açıdan en değerli ürünü. Bu bakımdan odamız TPE ve AB’ye incirin marka tescilini yaptırdı” dedi.

Coğrafik tescilden sonra incire teşvik verildi

Sözkonusu toplantıda incirin marka koruması altına alınması kadar üreticinin de para kazanmasının önemli olduğunu vurgu yapan AYTO Başkanı Hakan Ülken, “Bunun için incire özel teşvik verilmesi konusunu uzun süredir gündemde tutuyorduk. Ticaret ve Sanayi Şurası’nda Başbakan Binali Yıldırım’ın da katıldığı toplantıda bu talebimizi tekrar dile getirdik. Üreticilerimiz, incirden hak ettiği değeri alacak” şeklinde konuştu.

Aydın’ın bu talebi, karşılık buldu. Başbakan Binali Yıldrım'ın başkanlığında gerçekleşen 9. Ticaret ve Sanayi Şurası'nda Aydın İnciri'ne teşvik müjdesi verildi.

Gaziantep 2009’da başvurdu, 2013’de ‘Gaziantep Baklavası’nı tescil ettirdi

İncir, Avrupa Birliği nezdinde ilk coğrafi işaret tescil belgesi alan tarımsal ürün olurken, daha önce de Gaziantep Baklavası’ için Gaziantep Sanayi Odası başvurusunu 2009 yılında yapmış, 20 Aralık 2013’de AB Komisyonu Resmi Gazetesi’nde yayımlanan belge ile ‘Gaziantep Baklavasının coğrafik işaret tescilini AB nezdinde onaylatmıştı.

Kayısının coğrafi tescili 8 yıldır bekliyor

Aydın ve Gaziantep sanayi ve ticaret odaları, şehirleri ile özdeşleşen ürünlerin AB nezdindeki coğrafi işaret tescilini yaptırmak konusunda son derece sistematik ve ciddi çalışmalar yürüterek sonuca ulaşırken Malatya Ticaret ve Sanayi Odası’nın dönemin valisi Halil İbrahim Daşöz’ün yol göstericiliğinde başlattığı çalışmada ise, 8 yıldan bu yana hangi aşamaya gelindiği, hedefe ulaşmayı sağlayacak düzeyde ciddi bir çalışmanın yürütülüp yürütülmediği bilinmiyor.

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası’nın başkanlığında, Meyvecilik Araştırma Enstitüsü, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Kayısı Tanıtma Vakfı, İnönü Üniversitesi Kayısı Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin katkılarıyla yürütülen tescil sürecinde, kurumlar arasındaki koordinasyonsuzluk ve iletişimsizlik nedeniyle bugüne kadar kayda değer bir yol alınamadığı ifade ediliyor.

Ziraat Fakültesi ‘Coğrafik İşaretler’ konferansı yapmıştı

Prof. Dr. Bayram Murat Asma’nın dekanlığı döneminde, İnönü Üniversitesi Ziraat Fakültesi tarafından düzenlenen “Coğrafik İşaretler: Türkiye İçin Bir Fırsat mı?” başlıklı bir konferans yapılmıştı. Konferansa konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu ‘Yöresel ürünlerin en önemli hukuki ve kalite güvencesi’ olarak tanımladığı coğrafik işaret tescilinin ‘Malatya Kayısısına uygulanmasının önemini anlatmış, coğrafik tescil prosedürünün AB mevzuatındaki yeri hakkında ayrıntılı bilgiler vermişti.

Uzun ve bir hayli zor bir süreç olan coğrafik tescil prosedürüne ilişkin önemli bilgilerin aktarıldığı söz konusu konferansa, Malatya TSO’dan hiçbir yetkilinin katılmaması, konuyu yeterince önemsemediği değerlendirmelerine yol açmıştı.

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

11 yorum yapılmış

  • yavuz (7 yıl önce)
    Malatya TSO nun ne kadar boş olduğunu odayı savunan a.gürbüz sayesinde öğrendik. Boş yeri boş kişiler savunur. A.gürbüz diye biri yok gelin sizi aydınlatalım diyor :) :) Komik
    0
    0
    Yanıtla
  • a.gürbüz (7 yıl önce)
    MTSO YA DİL UZATANLAR.Size sesleniyorumBelliki Hiç b ir.birikiminiz yok.Bilginizyok. mithat.MUSTAFA.D.DAVUT YAVUZ Siz hakikaten boş konuşuyorsunız ..Harbiden..Malatyatic ve san odasına gelin sizleri aydınlatalım.........
    0
    0
    Yanıtla
  • a.gürbüz bey.biz yıllardır malatyada yaşayanlar olarak yaşadığımız ve gördüğümüz kadarıyla inanki malatyada hiçbişey yapılmıyo.mtso. yıllardır hep aynı adamların elinde tam bir çiflik.yani kazık çakmışlar.ha bişeyler yapsalar eyvallah. ama kardeş hiçbişey yokki.kurmuşlar oraya bir çiflik doldurmuşlar torpilli boş beleş adamları yaşıyolar lale devrini.Belediye zaten Allahlık.yani eleştiren arkadaşlar yerden göge haklılar.vekiller zaten hep aynı nakarat.herkes herşeyin farkında ama alternanif yok.olsa varya yemin ederi ilk seçimde toz duman olacaklar.çünkü millet bıktı bunlardan bu aymazlıktan.doğruya doğru.
    0
    0
    Yanıtla
  • Sayın a.gürbüz odada isen önce adını yaz sen kimsin bizi odaya davet edip birikimini anlatacak şahsı bilelim.Odayı aradım a.gürbüz diye biri yok. Bize birikimini anlatma varsa bir icraatın git yap odada. Sen git avukatlığını yaptığın kişileri aydınlat Personel misin..? Yönetici mi.?
    0
    0
    Yanıtla
  • hasan (7 yıl önce)
    Ermenistan Altın kayısı Tescil ettirdiği için Biz de ancak kristal kayısı fuarı yapabiliyoruz
    0
    0
    Yanıtla
  • öneri (7 yıl önce)
    Malatya Ticaret ve Sanayi Odası, Meyvecilik Araştırma Enstitüsü, Gıda Tarım İl Müdürlüğü, Kayısı Tanıtma Vakfı, İnönü Üniversitesi Kayısı Araştırma ve Uygulama Merkezinde, Teknopark'ta AKREDİTE laboratuvar olmadığı için ihraç ürün numunesi Elazığ Tarım il md veya Mersin özel laboratuvara gidiyor...
    0
    0
    Yanıtla
  • yavuz (7 yıl önce)
    Malatya Ticaret Sanayi odasınında umurundaydı sanki.Yönetim kafasına göre takılıyor mecliste bir kaç kişi hariç tamamı sessiz hesap soran sorgulayan yok.Asıl mesele memlekette basın yok yazan yok.
    0
    0
    Yanıtla
  • D.Davut (7 yıl önce)
    Bizimkiler hep laf.iş icraata geldimi fıs.toplantılarda iyi sallarlar.mangalda kül bırakmazlar.olmaz olmaz bu şehirden birşey olmaz.kaderine terk edilmiş talihsiz bir şehirde yaşıyoruz. imkan el versede çekip gitsek bu şehirden.
    0
    0
    Yanıtla
  • Mitat (7 yıl önce)
    Bol bol kebap yesin malatya tso kım ne yapsın kayisi yı
    0
    0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (7 yıl önce)
    BENCE ELAZIĞ BAŞVURSUN VE ALSIN. BİZ MALATYALILAR OLARAK HAKETMİYORUZ. BÖYLE YÖNETİCİLERİ SEÇTİĞİMİZ SÜRECE.
    0
    0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (7 yıl önce)
    İŞTE BİZİM MİLLETVEKİLİ, BAKAN, BELEDİYE BAŞKANI VE TSO NUN NE KADAR BECERİKSİZ OLDUKLARININ BELGESİDİR. BU AYIPTA SİZE YETER. KOLTUK SEVDALISI OLMAYIN. BU ŞEHRE HİZMET EDİN. BU HALK SİZE HAKKINI NASIL HELAL EDECEK. BU KADAR İNSANIN VEBALİNİ NASIL TAŞIYORSUNUZ.
    0
    0
    Yanıtla