SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Malatya Kayısısı Neden Farklıdır?

Malatya Kayısısı Neden Farklıdır?
A- A+ PAYLAŞ

Prof.Dr. Bayram Murat ASMA          

Malatya Kayısısını tadan bir kişi özgün bir meyve ile karşı karşıya olduğunu hemen fark eder. 

Malatya Kayısısı gerçekten özel ve farklı bir meyvedir, başka yöre veya ülkelerde yetiştirilen kayısılara hiç benzemez. 

O halde soralım; Malatya Kayısısı neden farklıdır? 

Bu sorunun cevabını bilimsel verilere dayanarak verelim. 

Malatya Kayısısının birinci ve en önemli ayırt edici özelliği meyvedeki şekerin yüksek, organik asit miktarının düşük olmasıdır. Yerli ve yabancı kayısı çeşitlerinin şeker içeriği %12-16 arasında değişirken Malatya Kayısı çeşitlerinin şeker içeriği %22-26 gibi oldukça yüksektir. Hatta Malatya’nın Darende ve Hekimhan İlçelerinde sulama yapılmadan yetiştirilen ve dalda bekletilip biraz geç hasat edilen Hacıhaliloğlu ve Kabaaşı çeşitlerinde şeker miktarı %30’a kadar yükselir. 

Bir meyvenin tatlı veya ekşi olmasını belirleyen faktör ‘tat indeksi” de denilen ‘kuru madde/asit’’ oranıdır. Malatya Kayısısının tat indeksi 80–120 gibi oldukça yüksek düzeyde iken yabancı çeşitlerde bu oran 10-40 arasında değişir Yani, Malatya Kayısısı başka yörelerde yetiştirilen kayısı çeşitlerine göre 3-5 kat daha tatlıdır. Meyvede şekerin yüksek olması tat indeksinin de her zaman yüksek olacağı anlamına gelmez. Meyvenin tatlı olarak algılanabilmesi için şekerin yüksek, toplam asitliğin mutlaka düşük olması gerekir. Hasat zamanı Malatya Kayısının şeker içeriği %22-26, toplam asitliği %0,2-0,3’dir. 

Malatya Kayısısının kurutma randımanı çok yüksektir

Malatya Kayısısının bir başka ayırt edici özelliği ise kurutma randımanının çok yüksek olmasıdır. Malatya’da yaklaşık 3,5 kg yaş meyveden bir kilogram kuru kayısı elde edilirken yabancı çeşitlerde 5-7 kg yaş meyvenin kurutulması gerekir. Kurutmalık kayısılarda yüksek şeker içeriği arzu edilen özelliktir. Diğer taraftan şeker içeriği yüksek her kayısının kurutma randımanı da yüksek olacak demek değildir. Mesela 1970’li yılların sonunda Nahçıvan’dan ülkemize getirilen ve rahmetli Ebulfeyz Elçibey’in doğduğu İlçenin ismiyle anılan Ordubat kayısı çeşidinin şeker içeriği %25–30 arasında değişir. Ancak Ordubat meyvesi kurutulduğunda meyve et dokusu ince, randımanı ve kuru meyve kalitesi düşüktür.

Malatya Kayısısı özel iklim ve toprak ister

Malatya'nın geçit iklimi ve kireçli topraklarına yüzlerce yıllık bir süreçten sonra adapte olan kayısılar oldukça nazlıdır, her iklim ve toprak koşullarına aynı kalitede meyve vermez. Malatya Kayısı çeşitlerine ait ağaçların çiçek açıp meyve verebilmesi için kış mevsiminde 1000-1500 saat 0-7 ºC’de beklemesi ve soğuklama ihtiyacının karşılanması gerekir. Soğuklama ihtiyacı karşılanmayan kayısı ağaçları çiçek açmaz, meyve bağlamaz. Çiçek tomurcukları bir süre sonra dökülür. Ağaçta sadece yaprak ve çok az meyve vardır. Bu nedenle Hacıhaliloğlu-Kabaaşı-Hasanbey gibi kayısı çeşitlerinin fidanlarını Akdeniz iklimin hakim olduğu Adana, Mersin, Antalya ve İzmir’e götürülüp dikilirse soğuklama ihtiyacı karşılanmadığı için meyve vermez.  

Malatya Kayısısı, ilkbahar ve yaz aylarında yağış, sis ve yüksek nemden hoşlanmaz, çiçekleri monilya, meyveleri çil hastalığına yakalanır, kalite düşer. Malatya Kayısısının şeker, tat ve aromasının yüksek olması için mayıs-haziran-temmuz aylarında gecelerin serin, gündüzlerin ise bol güneşli, sıcak geçmesi gerekir. Yani gece ve gündüz arasında sıcaklık farkının belirgin ve yüksek olması son derece önemlidir. Meyve gelişim döneminde Malatya’daki kayısı bahçelerinde gece ve gündüz arasındaki sıcaklık farkı çoğu kez 15-20 ºC’nin üzerine çıkar. 

Çok sayıda kayısı çeşidi var

Malatya Kayısısının diğer bir farkı; renk, şekil, tat, aroma ve irilik bakımından birbirinden ayrı çok sayıda çeşidin bulunmasıdır. Hacıhaliloğlu, Kabaaşı, Çataloğlu, Çöloğlu, Soğancı, Hasanbey, Hacıkız, Kurukabuk, Alyanak, Şekerpare vs. ilk akla gelenlerdir. Malatya, hem kayısı çeşitliliği bakımından çok zengindir, hem de mevcut kayısılar kalite özellikleri bakımından çok üstündür. 

Malatya Kayısısı farklı kullanım alanlarına sahiptir

Malatya kayısı hem sofralık hem de kurutularak değerlendirilir. Her iki şekilde de  ekstra kaliteye sahiptir. Yabancı kayısı çeşitleri kurutmaya pek fazla uygun değildir, kurutulsa dahi ince ve derimsi yapıda düşük kalitede ürünler elde edilir. Ayrıca Malatya kayısısının çok önemli bir özelliği de meyvenin bütün olarak kurutulabilmesidir. Malatya kuru kayısısı yumuşak ve dolgun meyve etiyle diğer ülkelerin kuru kayısılarından belirgin şekilde farklı ve mukayese edilmeyecek kadar yüksek kalitededir.  

Malatya Kayısısı reçel, marmelat, konserve, pulp, nektar, jöle, turşu vs. gibi daha birçok kullanım alanına sahiptir. Tatlı tohumları çerez olarak tüketilmekte, acı tohumları ilaç ve kozmetik sanayisinde hammadde olarak kullanılmaktadır. 

AB tescilli ve uluslararası ödüllü Malatya Kayısısı

Malatya Kayısısı, 2001 yılında Ulusal ve 2017 yılında ise Avrupa Birliği tarafından menşe coğrafi işaret olarak tescil edilmiştir. Yani Malatya Kayısısı artık ulusal ve uluslararası koruma altında bulunan bir meyvedir. 

Malatya Kayısısının tarladan sofraya yolculuğunu sanatsal öğelerle anlatan kitap 2021 yılında Türkçe ve 2022 yılında İngilizce olarak yayınlanmıştır. İsveç’te 2023 yılında yapılan “Gourmand World Cookbook Awards” yarışmasında “Meyve Kitapları” kategorisinde “The Best in the World” yani “Dünyada En İyisi” ödülünü almıştır. Yani, Malatya Kayısısı yurtdışı ödüllü bir meyvedir.

Malatya, kayısının başkentidir

Kayısı, Malatya çiftçisiyle bütünleşmiştir. Malatya, kayısı konusunda uzmanlaşmış bir şehirdir. Her Malatyalı, kayısı fidanını nasıl dikeceğini, meyveyi nasıl hasat edip kurutacağını iyi bilir. Kayısı konusundaki bilgi ve tecrübesi babasından veya dedesinden kendisine adeta miras kalmıştır. 

Malatya, dünya kuru kayısı ihracatında 1967’de İspanya’dan devir aldığı liderliği 57 yıl boyunca başka bir ülkeye kaptırmamıştır. Dünya kuru kayısı ihracatında yarım asırdan daha uzun süre şampiyon olmak muhteşem bir başarı öyküsüdür. 

Bugün dünya yaş kayısı üretimin %10-12sini, dünya kuru kayısı üretimi ve ihracatının %55-70’ini bir şehir olarak tek başına sahip Malatya ve Malatyalı bu başarısıyla ne kadar övünse de hakkıdır. 

Dünya kayısı üretimi ve ihracatında zirvede olan Malatya, kayısıda tartışmasız bir dünya markasıdır. Kayısı denilince insanların aklına Malatya ya da Malatya denilince akla kayısı gelir. Malatya Kayısısı sadece ülkemizde değil dünyada tanınırlık, bilinirlik konusunda çok başarılı olmuş, marka haline gelmiş bir meyvedir.

Sonuç olarak, bir meyve düşünün ki kurutulduğunda besin değerinden fazla bir şey kaybetmeden 5-10 yıl saklanabilsin, kolayca muhafaza edilip pratikçe taşınabilsin, yüksek enerji, diyet lifi, A vitamini, potasyum, kalsiyum ve demir ihtiva etsin ve bunlara ilave olarak bir de nefis tat ve aromaya sahip olsun. İşte bütün bu özellikleri tek başına taşıyan meyve, meyvelerin en güzeli, yani Malatya Kaysısıdır. 

Küresel ısınma ve iklim değişikliğine bağlı gıda krizinin konuşulduğu 21. yüzyılda Malatya Kayısısı her geçen gün daha çok aranılan ve tercih edilen bir meyve olacaktır.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

21 yorum yapılmış

  • uretici (4 ay önce)
    sayin baskan Ramazan bey kayisi fiyati 50-60 tl ye dustu mutlu musunuz ??????????? hadi simdi de getirin tacik afgan iran kayisisini karistirin guzel Malatyamizin guzel kayisisina ????? kayisinin maliyeti 200 tl uretici ne yapacak baskan ????? anca koltun pesinde kosun ureticiyi dusunen yok
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Abdullah (4 ay önce)
    Kayısı 80-90 liraya düştü. Halay ekibi nerdeee
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Volkan gür (5 ay önce)
    Baskilin Hakkını Yemeyelim Hasanbey kayısı baskilden başka bir yerde olmuyor Malatyayı kayısıda ünlendiren Hasanbey kayısıdır..
    %0
    %100
    Yanıtla
  • Kernekli (5 ay önce)
    Çin kaysısı 100 liradan tezgaha girsin kimse şekerine asidine bakmaz hocam, Kanada 78’de mercimeği bizden öğrendi bugün bize mercimek satıyor! Bu lafım burada dursun Kaysının son 10 senesi kaldı, Almanya’da insanlar marketlerden kaysılı kruvasanı, kaysılı yoğurdu, kaysılı çikolatayı kapış kapış ediyor, bizde cezeryeden başka çeşidi yokdurdur!
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Gülten (5 ay önce)
    Hocamıza verdiği değerli bilgilerden dolayı teşekkür ederim malatyamizin gururu.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • İŞÇİ (5 ay önce)
    Malatya da kaysı yok diyen üreticiler bu kadar kaysı nerden geldi
    %100
    %0
    Yanıtla
  • kariyer (5 ay önce)
    eee hocam sonuç olarak ne diyorsunuz.hele bir gün şu fiyat konusundada bir yorum yapsanız ya.
    %25
    %75
    Yanıtla
  • Suat (5 ay önce)
    Her zaman söylerim; Prf.Dr. Bayram Murat Asma'nın kitap ve eserleri, Prf.Dr. Kadir Uğurtan Yılmaz'ın doktora tezi, Mühendis Remzi Kokargül'ün tescil çalışmaları kayısı sektörüne önemli katkıları olmuştur. Ellerine ve emeklerine sağlık.
    %89
    %11
    Yanıtla
  • kayisici (5 ay önce)
    Ramazan bey yalan rekolte acikladiniz fiyatlar cakilde simdi uretici ne yapacak ? 200-300 tl maliyeti olan kayisiyi 60-70 tl ye satarak nasil ayakta kalacak uretici ???? mutlu musunuz ???? Allah bildigi gibi yapsin
    %37
    %63
    Yanıtla
  • Hakan (5 ay önce)
    Borsa başkanı da okusun bu yazıyı. Malatya kayisisina ihanet edip Özbek kayisisini karıştıranlara yazıklar olsun. Ayak altı oldu fiyatlsr. Sahipsiz Malatya
    %86
    %14
    Yanıtla
  • Bilal Tay (5 ay önce)
    Kaleminize, gönlünüze sağlık sayın hocam. Malatya'ya Allah'ın bir lütfu olan kayısı; üreticisiyle, ihracatçısıyla, çalışanıyla tüm kesimlerin ve akademik camianın hep beraber sahip çıkması gereken imtiyazlı bir ürün. Nice nesiller tarafından kıymeti bilinmeyen nimetler onlardan alınarak başka kavimlere verildiği tüm insanların malumu.
    %78
    %22
    Yanıtla
  • Bilal Tay (5 ay önce)
    Kaleminize, gönlünüze sağlık sayın hocam. Malatya'ya Allah'ın bir lütfu olan kayısı; üreticisiyle, ihracatçısıyla, çalışanıyla tüm kesimlerin ve akademik camianın hep beraber sahip çıkması gereken imtiyazlı bir ürün. Nice nesiller tarafından kıymeti bilinmeyen nimetler onlardan alınarak başka kavimlere verildiği tüm insanların malumu.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (5 ay önce)
    Hocam yine kayısı bilginizi konuşturmuşsunuz. Malatya yı Malatya yapa en önemli değerlerinden; Meyve ve kayısıcılıkta; Prof.Dr. Bayram Murat Asma Tıp ve organ nakli de; Prof.Dr. Sezai Yılmaz
    %84
    %16
    Yanıtla
  • Metin mehter (5 ay önce)
    bu yorumu paylastiginiz için teşekkur ederim bizle yarişan kiyaslayan elazığ ve ığdır lılar okusun malatya gibi olmaya çalışkanlar bizim gibi olmaya çalışmak hasütlük degil gurur vericidir Denizliden selam ve saygılarımla
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Mahmutlevent (5 ay önce)
    bir kayısı üreticisi olarak şahsım ve Malatya’daki tüm kayısı üreticisi adına bayram Murat asma hocama teşekkür ederim.İnşallah bayram hoca gibi Malatya sevdalısı hiç bir menfaat beklemeden Malatya halkı için çalışkan insanların çoğalmasını dilerim.
    %78
    %22
    Yanıtla
  • NEDİM (5 ay önce)
    kayısı harika Malatya harika ancak Malatya kayısından kazancı ve parayı üreticiden daha çok aracılar kazanmaktadır. bu üreticisi bakımından çok acı bir gerçek.. lütfen üreticiye sahip çıkalım selam ve saygılar
    %86
    %14
    Yanıtla
  • Malatya Sevdalısı (5 ay önce)
    Çok güzel bir yazı. Malatya kayısısının destanı gibi olmuş.. Kıymetli hocam sen yıllardır Malatya kayısısını her platformda övüp dünyaya tanıtıyorsun. Emeğine, yüreğine, kalemine sağlık..
    %80
    %20
    Yanıtla
  • aşkım_44 (5 ay önce)
    malatyada sadece kayısının haricinde yetişen bütün sebze ve meyvelerin aroması çok güzel ve yüksek örnek ben antalyaya gittim orda yetişen biber aldık yağda kızarttık hiç tat alamadım birde malatyada yetişen biberi yağda kızarttık tatdına doyamıyosun. aynı şekilde bütün meyve sebzelerin tatdı çok güzel hatta karadenizin meşhur fındığını ekleyebiliriz. neden malatyamızda yetişen bütün sebze ve meyvelerin aroması yüksel toprak ve rutubetli olmayan iklimi bence sadece tahmin
    %86
    %14
    Yanıtla
  • Onuncu Köy (5 ay önce)
    Emeğinize sağlık, çok güzel özet bir çalışma olmuş. Üstelik yeni valimize nereye geldiği konusunda hoş bir yazı olmuş. Bardağın daima dolu kısmına bakmalıyız. Evet bardakta boşluk var ama buraya takılıp kalmak, bardağımızı nasıl daha dolu hale getiririz, bizi buradan uzaklaştırmamalı. Bu şehirle ilgili ümidiniz azaldığında Develi rampasını indikten sonra kağıt fabrikasının olduğu yerden Malatya Ovası'na bir bakın. Muazzam güzel bir ova, bir sürü çaylar dereler. Bu verimli araziler terk edilemez, her türlü olumsuzluklara rağmen bu şehri terk etmemeliyiz. Herkes elinden gelenin en iyisini yapmalı. Hiç bir şey yapamıyorsak sokakta yürürken yüzümüzde tebessüm olsun.
    %90
    %10
    Yanıtla
  • Mustafa (5 ay önce)
    Kayısının Dünya da ki yaşayan en büyük ansiklopedisi Bayram Hocanın bu meyveye verdiği emek tartışılmaz. Hocam Allah sağlıklı uzun ömür nasip eylesin …
    %88
    %12
    Yanıtla
  • Alerjik (5 ay önce)
    Malatyalı; depremin altında bırakıldığı gibi enflasyonun altında da isteyerek bilerek art niyetli olarak bırakılmıştır. Bu, artık ahlaksızca adice kurgulanan bir kötülüktür. Kayısı fiyatı yüksek diyen hadsizler tefeci market raflarındaki faiş fiyatlarına ses çıkarmayıp alışveriş yapmaya devam ediyor. Üreticinin çiftçinin alın terine göz koyacağınıza kat be kat kazanan aracılara ses çıkarın.Kaldı ki Malatya kayısısının çoğunluğu ihracata gidiyor, kaç kilo almışsınız ki fiyatını sorguluyorsunuz. Kayısı fiyatının bu kadar ahlaksızca adice indirilmesi Üreticinin ve tüm Malatya'nın sorunudur. Malatya esnafı kayısıdan nemalanır fakat fiyat düşüşlerine ses çıkarmaz bizden alışveriş yapın diye ağlar. Malatya'ya Malatyalıya kötülük yapılmaktadır. Tahammül sınırlarını aşan göz göre göre nefessiz bırakılıyoruz. Bu kötülüğe sessiz kalan herkes suçludur. Malatyalı vekiller bürokratlar atm memuru olmuştur. Hesap, elbet sorulur!!
    %75
    %25
    Yanıtla

Prof.Dr. Bayram Murat ASMA yazıları