SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Malatya Kazanıyor, Türkiye Kazanıyor"

0
Güncellendi - 2021-08-08 02:22:22
A- A+ PAYLAŞ

AKP Merkez Karar Yönetim Kurulu Üyesi ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık, Malatya’da son 10 yılda 1 milyon 45 bin ton kayısı ihracatının gerçekleştiğini ve karşılığında yaklaşık 3,5 milyar dolar gelir elde edildiğini söyledi.

Milletvekili Çalık beraberindeki partililerle birlikte Malatya'da ticari hayatın merkezinde yer alan "Şire Pazarı"ndaki esnafları ziyaret etti. Çalık, Türkiye'deki 17 milyon kayısı ağacından yaklaşık 8,5 milyonunu barındıran ve birbirinden farklı irilik ve lezzette kayısı çeşidinin yetiştiği Malatya'da, Cumhuriyet tarihinde ilk kez Toprak Mahsülleri Ofisinin kuru kayısı alımını 2020 yılında gerçekleştirdiğini söyledi.

“KAYISIMIZ 110 ÜLKENİN SOFRALARINI SÜSLÜYOR”

Malatya ekonomisinin can damarı ve 50 bine yakın ailenin direkt geçimini kayısının özellikle Güneydoğu ve Doğu'dan gelen çok sayıda mevsimlik tarım işçisine de iş ve aş sağladığını belirten Öznur Çalık, üreticinin kayısıyı uzun ve zahmetli bir yolculuğun ardından Amerika'dan Rusya'ya, Asya'dan Afrika'ya kadar dünyanın dört bir yanından 110 ülkenin sofralarını süslediğini kaydetti.

“BU YILIN İLK 7 AYINDA 151 MİLYON DOLAR GELİR SAĞLADI”

Malatya’nın kayısı ihracatında dünya lideri olduğunu aktaran Milletvekili Çalık, son 10 yılda kentten 1 milyon 45 bin ton kayısı ihracatının gerçekleştiğini ve karşılığında yaklaşık 3,5 milyar dolar gelir elde edildiğini söyledi. Çalık, “Malatya’dan yıllık ortalama 80- 85 bin tonluk kuru kayısı ihracatı yapılmakta ve bu sayede ülke ekonomimize 300 milyon dolar gelir kazandırılmaktadır. Bu da dünyanın en kaliteli kayısının bu topraklarda yetiştiğinin bir göstergesidir. Malatya, kayısıyı katma değerli bir ürüne dönüştürebilmeyi başarabilmiş bir şehirdir. Bu yılın Ocak-Temmuz ayları arasında yani ilk 7 ayında 43 bin 809 ton kuru kayısı ihracatı gerçekleştirilmiş ve 151 milyon 272 bin dolar gelir elde edilmiştir” diye konuştu.

“MALATYA KAZANIYOR, TÜRKİYE KAZANIYOR”

Toprak Mahsulleri Ofisinin kayısı alımına başlamasıyla birlikte fiyatlarda da istikrarlı bir sürece girildiğine dikkat çeken Çalık, “Böylece Malatyalı kayısı üreticimizin ve çiftçimizin emeği, alın teri artık yerde kalmıyor. Kayısımızın değerini bulduğu, istikrarlı bir dönem yaşanıyor. Üreticimiz kazanıyor, ihracatçımız kazanıyor, Malatya kazanıyor ve Türkiye kazanıyor” dedi. Çalık, “TMO aynı zamanda Malatya 1.Organize Sanayi Bölgemizdeki Kuru Kayısı Lisanslı Deposunda kuru kayısı alımını da gerçekleştirerek ülke genelinde kendi satış ofislerinde kayısımızı satışa sunması da iç tüketime yönelik önemli bir gelişmedir. Bu noktada Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a, Tarım ve Orman Bakanımız Bekir Pakdemirli’ye desteklerinden, ilgilerinden dolayı çok teşekkür ediyorum. Kayısı üreticimizin her daim yanında olmaya devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı. Çalık, daha sonra Dörtyol Caddesindeki esnafları gezerek, sorun ve taleplerini dinledi.

Bülten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

7 yorum yapılmış

  • MUSTAFA (2 yıl önce)
    Devamlı halk kaybediyor siz kazanıyorsunuz. Sayın Çalık doğru söyleyin. Halk işsiz kalıyor, sizin çevreniz en iyi devlet kadrolarına yerleşiyor. Halk fakirleşiyor, sz ve çevreniz zenginleşiyor. Kaybeden halk oluyor, kazanan sizler.
    0
    0
    Yanıtla
  • Nuri (2 yıl önce)
    Malatya kazanıyorsa ben neden hep kaybediyorum?Çiftçiler buna dahilmi?
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyalı (2 yıl önce)
    Sen iyi kazanıyorsun belli senin ekonomiden haberin yok anlaşılan ne diyeyim kazan bakalim
    0
    0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (2 yıl önce)
    Sayın Çalık 10 Yıl geriye niçin gittiniz? İsterseniz bir yıl geriye gidin. Tüccarın kazandığı parayı değil, çiftçinin kazandığı parayı söyleyin.
    0
    0
    Yanıtla
  • Zafer (2 yıl önce)
    Vekil hanım malatya kazanıyor başlık güzel ancak ya ekonomiyi bilmiyorsunuz yada hayal dünyasına yelken açıp tam yol devam ediyorsunuz.EKONOMISI DARMADAĞİN olmuş bir ülkenin sadce bir tarım ürünü baz alınarak bu sekil boş bir söyleşiye anlam veremedim...üretim bitmiş,sanayi yok,herkesim ekmek kavgası içerisine girmiş,günlük zamlarla halk perişan olmuş,her hafta sepet iyice bosalmış,kiralar asgari ücrete dayanmış,pardon neyin övünmesi neyin vatanseverliğinin hikayesini topluma anlatıyorsunuz,iktidarı ile muhalefeti ile alın birinizi vurun ötekine....
    0
    0
    Yanıtla
  • Vatandaş (2 yıl önce)
    Malatyanın kazanıp kazanmadığını bilmem de sürekli senin kazandığın kesin Öznur Abla.
    0
    0
    Yanıtla
  • mlx (2 yıl önce)
    Şu akp vekilleri ile ilgili haberleri okumak bile insanın içinden gelmiyor.hep aynı klişe sözler.şunu yaptık,bunu yaptık.Yaptığınız tek şey,memleketi yaşanmaz hale getirmek.
    0
    0
    Yanıtla