SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Malatya Mutlaka Bu Merkez İle Taçlandırılmalı"

0
Güncellendi - 2017-05-30 21:22:00
A- A+ PAYLAŞ

  • Ulaştırma Bakanından açıklamalar.. Hızlı Tren'den, Havalimanı Terminali'ne, Lojistik Merkezi'nden Yonca Kavşağa..

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Malatya’nın 3 demiryolu ağı üzerinde bulunduğunu ve mutlaka Lojistik Merkezi ile taçlandırılması gerektiğini ifade ederek, bu konuda gereken her türlü desteği vereceklerini söyledi.

Malatya’ya Erkenek Tüneli açılışı ile Kuzey Çevre Yolu’nun Temel atma törenleri için Malatya’ya gelen Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Malatya’da bakanlığına ait projelerin son durumları hakkında bilgilendirmede de bulundu. Bakan Arslan, beraberinde Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ve AKP Genel Başkan Yardımcısı Öznur Çalık, Vali Mustafa Toprak ile Vagon Onarım Fabrikasında incelemede bulundu.

PROJELER HANGİ AŞAMADA?

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan; Erkenek Tünelinin açılışındaki konuşmasının sonunda Malatya ile ilgili projeler hakkında şu bilgileri paylaştı:

"-Yaklaşık 1 sene önce 24 Haziran’da yine bir Ramazan günü Malatya’daydık. Arkadaşlar 13-14 tane proje gündeme getirmişlerdi.

-Malatya-Gölbaşı ve 9 kilometrelik Doğanşehir bağlantı yolunun sıcak asfalt yapılması idi. Bu güzergahtaki 9 kilometrelik Doğanşehir bağlantısının ihalesi yapıldı. Sözleşme imzalandı.Yer teslimi yapılarak, bugünlerde çalışmalara başlanılacak. 3 yıl içerisinde de bitireceğiz. Proje bedeli 231 milyon TL.

-İkinci proje Malatya-Pütürge Karayolu Kubbedağı Geçişine tünel yapılmasıydı. Dedik ya Malatya tüneller şehri oldu. 3 bin 100 metrelik tünelin, Kubbedağı Tünel Projesi ihalesini yaptık, İnşallah prjoe biter bitmez önümüzdeki yıl bunun yapımına başlamış olacağız. Hayırlı-uğurlu olsun.

-Malatya-Sincik arasındaki 64 kilometrelik bu yolun özellikle daha önce Karayolları ağına aldık. İlk 36 kilometrelik kesimin iyileştirmesi ile ilgili olarak bu yıl sathi kaplamasını yapıyoruz. Proje tutarı 9 milyon TL. Ayrıca yolun proje ihalesini de yaparak 2018 yılı itibariyle de tamamını bitirmeyi hedefliyoruz.

-Malatya-Darende yol ayrımı-Levent Yolu’nun yapılması. 13 kilometre uzunluğunda. Bu yolun iyileştirilmesi için kılavuz plan hazırlıklarına başladık. Genel Müdür onayı bu günlerde yapılacak. Yolun Levent Vadisi’nden geçerek Develi Tünel geçişine bağlanması planlamalarımız arasında.

-Pütürge-Doğanyol Karayolu’nun yapılması. 27 kilometrelik yolun yapılması ile ilgili ihale yapıldı. İhale süreci devam ediyor. Bu sene içerisinde işe başlayacağız. Bu işi de 2 yıl içerisinde bitirmeyi hedefliyoruz.

-Üniversitenin oradaki stadyum kavşağının (Yonca Kavşak) yapılması talep edilmişti. Onunda ihale sürecini başlatmıştık. Sözleşme aşamasına geldi. Bu yıl içerisinde başlayıp bitirmeyi hedefliyoruz. 16 milyon 600 bin TL’lik iş.

-Elazığ-Malatya Karayolu’nun Kale geçişindeki kavşakların özellikle teşkil edilmesiydi. Bu yolda kavşaklar dahil edildi, bu yıl ihalelerini yapıp, önümüzdeki yıl bitirmeyi hedefliyoruz. Bunların proje bedeli de 9 milyon TL.

-Darende şehir geçişinin düzenlenmesi talebi vardı. Şehir geçişinin düzenlenmesi ile ilgili 3 adet kavşağın ihalesini bu yıl içerisinde yapacağız. Proje bedeli 8 milyon TL.

-Malatya-Darende ayrımı, Yeşilyurt-Malatya yolunun yapılması talebi vardı. 16 kilometrelik yol. Kılavuz plan çalışmaları tamamlandı. Onay aşamasında. Bu yıl içerisinde programa alarak ihalelerini yapacağız.

-18 kilometrelik Malatya-Havaalanı yolunun peyzaj ihalesi vardı. Onunda ihalesini yaptık, sözleşme imzalandı. Bu sene içerisinde bitireceğiz. Bitirdikten sonra Büyükşehir Belediyesi’ne devredeceğimiz bu projenin bedeli 5.3 milyon TL.

-Yine Malatya şehir geçişi Sanayi Kavşağı’nın rahatlatılması ile ilgili bir düzenleme talebi vardı. Bunu Büyükşehir ve bizim teknik ekipler birlikte çalıştılar. Trafiğin rahatlatılması planlamaları çerçevesinde çalışmalar sürüyor.

-Malatya-Hekimhan yolunun üzerindeki Tohma Köprüsünün yapılması. 520 metre uzunluğundaki bu köprünün yapılması ile ilgili ihale yapıldı, sözleşme imzalandı. İş teslimi yapıldı. İnşallah çalışmalar başlayacak ve 2018 sonu itibariyle de bitirmeyi hedefliyoruz. Projenin bedeli 62 milyon TL.

-Değerli bakan ve değerli milletvekillerime de helal olsun. Yani bakan getirir, 11 ayda 405 milyon TL’lik projeyi programı ilave ettirmekte her halde Malatya’ya yakışır, Malatyalılara yakışır. Elbette ki onların temsilcilerine yakışır. Çünkü Malatya her zaman kendi geleceğinin yanında ülkesinin geleceğini de düşünür.

DEVAM EDEN PROJELER VE YAPILACAK PROJELER

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan Kuzey Çevre Yolu’nun temel atma töreninde ise Malatya ile ilgili projeler hakkında şu bilgileri paylaştı:

-Havalimanı Terminal Binası Genişletilecek…

Malatya Havalimanı Türkiye’de ilk yapılan ve hizmete verilen havalimanlarından biri. Ancak havayolunun halkın yoluna döndüğü ülkemizde artık Malatya’ya yetmiyordu. Bu nedenle artan yolcu talebi karşılamak ve yolculara daha konforlu hizmet sunmak amacıyla terminal binasını büyüttük. Yıllık yolcu kapasitesini 500 bin yolcudan 1.5 milyona yükselttik. 2011 yılında Bakanlar Kurulu Kararı ile havalimanını daimi hudut kapısı ilan ettik. 2003 yılında yaklaşık 90 bin olan yolcu trafiği yüzde 780 artışla 2016 yılı sonunda 790 bine çıktı. Uçak trafiği 2003 yılında 1.096 iken bu sayı yaklaşık 6 kat artarak 6 bin 540’a yükseldi. Haftanın her günü İstanbul ve Ankara’ya seferler düzenlenmeye başlandı. İleride sıkıntı yaşanmaması için şimdiden tedbirlerimizi alıyoruz.

-Hızlı Tren Projesi

Malatya’ya yaptığımız yatırımlar elbette sadece karayolu projeleri değil. Biz ulaşımın tüm modlarıyla gelişmiş bir Malatya tasarlıyoruz. Malatya’yı hızlı tren sahibi iller arasına alıyoruz. Sivas-Malatya hızlı tren hattı projesi için çalışmalarımızı başlatmıştık. Güzergahlar belirlendi. Sondaj çalışmalarında yüzde 40 ilerleme sağlandı. Bu yıl sonunda etüt-proje çalışmalarını tamamlamış olacağız. Aralık 2017’de etüt-proje çalışmalarını tamamlayacağız ve tamamlanmasına müteakip yapım olarak yatırım programına alınması için Kalkınma Bakanlığı’na müracaat edeceğiz. Malatya’yı Sivas’a oradan da İstanbul’a hızlı trenle bağlamış olacağız. Aynı şekilde Malatya’yı Elazığ’a da hızlı demiryolu ile bağlayacağız. 84 kilometre uzunluğunda yine saatte 200 km hıza sahip, elektrikli, sinyalli ve çift hat demiryolu yapacağız. Kesin proje hazırlama ihalesi ilanına Haziran ayında çıkıyoruz.

-Malatya-Sivas Karayolu

104,3 kilometrelik Malatya- Hekimhan Bölünmüş Yolu çalışmalarında da sona yaklaştık. 75 kilometresini tamamladık. Gelecek yıl içerisinde yolun tamamını bölünmüş hale getirmiş olacağız. 27,5 kilometrelik Hekimhan-Kulunçak Yolu’nun standardını yükseltmek için başlattığımız çalışmalar hızla sürüyor. Yine yol üzerindeki 150 metrelik Kuruçay Köprüsü ile 294 metre uzunluğunda Karakısık ve 300 metre uzunluğunda Hasançelebi Tünellerini de çift tüp olarak tamamladık. Şimdi de bu yolun sıcak asfalt çalışmalarını sürdürüyoruz.

-Yeni Kömürhan Köprüsü ve Tüneli

Malatya-Elazığ yolunu sıcak asfaltlı bölünmüş yol olarak bitirdik. Bu yol üzerinde dünyada örneği çok az bulunan Kömürhan Tüneli ve Köprüsünü de 185 milyon lira yatırımla yapıyoruz. 2 bin 600 metre uzunluğunda çift tünel yapılan Kömürhan Tüneli’nin yüzde 62’sini tamamladık. Tünelin devamı olan Osmangazi Köprüsü’nün bir benzeri olacak 660 metre uzunluğundaki Kömürhan Köprüsü’nün de çalışmalarını sürdürüyoruz. Köprü, tünel ve bağlantı yollarını gelecek yıl tamamlayarak hizmetinize vermiş olacağız.

-Lojistik Merkez

Malatya’ya bir lojistik merkez. Bu Malatya için önemli. Malatya demiryolu anlamında 3 yol ağzı. Gerek Sivas istikametinde Batı’ya, gerek Elazığ istikametinde Doğu’ya, gerekse de Akdeniz’e Güney’e ta limanlara inen 3 tane demiryolu hattı var. Çok önemli bir kavşak. Ama bu kavşağı taçlandırmak lazım. Ne ile? Lojistik Merkezi ile. Güzel bir lojistik merkezini, aktif bir lojistik merkezinin, Malatya’ya katkı sağlayacak bir lojistik merkezinin hayata geçmesi için elbette ki takip edilmesi lazım. Allah’a şükür Malatya bu konuda sıkıntısı olmayan bir il. Çünkü takipçisi ve temsilcisi yeteri kadar var. 5-1’mi? Demek ki yeteri kadar temsilcisi var Malatya’nın. 6-0 olsa da fena olmaz. Malatya’nın yeteri kadar takipçisi ve temsilcisi var, o konuda sizleri tebrik ediyoruz. Tabi söylemek istediğim orası değildi. Lojistik Merkezi’nin başarılı bir şekilde hayat bulması ve hizmet etmesi için 2 bakanlığın bu işe inanması, bu işe destek olması lazım. Birincisi Ulaştırma, Denizcilik Habercilik Bakanlığı olarak biz, biz sizlerin hizmetkarları olarak değerli arkadaşlarımıza söz verdik, ‘Gereğini yapacağız’ dedik. İkincisi; Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, o zaten Malatya’nın sorumluluğunda. Değerli bakanımız da o konuda desteği veriyor. İnşallah Organize Sanayi Bölgemizdeki temsilcilerimizin, teşebbüslerimizin, sanayicilerimizin bu konunun arkasında sağlıklı durması, destek vermesi ile birlikte kamu tarafı olarak, bakanlıklar olarak biz her iki bakanda gereğini yapıyoruz. Bu konuda en ufak bir sıkıntımız yok. Çünkü millete hizmet ederken, memlekete hizmet ederken, Başbakanın, Cumhurbaşkanın desteğini almanız lazım. Bizim gidip onların desteğini istememize ihtiyaç yok. Çünkü yeterki millete hizmet edin, biz sonuna kadar arkanızdayız diyorlar. Onlara da bu vesileyle teşekkür ediyorum. Biz Demiryolları Genel Müdürlüğü olarak OSB Yönetimine bir yazı yazdık, onun cevabı gelir gelmez, sizlerle, onlarla birlikte bunun süreçlerini hızlı bir şekilde başlatıp ilerletmemiz lazım. Bir avantajımız var, yerimizde var, yer ile ilgili bir sıkıntı yok."

Burhan KARADUMAN, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

23 yorum yapılmış

  • ahmet ünlü (7 yıl önce)
    malatya dan taşınan bölge müdürlüklerinin yeniden açılması malatya ya daha iyi hizmet gelmesini sağlayacaktır.
    0
    0
    Yanıtla
  • mehet yılmaz (7 yıl önce)
    merhaba darende uzunhasan köyüne özaldan sonra bir çivi çakılmadı bir çivi çakan cennete gider bilginiz olsun
    0
    0
    Yanıtla
  • Vatandaş mlty (7 yıl önce)
    Malatya ya yatırım yapıyolar ama calısanlar Adıyaman lı Bingöl lü Diyarbakır'lı. Malatya lı gencler ne olucak yatırımı onlara yapın. Adamın varsa gel muhabbeti bakıyo artık. Bi adalet vicdan merhamet.
    0
    0
    Yanıtla
  • malatya sevdalısı (7 yıl önce)Vatandaş mlty isimli kullanıcı yorumuna
    Alkış, Alkış, Alkış bu kadar doğru söze
    0
    0
    Yanıtla
  • a.bağcı (7 yıl önce)
    Malatya için yeşiltepeyi malatyayadan ayıran tren yolunun yer altına alınması gerekiyor. tabi ikinci ordu lojmanlarınında kalkması.
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatya sevdalısı (7 yıl önce)
    Sayın Editör bir yorum 12 saat denetim için bekletilir mi insaf yahu
    0
    0
    Yanıtla
  • mehmet bozbay (7 yıl önce)
    vagon fabrikası yerli otomobil üretimi için iyi olur milletvekillerine duyurulur
    0
    0
    Yanıtla
  • Murat (7 yıl önce)
    Merhaba öncelikle havaalanı yolu üzerine fakir-fukara yolcusunu burada beklemesin diye yol kenarına yapılan dubalar utanç verici ve bunu malatyanın maalesef her yerinde görmek mümkün.siz böyle heryere duba yapacağınıza otopark yapın.çözüm üretin....BU VATANDAŞ SİZİ ORAYA HİZMET YAPIN DİYE GÖNDERDİ.vatandaşa diyorsunuz ki gidip üçretli otoparkı kullanmak zorundasın.....bu çağda böyle bir dayatma olmaz.her taraf parkmetre zaten ....YAZIK GÜNAH......
    0
    0
    Yanıtla
  • Babir (7 yıl önce)
    Aynen ama anlayacak adam yok
    0
    0
    Yanıtla
  • fatih (7 yıl önce)
    Sayın vekiller sayın bakanlar havalimanına gelin normal yolcu gibi girin. rezilliği görün.İnsanlar dip dibe üst üste bu yakışıyormu Malatyaya kümes gibi bir havalimanı ben utanıyorum şahsen..Ha birde arttırın şu sferleri bıktık artık elazığa gidip uçmaktan.Koskaca büyükşehir uçuş sayısı az alanı küçük..
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyali (7 yıl önce)
    Havalimani terminal binasi buyutulecek diye bir paragraf var ama Malatya ile ilgili tek bir kelime yok Ne zaman buyutulecek agalar beyler??? Bu sehirde hersey kaplumbaga hizinda yazik eskiden medya hesap sorardi ne zaman olacak bitecek diye simdi kimse korkusundan bir sey soramiyor . Zavalliyiz zavalli....
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyalı (7 yıl önce)
    Küçük bir örnek sezon ağustosun sonunda başlıyor yeni stadyum kavşağına bu yıl başlayıp bitirecez diyor sayın bakan şaka mı yapıyor acaba tam anlayamadım bildiğim kadarıyla o kavşak yapılmadan yeni stadyumda maç oynamak zor denmişti!
    0
    0
    Yanıtla
  • halil (7 yıl önce)
    şehir içinde arabayla çukura düşmeyeceğimiz yol olsun. sizden başka bir şey istemiyoruz. bıktırdınız.
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatya'nın gerçek istekleri (7 yıl önce)
    1- havalimanı terminali degıl, malatya- Elazığ arasına ( kale taraflarına) uluslarası bölgesel bır dev sivil havalimanı istıyoruz! Her 2 sehre de 50 km uzaklıkta olmalı! 2- lojistik merkezi destekliyoruz ama yeterli degıl! 3 kavşak noktasında bulunan tcdd bölge müdürlüğümüzün Adıyaman kısa sürede gıdecek, yesılyurt tarafından hat dosenıp raylı yani raybüs yapılmasını istiyoruz.. yolcu potansıyeli var..bizim bölge müdürümüz uyuyor uyandırmak Laz'ım ayrıca! aynı sekılde malatya- Elazığ arasına raybüs yapılmasını ıstıyoruz. 3- traleybüs sıstemının yan yoldan bır an önce alınarak ortada izole yola alınmasını ve raylı sısteme gecılmesını istiyoruz. 4- malatya ya yapılmayan şehir hastanesınden istiyoruz hemşerim hemen proje başlatılmalı..5- 2. Ci bır unıversıte ıstıyoruz Bıran önce başlanmalı yapım işi..
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatya Elazığ ortası diye diretme sebebiniz nedir anlamıyorum. Elazığın hava limanı kendine yeter. Bari malatyamıza yakın olsun 50 km nedir. ?
    0
    0
    Yanıtla
  • ADIYAMAN A DA RAYLI OLSUN BİZDE İSTİYURUZ BÜYÜK OKULLAR OLSUN AVM LER OLSUN MALATYA ADIYAMAN ARASI UCAK OLSUN
    0
    0
    Yanıtla
  • Taner (7 yıl önce)
    Çok güzel projeler,işler ama zamanında bitirilse.Karayolları Bölge müdürlüğün de mazaret çok . Bakın görün birçok proje yıllar sürecek ve kalitesiz iş yapacaklar.Kuzey çevreyolu için artık bi 15 yılı gözden çıkarmak lazım. Karayolları Bölge Malatya ya alınmazsa bölge gelişmez işler sağlıklı yapılmaz. MALATYA ya karayolları tarafından yapılan işler(Beylerderesi sadece akla gelen örnek) ortada. GÖRÜNEN KÖY KILAVUZ İSTEMEZ.
    0
    0
    Yanıtla
  • üçel (7 yıl önce)
    Malatya lı olarak Sayın bakanımızın çalışmalarını takdir ediyoruz . Sayesinde malatyamızın yüzünü görmemiş diğer bakanlık lardan en tepesinden ziyaret görüyor ve teşvik alıyoruz . BAŞARILARINIZIN DEVAMINI DİLERİZ..
    0
    0
    Yanıtla
  • Murat (7 yıl önce)
    İnşallah sayın bakanım ama umarım bu saydığınız projeler 20 yıl sonra bitmez. Çünkü rötara uğramak Malatya'nın kaderi.
    0
    0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (7 yıl önce)
    Biraz da şehrin içine bakalım.
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatya sevdalısı (7 yıl önce)
    SAYIN BAKANIM SAKIN MALATYA HAVAALANI YOLUNUN PEYZAJ İHALESİ BİTİNCE MALATYA BELEDİYESİNE DEVRETMEYİN ÇÜNKÜ 2 YIL ÖNCE HAVAALANI'NA BELEDİYE OTOBÜS SEFERİ KARARI ALDILAR ANCAK UYGULAMAYA GEÇİREMEDİLER HERHALDE 2023'ü BEKLİYOR BAŞKANIMIZ UÇAK KULLANAN MALATYALILAR BELEDİYE TARAFINDAN RESMEN CEZALANDIRILIYOR REİS OLMAZSA KİMSENİN ÇALIŞACAĞI YOK ALDIKLARI KARARI TAKİP ETMEYENLERE YAPILAN PEYZAJI'DA TESLİM EDERSENİZ 2 AYDA ÇÖLE ÇEVİRİRLER
    0
    0
    Yanıtla
  • Oguzhan (7 yıl önce)
    Biz şehir içine bakın diyoruz 10 yıldır fakat siz şehir dışı diyorsunuz sürekli 500 600 milyon tl yle 1 malatya kadar şehir kurulur be sallamaya artık malatya gelişmiyor ekmeğin bu şehirde olmasa defolup gidicem bu hükümetlerlede bu belediyelerle bu şehiren bir şey olmaz...ESKİŞEHİRÉ BAKİN BELEDIYECILIK ÖĞRENİN...
    0
    0
    Yanıtla
  • Kardeşim Haklısın ben de ekmeğim rızkım bu şehir de olmasa 5 dk bile durmam.
    0
    0
    Yanıtla