SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Malatya Nüfusunun Yüzde 4,4'ü 'Resmen' Yabancı

0
Güncellendi - 2021-12-08 23:45:08
Malatya Nüfusunun Yüzde 4,4'ü 'Resmen' Yabancı
A- A+ PAYLAŞ

YABANCILARIN BULUNMADIĞI İLÇE KALMAMIŞ!. 'RESMİ' RAKAMLARA GÖRE MALATYA'DA 35 BİN 612 YABANCI YAŞIYOR.. Malatya'da, 'yabancıların uyumu'na ilişkin olarak düzenlenen toplantıda, ilde bulunan yabancılara ilişkin 'resmi' rakamlarda paylaşıldı. Vali Aydın Baruş'un açıklamasına göre, Malatya'da resmen 35 bin 612 yabancı yaşıyor ve bunun 31 bin 930'unu Suriyeliler oluşturuyor. Yabancılar, Malatya toplam nüfusunun yüzde 4,4'ünü oluşturuyor.

Göç İdaresi Başkanlığı Uyum ve İletişim Dairesi ile Uluslararası Göç Örgütü (IOM) iş birliğiyle kentte bir otelde düzenlenen programda, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından "Büyüksün Türkiye" adlı kısa film gösterimi sunuldu.

Düzenlenen etkinliğin açılış konuşmalarını, Malatya İl Göç İdaresi Müdürü Cihad Gezen, Uluslararası Göç Örgütü (IOM) Proje Yetkilisi Hazal Öz yaparak, “Uyum Buluşmaları” gibi etkinliklerin misafirlerle ev sahibi toplumların kaynaşması ve adaptasyonu açısından önemine vurgu yaptılar.

“İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Başkanlığı Uyum ve İletişim Genel Müdürlüğü ile Uluslararası Göç Örgütü işbirliğinde; ülkemizde bulunan yabancılar ile ev sahibi toplumun sosyal uyumunu artırmak, uluslararası koruma ve geçici koruma usullerine ilişkin süreçlerin daha iyi bilinmesini sağlamak, yaşanan sorunlara karşı alınabilecek tedbir ve çözüm önerilerini konuşmak amacıyla düzenlenen Malatya 2021 Uyum Buluşması toplantısına hoş geldiniz ” diyerek sözlerine başlayan Vali Baruş yaptığı konuşmada, “Sözlerimin başında Hucurat Suresi 13: ‘Ey İnsanlar şüphe yok ki biz sizi bir erkekten ve bir kadından yarattık. Sizi, birbirinizi tanıyasınız diye milletlere ve kabilelere ayırdık. Şüphesiz Allah katında itibarlı olanınız kötülükten sakınma ve iyilikte yarışma hususunda en ileride olanlarınızdır. Şüphe yok ki Allah her şeyi bilir, her şeyden haberdardır.’ Ayetiyle başlamak istiyorum.

Bizim medeniyetimizde her şeyin ölçüsü insan. Bizim medeniyet anlayışımızda insan her şeyden önce gelir. Atalarımızın insanı yaşat ki devlet yaşasın sözü bizlere miras kalmıştır. İnsan söz konusu olduğunda Türk Milleti daima yaşatan olmuştur. Türkiye tarih boyunca, hayatından endişe edenlerin, zulme uğrayanların sığınak kapısı olmuştur. Türkiye bugün, uluslararası alanda, milli gelirine oranla en fazla insani yardım yapan ülkedir. Anadolu milletler mozayiğidir. Anadolu kültürü hoşgörü ve misafirperverlik üzerine kuruludur, zor durumda olanlara yardım ederiz, kapımıza sığınana kol kanat gereriz, ekmeğimizi komşumuzla paylaşırız.

Malatya'daki yabancılara ilişkin resmi istatistikleri de açıklayan Vali Baruş, şu bilgileri paylaştı:

Toplam Yabancı Sayısı: 35.612

• Geçici Koruma Altındaki Suriyeliler: 31.930 (% 90)

• İkamet İzni İle Kalan Yabancılar: 1.456 (% 4)

• Uluslararası Koruma Başvurusu İle Kalan Yabancılar: 2.226 (% 6)

• Yabancıların Genel Nüfusa Oranı: % 4,4

• İlçelere Göre Yabancı Sayısı

• Akçadağ: 279 (% 1)

• Arapgir: 40 (%o 4)

• Arguvan: 36 (%o 5)

• Battalgazi: 25.293 (% 8,3)

• Darende: 32 (%o1)

• Doğanyol: 8 (%o 2)

• Doğanşehir: 183 (%o 5)

• Hekimhan: 279 (% 1,6)

• Kale: 22 (%o 4)

• Kuluncak: 4 (%o 0,5) ,

• Pütürge: 16 (%o 1).

• Yazıhan: 37 (% 4)

• Yeşilyurt: 8.776 (% 2,6)"

Vali, eğitim konusunda da yabancı çocukların da eşit bir şekilde eğitim almalarının sağlanması amacıyla gerekli çalışmalar yapılarak yabancıların eğitim hakkından mahrum kalmadıklarını bildirdi ve şöyle devam etti:

"Eğitim en önemli kaynaşma araçlarından biridir. İçinde yaşanılan toplumun kültür ve değer yargıları bilinirse adaptasyon o kadar hızlı olur.

İlimizde eğitim gören yabancılara ilişkin istatistiklere baktığımızda:

2021-2022 Eğitim yılı Suriyeli öğrenci sayıları ve okullaşma

• Ana sınıfı çağındaki toplam nüfus: 969- ana sınıfı öğrenci sayısı: 455 (okullaşma: % 47)

• İlkokul çağındaki nüfus: 3.489 - okula giden öğrenci sayısı: 3.136 (okullaşma: % 90)

• Ortaokul çağındaki nüfus: 3.361 - okula giden öğrenci sayısı: 2.717 (okullaşma: % 81)

• Lise çağındaki nüfus: 2.366 – okula giden öğrenci sayısı: 848 (okullaşma: % 36)

• Toplam öğrenim Çağındaki nüfus: 9.610 - öğrenim gören öğrenci sayısı: 7.156 (% 71)

• Diğer yabancı öğrenciler: 644"

Vali, Malatya'da yaşayan yabancılara ilişkin diğer bilgileri ve onlara yönelik uyarıları da şu sözlerle paylaştı:

"Yabancıların suç işleme oranlarına baktığımızda toplam suçlar içerisinde %1 olduğunu görüyoruz. Huzurun sağlanması açısından suç işleme potansiyeli olduğu durumlarda kolluk kuvvetlerine ve göç idaremize zamanında bilgi verelim. Sizlerin huzuru o kişiler nedeniyle zedelenmesin.

Sosyal uyuma ilişkin bugünkü yapılan çalışmanın amacı birlikte yaşama kültürünü geliştirmek. Sosyal uyum çalışmalarına katılım çok önemli. Biz birbirimizi iyi anlamalıyız, empati kurmalıyız. Bizler açık olmak zorundayız, sorunlarımızı açıkça dile getirmeliyiz. Sorunlara çözüm için toplum olarak katkıda bulunmalıyız.

Birlikte yaşamak için ortak değerlere saygı çok önemli. Misafir, ev sahibinin yaşam değerlerine dikkat göstermelidir. Özellikle Türk milletinin milli ve manevi değerlerine saygı göstermelidir. Bizim için vatan, bayrak, Atatürk, İstiklal Marşımız, şehitlerimiz çok değerlidir. Bu değerlere saygı gösterirsek içinde yaşadığımız toplum da size anlayışlı, saygılı olur.

Ortak değerleri ön plana çıkartmalıyız. İslamiyet, Yüce Dinimizin değerleri bizi ortak paydada bir araya getiriyor. Ev hayatında, komşuluk ilişkilerinde dışarıdaki sosyal yaşamda, içinde bulunduğunuz yörenin yerleşik gelenek ve adetlerine saygı göstermek, onları dikkate alarak hareket etmek hepimiz için olumlu sonuçlar ortaya çıkaracaktır.

İş yaşamında dikkat edilmesi gereken hususlara uymamız gerekiyor. Yasal izinleri alarak faaliyette bulunmalıyız, işyerlerinde mutlaka Türkçe tabela kullanmalıyız.

Ev yaşamında mahremiyete dikkat etmeli, mahremiyeti korumalı, komşuları rahatsız edecek gürültü ve yüksek sesle konuşmalardan sakınmalıyız. Sosyal yaşamda çevreyi rahatsız edecek davranışlardan uzak durmak, kalabalık gruplar halinde dolaşmamak, yüksek sesli diyalog ve tartışmalardan uzak durmak gerekir. Yoksul durumda olanların sosyal yardım kuruluşlarına yönlendirilmesi için elimizden geleni yapmalıyız.

Sorunları çözmede iletişim dili çok önemli. Mahalli yöneticilerle, muhtarlarla, belediye yetkilileri ile iyi bir iletişim kurmalıyız. Karşılaşılan sorunlarla ilgili Göç idaresi ile temasa geçilmeli, okul idareleriyle iletişimi sıkı tutmalı, sivil toplum kuruluşlarıyla da daima birlikte olmak, yaşadığımız sorunları onlarla paylaşmak ve sorunlara birlikte çözüm aramalıyız. Birbirimizi daha iyi anlamak için konuşarak meselelere çözüm getirmek çok önemli. Sosyal hayata entegrasyon için; eğitim, sağlık, çalışma hayatı, sosyal yardım, spor alanlarında yapılan çalışmalara özellikle çocukların etkin katılımını sağlamak önemli hususlardır.

Göç İdaresi Başkanlığı Uyum ve İletişim Genel Müdürlüğü ile uluslararası göç örgütü işbirliğinde uyum strateji belgesi ve ulusal eylem planının uygulanmasını temin etmek amacıyla düzenlenen uyum buluşmasının birlikte yaşama çabamıza katkı sağlamasını temenni ediyorum."

Programda paydaş kurumlar tarafından “Geçici Koruma Kapsamındaki Suriyelilerin Hak ve Yükümlülükleri” ile ilgili sunumlar yapılarak, Suriyeli misafirlerin eğitimden sağlığa, din hizmetlerinden çalışma haklarına varana kadar birçok konuda sosyal uyumunu sağlayan çalışmalara yer verildi.

Programa Vali Aydın Baruş, IOM Proje Yetkilisi Hazal Öz, İl Jandarma Komutanı J.Alb. Ercan Altın, İl Emniyet Müdürü Ercan Dağdeviren, İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Recep Bentli, İl Milli Eğitim Müdürü Battal Kanbay, AFAD İl Müdürü Mustafa Türker, Aile Sosyal Hizmetler İl Müdürü Rasim Bulut, İl Göç İdaresi Müdürü Cihad Gezen, Türk Kızılay Malatya Şube Başkanı Ramazan Soylu, kamu kurum ve kuruluş temsilcileri, Malatya'daki yabancı uyruklulular ve ilgili personel katıldı.

Bülten- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

12 yorum yapılmış

  • irfan (2 yıl önce)
    artık bunlar sığınmacı olmaktan çıktı bu ülkenin gerçek sahiplerinden daha değerli her yerdeler her işi rahatlıkla yapıyorlar iyiden iyiye yerleştiler bizler sığınmacı konumuna düştük
    %67
    %33
    Yanıtla
  • mehmet (2 yıl önce)
    Bu yabancılara verilen imkanlar Türk vatandaşlarına verilseydi, şehrimizde fakir kalmazdı. Avrupa bunları kabul etmiyor. Biz neden besliyoruz? Anlamıyorum. Anlayan var mı?
    %67
    %33
    Yanıtla
  • Nihat Gülpınar (2 yıl önce)
    Valilik ve Göç İdaresi sayıları açıklayacağına bunların gitmesi için ne gibi çalışmalar yapıyor.Bolu Belediyesi gibi.Sayılarda gerçekleri yansıtmıyor.Özellike kenar semtlerde Suriyelilerin elinde millet kalmış hergün kavga.dövüş ,fuhuş ,hırsızlık,dilencilik ne ararsan bunlarda var.Biran önce önlem alınmazsa çok kötü sonuçları olur 3-5 sene sonra buları zaptedemeyiz.Bu sorunları yetkili yerlere bildirmeme rağmen hiç bir çözüm bulan olmadı ancak bu sorunu Reis çözer diyorlar herkes başından atıyor Ak partiyi bu suriyeliler bitirdi.Allah sonumuzu hayreyliye.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Nuri (2 yıl önce)
    Bir suriyeli,Ortalama 5 Türk kadar doğum yapıyor.Bunların çoğu sığınmacı değilmiydi?Bunun sosyolojik,demografik sonuçlarını mualaesef çok uzak olmuyan bir tarihte hep beraber göreceğiz.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Feryat (2 yıl önce)
    Yazık memleket e. Nerde suriyeli bir kadın görsem hamile. Yanında kucağında da var. Türkiye olarak geleceğimiz karanlık. İnşallah ileride torunlarımız buralardan kovmazlar.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Alperen (2 yıl önce)
    Para ile saadet olmuyor. AB Fonlarından destek alarak ülkemi ve şehrimi yabancılara teslim edenlere yazıklar olsun. Bu topraklar şehit kanları ile alındı ve bu güne kadar geldi. Gelecekte AB fonları ile TC vatandaşlığını satanlar Vatana ihanet Millete ihanet ettiler diye anılacaklardır.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • osman (2 yıl önce)
    milli savunma bakanı dedi 9 milyon suriyeliye bakıyoruz diye... malatya sokaklarını yürürken dikkat edin hep suriyeli gençler kendi aralarında konuşmasa anlamıyorsunuz buralı zannediyorsunuz... cumartesi semt pazarına gidin de görün kaç suriyeli var malatya da ... kimliksiz suriyeliler bu sayıya dahil değil...
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Erol (2 yıl önce)
    Konuşmacının biri yabancıları misafir olarak tanımlamış, Oysa her gün binlercesine vatandaşlık verildiğini basında duyuyoruz. Birde uyumdan bahsediyorlar, 10 yılı aşkındır Suriyeliler Malatya’ya geldi, yaşlılarını boşverin, 10-20 yaş aralığındaki gençleri Türkiye’de eğitim aldı ve almaktalar, sorun bakalım bunlardan kaçı Türkçe ti ne ölçüde öğrenmiş
    %100
    %0
    Yanıtla
  • irfan (2 yıl önce)
    bize uymalarını istemiyoruz def olup ülkelerine gitsinler cadelerde türkçe konuşan insan yok yüzde dörtmüş tıpkı enflasyon açıklaması gibi
    %100
    %0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (2 yıl önce)
    AKP hükümetlerinin bu ülkeye en büyük kazığıdır. Almanya gönüllü işçi istediği halde 70 yılda biz Avrupaya bu kadar Türk gönderemedik. Ancak AKP sayesinde ülkenin demografik ve her türlü yapısı bozulmaya başladı. Bunun etkilerini zamanla daha çok göreceğiz. Şimdiden Hatay da referandum yapılsın sesleri gelmeye başladı.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Mlt (2 yıl önce)
    10 yıl sonra bu oran % 40 ı bulur.Şuan mevcut hali bile çeşitli sıkıntılara sebebiyet verirken,10 yıl sonrasını da inşallah devlet yetkililerimiz düşünüyordur, ne diyelim...
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Ahmet (2 yıl önce)
    Orduzu Şanlıkaya'ya doğalgaz ne zaman geliyor Okuyucular mazur görsün sesimizi duyurmaya çalışıyoruz, yabancılar sesimi duydu ama bizimkiler duymuyoo
    0
    0
    Yanıtla