Malatya’da kentin sorunlarına çözümü için sivil toplum kuruluşlarının katılımı ile oluşturulan ve ortak akıl ile çözüm üretecek olan Malatya Platformu kuruluşunu tamamlayarak çalışmalarına başladı.
Malatya Platformu, Ramada Altın Kayısı Oteli’nde “Malatya Ortak Akıl Toplantısı”nı yaptı. Malatya’daki yarı resmi kurum ve kuruluşlar ile birlikte özel sektörden her fikirden sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinden oluşan Malatya Platformu, Vali Vasip Şahin başkanlığında toplandı.
BİLSAM’ın organizasyonunu üstlendiği ve MÜSİAD Malatya Şubesi’nin ise ev sahipliği yaptığı toplantıda açılışı yapan, aynı zamanda platformun onursal başkanı olan Vali Vasip Şahin, amacın Malatya’nın sorunlarına karşı ortak akıl ile çözüm üretmek olduğunu ifade etti.
Toplantı moderatör olarak MİAD Genel Sekreteri Ahmet Turan Koçer tarafından yönetildi.
Toplantıda Malatya Platformu’nun tüzüğü okunarak tartışmaya açıldı. Tüzük de, platformun misyonu, “Malatya’nın sivil, özel sektör ve kamu temsilcilerini ortak zeminde buluşturmak, tanışmalarını ve tanışıklığı sürdürmelerini sağlamak ve bu süreçte gerçekleştirilebilecek istişare toplantılarıyla şehrimizin bir şekilde gelişmesine katkı sağlamak ve geleceğine dair projeksiyonlar ortaya koymaktır” şeklinde ifade edildi.
Malatya Platformu’nun vizyonu ise şu şekilde aktarıldı; “Türkiye’nin dünyanın en gelişmiş 10 ülkesi arasına grime hedefine paralel olarak, sosyoekonomik gelişmişlik ve yaşanabilirlik açısında ülkenin ilk 10 şehrinden biri olan, insanlarının burada yaşamaktan mutlu oldukları, farklılıklarını zenginliğe dönüştürmeyi başarmış, üstün nitelikli insanların yetiştiği aklın, aşkın ve barışın şehri Malatya…Kısacası Selçuklular döneminde olduğu gibi yeniden Dar’ur Rif’at (üstün vasıflı ve asalet sahibi insanlar diyarı) ve Medine-i Tayyibe-i Mahsure (Büyük güzel hisarlı şehir) olmak.”
Malatya Platformu’nun amaçları “Şehrimizin ve insanlarımızın gelişimine yönelik projeleri geliştirmek ve önermektir. İlimiz hakkında alınan önemli kararları görüşmek, hazırlanan rapor, plan ve projeleri tartışmak ve bunlara yönelik önerilerde bulunmak. İlimizin sorunlarının belirlenmesine ve bu sorunların çözümüne katkı sağlamak. İlimiz ve bölgemizle ilgili vizyon geliştirilmesine, ortak amaç ve hedeflerin belirlenmesine yardımcı olmak. Çözüme dönük fikir üretkenliği teşvik edecek ortamlar oluşturmak. Katılımcılar arasında işbirliği ve tanışıklığı arttırmak ve sürdürmek” olarak açıklandı.
Malatya Platformunun çalışma ilkeleri ise şu şekilde oluşturuldu; “Bu platformda fikrin, önerinin, hayalin, düşüncenin ve sözün birinci derece kıymeti ve saygınlığı olacaktır. Farklılık ve çeşitlilik, zenginlik ve yaratıcı etkileşimin kaynağı olarak görülecektir. Platformda rahatsız edici de olsa, hakaret içermemek, kırıcı olmamak ve kişisel hesaplaşmalara girmemek şartıyla ilimizin, ülkemizin ve insanlarımızın hayrına olduğuna inanılan her türlü görüş ve düşünce özgürce ifade edilecektir. Ön yargılı davranış ve değerlendirmelerden özenle kaçınılacaktır. Özgür tartışma ve kürsü özgürlüğü esas olacaktır. Katılımcılardan toplantı ve müzakere sistematiğine kesin uyum istenecektir. Kurumlar birinci dereceden sorumlu tarafından temsil edilecek ve toplantılara her kurumdan bir kişinin katılımı esas olacaktır. Toplantılarda ortaya atılan kişisel görüş ve düşüncelerin hukuki ve yasal sorumluluğu sahibine ait olacaktır. Platformun sonuç bildirgesinde yer alan kara ve görüşler hiç bir kişi ve kurum üzerinde bağlayıcı olmayıp tavsiye niteliği taşıyacaktır.”
Malatya Platformu, 44 daimi üyeden oluşacak. Mazeretsiz olarak üst üste 3 toplantıya katılmayan üye ve kurum üyelikten düşürülecek. Her toplantıya konuşulacak konuya göre değişmek üzere gerektikçe 22 ek katılımcı kontenjanından uzman, akademisyen, iş adamı ve bürokrat ya da sivil toplum kuruluşu temsilcisi davet edilebilecek.
Platformu’nun onursal başkanı Malatya Valisi olacak. Platformun koordinasyonundan sorumlu olarak bir kuruluş Platformun Organizatör Kuruluşu seçilecek. Platform Yürütme Kurulu ve Platform İstişare Kurulu oluşturulacak. Her toplantıda Toplantı Divanı oluşturulacak.