SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

Malatya Sanayileşirken İhracatta Geriliyor

0
Güncellendi - 2020-04-15 05:46:30
Malatya Sanayileşirken İhracatta Geriliyor
A- A+ PAYLAŞ

İhracatta en önemli gelir kalemi kayısı olan Malatya il merkezinde, 3 organize sanayi bölgesi olmasına rağmen gerçekleşen ihracat tutarı sıralamasında 2019 yılında 4 sıra gerilediği bildirildi.

Malatyahaber.com ekonomi yazarı Yeminli Mali Müşavir Mustafa Bahadır Altaş “Hem TÜİK tarafından hem de Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafında firmaların “Kanuni Merkezleri Bazında İhracat Performansı” göre düzenli olarak aylık ve yıllık veriler olarak açıklanmaktadır. Açıklanan bu rakamlara göre üzülerek belirtmek isterim ki, tutar olarak yıllık bazda bir artış olmasına rağmen Türkiye geneli iller sıralamasında Malatya 2010 yılında gerçekleştirmiş olduğu 329.4 milyon dolar ihracat ile en çok ihracat yapan iller sıralamasında 25. sırada yer alırken 2019 yılında gerçekleştirmiş olduğu 379,4 milyon dolar ihracatla Türkiye sıralamasında 29’uncu sırada yer almıştır” dedi.

Malatya’nın ihracatında kayısının önemli bir yer tuttuğunu hatırlatan Altaş, “Bu ihracatın en önemli özelliği ise ihraç edilen kayısı ürünün doğrudan üretici olarak Malatya ekonomisine sağladığı katkıdır. Ülkemizden gerçekleştirilen ihracat ve ithalat tutarları hem TÜİK tarafından hem de Türkiye İhracatçılar Meclisi, tarafında firmaların “Kanuni Merkezleri Bazında İhracat Performansı” göre düzenli olarak aylık ve yıllık veriler olarak açıklanmaktadır. Açıklanan bu rakamlara göre üzülerek belirtmek isterim ki tutar olarak yıllık bazda bir artış olmasına rağmen Türkiye geneli iller sıralamasında Malatya 2010 yılında gerçekleştirmiş olduğu 329.4 milyon dolar ihracat ile en çok ihracat yapan iller sıralamasında 25. sırada yer alırken 2019 yılında gerçekleştirmiş olduğu 379,4 milyon dolar ihracatla Türkiye sıralamasında 29’uncu sırada yer almıştır. Malatya’nın son on yıllık 2010-2019 dönemine baktığımızda ise 2019 yılında gerçekleştirilen ihracat tutarı on yıllık ortalamanın üzerinde olmasına rağmen ülke sıralamasında dört sıra gerilemesi Malatya adına olumsuz bir sonuç/olarak karşımıza çıkmaktadır” diye konuştu. Altaş, Malatya’nın yakın komşuları ile kıyaslandığında,  Kahramanmaraş’ın 19’uncu,Elazğı’ın 42’inci Diyarbakır’ın 44’üncü,Sivas'in 51’inci ve Adıyaman’ın 54’üncü olduğu TİM sıralamasında, Malatya 29’uncu sırada yer alırken aynı zamanda da Doğu Anadolu’da en çok ihracat yapan il konumunda olduğunu belirtti.

Malatya’dan 125 sektörde 117 ülkeye ihracat yapılıyor

Yapılan ihracatın ülkeler göre dağılımı ve hangi sektörlerde yapıldığı konusunda da bilgi veren Altaş "Geçtiğimiz yıl verilerine baktığımızda Malatya’dan 25farklı sektörde 117 ülkeye ihracat yapılmıştır. Yıllardan beri hep kayısının ilk sırada yer aldığı Malatya ihraç ürünlerinde kayısıdan sonra hazır giyim, konfeksiyon ve tekstil gelmektedir. İlk iki sırada yer alan bu ürünler Malatya’nın yıllık ihracatının yaklaşık yüzde 75’ine ulaşmaktadır.

Malatya’dan gerçekleştirilen İhracatta ilk sırayı Irak almaktadır. İhracatın yaklaşık yüzde 65’inin gerçekleştirildiği en yüksek ilk on sıralamasında altı ülke Avrupa da yer alırken bu ülkeler yapılan ihracat tutarı 196.6 milyon dolar olup bu tutar toplam ihracatın yüzde 52’sine tekabül etmektedir" dedi.

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

ARŞİV FOTO: Organize Sanayi Bölgesi

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

5 yorum yapılmış

  • çırmıktılı 44 (4 yıl önce)
    Büyük firmalar Var ancak merkezleri istanbul olduğu için ihracat rakamları mecburen oraya yazıyor yoksa Malatyada üretim yapan 3 tane büyük firmanın vergi dairelerini Malatyaya al ozamn aradaki makas daralır ve Malatya öne geçer oda olmayacağına göre
    0
    0
    Yanıtla
  • Serhat (4 yıl önce)
    Bu veriler gerçekçi değil. Firmaların çoğu İstanbul merkezli, gümrük işlemleri büyükşehirlerde yapılabiliyor, ihraç kayıtlı satışlar var vs. Her firmanın bilançosundaki yurtdışı satışlara bakıldığında 1-1,5 milyar dolarlık ihracatı rahat bulur. Neredeyse tamamı ihracat olan ve ilk 500’de olarak açıklanan firmalardan olan Baykan Denim bile 530 milyon liralık ciroya sahip. Ama şu an gidişat bambaşka tabi...
    0
    0
    Yanıtla
  • SERHAT Efendi sanırım haberi okumadan iş olsun diye yorum yapmışsın Haberin başında “Kanuni Merkezleri Bazında İhracat Performansı” diye girişte yazıyor. Ayrıca hesabı da bilmiyorsun çünkü 1,1,5 milyar eski hesap katrilyona denk gelir.Baykan denim 530 milyon ihracatı var diyorsun bu yaklaşık 3,5 katrilyon eder sen bu işi bir daha oku istersen
    0
    0
    Yanıtla
  • Yorumumda ilgili firma için 530 milyon LİRA yazdım. Yaklaşık o dönem kuruna göre 100 milyon dolar eder ki, bu da Malatya'nın resmiyette görünen ihracatının yaklaşık 3'te biridir. Bu hesaptan giderseniz firma bazlı bahsettiğim şekilde bir hesap çıkarılırsa Malatya'nın 1-1,5 Milyar dolarlık rahat ihracatı vardır diyorum. (Türkiye 2019 180 Milyar dolar). Benim yorumumu dikkatle okursanız, TUİK verilerine göre hareket etmektense realiteye bakalım, aslında Malatya sanayileşiyor da, ihracatı da artıyordu demek istemiştim, ta ki virüs mevzusuna kadar.
    0
    0
    Yanıtla
  • Zibetra (4 yıl önce)
    Malatya'da Gaziantep, Kayseri, Adana, Mersin veya Konya'daki gibi holding olmalı, yoksa gerisi kuru kalabalık.
    0
    0
    Yanıtla