SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

Malatya Şeker Fabrikası 64 Yaşında

0
Güncellendi - 2020-10-02 15:25:53
Malatya Şeker Fabrikası 64 Yaşında
A- A+ PAYLAŞ

Türk şeker sanayinin 15. fabrikası olan Malatya Şeker Fabrikası’nda pancarın şekere dönüşüm serüveni 64 yıldır aralıksız devam ediyor.

Türkşeker'den yapılan açıklamaya göre, 1954 yılının Aralık ayında temeli atılan fabrika, Başbakan Adnan Menderes’in katılımıyla 1 Ekim 1956’da işletmeye açıldı. Kurulduğu ilk yıl 232 köyde, 3 bin 450 çiftçi ailesi ile 3 bin 286 hektarlık alanda pancar üreten fabrika zaman içerisinde üretim kapasitesini artırdı.

Malatya Şeker Fabrikası 64 yıllık geçmişinde en çok üretimi 1982 yılında gerçekleştirdi. Fabrika, 1982’de 477 bin ton pancarı işleyerek 69 bin 460 ton şeker elde etti. Böylece tüm zamanların en iyi verilerine 1982’de ulaşılmış oldu.

Fabrikada dekar başına en yüksek verimi ise 2018’de elde etti. 2018’de dekar başına 5 bin 895 ton pancar elde edildi. Böylece 2018 yılı, fabrika tarihinde en verimli yıl olarak kayıtlara geçti.

2020 yılının fabrika tarihinde kaybın en az olduğu sene olarak kayıtlara girmesi bekleniyor. Fabrika, bu yıl 524 bin ton pancarın yüzde 100’ünü fabrika merkezine naklettirerek nakliye kaynaklı kaybı sıfıra indirmeyi hedefliyor. 2020 bu oranla nakliyeden dolayı kaybın en az olduğu yıl olarak kayıtlardaki yerini alacak.

1 Eylül'den itibaren yeni üretim dönemine “Merhaba” diyen fabrika, 2020-2021 üretim döneminde 470 bin bin ton pancarı işleyerek, 60 bin ton şeker, 20 bin ton melas ve 120 bin ton küspe elde edecek.

AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

6 yorum yapılmış

  • Efsane Malatyaspor 1966 (4 yıl önce)
    Bu fabrikanın Malatyamız a kazandırılmasında emeği geçen, şuan hayatta olmayan herkesten Allah razı olsun.Onlarca yıldır başta Malatyamız olmak üzere tüm çevre il ve ilçeleri çiftçilerine hizmet veren fabrikamızn ülkemizin tarımda kalkınmasına, üretime büyük katkıda bulunarak devam edecek olması çok sevindirici.
    0
    0
    Yanıtla
  • vatandaş (4 yıl önce)
    Bu yıl insanlara yaşattığınız eziyeti belkide 64 yıl yapmadınız sorumlu kimse kesinlikle görevden alınmalı bir Malatya fabrikanın yanından geçince kulağınızı çınlattı
    0
    0
    Yanıtla
  • drcengiz (4 yıl önce)
    konuyla pek alaksı yok ama ALLAH aşkına hangi akıllının aklına geldi ;seker fabrikasının arkasında ki alternatif yolun hava lojmanları kavsağına trafik ışığı takmak...zaten o yolu ışık olmadığı için alternatif olarak kullanıyorduk 2 gündür ışık koymuşlar ana yoldan daha çok tıkanmaya başladı...müstehak mıyız bu işkenceye???!!!
    0
    0
    Yanıtla
  • malatyam (4 yıl önce)
    fabrika iyi hoş güzelde küspe kokusu kasıtlı olarak 1 yıldır yayılıyor acaba neden dolayı fabrika kapansın diyemi uğraşılıyor
    0
    0
    Yanıtla
  • Huzur (4 yıl önce)
    Leş gibi kokusu rüzgarla birlikte her yeri sarıyor, yetkililere seslenmiyorum Allaha havale ediyorum, duyan ilgilinen yok...
    0
    0
    Yanıtla
  • sd (4 yıl önce)
    devlet eliyle kurulan fabriklar satılmasa keşke kuranlardan Allah razı olsun bu gün birçok hastalığın sebebi mısır nişastasından elde edilen şeklerler ve glikoz şurubu. bu fabrikalar zarar etseler dahi satılmamalı uzun vadede devleti daha büyük zararlara uğratıyor.
    0
    0
    Yanıtla