SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Malatya Şeker Türkiye Birincisi Oldu

0
Güncellendi - 2021-06-07 02:21:28
Malatya Şeker Türkiye Birincisi Oldu
A- A+ PAYLAŞ

Türkşeker, 2020-2021 üretim dönemi raporlarının ve 2021-2022 üretim dönemi planlarının değerlendirildiği 2021 Fabrikalar Buluşması'nı gerçekleştirdi. Malatya Şeker Fabrikası, 9 kriterde yapılan değerlendirme sonucu Türkiye birinciliğini elde etti.

Türkşeker'den yapılan açıklamaya göre, Türkşeker, 2020-2021 üretim döneminde 1 milyon 73 bin ton şeker üreterek planlı üretime geçildikten sonraki tüm zamanların üretim rekorunu kırdı.

Pancar üretimindeki bir asırlık tecrübesinin ardından pancar dışı ürünlerde de sözleşmeli tarım sürecini başlatan Türkşeker'in 2021 Fabrikalar Buluşması'nın mottosu "Yeni Dönem, Yeni Yaklaşımlar" oldu.

Geleneksel olarak her yıl fabrikalar buluşması yapan Türkşeker, son 3 toplantısında SWOT analizi yaparken, analizlere göre de stratejiler belirliyor. 2019 yılı itibarıyla belirlenen bu stratejiler ile çok ciddi değişim ve dönüşüm gerçekleştiren Türkşeker, bu yıl yapılan SWOT analizini eğitimci ve yönetim danışmanı Özden Cengizoğlu moderatörlüğünde gerçekleştirdi.

Programın ilk gününde Türkşeker Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Genel Müdür Mücahit Alkan, "Neler Yaptık? Neler Yapacağız?" başlıklı bir sunum yaptı. Sunumda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2019 yılında verdiği pancar fiyatı ile pancar ve şeker üretiminin rekor seviyede arttığı ve 2020-2021 üretim döneminde şeker sanayinin 435 bin ton ihraç amaçlı şeker ürettiği belirtildi. Türkşeker'in ürettiği ihraç amaçlı şeker ile 35 milyon dolar ihracat yaptığı da vurgulandı.

- "Etil alkol üretimi ile sağlık sektörüne can suyu olundu"

Açıklamada görüşlerine yer verilen Türkşeker Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Genel Müdür Mücahit Alkan, pandemi döneminde etil alkol üretimi ile sağlık sektörüne can suyu olunduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:

"Vakıf Katılım ile birlikte yeni kurulan Türkşeker Tarım AŞ ile 'tarladan rafa' felsefesi ile üretilen ürünler ile gıda sektörünün regülasyonuna büyük katkıda bulunuldu. Sözleşmeli tarım ile çiftçi maliyetleri ciddi anlamda minimize edilirken, yeni alınan 1.500 personelle insan kaynağı problemi önemli ölçüde çözüldü. Doğu illerinde çiftçiye verilen primle üretim 2 katına çıkarılırken, küspe ve melas gibi yan ürünler daha katma değerli hale getirildi. Fire ve polar farkları ile ilgili mücadele edilerek üretim maliyetleri minimize edildi. Ayrıca, salçalık domates, patates ve kapya biber gibi ürünlerde hasat döneminde çiftçi lehine piyasa regüle edildi."

Yapılacak yeni yatırımlar ile enerji ve bakım onarım maliyetlerinin minimize edileceğini ve pancardaki polar varlığından daha fazla istifade edileceğini belirten Alkan, "Ankara Şeker Fabrikası'nda devreye alınan 23 bin metrekare topraksız serayı diğer fabrikalara da uygulayarak Entegre Üretim Modeli'ni hayata geçirmeyi planlıyoruz. Aynı zamanda küspe pellet, yem, maya, alkol, organomineral gübre gibi ürünleri de Entegre Üretim Modeli kapsamında üretmeyi hedefliyoruz." ifadelerini kullandı.

- Fabrikaların röntgeni çekildi, Malatya Şeker birinci

Verilen bilgiye göre, Türkşeker 2021 Fabrikalar Buluşması'nın ikinci gününde, Türkşeker'e bağlı fabrikaların röntgeni çekildi. Fabrika müdürleri, fabrikaların performans kriterlerine ilişkin sunumlar gerçekleştirdi.

Programın sonunda 2020-2021 üretim döneminde dereceye giren fabrikalara ödül verildi. 9 farklı kritere göre yapılan performans değerlendirmesi sonucu Malatya Şeker Fabrikası birincilik, Ereğli Şeker Fabrikası ikincilik, Erciş Şeker Fabrikası üçüncülük, Eskişehir Şeker Fabrikası ise dördüncülük ödülü aldı.

Yozgat Şeker Fabrikası'nın akışkan yataklı kazanının yapılmasına sunduğu katkılardan dolayı Yozgat Şeker Fabrikası Müdürü Bedirhan Aka ve Türkşeker’in Ankara Şeker Fabrikası yerleşkesinde kurduğu topraksız seranın yapım sürecindeki katkılarından dolayı da Ankara Şeker Fabrikası Müdürü Mustafa Uslu'ya teşekkür belgesi verildi.

İstanbul, AA- iha

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

6 yorum yapılmış

  • Efsane Malatyasporlu 1966 (2 yıl önce)
    Gurur duyuyoruz, böyle güzel haberlere uzun zamandır uzak kalmıştık. Tarladan fabrikaya emeği geçen herkese teşekkürler. Burada kazanan sadece fabrika ve çiftçi değil, buradaki esnaf, tarladan nakliye taşıyanlar, yol boyunca oto lastikçisi, yol boyu dinlenme tesisleri (lokanta vb. işyerleri), kısacası çok sektör ekmek yiyor, tekrar bu fabrikanın özelleştirilmesini engelleyen her kesimden Allah razı olsun. Üretim üretim üretim
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet (2 yıl önce)
    Gurur verici helal olsun... ama eğri oturup dogruyu konusalim... şehir içinde fabrika olmaz... bu fabrikanın daha büyüğü organizeye yenisi yapılmalı... eski yeri kocaman bir park olmalı....
    0
    0
    Yanıtla
  • Ali Kaya (2 yıl önce)
    Cargill raporuna göre ise zarar ediyordu ve õzelleştirilmesi gerekiyordu. Şimdilerde küspe kokusu ile gündeme gelen şeker fabrikası ve kupon arazisinin başına örülecek olan çorap henüz dokumada. Bitmedi. Fırsat vermeyeceğiz....
    0
    0
    Yanıtla
  • Mustafa (2 yıl önce)
    Çok güzel gurur duydum..
    0
    0
    Yanıtla
  • Enver KALAYCIOĞLU (2 yıl önce)
    Eski bir Şeker Fabrikası mensubu olarak, Malatya ve Elbistan Şeker Fabrikalarında toplam Yedi yılım geçti. Malatya Şeker Fabrikasında üç yıl, Elbistan Şeker Fabrikasında dört yılım geçti. Elbistan Şeker Fabrikası Ticaret Şefliği Görevinde bulundum.Eski Mesai Arkadaşım, Değerli Müdürümüz Suat Altun Kardeşimi ve Fabrikamızın müdürlerini, şeflerini, idari ve teknik personelini, İşçi arkadaşlarımızı, Sendika başkanımız Nuri Murat arkadaşımızı kutluyorum....1975 yılında günde 800 ton , bin ton pancar işleyen fabrikayı, Günde 4200 ton pancar işleyen fabrika haline getirdiler...Tüm zamanların rekorunu kırdılar. 64 yılın rekoru olan 545 bin ton pancar işlediler. Bu ekibe günde 10 bin ton 12 bin ton 15 bin ton pancar işleyecek yeni bir fabrika lazım...Yoncalı Barajı bittiğinde Malatya Şeker Fabrikasının üretimine 300 bin ton eklemek gerekecek....Gurur duydum....
    0
    0
    Yanıtla
  • Hakkı (2 yıl önce)
    Fabrikanın peşkeş çekilerek yandaşlara satılmasına engel olanlardan (başta Veli Ağbaba'ya) Allah razı olsun. Satılması için de her türlü dümeni yapanları da Allah bildiği gibi yapsın. Daha nice rekorlara. Selamlar
    0
    0
    Yanıtla