Malatya'nın teşvikte 6. bölgede yer aldığı yolunda, başta geçtiğimiz günlerde Malatya'da bir toplantıya katılan Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı olmak üzere yerel bazı kurum- kuruluş temsilcilerinin açıklamalarının doğru olmadığı belirtilirken, konuya ilişkin değerlendirme yapan Malatya Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (SMMMO) eski başkanı, Yeminli Mali Müşavir Mustafa Bahadır Altaş, "Yapılan toplantılarda ve açıklamalarda siyasiler tarafından Malatya'nın Yatırım Teşvik Uygulamasında 6. bölgede bulunduğu ifade edilmektedir. Bu doğru değildir. Malatya halen 4. bölge teşvik kapsamında yer alıyor."dedi.
Geçtiğimiz günlerde İnönü Üniversitesi Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mustafa Gültepe, TSE Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Sami Şahintürk'ün yanı sıra il yöneticileri, sektör mensuplarının katıldığı “Türkiye’de Tekstil ve Hazır Giyimde Markalaşma ve Sektörün Geleceği” konulu çalıştayda yapılan konuşmalarda, bakan yardımcısı da dahil olmak üzere Malatya'nın teşvikte 6. bölgede yer aldığının ifade edilmesi, bu konudaki bilgisizliği- habersizliği ortaya koydu.
Malatya'nın da içinde yer aldığı 25 ili kapsayan ve teşvikler içeren Cazibe Merkezi programı süresinin 31 Aralık 2022 tarihinde sona erecek olması nedeni ile Malatya'nın teşvik kapsamındaki durumu hakkında bilgi veren Malatya SMMMO eski başkanı, Yeminli Mali Müşavir, malatyahaber.com Yazarı Mustafa Bahadır Altaş şunları söyledi:
"Yapılan toplantılarda ve bazı açıklamalarda Malatya'nın Yatırım Teşvik Uygulamasına 6. bölgede bulunduğu ifade edilmektedir. Bu doğru değildir çünkü 15 Haziran 2012 Tarihli Ve 2012/3305 Sayılı Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararda Malatya 4.Bölgede yer almaktadır. Yakın zamanda bu konuda her hangi bir düzenleme yapılmamıştır. Hatta 21 Ağustos 2020 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar 2846 nolu Cumhurbaşkanı Kararı ile de yeni bir düzenleme yapılarak, bölgesel teşvik uygulamaları kapsamında, 1 inci, 2 nci, 3 üncü ve 4 üncü bölge illerinin ilçelerinde gerçekleştirilecek yatırımlar ilçenin bulunduğu ilin bir alt bölgesine sağlanan bölgesel desteklerden yararlanma imkânı getirildi. Malatya'da 1. ve 2 OSB'lerin bulunduğu Yeşilyurt ve OSB bulunan Darende İlçesi ile Battalgazi ilçesi bu listede yer almamıştır.
2018 Yılında uygulamaya başlayan ve 2022 yılında sona erecek olan cazibe merkezleri program kapsamında Malatyanın yer almasının Malatya acısından önemli kazanımlar sağlamasına rağmen bu teşvik desteklerinin yatırım OSB de yer alması ve imalat sanayi ile sınırlı olması ve müracaatların üç bakanlıktan oluşan komite tarafından uygun görülmesi halinde destek unsurlarından yararlanacak olması birçok yatırımcı için yatırıma engel bir unsur olarak değerleniyordu. Malatya'ya ilişkin Yatırım Teşvik mevzuatı bu düzenlemeleri içerirken geçtiğimiz günlerde İnönü Üniversitesinde gerçekleştirilen Sanayi ve Teknoloji İşbirliği Kurulu (SANTEK) programı dâhilinde Malatya’da yapılacak olan “Türkiye’de Tekstil ve Hazır Giyimde Markalaşma ve Sektörün Geleceği” konulu çalıştaya Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede’nin çalıştayda söylediği gibi Malatya teşvik uygulamasında 6'ncı bölge değil 4'üncü bölgededir. Aynı şekilde AKP Milletvekili Bülent Tüfenkçi'nin de bir toplantıda söylediği, Malatya'yı 6'ncı bölge teşviklerinden faydalanır hale getirdiklerini şeklindeki ifadesi doğru bir ifade değildir.Yatırımcılar başta olmak üzere bu konunda kamuoyuna doğru aktarılmalıdır.
Özellikle komşularımızdan Kahramanmaraş ve Adıyaman illerinin il genelinde 5'inci bölge OSB'de yer alan yatırımlar içinde 6'ncı bölge teşvik ve desteklerinden yararlanırken Malatya'nın neden hala 4'üncü bölge teşvik kapsamında yer aldığının başta siyasiler olmak üzere bu şehri yönetenler tarafından Malatyalılara açıklanması gerekir.
Cazibe merkezleri programı kapsamında bulunan 25 ilden 21 ilin zaten 5. ve 6. bölgede bulunmaları nedeniyle bu illerde OSB’de yapılan yatırımların yasal olarak 6. Bölge teşviklerinden yararlanmaktadır. Ancak, 4. bölgede yer alan Malatya, Elazığ, Erzincan ve Sivas illeri ise yararlanamamaktadır. Yatırım Teşvik Uygulamalarına ilişkin kararda yeni bir düzenleme yapılarak Malatya, Elazığ, Erzincan ve Sivas illerinin 5. Bölge kapsamına alınması halinde cazibe merkezleri programına ilişkin sürenin uzatılmasına gerek kalmaksızın sorun çözülmüş olacaktır."
malatyahaber.com