SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Malatya'nın Teşvikte 6. Bölge Olduğu Doğru Değil!'

'Malatya'nın Teşvikte 6. Bölge Olduğu Doğru Değil!'
A- A+ PAYLAŞ

Malatya'nın teşvikte 6. bölgede yer aldığı yolunda, başta geçtiğimiz günlerde Malatya'da bir toplantıya katılan Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı olmak üzere yerel bazı kurum- kuruluş temsilcilerinin açıklamalarının doğru olmadığı belirtilirken, konuya ilişkin değerlendirme yapan  Malatya Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (SMMMO) eski başkanı, Yeminli Mali Müşavir Mustafa Bahadır Altaş, "Yapılan toplantılarda ve açıklamalarda siyasiler tarafından Malatya'nın Yatırım Teşvik Uygulamasında 6. bölgede bulunduğu ifade edilmektedir. Bu doğru değildir. Malatya halen 4. bölge teşvik kapsamında yer alıyor."dedi.

Geçtiğimiz günlerde İnönü Üniversitesi Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mustafa Gültepe, TSE Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Sami Şahintürk'ün yanı sıra il yöneticileri, sektör mensuplarının katıldığı “Türkiye’de Tekstil ve Hazır Giyimde Markalaşma ve Sektörün Geleceği” konulu çalıştayda yapılan konuşmalarda, bakan yardımcısı da dahil olmak üzere Malatya'nın teşvikte 6. bölgede yer aldığının ifade edilmesi, bu konudaki bilgisizliği- habersizliği ortaya koydu.

Malatya'nın da içinde yer aldığı 25 ili kapsayan ve teşvikler içeren Cazibe Merkezi programı süresinin 31 Aralık 2022 tarihinde sona erecek olması nedeni ile Malatya'nın teşvik kapsamındaki durumu hakkında bilgi veren Malatya SMMMO eski başkanı, Yeminli Mali Müşavir, malatyahaber.com Yazarı Mustafa Bahadır Altaş şunları söyledi:

"Yapılan toplantılarda ve bazı açıklamalarda Malatya'nın Yatırım Teşvik Uygulamasına 6. bölgede bulunduğu ifade edilmektedir. Bu doğru değildir çünkü 15 Haziran 2012 Tarihli Ve 2012/3305 Sayılı Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararda Malatya 4.Bölgede yer almaktadır. Yakın zamanda bu konuda her hangi bir düzenleme yapılmamıştır. Hatta 21 Ağustos 2020 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar 2846 nolu Cumhurbaşkanı Kararı ile de yeni bir düzenleme yapılarak, bölgesel teşvik uygulamaları kapsamında, 1 inci, 2 nci, 3 üncü ve 4 üncü bölge illerinin ilçelerinde gerçekleştirilecek yatırımlar ilçenin bulunduğu ilin bir alt bölgesine sağlanan bölgesel desteklerden yararlanma imkânı getirildi. Malatya'da 1. ve 2 OSB'lerin bulunduğu Yeşilyurt ve OSB bulunan Darende İlçesi ile Battalgazi ilçesi bu listede yer almamıştır.

2018 Yılında uygulamaya başlayan ve 2022 yılında sona erecek olan cazibe merkezleri program kapsamında Malatyanın yer almasının Malatya acısından önemli kazanımlar sağlamasına rağmen bu teşvik desteklerinin yatırım OSB de yer alması ve imalat sanayi ile sınırlı olması ve müracaatların üç bakanlıktan oluşan komite tarafından uygun görülmesi halinde destek unsurlarından yararlanacak olması birçok yatırımcı için yatırıma engel bir unsur olarak değerleniyordu. Malatya'ya ilişkin Yatırım Teşvik mevzuatı bu düzenlemeleri içerirken geçtiğimiz günlerde İnönü Üniversitesinde gerçekleştirilen Sanayi ve Teknoloji İşbirliği Kurulu (SANTEK) programı dâhilinde Malatya’da yapılacak olan “Türkiye’de Tekstil ve Hazır Giyimde Markalaşma ve Sektörün Geleceği” konulu çalıştaya Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede’nin çalıştayda söylediği gibi Malatya teşvik uygulamasında 6'ncı bölge değil 4'üncü bölgededir. Aynı şekilde AKP Milletvekili Bülent Tüfenkçi'nin de bir toplantıda söylediği, Malatya'yı 6'ncı bölge teşviklerinden faydalanır hale getirdiklerini şeklindeki ifadesi doğru bir ifade değildir.Yatırımcılar başta olmak üzere bu konunda kamuoyuna doğru aktarılmalıdır.

Özellikle komşularımızdan Kahramanmaraş ve Adıyaman illerinin il genelinde 5'inci bölge OSB'de yer alan yatırımlar içinde 6'ncı bölge teşvik ve desteklerinden yararlanırken Malatya'nın neden hala 4'üncü bölge teşvik kapsamında yer aldığının başta siyasiler olmak üzere bu şehri yönetenler tarafından Malatyalılara açıklanması gerekir.

Cazibe merkezleri programı kapsamında bulunan 25 ilden 21 ilin zaten 5. ve 6. bölgede bulunmaları nedeniyle bu illerde OSB’de yapılan yatırımların yasal olarak 6. Bölge teşviklerinden yararlanmaktadır. Ancak, 4. bölgede yer alan Malatya, Elazığ, Erzincan ve Sivas illeri ise yararlanamamaktadır. Yatırım Teşvik Uygulamalarına ilişkin kararda yeni bir düzenleme yapılarak Malatya, Elazığ, Erzincan ve Sivas illerinin 5. Bölge kapsamına alınması halinde cazibe merkezleri programına ilişkin sürenin uzatılmasına gerek kalmaksızın sorun çözülmüş olacaktır."

malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

9 yorum yapılmış

  • MURAT (2 yıl önce)
    Sayın Bahadır Bey sanki siyasiler birşeymi biliyor iş olsun. Plaket vermeler resim çek iki tane nutuk at salla gitsin nasıl olsa millet de artık onları dinlemiyor onlarda farkında adı iş yaptık görünsün. yoksa memleketin geldiği durum ortada.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Mehmet Bey (2 yıl önce)
    Doğru bir değerlendirme olmamış, 5. bölgede OSB'de yatırım yapan işçi stopajından yararlanamaz ki, Malatya'nın 5. bölge olmasındansa CMP'nin devam etmesi çok daha iyi...Ki bölge sınıflandırması SEGE'ye göre yapıldığından müdahale etmek pek mümkün değil.
    %15
    %85
    Yanıtla
  • Hacı osman (2 yıl önce)Mehmet Bey isimli kullanıcı yorumuna
    Mehmet efendi 5 bölge de OSB yapılan yatırımlar 6.bolge teşvik desteklerinden yararlanır sizin söylediğinizin aksine çok doğru ve akılcı bir öneri Bu konuyu bir bilene danışsanız iyi olur
    %86
    %14
    Yanıtla
  • 2012/3305 No'lu Karar, Madde 18: "Bölgesel teşvik uygulamaları kapsamında teşvik belgesi düzenlenen yatırımlar, aşağıda belirtilen koşullardan en az birini sağlamaları halinde vergi indirimi ve sigorta primi işveren hissesi desteği açısından bulundukları bölgenin bir alt bölgesinde sağlanan oran ve sürelerde bu desteklerden yararlanabilir." Buradaki ifadeden de anlaşılabileceği gibi alt bölge destekleri sadece vergi indirimi ve sigorta primi hissesi desteği açısından uygulanıyor. Faiz desteği veya Gelir Vergisi Stopajı desteği açısından uygulanmıyor. Gelir Vergisi Stopajı desteği, emek yoğun sektörlerde oldukça kritik bir destek.
    %34
    %66
    Yanıtla
  • Hacı Osman (2 yıl önce)Mehmet bey isimli kullanıcı yorumuna
    Mehmet Efendi Bey bilindiği üzere 01.01.2022 tarihinden itibaren yasal olarak asgari ücret vergiden istisna edilmiştir. Yatırım teşvik belgeli yatırımlarda Gelir Vergisi stopaj desteği uygulaması bu kapsamda istihdam edilen işçilerin ücretlerinin asgari ücrete tekabül eden kısmı üzerinden hesaplanan gelir vergisi şeklinde uygulanmaktadır. Asgari ücretin vergiden istisna edilmesi nedeniyle teşvik yatırımlarda hangi bölgede olursa olsun 6.bölgede dâhil (eğer bir düzenleme yapılmaz ise) fiilen gelir vergisi stopaj teşviki uygulama imkânı ortan kalmış bulunmaktadır. Konuyu bu kapsamda değerlendirirseniz uygulama imkânı ortadan kalkan bir destek için tartışma yapmanıza gerek olmadığını düşünüyorum.
    %50
    %50
    Yanıtla
  • Haklisiniz, sehven sigorta işçi hissesi yerine gelir vergisi stopaji yazmisim.Peki ya sigorta primi işci hissesi? Bu kalem ne olacak? Sizcr bu kalem onemsiz mi? Ne olur buna da cevap veriniz.
    %67
    %33
    Yanıtla
  • Hacı Osman (2 yıl önce)Mehmet bey isimli kullanıcı yorumuna
    Mehmet bey yazdıklarınız bakınca bu iş sehven yazılan bir konu değil madde numarasına kadar vermişsiniz! Ayrıca yazıyı okursanız Anlatılmak istenen Cazibenin süresinden çok kamuoyuna verilen yanlış 6.bölge bilgisi ve K.Maraş ve Adıyaman 5.Bölgeden yararlanırken Malatya neden bu kapsam dışında kalıyor. Lütfen iyi ve dikkatli okuyarak yorum yaparsanız daha doğru olur. Ayrıca 5. Bölge süreklilik var tüm yatırımları kapsar CMP belirli bir süre ve sadece imalat odaklı bu konu her yönü ile değerlendirilmelidir.
    %50
    %50
    Yanıtla
  • Hüsnü zan yapmışsınız ama soruma cevap vermemişsiniz, belirtiğim referans verdiğim mevzuatta gelir vergisi stopajı ifadesi iddia ettiğiniz gibi geçmiyor. Sadece Vergi indirimi ve sigorta primi işveren hissesi desteğinden oluşmuyor teşvik. Sigorta işçi hissesi desteği, kişi başı aylık 905 TL, 100 kişilik istihdamda, 10 yıl boyunda yaklaşık 10 milyon ekstra destek demek. Bunu yok saymak, tuhaf. Faiz desteğinden bahsetmiyorum bile.
    0
    0
    Yanıtla
  • Bölgesel gelişmişliğe göre belirleniyor teşvikdeki bölge sınıflandırması, referans alınan çalışma SE-GE, metodolojisini eleştirebilirsiniz, endeks için baz alınan kriterleri veya ağırlıklandırmaları, hesaplamaların hatalı olduğunu ispat etmeye çalışabilirsiniz. Şahsen 4-5 kişinin hazırladığı çalışmaya göre tüm Türkiye'de teşvik sisteminin belirlenmesini ben de doğru bulmuyorum. Ama siyasiler şu bölgeden bizi şu bölgeye değiştirsin, nüfuzlarını kullansınlar diye il özelinde kamuoyunda beklenti oluşturulması, ülke genelinde bizi geriletir, ilerletmez. CMP'nin değeri, 2024'den sonra kaybedildiğinde bir şekilde anlaşılacak ama çok geç olacak. Zira teşvik istatistiklerine zaman bulup ta bakabilirseniz 2012-2018 arası (CMP öncesi), Malatya için ölü dönem olduğu, GES yatırımları dışında doğru düzgün teşvikli yatırım olmadığı görülecektir.
    0
    0
    Yanıtla