MKE TEKLİFİNE İMZA ATAN AKP'Lİ 2 MALATYA MİLLETVEKİLİNE: "KEŞKE MEMLEKETE HAYIRLI TEKLİFLERE İMZA ATSALARDI.." Cumhuriyet Halk Partisi Malatya Milletvekli ve Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, son yıllarda Araştırma ve Geliştirme alanında önemli atılımlar yaparak 2018 yılındaki 103 Milyon TL olan net karını 2020 yılında 708 Milyon TL’ye çıkaran ve Türk Silahlı Kuvvetleri’nin en büyük silah ve mühimmat tedarikçisi olan Makine Kimya Endüstrisi’nin şirketleştirilmesi için AKP Meclis Grubu tarafından verilen Kanun Teklifi’nin, MKE’nin özelleştirilerek belirli bazı çevrelere peşkeş çekilmesi amacını taşıdığını vurgulayarak, “MKE’nin özelleştirilmesi, Türkiye’nin en stratejik kurumu olan Türk Telekom’un özelleştirilmesi örneğinde olduğu gibi bu ülkeye ihanet olur. Çok büyük bir yanlış yapıyorsunuz, bunu yapmayın” dedi.
Türkiye’nin Savunma Sanayi alanında en büyük kurumu olan ve tarihçesi Fatih Sultan Mehmet dönemine kadar uzanan Makine Kimya Endüstrisi Kurumu’nun, “Hantal yapıya sahip olduğu, çağdaş tenolojik donanımın gerektirdiği dönüşümleri yapamadığı. İngilizce bilen personel alımı yapılmak istendiği halde, maaş veremediği için personel alamadığı” gibi gerekçelerle Anonim Şirket’e dönüştürülmesini öngören AKP Meclis Grubu’nun Kanun Teklifi, TBMM Milli Savunma Komisyonu’ndaki sert tartışmaların ardından oy çokluğu ile kabul edildi.
Ağbaba’nın sert muhalefeti sonuç verdi
CHP Malatya Milletvekli Veli Ağbaba’nın hem medyada hem de TBMM Milli Savunma Komisyonu’nda MKE’nin özelleştirilmesi yolunu açacak boşluklar içeren söz konusu Kanun Teklifi’ne yönelik sert muhalefeti belirli bir düzeyde sonuç verdi ve Kanun Teklifi’ne, “MKE için Özelleştirme Hükümlerinin uygulanmayacağı” yönünde ilaveler yapıldı.
Aralarında AKP Malatya Milletvekilleri Ahmet Çakır ve Hakan Kahtlı’nın da olduğu 104 AKP Milletvekili tarafından imzalanarak TBMM Başkanlığı’na sunulan Kanun Teklifi ile MKE Kurumu’nun şirketleştirilmesi öngörülüyor.
“MKE’nin şirketleşmesi teklifine imza veren AKP Malatya Milletvekilleri, keşke memleket için hayırlı tekliflere imza atsalardı”
CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, malatyahaber.com’a yaptığı özel açıklamada da, MKE’nin sonu özelleştirme ile bitecek şirketleşmesinin Türkiye’nin ulusal çıkarları için değil, belirli bazı çevreler için yapılmak istendiğini belirterek, “Bu teklifte 104 milletvekilinin imzası var ama, bu teklifi milletvekilleri hazırlamadı. Bu tür teklifler ya Saray’dan geliyor ya da özelleştirmeyi isteyen lobilerden geliyor” dedi.
“AKP Malatya Milletvekilleri imza verdikleri tekliflerini savunmak için Komisyon’a bile gelmediler”
Teklifi hazırlayan milletvekillerinin Kanun Teklifi’ni okumadıkları konusunda iddiaya girebileceğini belirten CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, “Keşke bizim Malatya Milletvekilleri de memleket için hayırlı tekliflere imza atsalardı. Maalesef imza attıkları Kanun Teklifi’ni savunmak için Milli Savunma Komisyonu’na bile gelmediler” dedi.
TBMM Milli Savunma Komisyonu’nda sert tartışmalar…,
AKP hükümetine yakınlığı ile bilinen Memur-Sen’in bile, “Şirketleşmenin sonu özelleştirme” gerekçesiyle karşı çıktığı söz konusu Kanun Teklifi’nin TBMM Milli Savunma Komisyonu’nda dün yapuılan görüşmeleri oldukça sert tartışmalara sahne oldu.
TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı İsmet Yılmaz başkanlığında yapılan Komisyon toplantısında, CHP Grubu adına konuşan Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, MKE’nin tarihsel geçmişi, TSK açısından stratejik ve Milli Güvenlik bağlamındaki önemi, Türkiye ekonomisi açısından son derece kritik bir konuma sahip olduğunu belirterek, getirilen Kanun Teklifi’nin, MKE’nin özelleştirilmesine giden yolun açılmasını amaçladığını savundu.
AKP’li temsilcilerin, MKE’nin şirketleşmesinin sonucunun özelleştirme olacağı yönündeki iddiaları reddettiğini hatırlatan CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, “Özelleştirdiğiniz bütün devlet kurum ve kuruluşlarının statüsünü değiştirirken verimlilik, etkinlik gibi perdeleme yapan savunmalar yaptınız. Oysa, hepsinin nihayetinde özelleştirildiğini görmedik mi?” dedi.
MKE’nin akıbetinin, Katarlılara teslim edilen Tank Palet Fabrikası gibi olacağını savunan Veli Ağbaba, Tank Palet’in devletin elinden çıkmasının sakıncalarına yönelik eleştiride bulunduklarında, önce, “özelleştirme yok, işletme devri” denildiğini, daha sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, “Özelleştirme diye bir şey yok” dediğini hatırlatan Veli Ağbaba, “Değerli arkadaşlar, tank paletin bu memlekette özelleştirilmesi akla hayale gelmezdi. Hele hele kendini yerli ve millî söyleyenlerin cesaret edeceği bir şey değildi. Ama yaptılar. Özelleştirme yok dediler, oysa 481 sayılı Karar özelleştirmeyi kapsıyordu” diye konuştu.
“Tank Palet’i satmak vatana ihanetti; sattınız”
TSK’ya ait Tank Palet Fabrikası’nın özelleştirlmesiyle son bulan süreci anlatan Veli Ağbaba şöyle konuştu: “Biz doğruları öğrenmeye çalışıyoruz Sayın Bakanım. Başbakan’dan alamıyoruz, Cumhurbaşkanı’ndan alamıyoruz. Kimden alıyoruz biliyor musunuz doğruyu? Doğruyu bir kasette, bir bant kaydında AKP MYK üyesi Ethem Sancak anlatıyor. Ethem Sancak diyor ki: “Reis bana buranın yüzde 51’ini verdi. Ben bu parayı götürebilirim diye düşündüm, kasadan bir ortak buldum.” diyor ve tank paleti Katarlılara teslim ettiler. Kim diyorsa ki: “Katarlılara teslim edilmedi.” Yalan. Bakın, diyoruz ki biz: “Tank palet vatandır, vatan satılmaz.” Tank paleti satmak, vatana ihanettir diyoruz. Nasıl ki ne bileyim, Hakkâri’nin bir alayında, bir tabur asker neyse bizim için tank palet odur.” dedik, tank palet bile satıldı”.
“Tank Palet’i bile sattınız, MKE’yi mi satmayacaksınız…”
“MKE satılır mı, satılmaz mı? Bal gibi satılır değerli arkadaşlar” diye konuşan Veli Ağbaba, “Tank Palet’i bile sattınız, MKE’yi mi satmayacaksınız…” dedi.
“Türk Telekom özelleştirmesi tarihimizin en büyük yolsuzluğudur”
Ülkelelerin barışta ve savaşta en stratejik ve en kritik kurumlarının başında TELEKOM kurumunun geldiğini belirten Veli Ağbaba, AKP Hükümeti’nin Türk Telekom’u da, şu an MKE için ileri sürdüğü, ancak asla gerçekleri yansıtmayan, “Hantallık ve verimsizlik” gerekçesiyle Lübnanlı Hariri ailesine sattığını, Hariri ailesinin Türk Telekom için ödemesi gereken parayı ödemediğini ve Türk Telekom’u borç batağına sürüklediğini vurgulayan Veli Ağbaba AKP’nin özelleşitirme politikalarını şöyle eleştirdi: “Bakın, bir başka örnek, bu da büyük ihanettir. Bu Türk Telekom’un satılması. Bakın, “Katar aşkı” diyorsunuz ya, bizim Katar aşkımız yok, sizin var aşkınız. Sizin Araplar aşkınız var, Hariri ailesiyle dayanılmaz bir ilişkiniz var, dayanılmaz bir aşkınız var. Bu Hariri ailesi, Türk Telekom, değerli arkadaşlar, bizim tarihimizde görmüş olduğumuz en büyük yolsuzluktur, en büyük ihanettir, hainliktir. Ya, Türk Telekom arkadaşlar, o Türk Telekom ki Türkiye’nin en önemli kurumu. Bakın, on beş yıl önce 6,5 milyara Lübnanlı Hariri ailesine, Suudi ortakla satılıyor bu Telekom değerli arkadaşlar, bakın, anlatayım adım adım: Türk Telekom’un yüzde 55’i Suudi bağlantılı Lübnanlı Hariri ailesine satılıyor. Satılırken borcu yok, kasasında tam 2 milyar dolar var değerli arkadaşlar. 2005-2015 arasında 14 milyar dolar kâr etmiş net. 2016’ya dek 12,6 milyar dolar temettü ödendi. Hariri bu temettünün 7 milyar dolarını cebe attı. Aynı zamanda Oger Türk Telekom’u borçlandırmaya başladı. Satılırken borçsuz, cebinde 2 milyar dolar olan Telokom 3,5 milyar dolar borçlandırıldı. Bu borçlar da faizle borçlandırıldı. Ardından değerli arkadaşlar, özelleştirme parasını ödemedi bu Arap Oger ailesi, Hariri ailesi. Sadece 1,4 milyar doları ödedi. Yani 7 milyar dolar temettüyü cebine koydu, 2 milyar dolar da kasadan aldı gitti. Ne oldu biliyor musunuz? Ne oldu? Allah aşkına ne oldu? Bu Türk Telekom Türk bankalarının kucağına atıldı, 5 milyar dolar borçla kucağına atıldı. Şimdi, siz buna “Evet.” diyorsanız “Doğru.” diyorsanız benim söyleyecek bir lafım yok”.
Görüşmeler sonunda, Kanun Teklifi’ne, MKE için özelleştirme hükümlerinin uygulanamayacağı yönünde ilaveler yapıldıktan sonra, teklif kabul edildi.
Güler HAZAR, malatyahaber.com