Büro Memur-Şen Şube Başkanı Feyim Bingöl, Malatya’daki kamu kurumlarında çalışan 20 bin taşeron çalışan kişi olduğunu, 1 Kasım 2015'ten önce iş başı yapanların ‘özel sözleşmeli personel’ statüsünde kamuda istihdam edileceğini bildirdi.
Feyim Bingöl, hükumetin, kamudaki taşeron personelin özel sözleşmeli personel statüsünde devlet kuruluşlarına alınmasını değerlendirdi. Taşeron firmada çalışan elemanların, kamuda özel sözleşmeli personel statüsünde istihdam edileceklerini açıklandığını anımsatan Bingöl, “2016-2017 Memurların toplu Sözleşmede 4/C’ lilerin kadroya geçilmesi gerektiğini ve toplu sözleşmede maddesinin ötelenemeyeceğini bu çalışmanın bir an önce hayata geçirilmesi gerektiği, Maliye Bakanı Naci Ağbal, kamu idareleriyle belediyeler ve il özel idarelerinde yaklaşık 720 bin asıl ve yardımcı iş yapan taşeron personelin kamuda "özel sözleşmeli personel" pozisyonunda istihdam edileceğini, bu konudaki tasarıyı 1-2 hafta içinde Meclise gönderebileceklerini bildirdi. AK Parti'nin seçim beyannamesinde ve hükümet programında asıl işlerde çalışanların kamuya alınması sözü verildiğini, hükumetin yaptığı değerlendirmeler sonucu asil işi yapanları kapsamıştı. Ancak yardımcı işlerde çalışanların da kamuya alınmasına kararını vermiş bulunmaktadır. Ancak, kamu idareleriyle belediyeler ve il özel idarelerinde yaklaşık 720 bin asıl ve yardımcı iş yapan taşeron personelin kapsama girdiği görülmektedir. Taşeron firmada çalışan elemanların, kamuda özel sözleşmeli personel statüsünde istihdam edileceklerini bildiren yetkililer, bu kapsamda çalışacaklarla ilgili yeni istihdam edecekleri pozisyonun kapsamını, çalışma koşullarını, mali ve sosyal hakları ve yükümlülükleri düzenleyeceklerini ifade etmişlerdir. Bu konuda Sayın Maliye Bakanı yasal düzenleme hazırlıklarını yürüttüğünü ve son aşamaya geldiklerini, düzenlemeyi 1-2 hafta içerisinde Meclise gönderebileceklerini belirtmiştir” diye konuştu.
Çalışanların yıllarca verdikleri emeklerinin karşılığında kamuda istihdam edilme imkanı getirildiğini söyleyen Bingöl, “Esas olan, vatandaşın hizmeti kaliteli ve istediği gibi alabilmesidir. Bu çalışanlarımızın inşallah bugünkü cefakar, vefakar çalışma anlayışlarını kamuya geçtiklerinde devam ettirirler ve böylece hizmet verimliliği ve kalitesinde yakalanan bu performanslarına da katkı sağlar. Kimler nasıl yararlanır, ve yerleşileceklerdir; İlimizde de 20 bin taşeron çalışanımız bulunmaktadır. 1 Kasım 2015'ten önce işe girenler yararlanacak. Yine Sayın Ağbal'ın verdiği bilgiye göre, personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde çalışanlar kapsama girecek. Bir yerde anahtar teslim götürü hizmet yapılıyorsa, kaç personelin çalışması gerektiği sözleşmede belirtilmemişse burada çalışan taşeronlar kapsama girmeyecek. Güvenlik, temizlik personeli gibi yardımcı personel; Sağlık Bakanlığında, üniversitelerde yardımcı hizmetlerde çalışanlar, kamu idarelerinde hemşire, büro görevlisi, bilgi işlemci gibi asıl işleri yapanlar düzenlemeden yararlanacak. Kapsama dahil personelin 1 Kasım 2015'ten önce işe girmiş ve halen çalışmaya devam ediyor olması gerekecek. Bu kişiler, devlet memurluğuna atanmak için aranan şartları taşıyacak. Emekli aylığı almaya hak kazanmış ya da 65 yaşını doldurmuş taşeron işçi düzenlemeden yararlanamayacak. Kamuda tam zamanlı hizmet veren taşeron işçi, düzenlemeden yararlanacak, kısmi zamanlı çalışanlar ise bu haktan faydalanamayacak” diye konuştu.
SINAV YAPILACAK
Kamuya alınacak personelin 12 ay boyunca görev yapıyor olması şartı aranacağını anlatan Bingöl, “3, 6 ay gibi geçici hizmetler kapsamında çalıştırılan personel kanun kapsamına girmeyecek. Kamuya geçişte kişinin mesleği ve kamu hizmetini yapabilmesi için gerekli bilgi ve donanıma sahip olup olmadığını belirlemeye yönelik sınav yapılacak. Sınavın ayrıntıları tasarıda belirlenecek. Taşeron işçiler atanmaları halinde geçmişe dönük hak talebinde bulunamayacak. Belediye ve il özel idarelerinde kapsama dahil olacak taşeron personel, bu kurumların şirketlerinde istihdam edilecek” ifadelerini kullandı.
iha