Suriyeli sığınmacıların 2013 yılından bu yana barındığı Fatih Mahallesi’ndeki Konteyner Kent Kurban Bayramı öncesi boşaltıldı. Boşaltılan konteyner kentteki 6 bin 354 Suriyelinin de Malatya’da ikamet etmesi uygun görülürken, engelli veya yaşlı olan 435 Suriyeli, Kahramanmaraş’taki kampa gönderildi. 1765 kişi de ikamet etmek istedikleri diğer illere nakledildi.
Konteyner Kentin boşaltılmasıyla birlikte yapılan çalışmalar hakkında bilgiler veren Vali Aydın Baruş, “Savaştan kaçıp Türkiye’nin merhametine sığınan Suriyeli vatandaşların, toplumumuzun huzurunu bozmadan, Türk toplumuna uyum sağlayarak yaşamaları için her türlü tedbiri aldık” dedi.
“Malatya’da 29 bin 516’sı Suriyeli olmak üzere 32 bin 421 yabancı kalıyor”
Konteyner Kentte boşaltıldığı tarih itibariyle 8 bin 520 Suriyelinin barındığını söyleyen Vali Baruş, “Barınma merkezimizde en son 8520 Suriyeli kalıyordu. 1591 aileye tekabül ediyor. Bu ailelerden 1184 aile Malatya’da yaşamayı tercih etti. Göç İdaresi Genel Müdürlüğü bu talebi kabul ederek 6 bin 354 kişinin Malatya’da ikamet etmesini uygun gördü. Diğerleri ise çeşitli illere gitmek istediklerini belirttiler. Yaklaşık da 2200 kişi de diğer illere gittiler. İkamet etmek istedikleri illere gittiler ama yaşlı engelli olanlar, kampı tercih edenler de ihtiyaçları karşılandığı için kamp olan illere gittiler. Yani 2200 kişi içerisinde 435 kişi de Kahramanmaraş’taki göçmen kampına gönderildi” dedi.
Malatya’da barınan yabancı rakamlarına ilişkin de son bilgileri veren Vali Baruş, “ilimizde 32 bin 421 yabancı kalıyor. Bunların 29 bin 516’sı Suriyeli, yani geçici koruma statüsünde olanlar, 1061 uluslararası koruma statüsünde olanlar var. Genelde Afgan, Irak, İran uyruklu olanlar var. Birleşmiş Milletlere iltica başvurusu bulunup beklemede olanlar. Bir de 1844 kişi de çeşitli ikamet izinleri olanlar var. Eğitim, sağlık gibi nedenlerle ilimizde ikamet izinleri olanlar var” diye konuştu.
“1500 kişilik Geçici Geri Gönderme Merkezi oluşturuluyor”
Geçici Barınma Merkezi’nin (Konteyner Kent) boşaltılmasından sonra Göç İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından bir çalışma yürütüldüğünü ifade eden Vali Baruş, ağırlıklı olarak İstanbul olmak üzere Malatya veya başka illerde ikamet izni bulunmayan, ülkeye kaçak yollardan giren yabancı uyruklu vatandaşların geri gönderilmesi için 1500 kişilik Geçici Geri Gönderme Merkezinin kurulacağını söyledi. Vali Baruş, şu bilgileri aktardı:
“Özellikle İstanbul’da ikamet izni bulunmayan yabancıların İstanbul’da gönderilmesi söz konusu. Veya hiçbir ikamet kaydı bulunmayan Suriyelilerin kamplara gönderilmesi söz konusu. Bu çerçevede de diğer illere yabancıların gönderilmesi söz konusu. Bir de hiçbir izni ve ikameti bulunmayanların sınır dışı edilmesi de gündemde. Ülkeye kaçak yollarla gelenler var. Bunlar genelde Afganistanlı, Pakistanlı. Diğer illerde geçici olarak oluşturulan geri gönderme merkezlerine gönderilecekler. Bu kapsamda da daha önce geçici barınma merkezi olan yerimiz şimdi geçici gönderme merkezi olacak. Kampın bir bölümünde tabi. Güvenlik önlemleri alınıyor şu anda. Birkaç gün içinde hazır olacak.
Mevcutta zaten 400 kişilik bir Geçici Geri Gönderme Merkezimiz var, şu anda 263 kişi var. Bunlar ülkelerine geri gönderilecekler. Yasal bir şekilde ülkemize girmemiş olanlar. Bunlar da peyderpey gönderilecekler. Yeni dönemde de yaklaşık 1500 kişilik bir yer oluşturulacak ama dediğim gibi bu geçici olacak.”
“Suriyelilere bir kereye mahsus konuta taşınma yardımı yapılacak”
Suriyelilerin konuta taşınmaları için bir kereye mahsus yardım yapılacağını, bunun dışında kampta kalma şartları kapsamında kentte yaşayacaklarını kaydeden Vali Baruş, bu konudaki çalışmalarla ilgili de şu bilgileri aktardı:
“Biz tabi Malatya’da ikamet edecekler için muhtarlarımızla görüştük. Mahallelerine gelen Suriyelileri kayıtlarını yapmadan önce eğer Malatya’da ikamet izinleri varsa, mahallede yaşamalarına izin verin diye. Başka bir ilden gelmişlerse geldiği ile göndermemiz gerekiyor. Bunu da yapıyoruz. Geldiği ile gönderiyoruz ancak kanuni mazeretler çerçevesinde mazeretleri olanları Malatya’ya gelenleri kabul ediyoruz. Anne- babası veya yakını veya hastası olanlar oluyor, bunlara da Malatya Göç İdaresi Müdürlüğü tarafından ikamet izni verilebiliyor.
Kamptan ayrılan Suriyeliler evlerde kalacak. Ev kirası ödeyecekler. Zaten geçici bir yardım veriliyor. Konuta taşınması için bir sefere mahsus yardım veriliyor. Ama Birleşmiş Milletler bünyesinde yürütülüyor. Fert başına verilen 120 Liralık yardım da zaten yine Birleşmiş Milletler bünyesinde yürütülüyor. Kızılay vasıtasıyla veriliyor. Kampta kalmaları önemli değil dışarıda da olsalar bu yardım devam edecek. Aynı koşullarda dışarıda kalacaklar. Devletimiz tarafından ayrıca bir yardım yapılması söz konusu değil.”
Vali Baruş, savaştan kaçıp Türkiye’nin merhametine sığınan Suriyeli vatandaşların, toplumun huzurun bozmadan,uyum içinde yaşamaları için gerek muhtarlar, gerek Emniyet Müdürlüğü ve Belediye zabıtaları ile birlikte her türlü güvenlik tedbirlerini aldıklarını da vurgulayarak “Mahalle muhtarlarına ziyaretlerimiz oluyor. Hem muhtarlarımıza hem emniyetimize talimatlarımınız oluyor. Suriyeliler asla dilencilik yapmayacak. Dolayısıyla toplumun huzurunu bozmasına müsaade etmeyeceğiz. Bir takım tedbirler alıyoruz. İlimize dışarıdan gelen, ikamet izinleri olmayanlar sokulmayacak. Emniyetimiz, jandarmamız ve mahalle muhtarlarımız bu konuda son derece tedbirli. Biz onların Türk toplumuna uyumu ile ilgili bazı programlar dahilinde belli çalışmalar yürütüyoruz. Özellikle Malatya’da Suriyeli çocukların yüzde 80 oranında okula devamları var. Dolayısıyla çocukların eğitimi noktasında devamlarının sağlanması bu uyum çalışması için en önemli parametrelerinden birisi. Amacımız savaştan kaçıp Türkiye’nin merhametine sığınan bu insanlarla birlikte yaşama anlayışımızı geliştirmek” diye konuştu.
Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com