AKP Merkez Karar Yönetim Kurulu Üyesi Üyesi ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık, TOKİ Başkanlığı tarafından son iki yılda Malatya’nın 8 ilçesinde 5 bin 333’ü afet konutu, 1594’ü kentsel dönüşüm konutu ve 79’u sosyal konut olmak üzere toplamda 7 bin 6 adet konut üretildiğini açıkladı.
Milletvekili Çalık, Malatya’daki temasları kapsamında kamu kurum ve kuruluşlarını ziyaret ederek, çalışmalar hakkında bilgi aldı. Çalık, ilk olarak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nü ziyaret etti. İl Müdürü Ali Laloğlu ve ekibi ile bir araya gelerek, Malatya’daki afet, kentsel dönüşüm ve ilçelerde devam eden yatırım ve çalışmalarla ilgili değerlendirmelerde bulunan Çalık, “2020 yılında yaşadığımız deprem hepimizi çok ciddi etkiledi” dedi. Deprem sonrası Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, AFAD ve TOKİ’nin çok ciddi emek sarf ettiğine dikkat çeken Çalık, “Ama daha işimiz bitmedi, eksik kalan yerlerimiz var. Yerinde dönüşüm yaptığımız yerler bulunuyor. Kentsel dönüşümlerin yapıldığın alanlardan, depremde hasar gören evlerin ilk tespitinden son teslimatına kadar emeği olan ekiplerimize teşekkür ediyorum. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanımız Murat Kurum’a da canı gönülden teşekkür ediyorum. Malatya’mız için ne istediysek, bütün eksikleri tamamlamak için büyük bir çaba sarf etti. Sayın Cumhurbaşkanımızın nezdinde Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemiyle etin ve hızlı çözüm üreten bir bakan ve onun hızlı ve etkin çözüm üreten bürokratlarısınız” ifadelerini kullandı. Çalık, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına bağlı TOKİ Başkanlığı tarafından son iki yılda Malatya’nın 8 ilçesinde 5 bin 333’ü afet konutu, 1594’ü kentsel dönüşüm konutu ve 79’u sosyal konut olmak üzere toplamda 7 bin 6 adet konut üretildiğini kaydetti.
Milletvekili Çalık, daha sonra TÜİK Malatya Bölge Müdürlüğünü ziyaret ederek, Bölge Müdürü Ali Tüfekçi ve ekibi ile bir araya geldi. Çalışmalar hakkında bilgi alan Çalık, TÜİK’in hem Türkiye genelinde hem de Malatya’da nüfus artış hızı, evlenme-boşanma, eğitim, işgücü, gelir dağılımı, dış ticaret, bitkisel üretim, hayvansal üretim gibi alanlardaki verileri tespit etmek amacıyla çok önemli çalışmalar yaptıklarını ifade etti. Milletvekili Çalık, TÜİK’te verilere göre, Malatya’daki nüfus artış hızının çok azaldığını kaydederek, şunları söyledi: “Malatya’daki nüfus artış hızımızı, göç hızımız etkiliyor. Malatya’nın göç almakla birlikte göç verdiğini görüyoruz. Nüfus artış hızında Malatya ile Türkiye’yi karşılaştırdığımızda; Türkiye’deki nüfus artış hızımız binde 12,67 iken Malatya’da ise binde 3,14’e düşmüş vaziyette. Bunun en önemli sebebi maalesef kaba doğum hızımızın düşmüş olması. Malatya’da kaba doğum hızı 2020 yılında binde 12,07’ye gerilemiş vaziyette. Nüfus artış hızını artırabilmek için nüfus, demografi çalışıyoruz.”
Milletvekili Öznur Çalık, daha sonra Malatya Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü’nü ziyaret ederek, İl Müdürü Vahap Toman ve personellerle bir araya geldi. Milletvekili Çalık, 86 meslek danışmanının Malatya’da iş arayan vatandaşlara yardımcı olduğunu ifade etti. Malatya’daki işsizlik verilerinin Türkiye ortalamasının altında olduğunu kaydeden Çalık, “Malatya, bölge ortalamasının da altında yer alıyor. İşsizlik oranı yüzde 10’lar civarında görülüyor. Malatya’da 40 bin civarında iş arayan var ama hala aktif olarak çalışanlarda bu başvurular içerisinde yer alıyor” dedi.
Milletvekili Çalık, temasları kapsamında Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Malatya İl Müdürlüğünü ziyaret etti. Çalık, İl Müdürü Tekin Kutlu ve çalışan personellerin talep, istek ve önerilerini dinledi. Milletvekili Öznur Çalık’ın sonraki durağı Fırat Kalkınma Ajansı oldu. Fırat Kalkınma Ajansı'nı (FKA) ziyaret ederek Genel Sekreter Abdulvahap Yoğunlu ve FKA çalışanlarımızla bir araya gelen Çalık, bölgenin ve Malatya’nın kalkınması için yürütülen program ve projelere ilişkin istişarelerde bulundu. Milletvekili Çalık, istişare sonrası yaptığı açıklamada şunları söyledi: “10 yıl içerisinde 350 milyon TL’ye yakın projeler desteklendi. Bu projeler içerisinde engelliler, kadın ve gençlere yönelik istihdamı artırıcı projeler hayata geçirildi. Hem sosyal hem kültürel hem ekonomik katkısı olan bu projeler için cumhurbaşkanımıza teşekkür ediyoruz. Malatya, Cazibe Merkezleri Destekleme Programına dahil edilmiş ve bu program çerçevesinde de birçok desteği şehrimize kazandırmış vaziyetteyiz. Cazibe Merkezleri Destekleme Programı kapsamında birçok program desteklendi ve hayata geçirildi. Malatya’da son 3 yılda kadın kooperatiflerimizin sayısını artırdık. Şu anda Malatya’da 22 tane kadın kooperatifimiz aktif faaliyet gösteriyor, her ilçemizde de bir kadın kooperatifimiz var. Yeşilyurt Belediye Başkanımız ile daha önce görüşmüştük, Dijital Teknolojiler Merkezi’nin Milli Eğitim Bakanlığımızın Bilim Sanat Merkezleriyle birlikte çalışabilecek bir merkeze dönüştürülmesini çok önemsiyoruz. Bu kapsamda Dijital Teknolojiler Merkezi’nin Malatya’ya kurulmasını bizde gönülden destekliyoruz, bu projelerin geçmesi için elimizden geleni yapacağız. 2.OSB’de İŞGEM’de 30’a yakın fabrikada imalat yapan atölyelerimiz var. Tekstilkent Projesi bizim için çok önemli, 3 bin kişi istihdam edilecek. Bu proje kapsamında biten çalışmaların yanında devam eden çalışmalarımızda var. Yaptığımız Lisanslı Depo, TMO’nun kayısıyı almasına vesile oldu. Kayısıyı TMO aldı, fiyat belirlendi. Şuanda kayısı fiyatlarıyla ilgili hiçbir sorun yaşamıyoruz, üreticilerimiz alnının terinin karşılığını alıyor.”
Milletvekili Çalık, son olarak Malatya Vakıflar Bölge Müdürlüğünü ziyaret ederek, Bölge Müdürü Adem Bacanlı ve ekibiyle birlikte yatırım ve projelerle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Çalık, görüşme sonrası yaptığı açıklamada, “20 yıldır Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Türkiye’de ve Malatya’da birçok vakıf ederimiz ayağa kaldırıldı. 20 yıllık süreçte atalarımızın bize miras bıraktığı eserleri ayağa kaldırdık. Yeni Cami’de restorasyon işlemleri tamamlandı ve ibadete açıldı. Çevre düzenlemesiyle ilgili bakanımızla görüştük. Duvarların alçaltılması istendi, şu anda o çalışmalar devam ediyor” ifadelerini kullandı.
Bülten