Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, "Malatya'da son dönemde maalesef 'yatırım yatırım' diyorlar, yaptıkları şey binaları tayin etmek. Devlet kurumlarını oradan oraya oradan oraya geçiriyorlar" dedi.
Malatya'da bir dizi temaslarda bulunan Ağbaba, CHP Malatya İl Başkanı Enver Kiraz ile birlikte Malatya Gazeteciler ve Televizyoncular Cemiyeti'ni ziyaret ederek, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.
Yerel medyanın sorunlarının çok büyük olduğunu ifade eden Ağbaba, "Hem ilan anlamda hem de ekonomik anlamda çok zor durumdalar. Özellikle yerel medya mutlaka desteklenmelidir. Basın, demokrasinin olmazsa olmaz koşulu, öğesidir. O nedenle basının desteklenmesi gerekiyor" dedi.
Ağbaba, Malatya'yla ilgili değerlendirmelerde bulunarak, şunları söyledi: "Malatya'da son dönemde maalesef 'yatırım yatırım' diyorlar, yaptıkları şey binaları tayin etmek. Devlet kurumlarını oradan oraya oradan oraya geçiriyorlar. Malatya'ya adliye yapılacaktı. Ne oldu o adliye soran var mı? Beylerderesi'nde yer bakıldı, 'adliye yapılıyor' denildi, ne oldu adliye? Adliyeyi, adliyenin yanındaki daha önce FETÖ dershanesi olan yere adliye binasının bir kısmını taşıdılar. Bunu 'yatırım' diye yutturuyorlar. Malatya Nüfus Müdürlüğü'nü aynı binaya taşıdılar. İş-Kur 4 yılı aşkın süredir kirada. 'yer depreme dayanıksız, yeni bina yapılacak' denildi, güçlendirmeye karar verdiler. Eski binayı güçlendiriyorlar. Allah aşkına deprem bölgesi Malatya'ya yapılacak iş mi? İş-Kur'un bir binası yok. AKP, Malatya'da bir bina yapılmayacak duruma gelmiş. Kuzey Çevreyolu'nu biliyorsunuz. Kuzey Çevreyolu herhalde bu çalışmayla herhalde 2050'yi bulur. '2020'de bitecek' denilen yol herhalde 2050'yi bulur. Sosyal Güvenlik Kurumu'nun Dörtyol'da bir binası var. Bu bina, Malatyalıların gözü önünde bir başka yere taşınıp, orayı da birilerine vermeye çalışıyorlar. Sosyal Güvenlik Kurumu'nun 10 dönüm artı 5 dönüm yeri var. Eğer taşınacaksa, yeni binaya ihtiyaç varsa yer var oraya yapılmalıdır. Ama bu bina boşaltılarak birilerine peşkeş çekilmemelidir. Malatya'da örnekleri çok, bu binada peşkeş çekilmemelidir. Ne yapıyorlar, Yimpaş'a taşıyorlar. Burnumuza pis kokular geliyor."
Battalgazi Halk Eğitim Merkezi'nin 3 kez yer değiştirdiğini anlatan Ağbaba, "3 kez tayini çıktı. Binaların tayinini çıkarıyorlar. Fen Lisesi, Kernek Anadolu Lisesi 3'üncü kez yer değiştiriyor. Malatya büyüyüp, gelişmesi, yatırım yapılması gerekirken maalesef yeni bir bina yapılmasından çok binalar yer değiştiriyor. Binaların oradan oraya tayin eder gibi taşımaya devam ediyorlar. Malatya'da devam eden bir tane yatırım yok. Barajı, göleti durmuş durumda. Maalesef AKP döneminde, bu dönemde Malatya'da kan kaybeden bir şehre dönüşmüş durumda" dedi.
Ağbaba, Malatya'nın sorunlarının artarak devam ettiğini ileri sürerek, yeni yatırım yapılmadığını, eskiden devam eden yatırımlarında durduğunu savundu.
Kayısı Festivali'ne de değinen Ağbaba, şunları söyledi:
"Kayısı Festivali'ni her geldiğimde söyledim. 'Malatya Kayısı Festivali'ni yapmalıdır, eğer yapamıyorsa biz CHP olarak talibiz' diyorduk. Kayısı Festivali yapıldı. Yapılması değerli ve önemlidir. Çünkü bir kentin en önemli simgesi olan kayısımızın tanıtılmaması son derece yanlıştı. Kayısı Festivali'ni başka iller yapmaya başlamıştı. Yanlış bir siyaset anlayışının sonucudur. Kayısı Festivali her yıl yapılmalıdır. Daha da görkemli yapılmalı, Malatya'nın markasına katkı yapmalı diye düşünüyoruz."
Ağbaba, Arapgir'de gerçekleştirilen fotokamp, Hekimhan Ceviz Festivali ve Arguvan Türkü Festivali'nin önemli etkinlikler olduğunu da sözlerine ekledi.
Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) meselesinin gündeme geldiği günden buyana çeşitli söylemlerin olduğunu ifade eden Ağbaba, "En son cumhurbaşkanı, 'bunlar çift dikiş istiyor' dedi. Herkes biliyor ki gariban EYT'lilerin çift dikiş falan istediği yok. Aç kalmamak için emekli olmaya çalışıyorlar. Hakları gasp edilmiş, aç kalmamak için hiç değilse emekli olup karınlarını doyurmak istiyorlar. EYT'lilerin başka bir beklentisi de yok. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nda 9 bürokratın çift dikiş maaş aldıkları ortaya çıktı. İletişim Daire Başkanı'nın 8 dikiş maaş alıyor. Erdoğan'ın danışmanları kimi 3, kişi 8 dikiş maaş alıyor. Bir tarafta yoksullukla boğuşan, aç kalmamak için emekli olmaya çalışan EYT'liler, diğer tarafta kamunun tamamı çift dikiş alıyor" iddiasında bulundu.
Ağbaba, açıklamasını şöyle sürdürdü:
"Tarihi Ankara Gar'ı bakanın sahip olduğu bir özel üniversiteye resmen peşkeş çekiliyor. Ankara tarihi tren garı yetmiyor, Atatürk Orman Çiftliği'nde tam tamına 555 bin metrekare arazi aynı üniversiteye peşkeş çekiliyor. Buna en yakışan şeyde burası bir çiftlik cumhuriyeti. Çiftlik cumhuriyeti gibi yönetiliyor. Fakir fukara iş bulamazken, millet iş ararken, işsizlik tarihin en büyük rekorlarını kırarken, birileri Ankara'yı talan etmekle meşguller. Tarihi Ankara tren garının bir üniversiteye verilmesi normal bir ülkede olur mu? Atatürk Orman Çiftliği Atatürk'ün mirasının bir bölümüne kaçak bir üniversite yapacaklar. Bu kabul edilebilir bir şey değildir."
Siyasi Etik Yasası'nı hazırladıklarını kaydeden Ağbaba, "Gelin hodri meydan bir etik yasası çıkaralım. Hem belediyeler hem de kamuda ne kadar çift dikiş varsa bunları da engelleyelim. AKP'den bu konuyla ilgili tek bir ses çıkmıyor. Diyoruz ki siyasi etik yasasını meclis açıldığı gün getirelim, gelin kanunlaştıralım. Hiç çık çıkmıyor, cevap vermiyorlar. Yandaş medya CHP'deki 3-5 tane yanlışı görüyor. Cumhuriyet Halk Partisi kararlı kendi yandaşını, akrabasını, kardeşini işe alanların bizim partimizle işi olmadığını, partimizde barındırmayacağımızı genel başkanımız söyledi. Yandaş medya bunu ballandıra ballandıra anlatıyor ama AKP kendi içine bakmıyor" şeklinde konuştu.
İşçilerin kıdem tazminatının Cumhuriyet Halk Partisi'nin kırmızı çizgisi olduğunu ifade eden Ağbaba, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Her bakan değişiminde işçinin kıdem tazminatı gündeme geliyor. İşçinin kıdem tazminatı, son kalesi, güvencesi, alın teridir. Sendikalar ve işçiler buna 'kırmızı çizgimiz' diyor. Cumhuriyet Halk Partisi olarak bizlerde 'Bu bizim kırmızı çizgimizdir' diyoruz. 1 Ağustos'ta başlayacak olan kamu kesimi toplu görüşmeleri var. Hükümetle memurlar arasında 2019-2021 yıllarını kapsayacak olan toplu görüşmeler süreci başlıyor. TÜİK tarafından 6 aylık enflasyon oranı 5,01 olarak açıklanmıştı. Memurlara yüzde 5,1 zam verilmişti. Oysa 12 aylık ortalamalara bakıldığında enflasyon tam yüzde 19,88'dir. TÜİK'in enflasyonu düşük göstermesinin sebebi 3-5 kuruş maaş alan devlet memurunun bu hakkını da elinden almak."
"UMARIM UEFA'DA DEVAM EDERİZ"
Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Yeni Malatyaspor'a Olimpija Ljubljana maçında başarılar diledi.
Ağbaba, UEFA Avrupa Ligi 2.Ön Eleme rövanş maçında Yeni Malatyaspor'un Slovenya temsilcisi Olimpija Ljubljana ile karşılaşacağını anımsatarak, "Hep birlikte Malatyaspor'u destekliyoruz. Buradan bütün Malatya olarak onlara kalbimizle destek duygularımızı gönderiyoruz. Umarım UEFA'da rakibimizi eleriz ve yolumuza devam ederiz. Hocamız Sergen Yalçın'ın başarılı olacağına inanıyoruz. Yeni Malatyaspor'umuza inanıyoruz ve inşallah turu geçeriz" dedi.
Ferdi DURDU, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com