SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Malatya'da Deprem Sonrası Neredeyse Doktor Kalmadı"

A- A+ PAYLAŞ

 Malatya Girişimci İş İnsanları Derneği (MAGİNDER) Yönetim Kurulu, “Deprem” gündemiyle toplandı. Toplantıda Malatyalının sahipsizlik duygusuna kapılmaması için duyarlılık gösterilmesi gerektiğine dikkat çekilirken, “Şehrin hafızası yok edilmemeli ve ticari hayat en kısa sürede canlandırılmalı” denildi.

Kısa adı MAGİNDER olan Malatya Girişimci İş İnsanları Derneği Başkanı Salih Karademir, 6 Şubat günü yaşanan deprem felaketinden Malatya'nın ağır yaralar aldığını belirtirken, yönetim kurulu olarak ‘Deprem” gündemli toplantı yaptıklarını açıkladı. Yerinde dönüşümün Malatya için önemli olduğuna vurgu yapan Başkan Karademir, Malatya'nın sesini yeterince duyuramamasından kaynaklı bir ‘sahipsizlik' duygusuna kapıldığını ifade ederken, şehrin yeniden yapılanması sırasında dikkat edilmesi gereken konu başlıklarını tek tek ele aldıklarını söyledi.

Malatya'da 22 bin iş yerinin yıkıldığını hatırlatan MAGİNDER Başkanı Salih Kandemir, “Malatya'nın ticari yaşamı ayağa kaldırmadan normale dönmesi mümkün görülmemektedir. Şehrin merkezinde çarşı acilen hayata geçirilmelidir. Yeniden inşa konusunda acil yapılacak binaların planlamasının doğru yapılması ve hızlı bir şekilde bitirilmesi gerekmektedir” dedi.

Başkan Karademir, yönetim kurulu olarak aldıkları kararları ise, "Deprem sonrası Malatya'nın diğer deprem yaşanan illere göre az hasarlı gösterilmesi, gereğince medyada yer almaması özellikle yöneticilerin ve siyasilerin konuya acil önem vererek adım atmaları gerekir. 

İl dışındaki hemşerilerimizin Malatya'ya dönüşünü sağlayabilmek için acilen barınma konusu önce geçici sonra kalıcı olarak halledilmelidir. Bu noktada konteyner kentler temini ve tahsisi ile vatandaşların Malatya'ya dönüş yolu açılmalıdır. 

Malatya'da 22 bin iş yeri yıkılmış bulunuyor. Ticareti ayağa kaldırmadan Malatya'nın normale dönmesi mümkün görülmemektedir. 22 bin yıkık işyerine geçici 2 bin konteyner işyeri tahsisi yüzde 10'luk ihtiyaca dahi cevap verememektedir. Tüccar, esnaf, işletme sahibi bu durum da nasıl ayakta kalabilir acil çözüm üretilmelidir.

 Şehir merkezinde çarşı acilen hayata geçmelidir. Bu Malatyalının yeniden şehre dönüşü için zorunluluk arz etmektedir. Malatya'da büyük bölümü yıkıma uğramış çarşının yeniden yapılması sırasında kent hafızasına sahip mekanlar (bakırcılar çarşısı, şire pazarı, balıkçılar ve kasap pazarı, mısır çarşısı, bilindik özellikleriyle Akpınarı özellikle yeni cami ve yeni cami meydanı v.s.) kesinlikle bu yeniden yapılanmanın içinde yer almalıdır. 

İmar konusunda yerinde dönüşüm şarttır. Organize sanayi bölgesinde orta ölçekli işletmeler için 300-500 metrekarelik TOKİ mantığında imalathaneler yapılmalıdır. 

Sağlıkta çok özel bir noktada bulunan Malatya'da deprem sonrası neredeyse doktor kalmadı. Reçete yazdırmanın çileye döndüğü Malatya'da Sağlık Bakanlığının acilen atamalar yapmasını bekliyoruz. Eğitime acilen geçilmezse şehre Malatyalının dönüşünü mümkün görmemekteyiz. 

2023-2024 eğitim ve öğretim dönemine hasarlı okullara yönelik tamirat - tadilatlar yetiştirilmeli, geçici konteyner sınıf ve okullar her şartta uygun alan ve mahallerde eğitim sezonuna hazır bekletilmelidir. 

Organize sanayi bölgesine enerji desteği çıkarılmalıdır. Ticari çekler KGF (Kredi Garanti Fonu) desteği ile acilen ödenmelidir. Esnafın tüccarın ödeme imkanı bulunmayan çekleri, KGF kredisi ile ödenmeli, uzun vadeli ödeme kolaylığı sağlanmalı ticaretin gündelik işleyişi mümkün kılınmalıdır. Esnafımıza en azından 3-4 ay boyunca sürebilecek KDV istisnası getirilmelidir. 

TOKİ firmaları kesinlikle Malatya'daki tüm yapı ve işlemlerde Malatya firmaları ile çalışmalıdır. Malatya ticari yaşamına hem hayati bir katkı hem de can suyu olacak bu çalışma, özelde yetkilileri tarafından takip edilmelidir. Bizlerde takipçisi olacağız. 

MAGİNDER Malatya Girişimci İş İnsanları Derneği olarak Üniversitelere ve akademisyen bilim insanlarımıza çağrıda bulunuyoruz. Malatya'nın depremselliği ve imarı konusunda bilimsel bildiriler yayınlanmalı, yol haritası bilimsellik üzerine yapılandırılmalıdır. 

Deprem sonrası yine ortaya çıkan bir gerçek olarak mevcut Beylerderesi Turgut Özal viyadüğüne alternatif yeni bir viyadük kesinlikle yapılmalıdır. Malatya'mızın doğal kaynak suyu konumundaki içme suyu için en hızlı, bilimsel ve anlaşılır açıklama acilen kamuoyu ile paylaşılmalıdır. Şehrin imarında kesinlikle yerinde dönüşüm yapılmalı, şehir hafızası bu yerinde dönüşümde özel bir itina ile ele alınmalıdır. 

Bu noktada bir önerimiz yerinde yapılacak tarihi ve manevi değere sahip Yeni Cami imar edilirken gelecek nesillere yaşadığımız depremin ayrıca yansıtılabilmesi için yıkılmış alandan bir bölüm muhafaza altına alınmalı ve korunmalıdır. 

Sanayicisi, tüccarı, memuru, işçisi ve tüm halk katmanları ile Malatyalı, Malatya'nın yeniden oluşumuna katkı vermelidir. Malatyalı iş adamlarımız özelde il dışında Türkiye ve Dünya'ya mal olmuş değerli hemşerilerimiz şimdi şehrin yeniden yaşama kavuşması, imarı için katkı vermelidir. Malatya konusunda ne denli duyarlı ve duygusal olduklarını bildiğimiz bu insanlarımızı ana-baba yurdu Malatya'mıza, memleketlerine omuz vermeye sadece davet etmiyor göreve çağırıyoruz. 6 Şubat 2023 bir milattır. Deprem gerçeği tüm yaşananlar ile göz önünde acılar, kaybedilenler, yaşanan travma, korku ve panikle ortadadır. Malum belirli gün ve haftalara belirli konuların daha iyi anlaşılabilmesi anlatılabilmesi için ad ve anlam yüklenmektedir. 

Buradan hareketle yüzyılın afeti olarak adlandırılan bu büyük yıkım yıllarca depremselliğin konuşulduğu haftalar içinde anılmalı, malum bu haftalara tatbikatı, depremden korunma yöntemleri ve yoğunluklu eğitimlerle yön verilmelidir. Teklifimiz o dur ki 6 Şubat haftası her yıl okullarda, kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum örgütlerinin desteğinde yurt çapında 'Deprem Duyarlılığı Haftası' olarak ilan edilmelidir“ şeklinde sıraladı.

Bülten- iha

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

31 yorum yapılmış

  • Aydın (1 yıl önce)
    iş insanlarımızın açıklamaların bir kısmı yerinde olmuş. Ancak bazen sırf laf söylemek için konuşulanları görünce üzülmemek elde değil. şu saçmalığa bakar mısınız "deprem duyarlılığı haftası" . ne demek yani bir hafta deprem görüntüleri izlet, yılın kalan diğer 360 gününü unut. Türkiyede gün ve hafta kutlamaları artık mide bulandırıcı seviyelere kadar geldi. sadece görüntüden ibaret göstermelik ve ruhsuz , hiç bir davranışsal öğretisi olmayan protokol fantazisi... Bütün hafta ve gün kutlamaların hepsi kaldırılmalı ve gerçekten ahlaki davranışlara sahip bireyler yetiştirmek için ne yapmamız lazım onu düşünmek gerekir. çünkü ahlaklı bireyler için gün ve hafta kutlamalarına gerek yok zaten. Madem genç bireylerden oluşan bir iş insanı ekibisiniz. sizlerden daha gerçekçi ve uzun vadede toplumun faydalanacağı öneri ve fikirler bekleriz.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Akif bozdoğan (1 yıl önce)
    Çok doğru çok haklı ve yerinde bir tespit,ama kim duyuyorki...Milletin oyu ile seçilmiş Malatyanın sözde vekilleri neredeler,ne ile meşguller....soruyorum.
    %50
    %50
    Yanıtla
  • Hasan Navruz (1 yıl önce)
    MAGINDERin yapmış olduğu tespitler,öneriler ve değerlendirme çok yerindedir.Deprem sonrası şehrimizin yeniden inşasinda dişarıdan kapalı kapılar ardında kararlar alınmamalıdır,yereldeki STKların,mühendis ve mimar odalarının görüşleri alınarak yerinde yenıden dönüşüm yapılmalı.Il dışına gidenlerin geri dönüşü için yapılması gereken yol ve yöntem neyse biranonce hayata geçirilmeli.Bir şehri besleyebilcek kapasitedeki nitelikli tarım arazilerini ayakaltı etmenin nelere mal olduğunu hepimiz gördük.
    %50
    %50
    Yanıtla
  • Ahmet (1 yıl önce)
    Hele birde çarşılar yerinde yapılmasın ki hepimiz o zaman Malatya nın nüfusunu görmüş olalım
    %56
    %44
    Yanıtla
  • Dertli (1 yıl önce)
    Nihayet aklı başında biri,detaylı tespitler yapip ve mantıklı ve uygulanabilir tavsiyelerde bulunmuş.
    %58
    %42
    Yanıtla
  • Masum köylü (1 yıl önce)
    Yakın zamanda afet dışı illerden afet olan illere tayin açıldı ama ne hikmetse neredeyse hiç bir sağlıkçı Malatyayı tercih edip gelmedi. Neden acaba? Yetkililer bir düşünsün bunu. Ayrıca herkes görevinin başında, kimse maval okumasın. Takım elbiseli abiler amcalar bilip bilmeden konuşmasınlar. Herkes işine baksın. İnsanların canı burnunda, durup durup element uydurmayın.
    %70
    %30
    Yanıtla
  • Malatyali (1 yıl önce)
    Sen ülkenin yetişmiş iş gunucu enflasyona zaten herkes gibi onlar da eziliyor. Üstüne saglikta şiddet, üstüne 5 dk da bir hasta bakma , üstüne GİDERLERSE GİTSİNLER dedikten sonra çok geç sanki... Afgan, Suriyeli bedava okullara sokun onlari doktor yapın
    %91
    %9
    Yanıtla
  • Malatya (1 yıl önce)
    Bu doktorlar nereye kaçtı suç değilmi hani vatandaşın onlara yaptığı hakaretler suçtu ya onlarında bizlere yaptığı suç sayılsın malatyanın bulunmaz belediye başkanları milletvekilleri ve siyasileri şehri çıkmaza ve bilinmeze sürüklediniz şimdi kimse kalmadı ilçe seviyesine düşecek koskaca şehir bari Elazığın yada Kayserinin ilçesi olsun
    %67
    %33
    Yanıtla
  • Birilerinin giderlerse gitsinler dediğinde alkışlıyorduk. Ne oldu bak gittiler. Asıl itmesi gerekenler belli de vay benim gözü kör vatandaşlarıma.
    %79
    %21
    Yanıtla
  • dr cengiz (1 yıl önce)Malatya isimli kullanıcı yorumuna
    sayın yorumcu kaçan yok hatta koşarak gelmek isteyen var bunlardan biri de benim..istanbuldayım ve memleketime dönmek istiyorum ama SAĞLIK BAKANLIĞI ENGEL OLUYOR anladın mı..balık baştan kokmuş malatya ya gelmek isteyen bir dr arkadaşım daha var o da benim gibi uzman hekim..müracaat sonucunda sağlık bakanlığının bize dediği şey nedir biliyormusun BELKİ 9 AY SONRA KADRO AÇARSAK OLABİLİR....özetle bunu diyor sağlık bakanınız..o da emri kimden alıyor biliyorsunuz...sen ve senin gibiler önce sistemi görün düzeni eleştirin sonra kişileri gerekiyorsa eleştirirsin..vaziyet bu hemşehrilerim BEN DR CENGİZ HACIEVLİYAGİL ŞEHRİMDE ÇALIŞMAK İSTİYORUM AMA ENGELLENİYORUM!!!!!!!!!!
    %100
    %0
    Yanıtla
  • İşte bizde kokuşmuş politika ve siyasetten bahsettemeye çalışıyoruz siyaset ve politika araya girdimi herkes biryere gidiyor ben sana en küçük bir örnek vereyim imam bile adamını buldu kaçtı biliyormusun
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Ahmet (1 yıl önce)
    Acaba şehrin nüfusu azalırsa büyük şehir olma özelliğini kaybeder mi Diyelim ki düştü. O zaman ne olur. Millet vekili sayısı düşer mi. Yazzzzikkkkkkk bu siyasilere. Ne yer ne ederler O zaman
    %79
    %21
    Yanıtla
  • seneye nüfus verileri açıklandığında merkez 200 bin ilçeler 120 bin civarı çıkar büyükşehir için 750 bin şartı var
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Büyük ihtimal büyükşehirlikten alınır genel nüfusuda 300 bini zor geçer 750 bin şartı aranıyor milletvekili sayısıda 3 de kalır tahminimce ve Malatya merkez nüfusta 150-200 bin arası olur
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Malatyalı (1 yıl önce)
    Siz hangı sıfatla bu yorumları yapabılıyorsunuz saglıkcımısınız bakıyorum da hepinız gömlek kravat pozlar yerınde hangı vıllanızda kalıyorsunuz gıdın bakın hastaneye elektrık yok sular camurlu asansor calısmıyor klimalar calısmıyor doktorlar bu sartlarda hasta odalarında kalıyorlar eşlerıyle cocuklarıyla hepsıde burda görevlerınde depremın ılk gununden berı bilmıyorsunuz villalarınıza gerı dönun daha az zarar vermiş olursunuz
    %82
    %18
    Yanıtla
  • Cengiz (1 yıl önce)
    Yazınızda onlarca sorundan bahsedilerken neden sadece şehirde nerdeyse doktor kalmadı kısmını cımbızla çeker gibi almışsınız...üstelik bu idda doğruda değil...şehirde henüz il dışına atanmış bir doktor dahi yok...hepsi görevlerinin başında üstelik nerdeyse hepsinin kalacak yeri olmadığı için başka şehirlerden çocukalrını burakıp gidiş geliş yapıyorlar...şuan hastanelerde acil ve polklinik hizmetleri veriliyor...sağlam olan sağlık ocakları açık...kapalı olanlarda çadırlarda hizmet veriyor...varandaşın Malatyada işini en kolay halletiği kurum sağlık kurumlarıdır ..daha bir çok kurum dopru dürüst hizmet veremiyorken sağlık hizmetleri kesintisiz devam ediyor...
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Okadar yer gezdim hiçbir aile hekimi göremedim kapalı dört hastane kapalı heyet yok elazığa gönderiyor milleti biliyormusunuz beyefendi tek battalgazi ve yeni devletin acil açık
    %50
    %50
    Yanıtla
  • Heyette ne işin var maaşın mı kesildi ötv indirimli araç mı alacaksın. Git Elazığ dan al.
    %50
    %50
    Yanıtla
  • yapı denetim (1 yıl önce)
    ilk günden itibaren çalışan bir meslek grubuna böyle bir yazıdan cımbızla çekip başlık atmak ne kadar doğru , bütün kurumlar felç olmuşken , 60. gün toplanmışlar kendi dallarında ne yapmışlar onları anlatsınlar sonra sağlıkta ilk saatlerden beri emek veren depremzede sağlık çalışanı ile ugraşsınlar, aşevi mi açmışlar, hastanelere, çadırkentte revirlere mi ulaşmışlar, aile hekimlerine yardım mı etmişlerde konuşuyorlar. ilk saatlerden itibaren hastane acilleri çalıştı, saglam aile hekimlikleri 7 gün hizmete geçti, mücelli saglık ocağında vatandaş kaldı,hem hizmet verildi hem sığınıldı, haber yaparken iyice araştırıp başlık atın.
    %75
    %25
    Yanıtla
  • ali (1 yıl önce)
    Çok dogru söylemiş, yerden göge kadar haklı birde siyasiler bu sekilde düşünse keşke
    %63
    %37
    Yanıtla
  • Serkan (1 yıl önce)
    Devletin bu doktorların çalışma sistemini çözmesi lazım .. istedigi zaman bırakıp gitmeyecek ...bu ne iştir anlamadım gitti devletin hiçbir kurumunda doktora verilen ayrıcalık kadar başka bir kurumda yok... Giderse bütün yetki ve diploması elinden alınmalı bune böyle
    %26
    %74
    Yanıtla
  • Şuanda hiçbir doktor veya sağlık personeli şehir dışına çıkmadı hepsi görev yapıyor atamalar da istifalar da durdurulmuş durumda 60 günden buyana durmaksızın çalışan kurumlardan biri emniyetse digeride sagliktir
    %62
    %38
    Yanıtla
  • Belki haklısınız ama 1 özel hastane hariç hepsi kapalı. Devlet hastaneleri yoğunluk nedeniyle verimli çalışamıyor. Battalgazi devlet hastanesinde kadın doğum polikliniği ancak haftanın 3 günü çalışa biliyor. Dahiliye desen doktor 1 dk da bir hasta bakmak zorunda. Çok giden doktorumuz var ve gitmekte haklılar da. Sonuçta onlarda insan ve herkesin korumakla mükellef olduğu ailesi var.
    %50
    %50
    Yanıtla
  • Doktorun diplomasını babanmı verdi ki kafana göre alıyorsun.
    %78
    %22
    Yanıtla
  • Malatyalıyım Elbistanda görevliydim 2 depremide elbistanda yaşadım 8 gün boyunca 24 saat hastanedeydik hemde ailelerimizle. neler yaşadığımızı bir biz biliriz, yorum yaparken biraz insaflı olun. tayin için tek tercih malatya yazdım hayırlısıysa olsun eleştirecekseniz doktorları değil 2 aydır şehrimize temiz su sağlayamayan yöneticileri eleştirin.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Mehmet (1 yıl önce)
    Malatya ciddi anlamda çok kötü heryer enkaz heryer hasarlı bina yollar kapalı hayat durmuş şuanda Allah’tan gelmiş hamdolsun. Ben bir depremzede olarak tedavi olamadım Malatya da bel fıtığımdan dolayı hergün sabah akşam acillerde iğneyle ağrı kesiciyle ayakta duruyordum. 3 büyük hastanemizde poliklinikler hizmet vermiyordu bi kaç özel hastane açıktı onlarında hasar durumu belli değildi muayene ve emara benden bin lira ücret talep ettiler. Sağlık bakanımız acilen bu işe bir el atması lazım. Rabbim Bu Mübarek ayda tüm hepimizin yardımcısı olsun…
    %59
    %41
    Yanıtla
  • destekli at (1 yıl önce)Mehmet isimli kullanıcı yorumuna
    depremin ilk gününden bu yana sadece bir tane özel hastane açık resmi kayıtlarda da mevcut. 1 mart itibariyle poliklinikler hizmet vermeye başladı ve depremin ilk gününden bu yana mr ve tomografi aktif olarak hizmet vermekte. ve bir sağlıkçı olarak hani beğenmediğiniz sağlık sistemi olarak söylüyorum 34 gün bir fiil ben ve bütün sağlıkçı kardeşlerim abilerim ablalarım nöbet tuttuk sizlere hizmet verebilmek için yani şu yazdıklarını görünce kanıma dokunuyor insanları karalamak için ya da belli başlı mecrileri makamları yalan yanlış yazıpta insanlara manyen vermeyin saygılarımla...
    %83
    %17
    Yanıtla
  • Būlent (1 yıl önce)
    Allah herkesin yardımcısı olsun şu bir gerçek ki malatya bitmiştir 5 yıl sonra şehir biraz kendini gösterecektir 650 bin olan merkez nüfüsu 300 ile 350 bin arası ancak olacaktır yani sıradan bir doğu şehri olacaktır erzincan elazığ ayarında olacaktır
    %70
    %30
    Yanıtla
  • Ahmet (1 yıl önce)
    Devlet acilen yeni uzman Dr ve sağlıkçı tayini çıkarmalı millet korkuyor hasta olsak kim bakacak nereye gideceğiz diye.
    %61
    %39
    Yanıtla
  • Bu eksi verenler dr sanırım :)
    %34
    %66
    Yanıtla
  • Davut44 (1 yıl önce)Ahmet isimli kullanıcı yorumuna
    Giderlerse gitsinler dedikleri doktorlara mi tayin çıkarsınlar ?
    %92
    %8
    Yanıtla