- “Kayısının olmayacağı alanlarda ürün çeşitliliğini geliştirmek için farklı ürünlere yöneliyoruz, farklı türleri Malatya’ya kazandırmak istiyoruz." diyen İl Tarım Müdürü, bu konuda yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Malatya’da ilk defa Tıbbi Ada Çayı yetiştirildi ve tarla gününde hasadı yapıldı.
Malatya Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nün Tıbbi ve Aromatik Bitki yetiştiriciliğinin geliştirilmesi amacıyla yürüttüğü çalışmalar kapsamında ilk defa Battalgazi ilçesinde Adem Ateş adlı çiftçinin bahçesinde Tıbbi Ada Çayı da yetiştirildi.
Yılda en az iki defa hasadı yapılan Tıbbi Ada Çayı’nın hasadı ve tarla gününe Battalgazi Kaymakamı Vedat Yılmaz ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Tahir Macit ile kurum personeli katıldılar.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Tahir Macit; “Kayısının olmayacağı alanlarda ürün çeşitliliğini geliştirmek için farklı ürünlere yöneliyoruz, farklı türleri Malatya’ya kazandırmak istiyoruz. Bugünde Malatya’mızda Tıbbi Ada Çayı hasadı için buradayız. Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin denemesi Malatya’da 2-3 yıldır devam ediyor. Bu sene de farklı türde, 4 türde denemelerimiz var. Özellikle kayısının yetişmediği çukur alanlarda, bu tür ürünlere yönelmemiz gerekiyor. Bütün fidesini, kurutma sistemlerini çiftçilerimize devlet desteği olarak veriyoruz. Yeni ürün olduğu için çiftçilerimiz bu tarımı bilmiyor. Bu konuda teknik elemanlarımız sürekli çiftçilerimizi hem eğitmek, hem yetiştiriciliğinde yardımcı olmak amacıyla çiftçilerimize destek veriyor.” dedi.
Macit; “Tıbbi aromatik bitkiler son zamanlarda bazı hastalıklar için destek tedavisi için kullanılıyor. Malatya’mızın da iklim şartları tıbbi aromatik bitkilerine çok uygun. Özellikle Tıbbi Ada Çayının bölgemizde doğal olarak yetiştiği için aroması, lezzeti ve içeriği olarak çok iyi durumda. Dolayısıyla Malatya’nın özellikle kayısını olmadığı, don tabanı çukur olan yerlerde sulu arazilerde bu bitkileri yaygınlaştırmaya çalışıyoruz. İlk denemede 500 metrekarelik bir alanda Tıbbi Ada Çayı için demonstarsyon amaçlı deneme yapıldı. Daha sonra burada iyi sonuç alındığı takdirde bunu yaygınlaştıracağız.” ifadelerini kaydetti.
Çiftçi Adem Ateş ise, “Kayısılarımın hepsini kökünden söktüm. Tarıma dayalı işler yapmaktayım. Ada Çayı gibi şeyleri de müdürlerimiz bizlere yardımcı oluyor.” dedi.
Bu arada; Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından verilen bilgide ise; 2017 yılı içerisinde 7 ilçede 18 dekar alanda 15 üretici ile birlikte; 8 dekar alanda Çörek Otu, 3.5 dekar alanda Tıbbi Ada Çayı, 3 dekar alanda ise Ekinezya ve 4.2 dekar alanda da Tıbbi Nane yetiştiriciliği yapılmakta olduğu kaydedildi.
Burhan KARADUMAN- Yeni Malatya Gazetesi, malatyahaber.com