SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

"Malatya'da İlk Yapı Taşlarından Biri Konuldu"

0
Güncellendi - 2017-08-16 03:49:11
A- A+ PAYLAŞ

  • İspendere İçmeleri'ndeki incelemede konuşan Sağlık Bakanlığı Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Daire Başkanı Dr. Kalaycı, "Malatya’da şu an çok farklı bir adım atıldı. Üniversite ve Belediye İşbirliği yapılan geleneksel tamamlayıcı tıbbın Türkiye’deki biz Sağlık Bakanlığı olarak yeni bir sloganla başladık. Anadolu Tıbbı adı altında bir yapılanmanın esasında Malatya’da bir ilk yapı taşlarından biri konuldu." dedi.

Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan ve İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, Turgut Özal Tıp Merkezi Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Merkezi’nin açılışına katılan heyet ile birlikte İspendere İçmeleri’nde incelemelerde bulundu. İnceleme gezisinde, sağlık turizmi açısından İspendere İçmeleri’nin önemli bir merkez olacağına dikkat çekildi.

Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan ve İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, beraberinde Turgut Özal Tıp Merkezi Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Merkezi’nin açılışına katılan DAP İdaresi Başkan Yardımcısı Volkan Güler, Sağlık Bakanlığı Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Daire Başkanı Dr. Mehmet Zafer Kalaycı, Battalgazi Belediye Başkan Yardımcıları Yaşar Karataş, Zafer Kırçuval, Ege Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Temel Eczacılık Bilimleri Bölüm Başkanı Prof.Dr. Ahmet Ulvi Zeybek, Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Tuğrul Cabıoğlu, Turgut Özal Tıp Merkezi Başhekimi Prof. Dr. Hakan Parlakpınar ve Battalgazi Belediyesi yetkilileri ile birlikte İspendere İçmeleri’nde incelemelerde bulundu.

İnceleme esnasında açıklamada bulunan Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, İspendere İçmeleri’nde sürdürülen çalışmalara dikkat çekerek, “Burada gerekli inceleme ve araştırmalar hep birlikte yapılıyor. Burada yapılan çalışmalarda bizzat yerinde görüp ve incelemek, yapılan çalışmaların önümüzdeki süreçte geleneksel ve tamamlayıcı tıpla ilgili fiziki mekanlarının oluşturulmasında nasıl bir yol izleyeceğimiz noktasında da arkadaşlarımızın görüş ve önerilerini sabah dinledik. Burada bizzat yerinde görüp dinlememiz noktasında da arkadaşlarımızla birlikte buraya geldik. İnşallah burası sadece Malatya’nın değil, bölgeye ve ülkeye hizmet edebilecek bir şifa merkezi, aynı zamanda mesire ve piknik alanı ve sportif bir alan oluşturma noktasında bir çalışmamız var. Bu çalışmamız ben inanıyorum ki hem Malatya’mıza, hem ülkemize hayırlı neticeler getirecektir. Bu çalışmalar ben inanıyorum ki Türkiye’ye örnek olacaktır. Bu örneklemede de rol model anlamında diğer üniversite ve yerel yönetimlere fayda mülahaza edeceğini düşünüyorum. Bu çalışmaların Malatya’mıza ve insanımıza hayırlı uğurlu olmasını diliyorum” diye konuştu.

İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay ise, İspendere İçmeleri’nin sağlık turizmine önemli katkılar sağlayacağına dikkat çekerek, “Turgut Özal Tıp Merkezimizde Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Merkezimizi açtık. Orada artık bütün geleneksel ve tamamlayıcı tıbbi yöntemleri uygulamaya, insanımıza hizmet etmeye başladık. Her bir alanı tek tek uygulayacağız. Arkasından buraya geldik. Burası İspendere Şifalı içmeleri. Burayı Battalgazi Belediyemiz Selahattin Gürkan başkanımız ve ekibi çok güzel bir dinlenme ve sağlık alanı, şifa tesisi ve rekreasyon alanı haline getirme çalışmalarına başladılar. Ve bu çalışmaları yapıyorlar. Bu çalışmaların içerisinde biz Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Merkezi bir şifa alanı olarak burayı İnönü Üniversitemiz olarak Battalgazi Belediyemizde milletimize, insanımıza, şehrimize, bölgemize her taraftan gelen misafirlerimize hizmete açacağız, hazırlayacağız inşallah. Burada geleneksel ve tamamlayıcı tıbbın bazı alanlarının büyük bir merkezini kuracağız. Ve sağlık turizmi sadece Malatya’daki insanlarımıza hizmet veren bir merkez değil, ülkemizin her tarafından, hatta daha da önemlisi sağlık turizmi deyince ülkemiz dışından yabancı turistlerin geldiği, şifa bulduğu bir merkez haline getireceğiz. Hedefimiz o. Şimdi bizim Turgut Özal Tıp Merkezimizde sağlık turizmine başladık. Bugün açtığımız merkezimizin hayırlı olmasını diliyorum. Önümüzdeki aylar içerisinde buraya yapacağımız merkezimizin de başarılı bir şekilde yürümesini ve sonuçlanmasını temenni ediyorum” dedi.

Sağlık Bakanlığı Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Daire Başkanı Dr. Mehmet Zafer Kalaycı’da, İspendere İçmeleri’nin önemli bir merkez olduğunu belirterek, “Türkiye çapında 330 civarında özel sektör ve devlet hastanesi bünyemizde ünitemiz var. Biraz önce sayın Rektörümün söylediği gibi açılışı yaptık ama Malatya’da şu an çok farklı bir adım atıldı. Üniversite ve Belediye İşbirliği yapılan geleneksel tamamlayıcı tıbbın Türkiye’deki biz Sağlık Bakanlığı olarak yeni bir sloganla başladık. Anadolu Tıbbı adı altında bir yapılanmanın esasında Malatya’da bir ilk yapı taşlarından biri konuldu. Biz Bakanlık olarak özellikle satın alma ve uygulama daire başkanlığı yerinde duran bir daire başkanlığı değil. 3500 sertifika eğitimleri düzenlendi. Ve bundan sonra buraların enstitü tarzında araştırma ve geliştirmenin önünü açacak, yani yarınıda düşünen bir yapının kurulması gerekiyor. Sağlık Bakanlığı olarak da biz o yapının kuruluş aşamasına, artık onun alt yapısını, mevzuat kısmını tamamlayıp, sistemin önünü açmak adına çalışmalar başlatmak gerektiği kanaati oluştu. İnşallah İnönü Üniversitesi, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Türkiye çapında Sağlık Bilimleri Üniversitesi bunların ilk basamaklarını açan üniversiteler olacak. İnönü Üniversitesi ilk öncülüğünüde yaptı. Herşeyi ile fiziki alan olsun, Sayın Belediye Başkanımız bu konuda çok ciddi destekte sağlıyor. Ufuk çok büyük, hedefler çok büyük, bizede bürokrat olarak bunların önünü nasıl açabiliriz, bu işleri nasıl kolaylaştırabiliriz, devletin memuru olarak ta nasıl bir hizmet edebiliriz kısmı kalıyor” şeklinde konuştu.

Ege Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Temel Eczacılık Bilimleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Ulvi Zeybek ise, “Tıbbi bitkiler ve Fitoterapi yani bitkilerle tedavi benim alanım. Aynı zamanda onun bir kolu olan Aroma Terapi. Yani kokulu bitkilerle ve içindeki etkin maddelerle tedavi benim uzmanlık alanım. Bu yörenin kapalı bir havza olması buranın en büyük şansı. Dolayısıyla buradaki Aromatik bitkilerin bir envanterinin çıkarılması ve burada onların zenginleştirilmesi ve küçük bir üretim tesisiyle burada halka da örnek olabilecek ya da buraya az önce sayın başkanımızın söylediği gibi gelecek olan öğrencilerinde ne gibi çalışmalar yapılabileceğini öncü bir kuruluşu olma özelliğini taşır. Çok heyecan verici bir proje. Bu projenin ileriye dönük sonuçlarının çok ses getireceğine ve Türkiye için örnek teşkil edeceğine inanıyorum. Bizlere düşen görev burada hangi tedavi edici bilgilerin bulunduğunun önce bir envanterinin çıkarılması gerekecek. Yapılacak çok şey var. Bir taraftan biz de yardımcı olmaya gayret sarf ederiz. Ben bir bilim insanı olarak belediye başkanımızı kutluyorum. Böyle bir işe soyunup bu işe ciddi olarak ele aldığı için. Belediye ile Üniversitenin birlikte çalışması büyük bir şans” dedi.

Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tuğrul Cabıoğlu’da, “Orta Asya’da bizim atalarımız Uygur Türkleri de M.Ö 2 binli yıllarda daha önce yapılan kazılarda Akupunktur’un Türklerinde uyguladığına dair elimizde tarihi bilgiler mevcuttur. Tarihe dayalı bir nosyonu şu anda güncel halini anlatıyoruz. Tabi sonra Türkler ve Çinliler birlikte geliştirmişler bu metodu. 26 bin den fazla Akupunktur konusunda yayın var. Biz burada kanıta dayalı olarak gitme arzusundayız. İnönü üniversitesi de en kısa sürede Akupunktur bölümünü açarak Tamamlayıcı Tıpta bölgesinde yeni sağlık kazanımları getirecek. Sayın Başkanımızın da hep birlikte Üniversitemizle birlikte bu tür bölgeleri bir yandan turizme açması, bir yandan değerlendirmesi Türkiye açısından büyük kazanç olarak değerlendiriyorum. Bir de olaya Üniversite ile Kamu’nun işbirliği ile bilimsel çerçeve de yaklaşmak Türkiye’yi daha ileriye götürecek bizleri daha aydınlığa götürecek diye düşünüyorum. Hem İnönü Üniversitemize hem Belediye Başkanımıza başarılar diliyoruz. Bizde karınca kararınca bilgilerimizi sunduk. Motivasyon vermeye çalıştık. Benim kendi üniversitem olan Başkent üniversitesinde 11 yıldır Akupunktur merkezi açık. Aktif olarak sürdürüyoruz. Bu konuda birçok çalışmalar yaptık. Dünya çapında çalışmalarımız var. Kongrelerde Türkiye adına bunları anlatıyoruz. Şimdi aynı motivasyonu Malatya bölgesine vereceğiz” dedi.

Son olarak konuşan DAP İdaresi Başkan Yardımcısı Volkan Güler, kalkınmanın önemine dikkat çekerek, “2023 Yılında ülkemizin sağlık turizmden hedeflediği gelir 20 milyar dolar. 2010 yılında Türkiye’ye gelen sağlık turizmi için 100 bin civarında. 2015 yılında bu rakam 600 bin civarına yükselmiş. Çok iyi bir trend var. İvme iyi gidiyor. Dolayısıyla 2023 Ulusal Hedefleri açısından en yakın hedefe ulaşabileceğimiz sektörlerden birisi de Sağlık Turizm Sektörü gibi duruyor. Öte taraftan Kayısı boyutuna baktığımızda yıllık ihracatımız 250-300 milyon dolar. Malatya’mızı bir üst gelir grubuna taşımak istiyorsak, Malatya insanımızın refah seviyesini biraz daha arttırmak istiyorsak hali hazırda büyüyen bir pasta var. Artı olarak bir sürü avantajımız var. Sağlık turizmi için kur paritesi aslında bizim için çok avantajlar içeriyor. Diş konusunda bile ülkemiz bir sürü turist çekiyor. Kaldı ki yeni sahalar açtığımızda çok rahat bir şekilde ülkemiz ve özellikle Malatya önemli bir gelir elde edebileceğini düşünüyorum. Bu açıdan sayın Başkanımıza ve Sayın Rektörümüze özellikle teşekkür etmek istiyorum. Normal şartlar altında hiç kimse burayı sağlık turizmine açayım, uğraşayım diye gayret etmez. Rahatlıkla bir rekreasyon alanı yapılıp çıkılır. Herkes mutlu olur ama bunun ötesine talip olmak ayrı bir yük gerektiriyor” ifadelerini kullandı.

Bülten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

1 yorum yapılmış

  • M.Kadıoğlu (7 yıl önce)
    Selahattin başkanım Malatya nın tarihine yapı taşları döşemeye devam ediyorsunuz Allah yardımcınız olsun başarılarınızın devamını diliyoruz.
    0
    0
    Yanıtla