SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Malatya'da Su Ürünleri Sektörü Gelişiyor

A- A+ PAYLAŞ

Malatya il Tarım ve Orman Müdürlüğü, Malatya’da su ürünleri üretim ve ekonomisinin son yıllarda önemli bir gelişme gösterdiğini ve ivme yakaladığını belirterek, Malatya’nın su ürünleri bağlamında zengin bir potansiyele sahip olduğunu, bu potansiyelin artık üretime dönüşmeye başladığını, bu kapsamda Malatya’da su ürünleri sektöründe faaliyet gösteren işletme sayısının 64’e ulaştığını kaydetti.

Malatya’daki su ürünleri potansiyeli, üretimi, sektörün ekonomik büyüklüğü ve kentin su ürünlerine ilişkin vizyonu hakkında Yeni Malatya Gazetesi’nin sorularını cevaplandıran Malatya İl Tarım ve Orman Müdürü Tahir Macit, Malatya’nın 2019 yılı su ürünleri üretiminin 2250 ton olduğunu, 2023 yılı hedefinin ise üretim kapasitesini 5 bin tona çıkarmak olduğunu açıkladı.

“Son iki yılda üretim için yapılan başvurularda önemli artış var”

Ağırlıklı olarak alabalık yetiştiriciliği şeklinde yürütülen Malatya’daki su ürünleri faaliyeti kapsamında, ilin bu sektördeki mevcut toplam kapasitesinin 11 bin 500 ton olarak hesaplandığını belirten Macit, özellikle alabalık üretiminde Malatya’nın önemli bir seviyeye geldiğini vurguladı.

Malatya’daki kaynak sularının çoğunluğunun alabalık üretiminde kullanılmakta olduğunu belirten  Macit, su ürünleri alanında özellikle Karakaya Baraj Gölü’nün önemli rol oynadığını, Karakaya dışında Sultansuyu Barajı ve Sürgü Barajı da üretim için değerlendirildiğini ifade etti.

“Su ürünleri kapasitemizin % 25’ini kullanıyoruz ama…”

Malatya genelinde, 2019 yılı itibariyle su ürünleri tesisi sayısının 64, toplam üretim kapasitesinin 11 bin 550 ton, 2019 yılı su ürünleri üretimi büyüklüğünün 2 bin 250 ton oluğu bilgisini veren Tahir Macit, bu rakamların Malatya’nın su ürünleri kapasitesinin % 25’ini kullandığı anlamına geldiğini belirterek şu bilgileri aktardı:

“Kapasitemizin ancak  % 25 ini üretime dönüştürebilmekle birlikte son iki yılda üretim için yeni başvurular olmuş ve bu yeni başvurular her geçen gün artmıştır. Şu an müracaat aşamasın da olan 8 adet tesisimiz bulunmaktadır. Bu yeni tesislerin toplam kapasitesi 3 040 ton / yıldır. Ayrıca ilimizde 2. Organize sanayi bölgesinde yıllık 6 000 ton kapasiteye sahip su ürünleri işleme tesisi mevcuttur.  Bu tesiste, üretilen balığın tamamı işlenerek ihraç edilmektedir”.

“2018 yılında su ürünleri ihracatı 8 milyon 125 bin dolar olarak gerçekleşti”

2018 yılında su ürünleri ihracat rakamı 8 Milyon 125 bin dolar olarak gerçekleştiğini belirten Tarım ve Orman İl Müdürü Tahir Macit, açıklamasının son bölümünde şu bilgileri aktardı:

“Son iki yılda çeşitli nedenlerden den dolayı bu tesisimiz üretime ve ihracata ara vermiştir. Yine ilimizde üretilen ancak başka bir ilde işlenip ihraç edilen 1 100 ton kadar balık üretimimiz bulunmaktadır. Bu rakam her geçen gün artmaktadır.  Malatya ili Su Ürünleri yetiştiriciliği üretimi bakımından zengin su kaynaklarına sahiptir. Bu zenginliğimizi üretime dönüştürmek adına Malatya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak çalışmalarımız sürmektedir. Bu kapsamda sektörde söz sahibi iş adamlarımız Malatya yatırım yapmaları için davet edilmiş ve bunun için Arguvan bölgemizde bir çalıştay ve gezi planlanmış  ancak pandemi sürecinden dolayı askıya alınmıştır En kısa zaman da bu çalışmamızı gerçekleştirmek için çalışmalarımız devam etmektedir. 2023 yılı hedefimiz  2 550 ton olan üretimimizi 5 000 tona çıkarmak olup çalışmalarımızı bu yönde sürdürmekteyiz. Tüm yatırımcılarımızı bu konuda yatırım yapmak üzere bekliyoruz”

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

FOTO: Arşiv

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

2 yorum yapılmış

  • M.Sinan ÖZTAN (4 yıl önce)
    Barajlarda balık üretimi konusunda her önüne gelene yetki verirsen kirliğide dikkate almak gerekir.
    0
    0
    Yanıtla
  • Hakkı (4 yıl önce)
    su ürünleri fakültesini kaldırıldı diye haber okudum. şimdide su ürünleri gelişiyor diye haber okuyorum. ben var anlamamak sizler ne diyor
    0
    0
    Yanıtla