SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Malatya'da Tarımsal Hasıla 4 Kat Arttı"

0
Güncellendi - 2020-12-15 02:06:25
A- A+ PAYLAŞ

2020 yılı içerisinde Malatya’ya yapılan yatırımlar ve üretimler ile alakalı açıklamalarda bulunan AKP Malatya Milletvekili Hakan Kahtalı, “2020 yılında bugüne kadar yaklaşık 90 milyon lira tarımsal hibe desteği verdik.” dedi.

TARIMSAL HÂSILA 4 KAT ARTARAK 1,8 MİLYAR LİRAYA YÜKSELDİ

Son 18 yılda Malatya’ya yapılan tarımsal yatırımlar ile alakalı bilgi veren Kahtalı, “Malatya'mız için, son 18 yılda; günümüz rakamlarıyla toplam 6,5 milyar lira tarımsal destek ve yatırım yaptık. Malatyalı çiftçilerimize; 2002 yılında 23,5 milyon lira tarımsal destek verilmiş iken, 2019 yılında bu desteği yaklaşık 4,8 kat artışla 112,7 milyon liraya çıkardık. 2020 yılında ise bugüne kadar yaklaşık 90 milyon lira tarımsal hibe desteği verdik. Hükümetlerimiz döneminde Malatya'ya toplam 3,2 milyar lira tarımsal hibe desteği sağladık. Genç çiftçi projemiz kapsamında; 604 projeye tam 18,1 milyon lira ve Kırsal kalkınma destekleri kapsamında ise 44,4 milyon lira hibe desteği verdik. Bütün bu destekler, çiftçilerimizin emeğiyle birleşince de, hemşehrilerimizin tarımsal hâsılası 4 kat artarak 1,8 milyar liraya yükseldi" ifadelerini kullandı.

 KAYISI FİYATLARI YAKLAŞIK İKİ KAT ARTTI

Kahtalı, Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO) kayısıda devreye girmesi ve açıkladığı alım fiyatlarının, kayısı sektöründe üretim yapıp, yıllarca piyasa sorunları yaşayan başta üreticiler olmak üzere pek çok kesimi memnun ettiğini ve ihracata ciddi katkı sunacağını söyledi.

TMO’nun kayısıda taban fiyatı belirlemesinin üreticilerin yüzünü güldürdüğünü belirterek, “2019 yılında başlayan Lisanslı Kuru Kayısı Deposu yatırımını, 2020 yılında hayata geçirdik. Kuru kayısı da lisanslı depoculuğun hayata geçirilmesi ile ürünün emanete bırakılıp depolarda bunun karşılığında üreticinin finansman problemini çözecek bir altyapı oluşturduk. Bununla birlikte taban fiyat oluşturularak, ürünün devletimiz tarafından piyasadaki arz fazlasını depolara çekme imkanı da Toprak Mahsulleri Ofisi’nin ürüne müdahale alımları yapması ile ortadan kaldırılmış oldu” dedi.

KAYISI FİDANI SATIŞLARI TAVAN YAPTI

TMO’nun kuru kayısı alımı yapmasıyla birlikte üreticilerin kayısı üretimine daha fazla ağırlık vermeye başladığını dile getiren Kahtalı, "2020 yılında üreticilerimiz mevcut fiyatlardan çok memnun. Artık üreticilerimize bir güven geldi. Üreticilerimiz bu ürünün sahipsiz olmadığını, yapılan Lisanslı Kuru Kayısı Deposu ve Toprak Mahsulleri Ofisi’nin ürüne müdahale alımları gerçekleştirmesi ile çok fazla miktardaki ürününün olacağı endişesi ve kaygısı içerisine girmekten kurtuldu. Özellikle bu yıl fidan dikilecek arazilere üreticilerimiz kayısı fidanı dikmektedirler. Kayısı fidanı satışları tavan yaptı. Üreticilerimiz kayısı fidanı bulamıyor. Çünkü, artık Üreticilerimiz ürettiği kayısının ortada kalmayacağının, üretim maliyetlerinin altında satılmayacağının endişesinden kurtuldu." dedi.

81 BİN 364 TON KURU KAYISI İHRACATI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Bu yıl TMO'nun kayısı alımına başlaması ile birlikte gerçekleştirilen alımlar hakkında da bilgi veren Kahtalı , "Geçen yıl sezonda, 4 numara diye adlandırılan kuru kayısının kilogram fiyatı 11 lirayken TMO’muz 4 numara kuru kayısıyı kilogram başına kükürtlenmiş için 21 liradan, kükürtlenmemişi (gün kurusu) 23 liradan alıyor. Yani geçen yıla göre kayısı fiyatları yaklaşık iki katı artmış durumda. TMO’nun devreye girmesi ve alım fiyatları, kayısı sektöründe üretim yapıp, yıllarca piyasa sorunları yaşayan başta üreticilerimiz olmak üzere pek çok kesimi memnun etti. Kayısı üreticilerimize her zaman destek veren Cumhurbaşkanımıza çok teşekkür ediyorum” dedi.

Kahtalı, bu yılın 11 ay içerisinde 81 bin 364 ton kuru kayısı ihracatı gerçekleştirildiğini ve 256 milyon 555 bin dolar gelir elde edildiğini belirtti. Milletvekili Kahtalı, kayısıda yapılan müdahale alımlarıyla fiyat istikrarı ve değerinin korunduğunu ve böylece ihracata da ciddi katkı sunulmuş olacağını söyledi.

ÇİFTÇİLERİMİZE 186 MİLYON LİRA ÖDEME YAPILACAK

1 Eylül tarihinde başlayan pancar alım ve işleme kampanyasında son 30 yılın üretim rekorunu kıran Malatya Şeker Fabrikası ile ilgili de açıklamalarda bulunan Milletvekili Kahtalı, “Kampanyanın başlama tarihi olan 1 Eylül 2020’den bu yana toplamda 510 bin ton pancar tesellüm edildi. Kampanyanın bitiş tarihi olan 1 Şubat 2021 tarihine kadar da toplamda 620 bin ton pancar tesellüm edilecektir. Şuana kadar 355 bin ton pancar işlenmiş olup, bunun karşılığında 43 bin ton şeker üretimi yapılmıştır. Buna nazaran 530 bin ton pancar daha işlenecek olup, 65 bin ton şeker üretilecektir. Tesellüm edilecek pancara karşı çiftçilerimize 186 milyon lira ödeme yapılacaktır” dedi.

SON 5 YIL İÇERİSİNDE 40 MİLYON TL YATIRIM YAPILDI

Şeker Fabrikasına son beş yıl içerisinde 40 milyon lira yatırım yapıldığını ifade eden Hakan Kahtalı, “Hükümet olarak göreve geldiğimiz ilk günden bu yana her koşulda üreticilerimizin yanında olduk. Çiftçilerimize vermiş olduğumuz hibe desteklerimizle ve fabrikalarımızda kullanıma sunduğumuz son teknoloji makineler ile birlikte üretimi daha sağlıklı ve hızlı bir şekilde gerçekleştirmek için hiçbir masraftan kaçınmıyoruz. 2003 yılından bugüne kadar 10 adet sulama tesisini tamamlamış olup, toplamda 405 bin 160 dekar araziyi sulamaya açmış bulunmaktayız. Böylece çiftçilerimize yıllık 255 milyon lira zirai gelir artışı sağlamış olduk. Özellikle pancar üretiminin diğer ilçelerimize nazaran daha fazla yapıldığı Yazıhan ilçemizde ise 1990'lı yıllarda temeli atılan ve gövde kısmı 2012'de tamamlanan Boztepe Recai Kutan Barajı'nı da 2018 yılında faaliyete geçirerek bölgemizin hizmetine sunmuş bulunmaktayız. Üretimi arttırmak adına yapmış olduğumuz hizmetlerle, üreticilerimizin işini kolaylaştırmak ve çiftçilerimizi üretim yapmaya sevk etmeye çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

Bülten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

11 yorum yapılmış

  • Ömer (4 yıl önce)
    Monilya parası kime dağıtıldı. Çünkü benim ağaçların tamamı monilya oldu. 1 kuruş alamadım.
    0
    0
    Yanıtla
  • Pütürgeli (4 yıl önce)
    He he tamam
    0
    0
    Yanıtla
  • yıldırım (4 yıl önce)
    boş gereksiz haber.
    0
    0
    Yanıtla
  • bozkurt (4 yıl önce)
    Bunlar bizle dalga mı geçiyor. 2002 yılında dolar 1500 tl şimdi 7800 tl. , 2002 de çeyrek altın 28 tl şimdi 750 tl, yeni bir otomobil 15-20 bin iken şimdi 200.000 lira olmuş. enflasyonun yüksek olduğu bir yerde 18 yıl sonra tarımdaki hasılat tutarı 4.8 kat arttı demek köylüyle alay etmektir. . önemli olan üreticimiz aynı miktar üretimi ile daha mı fazla mal alabiliyor, yoksa daha mı fazla fakirleşti. Eskiye göre daha kolay traktör alabiliyor mu? halkımızın alım gücü özelllikle son 6-7 yıldır her geçen gün maalesef ciddi oranda azalmakta
    0
    0
    Yanıtla
  • muharrem (4 yıl önce)
    Sayın vekilim yol valla yol sizden olmaz geçmişle kıyaslama yaptığınız vakit bitmişsiniz dmektir .. bence geçmiş yerine daha iyi nasıl yaparız demelisiniz
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyasız (4 yıl önce)
    18 yıl sonra üretimin önemini anladınız. Tebrik ederim. İnşallah dışa bağımlılığımız da sayenizde bitecek?
    0
    0
    Yanıtla
  • Eray (4 yıl önce)
    Boş haber tamamen.
    0
    0
    Yanıtla
  • Kaysıcı (4 yıl önce)
    Orduzu Şanlıkaya'ya doğalgaz ne zaman geliyor (Okuyucular mazur görsün sesimizi duyurmaya çalışıyoruz )
    0
    0
    Yanıtla
  • Çok üzülüyorum sana vekillerin hiç biri cevap vermiyorlar sana belki yirmi defa yazdın
    0
    0
    Yanıtla
  • Öyle üzücü...
    0
    0
    Yanıtla
  • Kaysıcı (4 yıl önce)BERK isimli kullanıcı yorumuna
    Hz Ömer valilik binasına kapı taktıran valiyi hemen uyarmış ve kapıyı kırdırmıştır. Halkın sesini duyması için. Görüyorsunuz yazdığımı duyan yok..
    0
    0
    Yanıtla