Asansör ve Yürüyen Merdivenler Sanayicileri Derneği (AYSAD) Malatya Temsilcisi Hasan Dündar, Malatya'daki asansörlerin Türkiye standartlarının çok üzerinde olduğunu belirtti.
İstanbul Bahçeşehir’de bir inşaatta yük asansörünün devrilmesi sonucu 3 işçi yaşamını yitirmesi asansörlerin güvenlik konusunu yeniden tartışmaya açtı. Asansör ve Yürüyen Merdivenler Sanayicileri Derneği (AYSAD) Malatya Temsilcisi Hasan Dündar, Malatya'daki asansörlerin durumunu değerlendirdi. Asansör kazalarının olmaması için, kalite ön planda olması gerektiğini ifade eden Dündar, insanların can güvenliği için ucuz ve kalitesiz ürünleri tercih etmemesinin elzem olduğunu dile getirdi. Malatya’da son yıllarda yapılan denetimlerle asansörlerde kalitenin üst düzeye çıktığını anlatan Dündar, “Kalite tesadüfi bir şey değildir. Kalite bir yaşam tarzıdır. Ben yaptım oldu, ben en kaliteliyim demekle bu işler olmuyor. Yaptığınız işleri denetime açık tutmanız lazım. Denetlenebilir ve izlenebilir olmalı. Malatya'mızda da son 2-3 yıldır çıkan yönetmenlikler, değişen asansör standartları ve yapılan sıkı denetimlerden dolayı kalitenin sonucu olan güvenlik üst düzeylerde. İlk etaplarda, ilk yıllarda yapılan asansör denetimlerinde asansörlerden kırmızı etiketli olma hali yüzde 80-90’lara varan iç karartıcı bir durumdayken son yıllarda bu asansörlerin kırmızı olma hali yüzde 50’lere geldi. 2016’da yüzde 30’lara gelecek diye düşünüyorum” diye konuştu.
Malatya’da asansör denetimlerinin A tipi muayene firmaları tarafından gerçekleştirildiğini bildiren Dündar, “Malatya'nın büyükşehir olmasından dolayı şu anda denetimleri A tipi denetim kuruluşları yapıyor. Bunlar yasallaştı. İki merkez ilçemiz var. Merkez ilçemizin birisinde TSE yapıyor. Diğerinde de UDEM yapıyor. İki ilçenin farklı muayene kuruluşlarının olması hem gizli bir yarış hem de bir standart yakalanması söz konusu. Denetimler sonucu merdiven altı diye tabir edilen firmalar yeni yönetmenlikten dolayı kapatmak durumunda kaldılar. Denetimler halen devam ediyor. Kapanacak bazı firmalar da var. İnsanlar her zaman bu denetimleri savsaklamaya çalışıyorlar. Mesela bir apartmana denetime gidildiğinde, insanlar hemen belediyedeki tanıdıklarını arayarak denetimden muaf tutulmaya çalışıyor. Ama denetim kuruluşları yasal ve akredite olmuş kurumlar. Taviz verme şansı yok. Aksaklıklar ve eksiklikler çıkarılıyor. Liste olarak insanlara veriliyor. Yöneticilere veriliyor. Bu sefer yöneticiler ve insanlar ‘en ucuz kim yapıyor’ diye araştırıyor. Şunu açıkça söylüyorum; Sizin hayatınız ucuzmu ki siz ucuz malzemeler arıyorsunuz. Sizin hayatınız ucuz değilse ucuz malzemeler aramayın. Malatya’daki asansörlerimiz Türkiye standartlarının çok üzerindedir" diye konuştu.
iha