SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Malatya'dan 11 Ülkeye 6 Bin Ton Balık İhracatı

0
Güncellendi - 2021-01-28 20:39:45
Malatya'dan 11 Ülkeye 6 Bin Ton Balık İhracatı
A- A+ PAYLAŞ

Malatya'da geçen yıl Karakaya Baraj Gölü ile bazı bölgelerdeki tesislerde üretilen 6 bin ton balık 11 ülkeye satıldı.

Deniz seviyesinden 977 metre yüksekteki kentte yetiştirilen alabalık ile somon yurt dışından ilgi görüyor.

Geçen yıl ilk kez üretimine başlanan ve bin ton verim alınan somon balığı Rusya'ya ihraç edilirken, bu balıktan yaklaşık 4 milyon dolarlık gelir elde edildi.

İşlenen 5 bin ton alabalık ise Almanya, Japonya, Danimarka, Polonya, Belçika, Romanya, Hollanda, İsrail, Gürcistan, Rusya ve Azerbaycan'a satıldı.

Karakaya Baraj Gölü ve bazı bölgelerde kurulan tesislerde 2005'te 286 ton olan balık üretimi 2019 yılında 2 bin 500 tona, geçen yıl ise yaklaşık 6 bin tona ulaştı.

Malatya Tarım ve Orman Müdürü Tahir Macit, AA muhabirine, kentin kafes balıkçılığında "fırsatlar ili" olarak görüldüğünü söyledi.

Kentin akarsu, baraj ve göllerinin kafes balıkçılığı ile havuz balıkçılığı üretimi için elverişli olduğuna işaret eden Macit, şöyle konuştu:

"Yatırım yapacak kişilerin bu alanlardan faydalanmasını istiyoruz. 2020 yılından önce yaklaşık 58 üreticimiz 3 bin ton civarında alabalık üretti. Bakanlığımız bu üreticilere 1 milyon 500 bin lira üretim desteği ödemesi yaptı. 2020 yılı sonu itibarıyla üretici sayımız 62'ye yükseldi, balık üretimimiz ise yaklaşık 6 bin ton oldu. Kurulu tesislerin yıllık 12 bin ton balık üretme kapasitesi var. Mevcut su kaynaklarımızda ise 90 bin ton balık üretebilecek alanımız mevcut."

- 13 milyon dolar ihracat hedefi

Macit, kafes balıkçılığı yapmak isteyen girişimciler için kentteki üretim sahalarının fırsat olduğunu dile getirerek, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumunun balık yetiştiriciliği için tesis kuracaklara yüzde 50 hibe desteği verdiğine dikkati çekti.

Kentte balık üretiminin artırılmasını ve su kaynaklarının verimli kullanılmasını önemsediklerine işaret eden Macit, "Malatya'da geçen yıl yaklaşık bin ton somon balığı üretildi, Rusya'da ve Avrupa'da Türk somonu yeniyor. Somondan 4 milyon dolarlık gelir elde ettik. Bu bir denemeydi, önümüzdeki yıllarda somon balığı üretimini 3 bin tonlara çıkarmayı planlıyoruz. 2023 hedefleri kapsamında ilimizden 13 milyon dolarlık balık ihracatı yapmayı planlıyoruz." ifadelerini kullandı.

AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

7 yorum yapılmış

  • Erhan SOĞUKPINAR (3 yıl önce)
    2009 Yılında Kuruluşuna bizzat vesile olduğum , Dönemin Tarım İl Müdürü Ahmet GÜLDAL Beyinde katkılarıyla kurulan ilimizin tek Balık işleme tesisinin bir an evvel faaliyetlerine başlamasını temenni ediyorum.
    0
    0
    Yanıtla
  • KEMAL (3 yıl önce)
    Malatya ekonomisine balıkçılık sektörünün yaptığı katkının her geçen gün büyümesi, hem de böyle bir kriz ortamında gelişme göstermesi alkışlanacak bir durumdur. Öncelikle, sektöre bürokratik engeller çıkarmak yerine, balıkçılığın gelişmesi yolunda girişimcilere her türlü desteği veren Malatya Tarım İl Müdürü Tahir Macit'i alkışlamalıyız.ALKIŞLARI hak edenleri alkışladıktan sonra, eleştirmemiz gereken bir kurum var bu konuyla ilgili : Malatya Turgut Özal Üniversitesi... Malatya su ürünleri üretiminde, her yıl bir adım daha ileri giderken, Su Ürünleri Fakültesi keyfi ve bilinçsiz bir kararla kapatıldı.Rektör Aysun Bay Karabulut, Malatya Turgut Özal Üniversitesi'nde var olan herşeyi kendisinin kurduğunu ileri sürüyor. Turgut Özal Üniversitesi yeni bir üniversite değil, İnönü Üniversitesi'nin bölünmesiyle ortaya çıkan 2. bir üniversite. Su Ürünleri Fakültesi Turgut Özal Üniversitesi bünyesinde kaldı. Ama Rektör Aysun Bay, Su Ürünleri Fakültesi'ni kapatmakla icraata başladı. Kağıt üzerinde var olan ama fiilen hiç olmayan araştırma merkezleri kurmakla övünen Rektör, fakülteyi kapatmayı bir de marifetmiş gibi pazarladı. neymiş efendim öğrenci tercih etmiyormuş. Rektör olarak görevin, fakülte kapatmak değil, fakülteleri tercih edilir düzeye çıkarmaktır. Fakülte kapatmak çok kolay marifet, fakülteyi hakiki anlamda akademik eğitim verilen, bilimsel araştırma yapılan ve sektörün ihtiyacı olan nitelikli iş gücünü yetiştirmektir. Ama hayır, Rektör Bay Karabulut, akademik çalışmaları bırakmış, bir yandan fakülte kapatırken, diğer yandan da en ufak eleştiriye kapalı bir şekilde, kendisinin yönetim tarzıyal ilgili eleştiri yapanlara çamur attırıyor. Sayın Rektör, fakülte kapatarak üniversite yönetilmez. Yönetirim dersen de, Osmanlı'nın son dönem Maarif Nazırının "mektepler olmasaydı maarifi ne güzel idare ederdim" demesi gibi yönetebilirsin. Zaten sıfırla dolu YÖK Raporu da o üniversiteyi yönetemediğini ortaya koydu. Fazla söze gerek yok aslında, her şey ortada.
    0
    0
    Yanıtla
  • Hakan (3 yıl önce)
    Her ciftlik kafeslerinin altinda yaklasık 1-2 ton yem kalintisi var.Bu yemler baliklar hasta olmasin diye kimyasal icerikli.Ve hic bir kurum bunlari denetlemiyor.Özel şirket balik yetistirmiş sularimizi kirletmiş dogal dengeyi bozmuş .Paraları cukka etmiş.Bizim tarim il mudurlugu elin yetistirip sattigi parayla vitrine oynamış.İddia ediyorum karakaya baraj gölü malatyanin denetiminde olan kısimlarda o bahsi gecen sirkette 50 personel varsa 2 tane malatyali var geri kalan ya kebanli yafa elazigli yurttaşlarimiz.Neyin artisligi bu vitrine oynamak baska bise degil.
    0
    0
    Yanıtla
  • Vatandaş (3 yıl önce)
    Malatya'da balık fiyatlarına el atılsın. Boğazımıza omega 3 girmiyor. Başka illerdeki, ülkelerdekiler bol bol yesin
    0
    0
    Yanıtla
  • ali (3 yıl önce)
    bizim millet ekmek yesin
    0
    0
    Yanıtla
  • M.Sinan ÖZTAN (3 yıl önce)
    Baraj yada göletlerde kafes balıjçılığı iyi,ihraç yoluyla dövizde kazandırıyor.Ne var ki bu işi yapan girişimcileri sınırlı tutmak gerekli diye düşünüyorum.Her önüne gelen girişmciye kafes balıçlığı konosunda yetki verirseniz.Baraj yada göletlerdeki kirlenmeyide dikkate almak gerekir.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ali İsmail (3 yıl önce)
    malatyada balık ne kadar peki birde onu söyleyin, millet balık pazarında kaça alıyor
    0
    0
    Yanıtla