Malatya'da kurduğu balık entegre üretim tesisinde alabalıkları işleyerek Avrupa'ya ihraç etmeyle başlayan Alima Su Ürünleri Şirketi, bu yıl bin 300 ton ihracat yapmayı hedefliyor.
Alima Su Ürünleri Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ali Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2009 yılında 2. Organize Sanayi Bölgesi'nde inşaatına başladıkları balık entegre tesisinde, üretime geçen yılın ortasında başladıklarını söyledi.
Tesiste alabalık yetiştiricilerinden aldıkları balıkları işlediklerini anlatan Şahin, ham madde sıkıntısı çekmemek için kendilerinin de yetiştiricilik yaptığını belirtti. Fırat Nehri üzerine kurulan Karakaya Baraj Gölü'nün Arguvan-Arapgir Havzası içerisinde bin ton kapasiteli ağ kafeslerde alabalık yetiştiriciliği yaptıklarını bildiren Şahin, ''Burada geçen yıl 400 ton bir üretim gerçekleştirmiş olduk. Bunları işleyerek sattık. Bu yıl bu üretimi 3 bin tona çıkarmayı düşünüyoruz'' dedi.
Bu yıl yine bir yetiştiriciyle anlaştıklarını ifade eden Şahin, bu firmadan da bin ton alabalık alıp işleyeceklerini aktardı. İşleme tesisinde günde 10 ton civarında balık işlediklerine değinen Şahin, ''Trabzon, Rize, Samsun gibi illere alabalık satıyoruz. Onlar da bize deniz balığı satıyor. Malatya'da da bayilik oluşturmaya başladık. Malatya Balık Hali'nde şu anda balıklarımız satılmaya başlandı'' diye konuştu.
Avrupa'ya ihracat da yaptıklarını bildiren Şahin, şöyle konuştu:
''Şu anda Almanya ve Polonya'ya alabalık ihracatını gerçekleştiriyoruz. Geçen hafta Almanya ile görüşmemiz oldu. 6 tır işlenmiş balık yanına kekikleri de konulmuş marketing zincir içerisinde dağıtacak şekilde kutulanmış balık istiyorlar. Bu işi tamamlayıp göndermiş olacağız.''
İhraç ettikleri balıkları iki şekilde gönderdiklerini anlatan Şahin, ''Füme şeklinde ihracat yapıyoruz, yemeye hazır. Bir de çiğ, yanına kekiğini koyuyoruz, kutusunu açıp ızgara yaparak ya da isteğe göre pişirerek tüketiyorlar. Yarım kilodan 5 kiloya kadar paketler var. Tüketici kaç kişilik istiyorsa ona göre marketten alıyor'' ifadesini kullandı.
Geçen yıl 400 ton ihracat yaptıklarını belirten Şahin, bu yıl ise bin 300 ton ihracat yapmayı hedeflediklerini kaydetti. Bir tır alabalığı 43-44 bin Avro'ya ihraç ettiklerini anlatan Şahin, ''Bu yıl 60 tır balık satmayı planlıyoruz'' diye konuştu.
-Sıcak suda yetişen alabalık çeşidi bulmak için Ar-Ge çalışması yapacaklar-
Alabalık yetiştiriciliğinin önemli sorunlarından birinin yaz mevsiminde üretim yapılamaması olduğunu kaydeden Ali Şahin, ''Üretimi periyodik şekilde bir yıla yaymayı tasarlıyoruz. Yılın her ayı balıkçılar ve marketler işlenmiş balık istiyor. Biz mecburen her ay onlara tedarik etmek zorundayız. Yazın tatlı sularda sıcaklık 27 derecenin üstüne çıkıyor. Sıcak suya dayanıklı balıkların yetiştirilmesi için Ar-Ge çalışması yapacağız. Bu çalışmalarımızı, anlaşmamız olduğu için İnönü Üniversitesi ile gerçekleştireceğiz'' dedi.
Şahin, ''Tunceli Uzunçayır Barajı'nda sular doldu ve balık üretmek için müsait hale geldi. Orada 2 bin ton balık üretimi için gerekli izni almıştık. Burada gelecek yaz sıcak suya dayanıklı balık üretimi için deneme üretimi yapacağız'' ifadesini kullandı.
Arguvan ilçesindeki üretim tesislerinde 20 kişinin istihdam edildiğine değinen Şahin, Alima Su Ürünleri Şirketi olarak 81 kişiye istihdam imkanı sunduklarını, şirketin tam kapasiteyle çalışmaya başladığında istihdamın da artacağını aktardı.
Fırat Nehri'nin Malatya, Elazığ, Tunceli havzalarında üretim yaptıklarını ifade eden Ali Şahin, ''Malatya havzasında 4 bin ton, Elazığ ve Tunceli havzasında 2'şer bin ton üretim yapmayı planlıyoruz'' diye konuştu.
Türkiye'de alabalık yetiştiricilerinin olduğunu, gittikçe de yaygınlaştığını vurgulayan Şahin, buna sevindiklerini, ancak rekabetin henüz başlamadığını dile getirdi.
Şahin, ''Yetiştirici az olduğu için 'ham maddesiz kalmayalım' diye üretim yapıyoruz. Keşke yeterince ham madde olsa, biz yetiştirmeye hiç bulaşmamış olsak. Hedefimiz yetiştiriciden aldığımız balıkları işleyip satmak. İşimiz bu olmalı. Bizim buraya entegre tesis kurmamız sektörü biraz etkiledi, kendine getirdi. Yetiştiricinin öz güveni oluştu. Çünkü yetiştiriciliğini yaptığı balıkları alacak bir işletme kuruldu'' dedi.