Harran Üniversitesi tarafından Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu Desteği ile Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu ve Şanlıurfa ile Adıyaman valilikleri işbirliğiyle yürütülen ‘Mevsimlik Tarım İşçilerinin Sağlığını Geliştirme’ programı kapsamında toplantı düzenlendi.
Toplantıya Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük’ün yanı sıra Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu koordinatörü Dr. Gökhan Yıldırımkaya, Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Halil Mutlu’nun yanı sıra; Ankara, Eskişehir, Konya, Aksaray, Yozgat, Niğde, Kayseri, Malatya, Adana, Hatay, Şanlıurfa ve Adıyaman illerinden vali yardımcıları, kaymakamlar ve Halk Sağlığı müdürleri katıldı. Toplantının açılışında bir konuşma yapan Vali İzzettin Küçük, Şanlıurfa’dan 48 ile yapılan mevsimlik göçün sadece Şanlıurfa’yı değil gidilen illeri de olumsuz etkilediğini belirtti. Tarımsal göçün başta sağlık olmak üzere birçok konuda soruna yol açtığını da ifade eden Vali Küçük, ailece yapılan tarımsal işçi göçünden dolayı eğitim sisteminin de olumsuz etkilendiğini dile getirdi. Vali Küçük, göç hareketliliğinin neden olduğu sorunlarla ilgili devletin önemli çalışmalar başlattığını kaydederek konuşmasını tamamladı. Konuşmaların ardından toplantıda, Harran Üniversitesi Tarımda İş Sağlığı ve Güvenliği Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof.Dr. Zeynep Şimşek tarafından ‘tarımda hastalık ve erken ölüm nedenleri, kontrol programları ve hizmeti sunma şekli’, Şanlıurfa Vali Yardımcısı Aylin Kırcı Duman tarafından ‘tarımda çalışanlara yönelik yasal düzenlemeler’, Prof. Dr. Melikşah Ertem tarafından ‘Toplum Sağlığı Merkezleri’nde hizmetin yürütülme şekli ve iletişim’, Uzm. Dr. İlker Kayı ve Dr. Gökhan Yıldırımkaya tarafından ‘anne ve bebek ölümlerini önleme’ başlıklı konularda detaylı bilgiler sunuldu.
Programın ikinci gününde Kayseri, Malatya, Adana, Hatay, Şanlıurfa ve Adıyaman Toplum Sağlığı Merkezlerinin hekim, ebe ve hemşireleri mevsimlik tarım işçilerine sağlık hizmetlerinin sunumuna yönelik eğitime tabi tutulacak.