"Cumhurbaşkanına alenen birden fazla kez hakaret" suçundan tutuklanan Today’s Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Bülent Keneş'in tahliyesine karar verildi.
Today’s Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Bülent Keneş, twitterda yaptığı paylaşımlar nedeniyle hakkında başlatılan soruşturma kapsamında "Cumhurbaşkanına alenen birden fazla kez hakaret" suçundan tutuklanmıştı. Tutuklama kararını veren İstanbul 7. Sulh Ceza Hakimliğine itiraz dilekçesi sunan Keneş'in avukatı Hasan Günaydın, mahkemenin kararını gözden geçirmesini istemişti. Avukat Günaydın, mahkemenin verdiği tutuklama kararından dönmemesi halinde itiraz dilekçesinin İstanbul 8. Sulh Ceza Hakimliğine gönderilmesini talep ederek müvekkilinin serbest bırakılmasını istemişti.
İtirazı değerlendiren İstanbul 7’nci Sulh Ceza Hakimliği, kararını yeniden gözden geçirdi. 7'inci Sulh Ceza Hakimliği, kararını yerinde bularak, itirazı bir üst mahkeme olan 8’inci Sulh Ceza Hakimliğine gönderdi. İstanbul 8'inci Sulh Ceza Hakimliği, "Delillerin toplanmış olup karartabilecek bir delilin bulunmadığı, kaçma şüphesini gösterir somut olguların olmaması, adli kontrol tedbiri ile tutuklamadan beklenen amacın sağlanabileceği" gerekçeleriyle itirazın kabulüne karar vererek tutuklama kararını kaldırdı.
Hakimlik, Keneş'in tahliyesine karar verirken haftada bir gün en yakın karakola giderek imza atmak suretiyle adli kontrol altına alınmasına hükmetti. Keneş'in önümüzdeki saatlerde cezaevinden tahliye edilmesi bekleniyor.
YURT DIŞINDA ÇIKIŞ YASAĞI KONARAK SERBEST BIRAKILMIŞTI
Bülent Keneş, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Bürosu Savcılarından Umut Tepe’ye Twitter’da yaptığı paylaşımlar nedeniyle ifade vermişti. Keneş, ifadesinin ardından “Cumhurbaşkanına alenen birden fazla kez hakaret” suçundan tutuklama istemiyle İstanbul Nöbetçi 4’üncü Sulh Ceza Hakimliğine sevk edilmişti. Savcılığın tutuklama yönündeki talebini reddeden hakimlik, Keneş’in yurt dışına çıkış yasağı suretiyle adli kontrol altına alınmasına karar vermişti.
SERBEST BIRAKILINCA AÇIKLAMA YAPMIŞTI
Keneş serbest bırakılması üzerine adliye çıkışında yaptığı açıklamada, yurt dışı çıkış yasağına tepki göstererek “Beni Türkiye’de daha geniş bir hapishanede hapsetmeye çalışanlara bu yaptıklarının ne kadar berbat bir şey olduğunu hissettireceğim. Yaptıklarına pişman edeceğim. Serbest bıraktıklarına da pişman olacaklar” ifadelerini kullanmıştı.
SAVCILIK KARARA İTİRAZ ETTİ
Soruşturmayı yürüten İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Bürosu Savcısı Umut Tepe, Keneş’in adliye çıkışında yaptığı açıklamalar ve sonrasında twitterdan yaptığı paylaşımlar nedeniyle atılı suçu işlediğine dair kuvvetli suç şüphesinin varlığı ve tutuklama nedeninin bulunması gerekçesiyle serbest bırakılması kararına itiraz etmişti. Savcılık Keneş hakkında tutuklamaya yönelik yakalama emri çıkarılmasını istemişti.
MAHKEME TUTUKLAMA İSTEMLİ YAKALAMA KARARI ÇIKARTTI
Savcılığın itirazını değerlendiren ve İstanbul Nöbetçi 4’üncü Sulh Ceza Hakimliği kararını geri alarak, Keneş hakkında tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarmıştı.Hakimliğin bu kararı üzerine Bülent Keneş, gözaltına alınarak adliyeye sevk edilmişti. İstanbul 7'inci Sulh Ceza Hakimliğine çıkarılan Keneş, kuvvetli suç şüphesini gösteren olgular ve tutuklama nedeninin bulunması, atılı suçun mahiyeti, mevcut delil durumu, suça dair yasada yazılı cezanın üst haddi dikkate alınarak tutuklanmıştı.
KENEŞ KİMDİR?
1969 yılında Malatya’da doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini bu şehirde tamamladı. Yükseköğrenimini, Boğaziçi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde tamamladı. 1994 yılı Mart ayında Zaman gazetesinde profesyonel hayata atıldı. Gazetenin çeşitli birimlerinde çalıştıktan sonra, 1995 Ekim ayında Dış Haberler Müdürlüğü, 1999 yılında ise Haber Müdürlüğü görevini üstlendi.
Bu arada Marmara Üniversitesi Ortadoğu ve İslam Ülkeleri Enstitüsü Siyasi Tarih ve Uluslararası İlişkiler Anabilim Dalı’nda sürdürdüğü yüksek lisans eğitimini 1996 Eylül’ünde verdiği, “Medeniyetler Çatışması Tartışmaları Bağlamında Batı Medyasının Nasıl Bir İslam İmajı Oluşturduğuna Dair Bir İnceleme” başlıklı tezle tamamladı. Bu çalışma 1998 yılında “Batı Basınında İslam İmajı” adıyla kitap olarak yayınlandı. Yazar, aynı enstitüde başladığı doktora çalışmasını, 28 Şubat post-modern askerî darbesinin iş ve akademik hayatındaki olumsuz etkilerinden dolayı, 1998 yılında yarıda bırakmak zorunda kaldı.
Gazeteci-yazar olarak mesleğini ise sırasıyla Turkish Daily News Yayın Koordinatörü, Anadolu Ajansı New York Büro Şefi, Bugün Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni, İngilizce yayınlanan Today’s Zaman Gazetesi (kurucu) Genel Yayın Yönetmeni olarak sürdürdü. Bu arada çeşitli dernek ve vakıflarda faaliyetlerde bulunmaya, radyo ve televizyon programları yapmaya devam etti. 2008-2009 yılları arasında Fatih Üniversitesi’nde İşletme Yüksek Lisansı (MBA) da yapan yazar, YÖK’ün 2009 yılında çıkardığı aftan yararlanarak doktora çalışmasına geri döndü ve bu kitaba kaynaklık eden “İran Dış Politikasında Süreklilik ve Değişim (1979- 2011)” başlıklı doktora tezini 2011 Eylül ayında tamamladı. 2010 yılından itibaren Fatih Üniversitesi’nde uluslararası ilişkiler, siyaset bilimi ve iletişim alanında dersler de veren yazar, iyi derecede İngilizce, orta seviyede Farsça bilmektedir. Yazar evli ve iki çocuk babasıdır.