Malatya’da hava sıcaklıklarının etkisini hissettirmesiyle kent meydanında buzlu olarak satışına başlanan, yerel halkın 'biyam' diye de adlandırdığı meyan kökü şerbeti, hastalıklara şifa olduğu düşüncesiyle serinlemek isteyen vatandaşlar tarafından sıklıkla tüketiliyor.
Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde vatandaşların yaz aylarında vazgeçilmez lezzeti olan ve meyanın kök kısmından elde edilen şerbet satışına havaların ısınmasıyla başlandı. Hastalıklara şifa olduğu düşüncesiyle tüketilen meyan kökü şerbeti, sıcak havalarda buzla soğutularak satılıyor. Malatya’da kent meydanında geleneksel yöntemlerle satışı yapılan meyan kökü şerbeti, asitli içecek tüketmek istemeyen vatandaşlar tarafından da oldukça rağbet görüyor. Pandemi dolayısıyla geçtiğimiz yıla oranla satışı azalan meyan kökü şerbetinin bardağı ise bir buçuk TL’den satılıyor.
“Vatandaşlarımız yaz aylarında tercih ediyor”
Geleneksel yöntemlerle meyan kökü şerbeti satışı yapan Harun Sarıçiçek, çeşitli hastalıklara faydalı olduğu düşünülen şerbetin satışının yaz aylarında arttığını belirterek, “Meyan bitkidir, tamamen doğaldır. Katkı maddesi bulunmayan bir şeydir. Mideye, tansiyona, şekere, böbreğe ve çeşitli hastalıklara faydalı bir içecektir. Soğuk içecek olduğu için özellikle yaz aylarında rağbet görüyor. Daha çok vatandaşlarımız yaz aylarında tercih ediyor. Bunun çeşitli hastalıklara faydası vardır, ilaç niyetinde sürekli içmelerini tavsiye ediyoruz. Sıcakta rağbet daha çok. Pandemiden dolayı işlerimiz bayağı düştü, inşallah düzelir. Gerçekten yıllardan beri kültürümüzdür ve vazgeçilmez bir lezzettir. Geçen yıl 1 liraydı, bu yıl bir buçuk lira oldu” dedi.
iha