Merkez İstanbul olan Malatyalı İşadamları Derneği (MİAD)'ın 56. aylık toplantısının konuğu Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık oldu.
Toplantıyla ilgili olarak MİAD'ın basın bülteni şöyle:
"MİAD 56. Aylık Toplantısı 01 Mart Pazar günü Wyndham Grand Otel’de, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sn. Fikri Işık’ın katılımı ile gerçekleştirildi.
Toplantının açılış konuşmasını MİAD Genel Sekreteri Hakan Odabaşı yaptı. Program akışını misafirlerle paylaşan Odabaşı’nın ardından, MİAD ve toplantının sponsoru olan MİMSAN grup tanıtım filmleri gösterildi. Tanıtım filmlerinin ardından MİMSAN Grup Yönetim Kurulu Üyesi Enver İlhan teşekkür konuşması gerçekleştirdi.
Daha Çok Malatyalı Vekil Görmek İstiyoruz.
Konuşmasına katılımlarından dolayı misafirlere teşekkür ederek sözlerine başlayan MİAD Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Akdaş, MİAD faaliyetleri hakkında bilgilendirme yaptı. Malatyalıların siyaset sahnesinde çalışmalar yaptıklarını aday olduklarını söyleyen Akdaş daha çok Malatyalı’nın vekil olmasını beklediklerini vurguladı. Yunus Akdaş’ın arıdndan sözü İstanbul Valisi Vasip Şahin aldı.
Malatyalıları Tanıdığım İçin Şükrediyorum
Malatya Valiliği döneminde Malatyalıları tanıma fırsatı bulduğunu söyleyen İstanbul Valisi Vasip Şahin, bu tanışıklığa şükrettiğini ifade etti. Bir çok farklı kültürü barındırmasından dolayı Malatya’nın şehir medeniyetine sahip olduğunu belirten Şahin, Bilim adamları ve Sosyologlar tarafından Malatyalıların incelenmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
İstanbul Valisi Vasip Şahin’in konuşmasından sonra, toplantının onur konuğu olan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık konuşmasını yapmak üzere kürsüye davet edildi.
Malatyalılara Gıpta Ediyorum
Konuşmasına Malatyalılar’da gıpta ettiği 3 özelliği sırayayarak başlayan Fikri Işık, bunların; girişimcilik, vatansever insan yapısı ve fakirin fukaranın hakkını savunmak olduğunu ifade etti. Işık’ın konuşması şu şekilde devam etti;
Girişimcilik Ruhuhunun En Fazla Olduğu Yer Malatya’dır
“Bir ülkenin kalkınması için olmazsa olmaz şeyler vardır. Bunlardan ilki Girişimciliktir. Türkiye’nin de en büyük avantajının girişimcilik ruhu olduğunu düşünüyorum. Bu ruhun en çok olduğu yerin Malatya olduğunu rahatlıkla ifade edebilirim. Bu da Malatya’nın ülkeye kattığı değeri gösterir.
İkincisi; İstikrarlı yönetimdir. İktidarımız dönemindeki istikrar, 3.300 $ olan milli geliri 10.000 $ seviyelerine çıkardı. İhracatımız 36 milyar $ dan 150 milyar $ a çıkmış vaziyettedir. ARGE harcamalarımızı 0.48 oranından 0.95 oranına çıkardık. Fakat bunların yeterli olduğunu düşünmüyoruz. 2023 vizyonu için daha çok çalışmamız gerektiğinin bilincindeyiz.
2023 yılında ekonomik yönden dünyanın en güçlü 10 ülkesi arasına girmeyi hedefliyoruz. İhracatımızı 500 milyar $ seviyelerine ve kişi başına düşen milli geliri 25.000 $ seviyelerine hep birlikte çıkaracağız. Bununla birlikte ARGE payını ise %3 e çıkarmayı arzu ediyoruz.
2020 Yılına Kadar Yerli Otomobilimizi Dünya Sahnesine Çıkaracağız
Hedeflerimize ulaşmak için 3 temel önceliğimiz var; yerli üretim, yenilikçi üretim ve yeşil üretimdir. Yerli üretim konusunda bir çok başarılı işe imza attığımızı gönül rahatlığıyla söyleyebilirim. Artık ülkemiz kendi piyade tüfeğini, topunu, tankını yapmaktadır. 2023 yılına kadar kendi savaş uçağımızı yapacağız. 2020 yılına kadar da ülkemizin yerli otomobilini dünya sahnesine çıkarmak istiyoruz. Yenilikçi üretime iyice adapte olmak içinde geleneksel kalıpların dışına çıktık. Yeşil üretim konusunda da, insana ve çevreye duyarlı üretim yapan firmalarımızın sayısı gün geçtikçe artmaktadır.
Bakanlığımıza 1.5 milyar $ lık destek paketi bulunmaktadır. Destekleri çoğaltmak istiyoruz. Teknolojide ise dünya devleriyle yarıştığımızı söyleyebilirim. Bunun en somut örneği ise Savunma Sanayimizdeki gelişmelerdir. Teknolojide ilerlerken, tekstil gibi lider olduğumuz sektörleri ise asla gözardı etmeyeceğimizi belirtmek isterim. Ama tekstil sektöründe de katma değeri yüksek ürünler üretmemiz, markalaşmaya daha çok önem vermemiz gerekiyor.
Tasarım ofisleri artık ARGE desteklerinden faydalanacaktır. Bu sayede kendi tasarımlarımızı kendimiz yapabileceğiz.”
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sn. Fikri Işık konuşmasını tamamladıktan sonra soru-cevap bölümüne geçildi. Toplantıya katılan misafirler merak ettikleri soruları Işık’a iletme imkanı buldular. Soru–Cevap bölümünden sonra, kendisine İstanbul Valisi Vasip Şahin tarafından bir teşekkür plaketi ve Malatya’nın dünyaca meşhur kayısısı takdim edildi. Çekilen toplu fotoğrafın ardından MİAD 56. Aylık Toplantısı sona erdi."